ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021

Τουρκία: Έρευνα για τη δολοφονία Ανταλί – Έντονες οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Ναι, εκπλήσσονται, λες και δεν ήταν γνωστό εδώ και χρόνια....ο κόσμος τόχει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι. Και που θα γίνει έρευνα θα αλλάξει μήπως κάτι;; Απολύτως τίποτε.

Η Εισαγγελία του Φετιγιέ στη Μούγλα, ΝΔ Τουρκία, άρχισε έρευνα για την υπόθεση της δολοφονίας του Τ/κ δημοσιογράφου και αρθρογράφου, Κουτλού Ανταλί μετά την κατάθεση του Ατίλλα Πεκέρ, αδερφού του Τούρκου φυγόδικου μαφιόζου, Σεντάτ Πεκέρ, που ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε στοιχεία για την εν ψυχρώ δολοφονία του Ανταλί έξω από το σπίτι του το 1996.

Στα κατεχόμενα, η «αστυνομία» διέψευσε δήλωση του Κουντρέτ Οζερσάι χθες το βράδυ που μίλησε για πληροφορία ότι ο φάκελος της υπόθεσης χάθηκε. «Δεν θέλω να το πιστέψω», είχε πει ο κ. Οζερσάι. Η ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί αναφέρεται σε πληροφόρηση από το γραφείο Τύπο της «αστυνομίας» ότι ο φάκελος της δολοφονίας δεν χάθηκε αλλά έχει αρχειοθετηθεί και βρίσκεται στο αρχείο της.

Στο μεταξύ, ο τότε αρχηγός του «τμήματος πολιτικής άμυνας», στρατηγός Γκαλίπ Μεντίλ που σύμφωνα με την κατάθεση Ατίλλα Πεκέρ τον συνάντησε με τον Κορκούτ Εκέν όταν ήρθαν το 1996 στην Κύπρο για να δολοφονήσουν τον Ανταλί επιβεβαίωσε ότι τους έδωσε ένα όχημα αλλά δεν γνώριζε, είπε, ότι στην τσάντα που κρατούσε ο Εκέν υπήρχε ένα ούζι.

Ο Ατίλλα Πεκέρ ανέφερε στην κατάθεσή του ότι με τον Εκέν είχαν πάει στα γραφεία του «τμήματος» και το άσπρο αυτοκίνητο που τους δόθηκε εκεί, το χρησιμοποίησαν για να παρακολουθήσουν το σπίτι του Κουτλού Ανταλί. Σε διπλανό δωμάτιο από εκείνο που συνάντησαν τον τότε αρχηγό της «πολιτικής άμυνας», πρόσθεσε, ο Εκέν του είχε δώσει το ούζι.

Ο Μεντίλ μίλησε στον δημοσιογράφο του Oda TV Τζιαν Οζτσιελίκ λέγοντας ότι «ως ένα άτομο που έχω προσφέρει 50 χρόνια σε αυτή τη χώρα, λυπήθηκα ακούγοντας τα όσα λέχθηκαν (από τον Ατίλλα Πεκέρ)».

Ο Μεντίλ πρόσθεσε ότι ο Κορκούτ Εκέν είχε υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις και ήταν ένα άτομο που έτρεφε σεβασμό, ένας ήρωας αξιωματικός, όπως είπε (ΣΣ: ο Εκέν πήρε μέρος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο). «Ήρθε μ’ επισκέφθηκε και δίπλα του βρισκόταν ένα άτομο που λεγόταν Ατίλλα Πεκέρ. Αλλά εκείνη την ημέρα δεν ήξερα το όνομά του. Μετά έμαθα ότι ήταν ο αδερφός του Σεντάτ Πεκέρ».

Στα χέρια του Εκέν, συνέχισε, υπήρχε μια τσάντα αλλά δεν ήξερε ότι αυτή περιείχε όπλο. Ο Μεντίλ πρόσθεσε ότι ο Εκέν είχε πληροφορία πως στην Κύπρο είχαν σταλεί κάποιοι του ΡΚΚ. Ανέφερε δε ότι ο Εκέν είχε δει τότε εκτός από τον ίδιο, και τον τότε αρχηγό των «ειρηνευτικών δυνάμεων», Χασάν Κουντακσί. «Δεν μου είπε τίποτε εμένα για τον Κουτλού Ανταλί. Μίλησε για πληροφορίες για το ΡΚΚ. Να ερευνήσουν για κάτι κρυμμένα όπλα. Κι εμείς του δώσαμε ένα άσπρο αυτοκίνητο Ρενό. Τύπου Τορος. Άλλωστε εμείς ήμασταν στην Λεύκα. Ο Ανταλί ήταν στην Λευκωσία».

Ο Γκαρίπ Μεντίλ είπε ότι έχει δώσει κατάθεση για την υπόθεση και στο ΕΔΑΔ όπου είχε προσφύγει η σύζυγος του Κουτλού Ανταλί.

Στα κατεχόμενα, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι είπε ότι οι «θεσμοί» του ψευδοκράτους μπορούν να ζητήσουν νομική βοήθεια για να γίνει η έρευνα στην Τουρκία.

Πρέπει να ξανανοίξει ο φάκελος της δολοφονίας Ανταλί, πρόσθεσε λέγοντας ότι οι ύποπτοι για την δολοφονία με βάση τα όσα έχει πει στο βίντεο ο Σεντάτ Πεκέρ και στην κατάθεσή του ο Ατίλλα Πεκέρ, είναι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να παραπεμφθούν στο ψευδοκράτος, η έρευνα πρέπει να γίνει στην Τουρκία, είπε. Σημείωσε ότι στην Τουρκία αργεί κάποτε η εκδίκαση των υποθέσεων με αποτέλεσμα να παραγράφονται, λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση αυτός ο γόρδιος δεσμός μπορεί να λυθεί μόνο στην Τουρκία.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, πρόεδρος του ΚΛ, επανήλθε και σήμερα στο θέμα λέγοντας ότι υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για να μπορέσει να ξανανοίξει ο φάκελος της δολοφονίας του Κουτλού Ανταλί «επειδή η δολοφονία Ανταλί είναι μια ανοικτή πληγή για την κοινωνία».

Εξάλλου, αύριο στην σύσκεψη αρχηγών στη «βουλή» αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της δημιουργίας ερευνητικής «επιτροπής» για την δολοφονία Ανταλί, θέμα στο οποίο φαίνεται πως συμφωνούν «κυβέρνηση» και αντιπολίτευση.

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: