ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 2 Μαΐου 2021

ΏΡΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑΜΕΙΟ


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

(Τώρα που σας πετυχαίνω χαλαρούς και ψημένους)
ΏΡΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑΜΕΙΟ
 
(ή πόσο μας κοστίζει η πολιτική "άστα εκεί" του Μητσοτάκη and Σημιτοcompany) - ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
 
Αφού είπαμε σε συντομία ποιος κερδίζει από τις δηθενιές περί Πράσινης Ανάπτυξης , ας δούμε και πόσα μας στοιχίζει σε ευρώ η πολιτική εγκατάλειψης των εξορύξεων μόνο από τα 13 οριοθετημένα οικόπεδα στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, που φαίνεται ότι διακόπτεται η έρευνα και εκμετάλλευση τους, που είχε ξεκινήσει συστηματικά την προηγούμενη εξαετία.

 
 Ο πολύ έγκυρος και έμπειρος Γιάννης Μπασιάς, πρώην πρόεδρος της Δημόσιας Αρχής Εξορύξεων Υδρογονανθρακων, υπολογίζει μόνο τις απώλειες στο εμπορικό ισοζύγιο και το ΑΕΠ στα 10-12δισ ευρώ τον χρόνο από την συνέχιση της εξάρτησης μας μόνο από το εισαγόμενο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, την Κιργιζια κλπ και τα μεταφερόμενα σε υγροποιημένη μορφή LNG μέσω Ρεβυθουσα; και Αλεξανδρούπολης από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ. .
 
Από το σημερινό 78% έλλειμμα στο ενεργειακό μας ισοζύγιο, η μη εκμετάλλευση των εντοπισμένων από δορυφόρους κοιτασμάτων (οι γκρι περιοχές στην εικόνα και ο χάρτης σχετικά) οδηγεί, κατά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σε ένα πολύ αισιόδοξο 73% μέχρι το 30. Αφού αντί για λιγνίτη, θα καίει ο Μυτιληναίος εισαγόμενο αέριο για να παράγει ηλεκτρισμό. Πανέξυπνο! Έχοντας αναλώσει, μέχρι τότε, σχεδόν το μισό των κορονοϊοπακετων και του ΕΣΠΑ σε επενδύσεις για εισαγώμενες τεχνολογίες ΑΠΕ, και μετά από ένα ακόμα σκληρό μνημόνιο, θα αφορούν μόνο ένα μικρό ποσοστό των συνολικών μας αναγκών σε ηλεκτρικές KWh, και καθόλου σε θερμικές, που αντιστοιχούν στο 76% των συνολικών ενεργειακών μας αναγκών, με τους σημερινούς υποτονικούς ρυθμούς της παραγωγής μας.
 Πολιτική που από τον δικό τους Πίνακα από (μελέτη της ημετέρας τους ΔιαΝοεσις του 21 που παραθέτω εδώ) αποδεικνύεται ότι ΔΕΝ οδηγεί σε καμία σοβαρή μείωση στην εγχώρια κατανάλωση εισαγόμενου αερίου και αργού πετρελαίου (το τελευταίο ούτως ή άλλως επανεξάγεται με σοβαρή προστιθέμενη αξία ως βενζίνη, λιπαντικά,κλπ από τα διυλιστήρια, η γίνεται λίπασμα και άλλα χρειαζουμενα, με συμμετοχή στο 1/4 στην αξία των εξαγωγών μας, η δε ζήτηση του θα φθίνει με αργούς ρυθμούς υπέρ του αερίου μέχρι το 50).
 
Άρα το ζητούμενο ΔΕΝ είναι καμιά "Πράσινη Ανάπτυξη" για την κλιματική αλλαγή που δημιουργεί, το πολύ, 150.000 νέες θέσεις εργασίας σε 10 χρόνια (έναντι των 350.000 που χάθηκαν από το 19) αλλά ένα νέο ΜΝΗΜΌΝΙΟ και η ΕΞΆΡΤΗΣΗ.
 
Αυτό που δεν υπολογίζει ο Μπασιας  είναι και τι θα σήμαινε για τα υπόλοιπα 20-30 τουλάχιστον χρόνια και η εξαγωγή φυσικού αερίου από αυτά τα προς εγκατάλειψη κοιτάσματα μέσω του EastMed προς την ενεργειακά διψασμένη για αέριο ΕΕ.
Αλλά 7,5δευρω κάθε χρόνο η απώλεια εσόδων για το Δημόσιο από φόρους και δικαιώματα εξορύξεων (Οι υπολογισμοί με μέση τιμή πετρελαίου στα 50$ το βαρέλι) Όσα δηλαδή 5 κορονοϊοπακετα και ΕΣΠΑ (μετά μνημονίων νεοφιλελε κοπής)! στο ίδιο χρονικό διάστημα!
Και απώλεια εσόδων στο ΑΕΠ και το εμπορικό μας ισοζύγιο της τάξης των 20δισ κάθε χρόνο για 20-30 χρόνια τουλάχιστον !!!
 
Μεχρι τώρα στο ταμείο των πολιτικών Μητσοτάκη :
 
30δισ τον χρόνο στο ΑΕΠ και 7,5δισ σε δημόσια έσοδα.
Και προφανές, νομίζω, και τα συμπεράσματα στο γιατί οι ενδοτικές πολιτικές προς την Τουρκία και αυτές οι νεοφιλελε σύλληψης πολιτικές "ανάπτυξης" είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Ο Μπασιας, στο ίδιο άρθρο  αναφέρεται και στα ήδη εντοπισμένα, από το ΙΓΜΕ,, πολύ σημαντικά αποθέματα παγωμένου φυσικού αερίου (Υδριτες μεθανίου) στις περιοχες Νότια του Καστελόριζου και νότια της Κρήτης. Σε αυτές που παζαρεύει τώρα ο Μητσοτάκης να τις δώσει στον Ερντογαν, να σωθεί ο άνθρωπος, να γίνουν συνεκμετάλλευση. Ισοδύναμα αποθέματα αερίου 100 φορές όλων των γνωστών αποθεμάτων φυσικού αερίου όλης της Αν. Μεσογείου .

Γι αυτά, σωστά επισημαίνει ότι θα είναι τεχνικά δυνατή η αξιοποίηση τους σε περίπου 10χρονια Σχετικές τεχνολογίες συλλογής του μεθανίου και αντικατάστασης τους με διοξείδιο του άνθρακα αναπτύσσει η Κίνα και η Ιαπωνία για τα εκεί αντίστοιχα σημαντικά αποθέματα υδριτων. Και λέει, σοφά, ο Μπασιας "να σκεφτούμε ρε παιδιά κάποιον έξυπνο τρόπο να αξιοποιηθούν τώρα".
 
Και το σκέφτηκα... (έχοντας συμμετάσχει πρόδρομα και στην προετοιμασία όλων των χρειαζουμενων ) :
 
Αναρωτιέμαι ποια διάταξη, πλέον, της ΕΕ μας απαγορεύει να εκδώσουμε ΤΩΡΑ ψηφιακά εξωτραπεζικά πάγια (e-ομόλογα) τεχνολογίας blockchain, αντικρυσμενα με την αξία αυτών των μελλοντικά αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων. Και την διάθεση, μέρους τους, στους διψασμένους για ψηφιακά πάγια/κρυπτονομίσματα επενδυτές, που έχουν ήδη αντιληφθεί τους κινδύνους των κλασσικών νομισμάτων και ψάχνουν τώρα καταφύγιο μόνο σε τέτοια, εξωτραπεζικο. Και ποιος μπορεί να εμποδίσει ένα μέρος τους να κυκλοφορήσει και ως παράλληλο μέσο συναλλαγών του ευρώ εντός, για την χρηματοδότηση πχ του ασφαλιστικού, του κοινωνικού κράτους και της ενδογενούς ανάπτυξης όλων των κλάδων που μπορούν να επιβιώσουν στις νέες συνθήκες που γεννάει η νέα Παγκοσμιοποίηση. 
 
Θέτοντας έτσι και τα θέματα αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας και στις εκεί ΑΟΖ στα αζήτητα, χωρίς καν να χρειαστεί να ξαναστειλουμε ερευνητικό σκάφος για να ξαναανακαλύψει όσα βρήκε το 2005 το ΙΓΜΕ (για να το εξαφανίσει μετά, ως πρώτη προτεραιότητα, ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο με το 2ο μνημόνιο, καθόλου τυχαία). 
 
Για πες τώρα τι γίνεται ή τι δεν γίνεται για να δω κάτι...
 
(Τι δεν καταλαβαίνεις;;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: