ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

MΕΤΑ ΤΟΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ: ΈΝΑ ΑΝΑΠΌΦΕΥΚΤΟ GLOBAL RESET, MIA OYTOΠΙΚΗ (ακόμα) "ΣEIΣΑΧΘΕΙΑ" ΚΑΙ ΕΝΑ ΈΛΛΕΙΜΜΑ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

META TON NEOΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ ΕΝΑ ΑΝΑΠΌΦΕΥΚΤΟ GLOBAL RESET, MIA OYTOΠΙΚΗ (ακόμα) "ΣEIΣΑΧΘΕΙΑ" ΚΑΙ ΕΝΑ ΈΛΛΕΙΜΜΑ.

 
Φτάσαμε, αισίως, στην αρχή του τέλους μιας ιστορίας παγκόσμιας ισχύος των ΗΠΑ δια του δολαρίου που ξεκίνησε το το 1944 στο Brenton Woods και που είχε 4 μεγάλες περιόδους :
 
-Μέχρι τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ίσχυε ο "κανόνας του χρυσού". Καμία κεντρική τράπεζα δεν μπορούσε να εκδώσει πιο πολλά χαρτονόμισματα ονομαστικής αξίας μεγαλύτερης από τον χρυσό που κατείχε. Με την λήξη αυτού του πολέμου όμως, οι ανάγκες ανοικοδόμησης της οικονομικά κατεστραμενης Ευρώπης, οδήγησαν στην υπερσυγκέντρωση χρυσού στις ΗΠΑ για να εξάγει τα υλικά που απαιτούσαν οι κατεστραμένες υποδομές της Ευρώπης.
 
-Με την λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό το σύστημα δεν δούλευε άλλο. Ο χρυσός ΉΤΑΝ σχεδόν όλος στις ΗΠΑ και η Ευρώπη έπρεπε πάλι να ανοικοδομηθεί. Τότε εγκαταλήφθηκε ο κανόνας του χρυσού και την θέση του την πήρε το δολάριο σαν παγκόσμιο αποθεματικό μέσο συναλλαγών, σχετικά αντικρισμένο με τον χρυσό που κατείχε νόμιμα ή ως λάφυρο πολέμου.
 
-Μέχρι το 71 το σύστημα δούλευε καλά εντός του τότε διπολου ΗΠΑ-ΕΣΣΔ, με την δεύτερη να έχει την δική της ζώνη επιρροής, του ρουβλιου, χωρίς πολλές σχέσεις και νταραβέρια με την ζώνη του δολαρίου. Ο περίφημος Ψυχρός Πόλεμος, αν έχετε ακουστά.
 
Το 71 όμως τα οικονομικά προβλήματα της Αμερικής μετά το σοκ του Βιετνάμ, άλλαξαν τους κανόνες. Εγκαταλείφθηκε επί Νίξον οποιαδήποτε συσχέτιση στην έκδοση νέων δολαρίων με τον χρυσό και άρχισε, πρώτα το δολάριο και μετά όλα τα άλλα νομίσματα στον κόσμο, να εκδίδουν νέο χαρτονόμισμα μόνο από κάποιο δάνειο. Κρατικό, ιδιωτικό ή διατραπεζικό.
 
Και, μην υπάρχοντος και ανταγωνισμού από το ρούβλι μετά το 91, έγινε ο κακός χαμουλης! Ο νεοφιλελευθερισμός που επικράτησε σαν κυρίαρχη ιδεολογία και στα νομισματικά θέματά, έβαλε φραγμούς μεν στα κράτη να δανείζονται (άρα να παράγουν νέο χρήμα για να χρηματοδοτούν τις ανάγκες του κοινωνικού κράτους τους για να μικρύνουν) αλλά άφησε τελείως ελεύθερες τις Εμπορικές τράπεζες στο να παράγουν νέα χαρτονόμισματα όσες φορές θέλουν, τα περίφημα τοξικά προϊόντα τους, πάνω σε κάθε αρχικό δάνειο. Κρατικό, ιδιωτικό ή διατραπεζικό.
 
Από τα γκρι αεράτα αυτά τοξικά νομίσματα χρηματοδότησαν οι νεοφιλελε, με κυρίαρχο το δολάριο, και την όποια επιτυχία είχε το οικονομικό τους σύστημα μέχρι το 08 που αυτό έσκασε! Η γνωστή ιστορία της Leman Brothers με κάτι στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, που φόρτωσε πολλά χρέη στα κράτη για να μην καταρρεύσουν οι Τράπεζες μαζί με την φούσκα των τοξικών παραγωγών που είχαν δημιουργήσει (σήμερα όση 21φορες το παγκόσμιο ΑΕΠ έναντι δανείων ύψους όσα 3 παγκόσμια ΑΕΠ).
Σε εμάς πήρε την ονομασία PSI και έσωσε κάτι Γερμανογαλλικές τράπεζες έναντι τριών μνημονίων με προσθήκη 140δισ στο τότε κρατικό μας χρέος μέσα σε μια νύχτα.  
 
 
Μοιραία ήταν η συνέχιση του ίδιου συστήματος παραγωγής χρήματος και των τοξικών παραγώγων του, που συνεχίστηκε ακάθεκτη και μετά το 08, μαζί με ένα εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας που ξεκίνησε ο Τραμπ το 16. Αποτέλεσμα αυτών των μοιραίων, το ότι :απορρύθμισαν σχεδόν τα πάντα για να μπει σχεδόν όλος ο πλανήτης σε μια πρωτοφανή κρίση και προσφοράς και ζήτησης από το 18. Τα κέρδη ήταν πλέον πολύ ψηλότερα από τα παιχνίδια εντός της φούσκας των τοξικών παραγωγών πάρα από οποιαδήποτε επένδυση στην πραγματική οικονομία. Έτσι άρχισαν να στεγνώνουν σιγά σιγά οι αγορές της πραγματικής οικονομίας, ενώ το χρήμα συνέχιζε να ρέει άφθονο έξω από αυτές. Ανάμεσα σε Τράπεζες, τις ασφαλιστικές και και funds. 
 
-Μέχρι που έσκασε ο κορονοϊος και ανέτρεψε τα πάντα! Δοξασίες των νεοφιλελε για κρατικά χρέη και διάλυση της "νέας τάξης πραγμάτων" της παγκόσμιοποίησης όπως την γνωρίσαμε από την εποχή των Ρηγκαν-Θάτσερ μέχρι τώρα. .
 
Έτσι άρχισε μέχρι και το ΔΝΤ, το μέχρι χθες προπυργιο και μέσο επιβολής των νεοφιλελε, να λέει:"ξεχάστε τα κρατικά χρέη και ότι σας έλεγα μέχρι τώρα, τυπώστε όσο χρήμα θέλετε γιατί χανόμαστε! " .Και με την νέα σύσταση του να λέει "ετοιμάστε οι Κεντρικές Τράπεζες κρυπτονομίσματα και γρήγορα ή χανόμαστε! "! 
 
Αυτό που πραγματικά χάθηκε εντός το 20 ήταν η δυνατότητα των ΗΠΑ να συνεχίζει να εξάγει σε όλον τον πλανήτη ανενόχλητα τα οικονομικά της προβλήματα δια των δολαρίων μέσω των αγορών πετρελαίου. Τα περίφημα πετροδολάρια. Δύσκολο αν όχι αδύνατο να πετύχει πλέον o Μπαιντεν ένα come back στην προ του 18 εποχή, ακόμα και με τα όπλα. Αδύνατος πλέον και ο επαναπατρισμός των δολαρίων για επενδύσεις εντός των ΗΠΑ αφού αυτές λίγα πράγματα, εκτός από δολάρια, έχουν πλέον να εξάγουν! Έτσι, μην έχοντας κάτι άλλο καλύτερο να κάνουν, ξαναθυμήθηκαν τον Κέϋνς, τις οικονομικές πολιτικές μέσω γενναίων δημοσίων επενδύσεων δηλαδή, για να γίνει Ανάπτυξη. Πράσινη λέει, αλλά αυτό το πράσινο που ευαγγελίζονται είναι και ουτοπικό (όλα από ΑΠΕ) και έχει πολλές από τις αποχρώσεις του γκρι (περιορίζεται στα εξορυξιμα καύσιμα κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν ότι θα ενταθούν πολύ οι εξορύξεις πολλών μετάλλων, που πολλά τα μονοπωλεί η νέα γεωστρατηγική αντίπαλος, η Κίνα).
 
Κόψε 5 νέα τρισ πράσινα $ στην Αμερική (και 10-15 φορές άλλα τόσα γκρι ως παράγωγα των κρατικών δανείων). Βάλε και ένα παγκόσμιο φόρο 15-28% να πληρώνουν οι φοροδιαφεύγουσες πολυεθνικές παντού και κερδίζουμε λίγο χρόνο πριν αναγκαστούμε να αλλάξουμε πίστα.
 
Αυτά στα Στέιτς, στην ΕΕ "αγρόν ηγόραζαν" , ως συνήθως, σαν να μην τρέχει τίποτα. 1,8τρισ νέα ευρώ και εδώ, αλλά για τις αδηφαγες τράπεζες. Τα κορονοϊοπακετα των 750δισ Πράσινων ευρώ θα αργήσουν κι άλλο. Μετά τον Σεπτέμβρη, ίσως, που θα αναλάβουν να τα εκδώσουν αυτά τα πράσινα κάτι Πράσινοι στην Γερμανία. Οι νεοφιλελε παλαιάς κοπής, στα αζήτητα της ιστορίας (μέχρι νεωτέρας διαταγής). 
 
Έχει προκύψει όμως και μια νέα αδυναμία. Δεν μπορεί να επιβάλει πλέον ο θείος Σαμ παντού, και στα άτακτα παιδιά-εμπορικούς της αντιπάλους, όπως το Ιράν, η Κίνα ή η Ρωσία κυρώσεις, αφού αυτές, με επικεφαλής την Κίνα, άρχισαν να ετοιμάζουν ή και να χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους κρατικά κρυπτονομίσματα που δεν θα διακινούνται υποχρεωτικά μέσω Τραπεζών και του συστήματος swift, όπου κυριαρχούν οι εποπτικοι κανόνες και τα δολάρια των ΗΠΑ ως εργαλείο ελέγχου τους. Δημιουργώντας μάλιστα, εν μέσω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης στην Δύση και Ζώνη Εμπορίου Ασίας-Ωκεανίας χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ η της ΕΕ, από χώρες που πέτυχαν να ελέγξουν τον κορονοϊό με το πρώτο του κύμα και δεν είχαν δεύτερο.
 
Η ανατροπή είναι τεράστια ήδη, όπως φαίνεται και από την σχετική έκθεση του Αμερικανικού Κογκρεσου . Και η αμηχανία εμφανής. Και τώρα, λέει, τι κάνουμε;; Στο ίντερνετ και στις εκεί συναλλαγές με κρατικά ή ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα δεν μπορείς να επιβάλλεις τίποτα!
Και μην έχοντας και σε αυτόν τον τομέα να κάνουν κάτι καλύτερο, τρέχουν πίσω από την Κίνα με νέες πολιτικές ψηφιοποίησης των πάντων. Στον μεταCovid κόσμο, θα πρέπει, λέει, να διατηρηθούν όλα τα "τηλε" των lockdowns (εργασία, εκπαίδευση, διασκέδαση, σεξ κλπ) ως... κεκτημένα!
 
Και επειδή η μη φυσική επαφή απαιτεί και χρήμα νέας τεχνολογίας, ψηφιακό, άσε τα τρέχοντα bitcoin κλπ να ανοίξουν τον δρόμο (ανοίγοντας εξωτραπεζικά ψηφιακά πορτοφόλια κατά εκατομμύρια) και μετά κάτι θα κάνουμε να τα μαζέψουμε όλα αυτά. Βλέποντας και κάνοντας και ως προς αυτό, αχαρτογράφητα τα ύδατα για τις ελίτ που θα βάλουν τους αρμόδιους να αποφασίσουν σχετικώς, όσο συλλέγουν συστηματικά πάγια και χωράφια. Για την μετάβαση τους χωρίς απώλειες ισχύος τους, βεβαίως! 
 
Πλέον, μέσα σε αυτόν τον μετά-κόσμο ο κύριος συστημικός κίνδυνος δεν είναι τα κρατικά χρέη (που υποτίθεται ότι σταματούν την ανάπτυξη, κατά την αναποδεικτο νεοφιλελε δοξασία ) η ο πληθωρισμός. Προέχει, προς το παρόν, το να μην σκάσουν ανεξέλεγκτα και απρόοπτα τα ιδιωτικά δάνεια. Αυτά τα προ και μετά του κορονοιού, λόγω της διαφαινόμενης ύφεσης διάρκειας και γίνει "της Leman Bros" επί 1000 φορές! Έτσι, δώσε τώρα στις αγορες και άλλο κρατικό χρήμα, πράσινο αυτή την φορά και ψηφιακής σύγκλισης!
 
Θα συνεχίζει να παράγεται από δάνεια και να μη φτάνει σε όσους το έχουν ανάγκη, σε ένα ατέρμονα κύκλο ή όχι;; Αυτό είναι και το κλειδί των κλειδιών για το πόσο πίσω από την καθημερινή χρήση του θα μείνει ο νεοφιλελευθερισμός αλά δυτικά. Αλλά και πόσο θα αντέξουν οι ΗΠΑ στην κόντρα τους με την Κίνα. 
 
Στην ίδια έκθεση του Κογκρεσου αναγνωρίζονται όμως και επίσημα και μερικές ακόμα αλήθειες, που μέχρι τώρα τις φώναζαν κάτι γραφικοί τύποι (σαν εμένα) λέγοντας από το 16 και μετά "ξυπνάτε ζώα μου αργά, πήρε φωτιά η φάρμα" :
 
-Και τα νέα ψηφιακά νομίσματα που άρχισαν να εκδίδονται από τις Κεντρικές Τράπεζες κινδυνεύουν πλέον πολύ, όσο και τα κλασσικά νομίσματα, αφού και αυτά παράγονται πρωτογενώς από κάποια δάνεια. Αν σκάσουν τα δάνεια, πχ λόγω της ύφεσης, μηδενίζεται και η αξία τους είτε είναι ψηφιακά είτε όχι.  
 
-Τα ψηφιακά κρυπτονομισματα των κεντρικών τραπεζών υποσκάπτουν επιπρόσθετα και την ύπαρξη των εμπορικών τραπεζών, που κινδυνεύουν να ξεμείνουν μια μέρα και από ρευστό και από πελάτες για να τους χορηγούν δάνεια! Παρ όλα αυτά, αυτή η "θυσία" τους μπορεί να γίνει αποδεκτή για να αντιμετωπιστεί, με ίδιας τεχνολογίας μέσα, ο ανταγωνισμός ίσως και περισσότερων των δύο ζωνών που δημιουργούνται ή θα δημιουργηθούν εντός της νέας παγκοσμιοποίησης.
 
Έτσι, με όλα αυτά, η ιστορία του δολαρίου ως μέσου επιβολής γεωπολιτικής και εμπορικής ισχύος φαίνεται ότι επιβάλει τώρα αυτήν την "Μεγάλη Διόρθωση" (Global Reset ο όρος που προτάθηκε από το World Economic Forum Και υιοθετήθηκε στο Νταβος). Αναγκαστική για να μην καταρρεύσει όλο το δυτικό οικοδόμημα σαν χάρτινος πύργος από τυπωμένα δολάρια, πριν να αρχίσει να ανταγωνιζεται την Κινα στα σοβαρά. . 
 
Σε αυτήν την προδιαγεγραμμένη διεργασία των πρώτων 1-2 ετών της προεδρίας Μπαιντεν πολύ δυναμικό ρόλο θα παίξουν όμως και τα εξωτραπεζικα κρατικά κρυπτονομισματα που ΔΕΝ αντικριζονται με κάποιο δάνειο αλλά με δείκτες της πραγματικής οικονομίας. Όπως πχ το Aber των ΗΑΕ που "μπαίνει στην αγορά" για συναλλαγές σε σχέση με τις kWh των υδρογονανθρακων που εξάγονται. Ή κρυπτονομισματα πολυεθνικών σαν το diem της Facebook, που σχετίζεται με διαφημιστικό χρόνο στα 2,5δισ μέλη του, το κρυπτονομισματα της Amazon ή ισχυρών φράγκατων, όπως του συνιδρυτή της Apple κλπ και που απειλούν και αυτά το ΔΟΛΆΡΙΟ προβάλλοντας ταυτόχρονα και ως τα ψηφιακά σωσίβια γεωστρατηγικής των ΗΠΑ . Αλλά σημασία θα έχουν και τα ευπαθή κρυπτονομισματα των κεντρικών τραπεζών που ήδη ετοιμάζονται από 54 Κεντρικές Τράπεζες (από τις 69).
 
-Η ΕΕ, δια της ΕΚΤ, θεωρητικά ετοιμάζει το ψηφιακό ευρώ τεχνολογίας blockchain για να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο ανταγωνισμό στον πόλεμο των ψηφιακών νομισμάτων, αντιγράφοντας σε μεγάλο βαθμό την Κίνα και την Ινδία που την ακολούθησε.
 
Αλλά ήδη στο ευρωσυστημα παρατηρούνται φυγόκεντρες τάσεις! Πολλές κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών (νταξ, όχι η "αλλού για αλλού" Τράπεζα της Ελλάδος του Στουρναριστάν) πειραματίζονται στην έκδοση και χρήση ιδίων ψηφιακών νομισμάτων και των υποστηρικτικων τους τεχνολογιών χωρίς να ακολουθούν κάποια κεντρική στρατηγική από την ΕΚΤ.
 
Έντρομη η Κομισιον επισπεύδει τώρα την Τραπεζική Ένωση και μια κεντρική BadBank να φορτώνεται παλιές αμαρτίες (όσο ο Στουρναρας ακόμα προσπαθεί και για μια εθνική bad Bank, ο μόνος που είχε αυτή την φαεινή ιδέα ανάμεσα στους 27 ομόσταυλους του Κεντρικούς Τραπεζίτες για να φορτώσει το κράτος και με νέα χρέη...) 
 
"Και η Αριστερά τι κάνει (ή έστω λέει) μπροστά σε όλα αυτά;;" θα ρωτήσει ο χωρίς παρωπίδες καλοπροαίρετος, αυτός που ξέρει να διαβάζει και τις νέες απειλές;; Απειλές ακόμα και στην ίδια την δημοκρατία από την εξέλιξη του "πολέμου των κρυπτονομισμάτων". Αλλά ίσως και τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται για την επιβολή κσι μέσων συναλλαγών με έλεγχο των "από τα κάτω" για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία! Ίσως και να διαγνώσει έτσι και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και νέες ισορροπίες , που μπορούν να επιρρεασουν και τα ανοιχτά εθνικά μας ζητήματα ή και την ίδια μας την ύπαρξη, λέει.
 
Θετικό βήμα η πρόταση για την αντικατάσταση του σύμφωνου δημοσιονομικής σταθερότητας της Λισσαβόνας με μια νέα συνθήκη με στόχους κοινωνικής και οικονομικής σύγκλισης. Που για να έχει όμως νόημα, θα πρέπει να συνοδεύεται και επί ενός άλλου κοινού νομίσματος, ενδεχομένως ψηφιακού, που θα αντικρίζεται και αυτό με δείκτες της πραγματικής οικονομίας! (ή εναλλακτικά ως ECU σε πολλά τοπικά και κλαδιικα ψηφιακά μέσα συναλλαγων των κοινωνιών και των κλάδων της πραγματικής οικονομίας της ΕΕ) .
 
Ομοίως είναι πολύ θετική και η πρόταση για μια Σεισάχθεια στους μικρομεσαίους και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά .Αλλά θα παραμένει ουτοπική όσο δεν έχουν αναπτυχθεί και παράλληλα εξωτραπεζικά ψηφιακά μέσα συναλλαγών για να αντικατασταθεί το υπό διάλυση ευρώ της νεοφιλελε κοπής, που δείχνει ήδη εκτός τόπου και χρόνου, για να μπορεί και αυτή η πρόταση να έχει πιθανότητες αποδοχής χωρίς να προκαλείται κάποια τραπεζική κατάρρευση! 
 
Και δεν μπορώ να φανταστώ τότε ποιος θα το αντικαταστήσει όταν ο αντίπαλος θα είναι κάποια Facebook inc ή τίποτα ποπουλίστικα ακροδεξιά σχήματα που θα αναδειχθούν μέσα στον φόβο και την αναμπουμπούλα ενός κόσμου εκτός ισορροπίας για μερικά χρόνια. Προτείνοντας ουτοπικές δραχμές ή φράγκα (που και αυτά με δάνεια παράγονταν). 
 
Σεντόνι πάλι..
Τι να κάνω, κάπως έπρεπε να πω τις σκέψεις μου (εν συντομία...) και να μοιραστώ ανησυχίες και ιδέες. Μόνο έτσι μπορούν να διορθωθούν μπας και γίνουν καλύτερες. Με διαφάνεια και με διαμοιραζόμενο το κύρος τους, χωρίς την υποχρεωτική ανάγκη κάποιας κεντρικής αυθεντίας. Όπως ακριβώς δουλεύουν και τα "κρυπτονομίσματα", που δεν είναι νομίσματα αλλά ψηφιακά ανταλλάξιμα πάγια.
Όπως και οι ιδέες ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: