ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΉ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΊΑ ΤΟΥ " ΟΛΑ ΑΠΟ ΑΠΕ" ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΗΜΙΤΙΣΤΑΝ


 ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΉ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΊΑ ΤΟΥ " ΟΛΑ ΑΠΟ ΑΠΕ" ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΗΜΙΤΙΣΤΑΝ (Ή γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα θα παραμείνει απαράδεκτα ακριβό στον βουρκο της κοροϊδίας)
 
Στην Ελλάδα καταναλώνουμε 5.509 kWh ηλεκτρικού ρεύματος ανά κεφαλή τον χρόνο.
Συνήθως αυτή η ζήτηση καλύπτεται από μονάδες παραγωγής ισχύος 4-6GW διαφορετικών τεχνολογιών, με μέγιστη ζήτηση τις θερμές ώρες του καύσωνα που απαιτούνται περίπου 8,5GW (όσα χρειάστηκαν και για την Ολυμπιάδα του 2004 που κάναμε εθνικό ρεκόρ). Όμως...
 
✔️Από τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου 2023 (βλέπε στο *), έχουμε ήδη εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής ΑΠΕ 11,284 GW. Ουαου λες, αναπτυχθήκαμε. 
 
Εξ αυτών, τα 5.788 μεγαβάτ είναι φωτοβολταϊκά, τα 4.828 αιολικά, 280 υδροηλεκτρικά, 131 βιομάζα και 255 μονάδες συμπαραγωγής. Όπερ έχουμε δυνατότητα παραγωγής "τζάμπα ενέργειας" από ΑΠΕ δύο φορες περισσότερη απ όση χρειαζόμαστε μια τυπική ημέρα του χρόνου. Και περίπου τριπλάσιο απ' όσο απαιτείται σε συνθήκες κορύφωσης της ζήτησης, αν συνυπολογιστούν και όλες οι άλλες διαθέσιμος τεχνολογίες (λιγνίτη, φυσικού αερίου, πετρελαίου στα νησιά κλπ).
 
🔺️Αφού αυτά είναι τα δεδομένα, τότε ΓΙΑΤΙ ΟΡΕ ΚΛΕΦΤΟΠΟΥΛΑ ΔΕΝ ΜΕΙΏΝΕΤΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΔΩ;; Και γιατί συνεχίζουμε να εισάγουμε ηλεκτρική ενέργεια από τα πυρηνικά της Βουλγαρίας ή ΑΠΕ από την Τουρκία;; Οεο...
 
✔️Η πρώτη προφανής απάντησή είναι "γιατί έτσι γουστάρει το καρτέλ της ενέργειάς", που συνεχίζει και γράφει κέρδη ρεκόρ (με ή χωρίς κρατική επιδότηση) "στα πλαίσια της "ελεύθερης αγοράς" (τρομάρα της).
 
✔️Εκείνο που δεν είναι όμως προφανές είναι το πόσο τζάμπα είναι εκεινο το "τζάμπα" ρεύμα από τις ΑΠΕ:
 
Οι σχετικές επενδύσεις κεφαλαίου για να χτιστούν τα 4.020 φουρφούρια στα καμμένα και άψογα αποψηλωμένα κορφοβούνια ή στα στρέμματα που καταλαμβάνονται από τα φωτοβολταϊκά στους κάμπους, ανέρχονται σε 16.926.000.000 ευρώ περίπου. (Μέσο κόστος εγκατεστημένο ΜW ΑΠΕ 1,5εκ€).
 
Αυτές οι επενδύσεις των 16,9 δισ προσθέτουν στην κατανάλωση ετήσια κόστη (ανά 20ετια, που είναι και το μέγιστο της ζωής αυτών των μηχανών):
🔺️846.300.000€ για κόστη αποσβέσεων (5% ετήσια)
🔺️1.015.560.000€ για κόστος χρήματος (τόκοι δανείων σε Τράπεζες) και Ασφάλιστρα (6% ετήσια και τα δύο μαζί)
🔺️507.780.000€ ως κόστος συντήρησης και εποπτείας λειτουργίας τους (3% ετήσια)
------‐-----------------------------------------------------------------------------------------
Σύνολο: 2.369.640.000€ το ετήσιο κόστος του "τζάμπα " (αν δεν ακριβύνουν και άλλα τα σπάνια μέταλλα που απαιτούνται λόγω των γεωπολιτικών αναταράξεων πού προκαλεί η αύξηση της ζήτησης τους...)
 
Στις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας, αυτές οι 11.284 ΜW των μονάδων ΑΠΕ θα παράγουν περίπου 16.474.640.000 MWh τον χρόνο, με μη ελαστικό κόστος παραγωγής 6,952,€/ MWh (ή περίπου 0,82€ ανά kWh, αν υπολογιστούν και οι απώλειες δικτύου για την μεταφορά του ρεύματος και η συνήθης ρευματοκλοπή), καλύπτοντας σήμερα ΜΟΝΟ το 29% των ετήσιων συνολικών μας αναγκών σε ηλεκτρισμό, αν δεν μετατρέψουμε και όλα τα αυτοκίνητα σε ηλεκτρικά! (Δες στο ** πόσο θα κοστίσει και αυτός ο ευγενής στόχος)
 
Άρα, για να τα κάνουμε "όλα από ΑΠΕ" (εκτός αυτοκινήτων) θα απαιτηθούν επιπρόσθετες επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ΑΠΕ (αρα πλέον και οι αντίστοιχες αποσβέσεις τόκοι για την χαρά των Τραπεζών κλπ) ύψους 58.365.517.241 €. Χωρίς απολύτως καμία ελπίδα να πέσει το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής kWh από ΑΠΕ κάτω από το σημερινό απαράδεκτα υψηλό μη ελαστικό κόστος!
 
Τώρα αρχίζουν και φυτεύουν ανεμογεννήτριες και στα πέλαγα. Αυτά που θέλουν να προστατέψουν, λέει, από εκείνο το κακό φυσικό αέριο, που το φυλάνε για προίκα κάποιας συνεκμετάλλευσης με τον κουμπάρο απέναντι. Η έστω για το επόμενο μνημόνιο, εκεί δηλαδή που οδηγεί αυτή η δοκιμασμένη συνταγή χρεοκοπίας της κοινωνίας για να βολευτούν τα συμφέροντα 5-6! Βούρκος διαπλοκής κύριε Σταθακη και Τσακαλωτε μας είναι αυτό (παραφράζοντας τον Ηλιοπουλο- όχι τον Ντίνο. Το άλλο, το ζαβό που βλέπει την πολιτική με όρους καρέκλας).
 
Ορέ κλεφτόπουλο πάτε καλά ή μήπως δεν έχετε ούτε ένα κομπιουτεράκι για να υπολογίσετε τα στοιχειώδη;;
 
Με μέτρο και οι ΑΠΕ. Αρκεί να σβήνουν οι φωτιές στα δάση που τρέφονται από το διοξείδιο του άνθρακα. 

ΕΔΩ.

** Θες και το τι θα γίνει αν κάνουμε και όλα τα αυτοκίνητα ηλεκτρικά τουτο;; ΕΔΩ η καλή αριθμητική αντίστοιχα.
 
Πάρε ΕΔΩ και το πόσο κοστίζει αυτή η βλακώδης πολιτική (που ακουμπάει και ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής) για να μην στα χρωστάω.
 
Ο θρίαμβος της "ελεύθερης αγοράς"  ΕΔΩ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: