ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 18 Μαΐου 2021

ΕΛΛΑΔΑ+: ΝΑΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΕΛΛΑΔΑ+:  ΝΑΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ
 
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τσιπρας με το σχέδιο Ελλάδα +, είναι όλα συνέχεια των Κεϋνσιανής λογικής προτάσεων για το ΕΣΥ που προηγήθηκαν (κάποιοι του τα έδωσαν γραμμένα).
Αν και δεν περιλαμβάνουν τίποτα ριζοσπαστικό ή επαναστατικό, είναι απολύτως σωστά και αναγκαία. Αυτό θα έκανε κάθε λογικά σκεπτόμενος policy maker για να κρατήσει την κοινωνία και την οικονομία όρθια, μετά την δεκαετία των μνημονιων και την οικονομική κρίση που πυροδότησε η διετής, όπως φαίνεται, λανθασμένη αντιμετώπιση του κορονοϊού και σε ότι αφορά τον τρόπο διάθεσης των 32δισ του κορονοϊοπακέτου της ΕΕ.
 
Θα περίμενε κανείς ωστόσο να συνοδεύονται αντίστοιχα και από κάποια πιο "επιθετικά μέτρα" ανάπτυξης, ικανά και να αμφισβητούν το νεοφιλελε αναπτυξιακό μοντέλο στην ρίζα του, και να μας βγάζουν πιο θαρραλέα σε ένα αναπτυξιακό ξέφωτο εντός των νέων παγκόσμιων ισορροπιών, σύμφωνα με τις νέες τεχνολογικές και γεωπολιτικές τάσεις.
 
Αντ αυτών, άκουσα μόνο την αναπτυξιακή εκδοχή του Γιώργου Σταθακη που κινείται σε άλλα πελάγη:
 
-Πράσινη Ανάπτυξη, είπε (με μόνη διαφοροποίηση από όσα λέει ο Σταϊκούρας ή φανατικά πλέον και ο Μητσοτάκης ως προς την υιοθέτηση του "Γερμανικού μοντέλου" ανάπτυξης επενδύσεων σε ΑΠΕ ο Σταθακης, αντί του Βρετανικού με τις μεγάλες φαραωνικου επιπέδου επενδύσεις που προτιμάει το Κουληστάν)
-Ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας, είπε
-Ο Τουρισμός, είπε, δεν απαιτεί ούτως ή άλλως καμία ενίσχυση! 
 
Έτσι η πρόταση Ελλάδα + για την αξιοποίηση των πόρων του κορονοϊοπακέτου (19δισ επιδότηση και 13δισ δάνεια, μετά νέων μνημονίων μάλλον), κινήθηκε πάνω κάτω σε όσα έχει προδιαγράψει ήδη το νεοφιλελέ διευθυντήριο της Φρανκφούρτης για τα κορονοϊοπακετα, το ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ μέχρι το 27.
Η μόνη διαφοροποίηση: η διάσταση της ίδιοπαραγωγής ενέργειας και οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί (που υπάρχουν νομοθετικά από το 18). Και η πρόθεση να πάνε οι πόροι του πακέτου στους πολλούς και όχι στους λίγους.
 
Ποιους πολλούς;;
 
Όσους θα έχουν επιβιώσει από τις ανοσίες αγέλης στην οικονομία, τις συνειδητές πολιτικές δηλαδή που εξαφάνισαν τα μισά επαγγελματικά ΑΦΜ από την ενεργό δράση !
 
Στο πρώτο, την "Πράσινη ανάπτυξη", η πρόταση Ελλάδα+ δείχνει, από τις παρεμβάσεις κυρίως των επιλεγμένων συνομιλητών στο πάνελ της παρουσίασης , να περιορίζεται και να εστιάζει μόνο σε ότι αφορά την προοπτική εισαγόμενων τεχνολογιών κάποιων επιλεκτικών ΑΠΕ. Απουσίασε πάλι και η γεωθερμία και το ανανεώσιμο φυσικό αέριο και τα δίκτυα μεταφοράς αερίου ως μεταβατικού στρατηγικού καυσίμου μετάβασης προς το υδρογόνο (σε 25-30 χρόνια). "Πράσινα άλογα" δηλαδή όπως λέγαμε ΕΔΩ
 
Είναι θετικό που στην σημερινή παρουσίαση του σχεδίου Ελλάδα+  ΔΕΝ ειπώθηκε πάλι και καμία κοτσάνα του τύπου "άστα εκεί", σε ότι αφορά τα κοιτάσματα αερίου, κυρίως αυτά νότια της Κρήτης, για να πιάσουμε δια της εγκατάλειψης τους τους στόχους της Συνθήκης του Παρισιού αφού:
 
1. Μόνο από την αντικατάσταση των ηλεκτροπαραγωγών μονάδων που καίνε μαζουτ η πετρέλαιο με φυσικό αέριο (μέσω δικτύου virtual pipes με μεταφορά του αερίου σε μορφή CNG και στα νησιά) καλύπτονται οι στόχοι της Συνθήκης του Παρισιού μέχρι το 30!
2. Η αντικατάσταση του εισαγόμενου αερίου που θα απαιτηθεί ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΠΕ, από ελληνικής παραγωγής φυσικό αέριο , αφήνει περιθώρια για χρηματοδότηση της Ανάπτυξης και πολλών κλάδων της παραγωγής και του κοινωνικού κράτους, χωρίς τους κανονιστικούς περιορισμούς του Ταμείου Ανάπτυξης, προσδίδοντας έτσι στα ελληνικά προϊόντα ισχυρή προστιθέμενη εγχώρια αξία, που είναι ένας πολύ σωστός στόχος που πρώτη φορά τίθεται.
37,5δισ ΚΆΘΕ ΧΡΌΝΟ η διαφορά στο ΑΕΠ (και τα δημόσια έσοδα) από το "άστα εκεί" αντί για εξόρυξη μόνο όσων βρίσκονται νότια της Κρήτης, στο σύνορο με την Αιγυπτιακή ΑΟΖ! Περισσότερα από ένα Ταμείο Ανάπτυξης ΚΆΘΕ ΧΡΌΝΟ χάρισμα σε ποιον το "άστα κει";;
 
Θετικό που δεν ειπώθηκε τίποτα μέχρι να υποθεί αυθαίρετα το αντίθετο από ψηφισμένες από συνέδρια θέσεις, ως καπέλο Σταθακη!
Προφανής και ο αντίκτυπος αυτής της πρασινοάλογης θεώρησης και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, όπου με τις πολιτικές εγκατάλειψης των κοιτασμάτων αερίου (για να το εισάγουμε ονομάζοντας το κρέας πράσινο ψάρι) ουσιαστικά υιοθετείται η πολιτική Σημιτη, που τόσο πιστά την υλοποιεί τώρα ο Μητσοτάκης στα Ελληνοτουρκικά. Δεύτερο καπέλο εδώ, και μάλιστα πολύ πιο επικίνδυνο...
 
Στο δεύτερο θέμα, αυτό της ψηφιακής σύγκλησης :
Απουσιάζει ακόμα ως διακηρυγμένη πολιτική ένα σοβαρό αποτέλεσμα της ψηφιακής μεταρρύθμισης, Η ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ (ή αν θέλετε Η ΑΝΆΓΚΗ) ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΎ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΧΡΌΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ, ως μέρους του αναπτυξιακού μοντέλου. Το πως δεν το κατάφερε να συμπεριλάβει αυτό ο κ. καθηγητής στους στόχους , είναι κάτι που χρήζει πολύ περισσότερης έρευνας από ειδικότητα που εγώ δεν κατέχω. 
 
Σε ότι αφορά τον αποκλεισμό του Τουριστικού Τομέα από τις ενισχύσεις του Ταμείου, δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει ο Σταθακης τίποτα απ ότι έγινε, και θα συνεχίσει να γίνεται μέχρι το 24 και σε αυτόν τον κλάδο. Που βεβαίως και πρέπει και αυτός να αναπροσαρμοστεί ως μοντέλο για να επιβιώσει από την σχεδιασμένη από τους νεοφιλελέ αναδιανομής του σε πολυεθνικές. Με αφανισμό των μικρομεσαίων του χώρου και του εργατικού δυναμικού στον κλάδο. 
 
Αυτό που εγώ ακόμα κατανοώ είναι ότι θα απαιτηθούν συνολικά 130δισ επενδύσεις μέχρι το 27, κυρίως κρατικές, για να μπει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία και εξορύξεις) και την μεταποίηση και τις υποδομές. Επενδύσεις κυρίως σε όσες τονίζουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Αυτά που προσφέρουν τα προγράμματα της ΕΕ (με τους περιορισμούς των νεοφιλελε κοστουμιών για "πράσινη ανάπτυξη" και ψηφιακές υποδομές) είναι περίπου τα μισά όσων απαιτούνται!
 
Και η ιστορία έχει δείξει ότι δεν είναι δυνατή η προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων για να καλυφθεί το υπόλοιπο των σχεδόν 60δισ που λείπουν, και μάλιστα στοχευμένα στους τομείς που τους έχουμε πραγματικά ανάγκη (οικονομία της γνώσης, στήριξη της ενδογενους ανάπτυξης στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα κλπ).
 
Μέχρι να αντιληφθεί ο Τσιπρας και ο κάθε Τσίπρας  ότι με τέτοιους φουνταριστούς, όπως ο Σταθακης και τους μονομερείς αριστεριστές της δήθεν Πράσινης ανάπτυξης and Company, γκολ δεν θα μπει με όσα υπόθηκαν και στην παρουσίαση του Ελλάδα +....
 
... εγώ θα συνεχίζω να παραμένω επιφυλακτικά εκτός και επί ταυτά. Με αγάπη και αγωνία τα λέω. Έχω να κάνω και άλλα πράγματα  από το να πυροβολώ με σεντόνια αλόγους και πρασινάλογα, που βάζουν μόνο πλάτη πάλι για να σωθούν οι τράπεζες και τα παράγωγα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: