ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Ιστορίες για ραντιέρηδες επί της πρόσφατης ιστορίας μας (και το κόστος των χαμένων ευκαιριών)

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ιστορίες για ραντιέρηδες επί της πρόσφατης ιστορίας μας (και το κόστος των χαμένων ευκαιριών) 
 
Η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος ιδρύθηκε μαζί με την Τράπεζα Ελλάδος το 29 από τον Βενιζέλο για να πολεμηθεί η μάστιγα των "ραντιέρηδων". Δηλαδή των τοπικών τοκογλύφων στις επαρχίες που ψώνιζαν δάνεια με υποθήκη τα αστικά τους ακίνητα με τόκο 8% από την Εθνική Τράπεζα. Και μετά τα μεταπουλούσαν στους αγρότες με 25% τον χρόνο με ποινές κατάσχεσης. (Ιστορία του Ελληνικού Κράτους, Ν. Δερτιλη, Παν Εκδόσεις Κρήτης). 
 
Η νεοφιλελέ "μεταρρύθμιση" του άλλου Βενιζέλου, του Σημιτικού Μπενυ, χάρισε στο βαθύ ΠΑΣΟΚ του Σάλα μαζί με την Αγροτική Τράπεζα και τις υποθήκες του 1/3 της αγροτικής γης αλλά και 4.2δις καταθέσεις αγροτών. Και σαν μοντέρνοι ραντιέρηδες, αυτά τα χρήματα τα χρησιμοποίησαν για να δανειοδοτήσουν σχετικά φτηνά τις μαφίες των μεσαζόντων της λαχαναγοράς που βγάζουν πιο πολλά από τα εισαγωγής (και το 1/10 μόνο στους δικούς μας παραγωγους με 2-5% ψηλότερο επιτόκιο).
 
Τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έδωσε κυρίως η ΑΤΕ, και που χρησιμοποιήθηκαν για να εξαγοράσουν εντυπώσεις και συνειδήσεις, στήριξαν ακριβώς αυτή την "αγροτικη πολιτική", που την βάφτισαν και εκσυγχρονιστική. Θεωρούνται ως η φυσιολογική μίζα γι αυτό το κόλπο γκρόσο, οπότε τι ψάχνεις τώρα, παραγράφηκαν (τα αδικήματα).Και είπαμε μετά μπας και το ανατρέψουμε αυτό το κόλπο. 
 
Έτσι, στον νόμο περί γεωργικών συνεταιρισμών που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑς το 16, φτιάχτηκε και ένας οργανισμός, ο ΟΔΙΑΓΕΠ, για να διαχειριστεί τα πάγια των χρεοκοπημένων από το ΠΑΣΟΚ συνεταιρισμών, αξίας γύρω στα 6δις ευρώ (που ξεχάστηκαν και δεν μπήκαν στο ΤΑΙΠΕΔ) .
Κανονικά θα έπρεπε στο "τσακ μπαμ" να μοιραστούν όλα αυτά, γη και μηχανήματα, με πολύ χαμηλού κόστους μακροχρόνιες ενοικιάσεις σε ενεργούς και νέους αγρότες. Και τα μελλοντικά έσοδα από μια τέτοια παραγωγική αξιοποίηση, αφού ομολογοποιηθούν, να χρηματοδοτούν με πολύ χαμηλότοκα δάνεια το κεφάλαιο κίνησης του πρωτογενή τομέα.
 
Όμως κάποιος στο οικονομικό επιτελείο που δεν κατάλαβε τι σημαίνει ομολογοποίηση μελλοντικών εσόδων, "ξέχασε" να εγγράψει στον προϋπολογισμό του ΥπΑΑΤ 30.000ευρω για να κατατεθεί το κεφάλαιο του ΟΔΙΑΓΕΠ. Και έτσι έμεινε χωρίς ΔΣ, στα χαρτιά. Και πρόλαβε και πρόσφερε η Τρ. Πειραιώς έτσι την Κάρτα Αγρότη με 7-8% επιτόκιο. Σάρωσε η ΝΔ στους αγρότες.
 
Φυσικά είναι πολύ ανώτερα θέματα πυρηνικής φυσικής το να κατανοήσει κάποιος το πως αυτά τα σε αργία πάγια, μπαίνοντας σε παραγωγική χρήση, θα μπορούσαν να "γεννήσουν" και ψηφιακά πάγια ίσης αξίας (νταξ, οι πολλοί ακόμα τα λένε κρυπτονομίσματα). Που μαζί με τις ετήσιες επιδοτήσεις της ΚΑΠ (περίπου αλλά 750εκ)που δίνονται μετά την λήξη της γεωργικής περιόδου, θα μπορούσαν να μοιραστούν πριν την έναρξη της στους παραγωγούς, για να δημιουργήσουν ένα νέο μέσο συναλλαγών των παραγωγών με τους προμηθευτές τους. Αλλά και να στηρίξουν έξυπνα συμβόλαια ποιότητας σε όλο το κύκλωμα της αγροτοδιατροφικης αλυσίδας, ρίχνοντας και τα κοστη παραγωγής 15-17%.
 
Όπως ακριβώς το κάνουν στην Κίνα* για να στηρίξουν την παραγωγή τσαγιού τους . Έτσι δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις ΌΛΑ τα αγροτικά προϊόντα να γίνουν ΠΟΠ με διασφαλισμένη και ορατή ποιότητα from farm to fork...
 
Θα κάνουμε όμως τώρα, αντί γι αυτά, ψηφιακή την Γεωργία, ακριβείας, βάζοντας λέει μετεωρολικούς σταθμούς σε κάθε χωράφι, να πέσει το κόστος 1 με 2%, τι θες τώρα, μην είμαστε και πλεονέκτες... Αλλά τότες, θα μου πεις πάλι "αν πέσει το κόστος 15% ψηφιοποιωντας τις συναλλαγές, κλέφτες θέλεις να γίνουν οι σύγχρονοι ραντιερηδες, οι Τραπεζες";;
 
Ο Βοριδης ως υπουργός γεωργίας, λέει, έκανε όμως αυτό που δεν έγινε, χωρίς φυσικά παραχωρήσεις γης σε αγρότες, ομόλογοποιήσεις εσόδων, φτηνό χρήμα για κεφάλαιο κίνησης, ψηφιακά πάγια και άλλα τέτοια κομμουνιστικά κλπ, Αλλά στοχευμένα, για να εξυπηρετήσει κάποια δικά του συμφέροντα και το επιτελικό τους σχέδιο. 
 
Θα δώσει λέει, έναντι αυτών των 6δις παγίων εγγυήσεις για την ίδια συμμετοχή των αγροτών στις επιδοτήσεις της ΚΑΠ για να αγοραστούν καινούργια τρακτέρ (σχέδια βελτίωσης το λένε). Η χαρά των εμπόρων τους, καθε μικροχώραφο και 2 τρακτέρ, κερδάνε!
 
Το σημειώνω εδώ με την επισήμανση ότι κάποτε πρέπει να μάθουμε όλοι πως παίζεται η μπάλα από τους νεοφιλελέ. Λίγο σου λέει τους νοιάζει τους αγρότες (προς το παρόν) που θα διπλασιαστούν οι εισφορές τους, που τα κόστη των αγροεφοδίων παραμένουν 200% ακριβότερα της Ιταλίας ελλείψει οργανωμένων συστημάτων agrologistics και ότι μένουν στην απ' έξω και από τις ενισχύσεις λόγω κορονοϊού. Ο άλλος, νομίζουν, ότι τους μοιράζει φράγκα να πάρουν καινούργιο δεύτερο τρακτέρ ενώ τους μοιράζει νέα χρέη και αχρείαστα λειτουργικά έξοδα! Επιδοτούμενα!
 
Για να ξαναέρθει πάλι ο σύγχρονος μεγαλοραντιέρης, ο με φουσκωμένες τις τσέπες με φρέσκο κρατικό χρήμα της ΕΚΤ λόγω κορονοϊού για να υλοποιήσει το ίδιο σχέδιο του 14 της McKinsey (τώρα το λένε σχέδιο Πισσαρίδη ):
 
Όλες οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις των 170.000 κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, που πάνε για φαλιμέντο με μαθηματική ακρίβεια, να συγκεντρωθούν κάτω από 3-4 σχήματα πολυεθνικών αγρό εφοδίων το μεγαλοφυες σχέδιο. "Ανάπτυξη" και μεταρρύθμιση το λένε αυτό και δεν τους το βγάζεις απ το μυαλό με τίποτα! Απόγονοι ραντιέρηδων βλέπεις οι περισσότεροι από δαύτους που το πιστεύουν.
Μετράω και ξαναμετράω το κόστος των χαμένων ευκαιριών για 30.000ευρω: το βγάζω τεράστιο!
 
Τι δεν καταλαβαίνω;;
 
Για την ιστορία: Την ομολογοποίηση των μελλοντικών εσόδων από την ενοικίαση των παγίων του ΟΔΙΑΓΕΠ την είχε εγκρίνει ο Δραγασάκης ως σχέδιο (της Ομάδας Κοινωνικής Οικονομίας του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής της ΚΕ) και είχε ανατεθεί σε κάποια άτομα να το υλοποιήσουνε μέσω των Συνεταιριστικών Τραπεζών (αφού δεν είχανε άλλα νύχια για να ξυστούνε μέσω των 4 Συστημικών).
 
Προφανώς και οι 7 Συνεταιριστικές Τράπεζες που έχουν απομείνει, το γείωσαν το σχέδιο κανονικά αφού και αυτές δουλεύουν ως παραμάγαζα της Πειραιώς και για λογαριασμό των τοπικών διαπλοκών στην εμβέλεια του νομού κάθε Συνεταιριστικής Τράπεζας.
Αυτά παθαίνεις και μαθαίνεις όταν έχει κολλήσει το μυαλό σου στο "Τράπεζες". Που, ως φαίνεται, πλέον δεν απαιτούνται.
 
 
* Θα γίνει ξεχωριστή ανάρτηση για το πως η Κίνα στηρίζει την παραγωγή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: