ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Ξεκινά η αεροναυτική άσκηση «Eunomia» - Συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Όπως είχαμε γράψει ΕΔΩ, η ενεργός επεκτατική πολιτική της Άγκυρας οδήγησε στη δημιουργία ενός ευρέως διεθνούς αντι-τουρκικού συνασπισμού. Η συγκεκριμένη άσκηση έχει σχέση με αυτόν τον στρατιωτικό συνασπισμό εναντίων της Τουρκίας. Η Τουρκία ναι μεν τυπικά είναι ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ....αλλά ουσιαστικά είναι αποικία της Κίνας και των Ρώσων. Η Αίγυπτος δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, άρα μόνη της δεν μπορεί να τα βάλει με την Τουρκία, διότι θα έχει να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ...όμως η Ελλάδα και η Γαλλία είναι στο ΝΑΤΟ, και έτσι η Αίγυπτος σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία, αν το κάνει από κοινού με Γαλλία και Ελλάδα, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με το ΝΑΤΟ.!! Είναι αυτές οι λεπτές γεωστρατηγικές κινήσεις που πολλές φορές κρίνουν την παρτίδα.

Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD), αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζοντας πως πρώτη δραστηριότητα της εν λόγω πρωτοβουλίας, αποτελεί η κοινή αεροναυτική άσκηση EUNOMIA, η οποία ξεκινά σήμερα και αποτελεί κομμάτι του γενικότερου παζλ ασκήσεων στην περιοχή.
«Οι εντάσεις και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί, λόγω των παρατεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή, καθώς επίσης και λόγω των αυξημένων προστριβών για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο χώρο (όρια, μετανάστευση, ροές κ.λπ.). Η εντάσεις αυτές επιδεινώνονται από την ανακάλυψη υπεράκτιων φυσικών πόρων στην περιοχή. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και του εθιμικού διεθνούς δικαίου, η οποία είναι δεσμευτική και για τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός και συνεχίζει:

«Για να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, αποφασίστηκε από τα τέσσερα ευρωπαϊκά Κράτη να ενισχύσουν τη ναυτική και αεροπορική τους παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Τετραμερούς Συνεργασίας τους. Η εν λόγω Πρωτοβουλία αποσκοπεί στην κοινή επίγνωση κατάστασης, και καταδεικνύει τη  δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης».
«Η Τετραμερής Πρωτοβουλία θα συμβάλλει στην επίτευξη μιας ενισχυμένης συλλογικής ναυτικής και αεροπορικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, το διάλογο και στη συνεργασία. Η διπλωματική οδός πρέπει να παραμείνει ο προνομιακός τρόπος διευθέτησης των ζητημάτων, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας κατά νου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», προσθέτει και ο κ. Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας:
«Ως πρώτη δραστηριότητα της εν λόγω Πρωτοβουλίας, που σηματοδοτεί και την έναρξή της, με την ονομασία EUNOMIA, θα είναι η συγκέντρωση εναέριων και ναυτικών μέσων, αλλά και προσωπικού από τις τέσσερις χώρες, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, από τις 26 μέχρι τις 28 Αυγούστου 2020 και η συνεργασία στην διεξαγωγή των σχεδιαζόμενων ενεργειών. Σε αυτές θα περιλαμβάνεται μεγάλο φάσμα Επιχειρήσεων Επιφανείας και Αεροπορικών Επιχειρήσεων, καθώς επίσης και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης».

«Η Πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του  Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου, για διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει ο υπουργός.
Η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας, θα συμμετέχει στην άσκηση με τρία γαλλικά αεριωθούμενα Rafale και μια φρεγάτα εξοπλισμένη με ελικόπτερα.
Πολύπλευρη κινητικότητα
Χθες, πλέοντας στα νότια της Κρήτης το ιταλικό αντιτορπιλικό «Durand de la Penne» προχώρησε σε μια άσκηση μικρής κλίμακας (PASSEX) με τουρκικά πλοία. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε (ούτε και ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας) με το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Winston Churchill», το οποίο νωρίτερα έκανε άσκηση τύπου PASSEX με τις ελληνικές Ε.Δ. και βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή. Τα επόμενα 24ωρα θα αρχίσουν και οι ασκήσεις ανάμεσα σε στοιχεία των Ε.Δ. και τα τέσσερα F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που σταθμεύουν στην 115 Π.Μ. στη Σούδα.
Επίσης χθες, αποδεσμεύθηκαν και οι εικόνες από την πρώτη ημέρα της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης των Ε.Δ. υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ, όπου λαμβάνουν μέρος πλοία, υποβρύχια και ελικόπτερα όλων των τύπων του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά το πρώτο 24ωρο της άσκησης που εξαγγέλθηκε από την Αθήνα ως αντίδραση στην επέκταση των ερευνών από το «Ορούτς Ρέις», οι ελληνικές Ε.Δ. κινήθηκαν στο δυτικό σκέλος της περιοχής που έχει δεσμευτεί. Τα επόμενα δύο 24ωρα είναι κρίσιμα για την εξέλιξη της ελληνικής άσκησης, καθώς αυτή αναμένεται να απλωθεί στο σύνολο της περιοχής που έχει δεσμευτεί, περιλαμβανομένης και αυτής στην οποία δραστηριοποιείται και το «Ορούτς Ρέις».

ΠΗΓΗ




1 σχόλιο:

Χρήστος είπε...

Καλησπέρα αγαπητέ Λ θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση,, θα ήθελα να με προτείνεις κάποια βιβλία ώστε να αρχίσω το διάβασμα και όπως έχω πει έχω τουλάχιστον 500 με σχεδόν όλους τους συγγραφείς και σύγχρονους ποιητές...