ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ!


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ!
( ή Τι επεδίωκε και τι θα πάρει στο τέλος η Τουρκία και τα νέα σύνορα των δυο νέων κόσμων στα ανατολικά μας) 
 
Αν αφήσουμε στην άκρη τους αναθεωρητικούς μαξιμαλισμούς του γείτονα για να έχει κάτι να παζαρεύει (Συνθήκη Λοζάνης, Δωδεκάνησα, Θράκη, αποστρατικοποίηση) φαίνεται ότι η τελική του επιδίωξη (σε αυτή την φάση) είναι το μοίρασμα της ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου, περίπου όπως στον χάρτη (με κίτρινη γραμμή, με κόκκινη αυτή που προκύπτει από την Ελληνική ερμηνεία του Δικαίου της Θάλασσας, γνωστή ως χάρτης της Σεβίλλη).
 
Και απ' ότι φαίνεται, κάπου εκεί πίεζε μέχρι πρότινος και ο "διεθνής παράγοντας" (ο συγχωρεμένος μας ο Τραμπ και η φέρουσα την άγουσα Μερκελ δηλαδή) "να τα βρούμε". Στην κίτρινη γραμμή, που φαίνεται έτοιμο και το εδώ πολιτικό σύστημα να αποδεχτεί.
 
Τι έχει εκεί από κάτω;;
 
Όχι πολλά άμεσα αξιοποιήσιμα (κάτι λίγοι υδρίτες μεθανίου στην άκρη του κύριου όγκου τους -που βρίσκεται δυτικότερα, θα πρέπει να περιμένουν να ωριμάσουν οι τεχνολογίες των Κινέζων για να αρχίσουν να αποδίδουν). Οι μόνες γνωστές περιοχές με σοβαρά κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι στην λεκάνη Ηρόδοτος στο Νότιο τμήμα αυτής της γραμμής. Από αυτά το 17,5% παραχωρήθηκε ήδη από τον Δένδια στην Αίγυπτο (αξία αερίου γύρω στα 94δισ σε σημερινές τιμές, εξορυξιμα σε βάθος 20ετιας). Άλλο τόσο περίπου θα το άφηναν, λέει, για την Τουρκία, από αυτά που θα μας αναλογούσαν, μπας και την σταματήσουν να την κάνει με ελαφριά πηδηματάκια προς Ανατολάς, στον Ανατολικό καπιταλισμό, τον brutal, που της πάει. 
 
Άρα δεν είναι μόνο αυτά ο στόχος της Άγκυρας, τόσα λίγα δεν αρκούν για να σώσουν την παραπέουσα οικονομία της μέσω υποθήκης στο ΔΝΤ ή για να πατσίσει ότι πρόστιμα της ρίξει τώρα ο Μπάϊντεν με εκείνη την Halkbank που δικάζεται από χθες στην Ν. Υόρκη. 
 
Το άλλο ενδιαφέρον εντός της κίτρινης γραμμής είναι το πέρασμα του EastMed. Η Τουρκία εμπλέκεται έτσι δια της πλάγιας στον έλεγχο του, με διακαή στόχο να μπορέσει να τον εκτρέψει μέσω Κατεχομένων στο δικό της σύστημα αγωγών. Αυτό που έρχεται από τα Ανατολικά, αφού πριν εξασφαλίσει έστω και veto στις αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα υπόλοιπα αέρια από την Κασπία, και Ρωσία δεν φτάνουν για να εκβιάζει ο Ερντογάν. Όσο για εκείνα του Ιρακ και του από το Ιράν, ήδη με τις πλάτες της Ρωσίας προσδέθηκαν στο ενεργειακό άρμα της Κίνας, πετώντας τους Τούρκους με τις κλωτσιές έξω από το Ιράκ και το σοβαρό κοίτασμα της Manasuriya που της είχε τάξει ο Τραμπ. Τζάμπα πήγε τόσος κόπος της μέχρι τώρα στο να ξανααποκτήσει την παλιά επιρροή στα Ανατολικά Οθωμανικά σύνορα, χάνει το Ιράκ και την Συρία.
 
Και γύρω από αυτό το σημείο παίζεται πλέον όλο το γεωπολιτικό παίγνιο, που συμπαρασύρει και κρίσιμες παραμέτρους της οικονομικής μας πολιτικής! Που θα είναι τα σύνορα των δυο μεγάλων ζωνών εμπορίου στην νέα Παγκοσμιοποίηση. 
 
Η Κύπρος, ως πολύ σοβαρό κράτος που θίγεται και άμεσα, είδε το βέτο της στην ΕΕ να μην αποδίδει. Αλλά πήρε ήδη τα μέτρα της γι αυτή την ζοφερή προοπτική. Χωρίς ελλαδική υποστήριξη, ανέθεσε ήδη από πέρσι σε Κινεζική εταιρεία την κατασκευή παράκτιου σταθμού υγροποίησης αερίου για να μπορεί να το εξάγει σε μορφή LNG, και δείχνει να κατανοεί τι σημαίνει να είσαι ακριβώς πάνω στην διαχωριστική γραμμή των δυο κόσμων. Λάθος της σημερινής της διοίκησης το ότι άφησε στην Γενεύη ανοικτή ατζέντα διαπραγματεύσης με όλα τα θέματα που ήθελε να βάλει τώρα η Τουρκία, μπας και ξαναεπανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Κυπριακο, που της την είχε αφαιρέσει ο Νίκος Κοτζιάς. Αρκεί τώρα μην σε παρασύρει η Τουρκία σε ανώμαλες περιδινήσεις μαζί της....
 
Η Αίγυπτος "μας παίζει" όπως αναμενόταν. Έχει και αυτή λόγους να καθυστερήσει ο EastMed όσο γίνεται, μέχρι να αποσβεστεί ο δικός της σταθμός LNG στην Αλεξάνδρεια. Και το παζαρεύει και με την Τουρκία, αναγνωρίζουν τας της έτσι έμμεσα κοινά θαλάσσια σύνορα. Στράφι πήγαν εκείνα τα 94δισ χάρισμα του κιμπάρη του Δένδια το περσινό καλοκαίρι... Η χαρά του κάθε καραβοκύρη πλοίων LNG δηλαδή.
 
Το Ισραήλ, που θα είναι η κατάληξη του σημαντικού αγωγού από τα ΗΑΕ και με τις δικές του εξορύξεις στην Μεσόγειο νοιάζεται και κόπτεται για τον EastMed, έχει ήδη τοποθετηθεί. Αλλά ακόμα έχει να λύσει εσωτερικά προβλήματα εκλογών, την 5η φάλαγγα του Ερντογαν μέσω ενός Ακροδεξιού υπερορθόδοξου κόμματος, αυτό που κάνει δουλειές ο ένας από τους 10 Παπασταυρους του Σαμαρά κλπ. Σαφέστατος ο ρόλος του υπερ. της Συμφωνίας των φυλών του Αβρααμ, της συμφιλίωσης του δηλαδή με τις Αραβικές χώρες του κόλπου, που φαίνεται (πλην του Κατάρ) να δείχνουν ανακουφισμένες που τώρα το Ιρανικό και Ιρακινό αέριο θα στραφεί προς τα Ανατολικά για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Κίνας. Ελεύθερο το πεδίο για την κάλυψη των αναγκών της ΕΕ ως κύριου ανταγωνιστή, πλέον, της Ρωσίας.
 
Η Γαλλία έχει τους δικούς της λόγους να μην γίνει εκείνη η κίτρινη γραμμή. Που δεν είναι μόνο η ΤΟΤΑL στα κυπριακά οικόπεδα και τα οπλικά συστήματα που θα μοσχοπουλήσει. Η Λιβύη την ενδιαφέρει πρωτίστως και τα κοιτάσματα ουράνιου της στα νότια. Με αυτά κρατάει ενεργειακά εξαρτημένη την Γερμανία από τους πυρηνικούς της σταθμούς και έτσι κάποιες ισορροπίες. Μέχρι να αναλάβουν στην Γερμανία τίποτα Πράσινοι και τα βρουν αλλιώς.
 
Όσο για εμάς εδώ, είμαστε λέω μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε! Χωρίς ενεργή στρατηγική εξωτερικής πολιτικής και ενέργειας με όραμα, δεχόμαστε άκριτα και πρόθυμα ακόμα τις νουθεσίες της Μερκελ, να τα δώσουμε τώρα που γυρίζει όλα. Και να πάρουμε πράσινη ανάπτυξη έναντι, λέει.
Πολύ βολική αυτή η de facto προσάρτηση μας, άνευ όρων, στην ζώνη του Πράσινου Καπιταλισμού, όπως η Μερκελ τον εννοεί ! 
 
Στον Ερντογάν νομίζετε ήθελε να τα δώσει η απερχόμενη Μέρκελ;;
 
Όχι, αυτόν τον έχει στο τσεπάκι, όσο και αυτός να εκβίαζε με την τραπεζική του κατάρρευση. Για πάρτι της δούλευε. Έχει ξεμείνει όμως από ενέργεια και ξέρει πόσο εύκολα, όσα μας αναλογούν, θα μπορούσε να τα πάρει με ένα ακόμα μνημόνιο. Εκεί που μας οδηγεί η φαινομενικά αλλοπρόσαλλη πολιτική Μητσοτάκη και το σχέδιο Πισαριδη.
 
Όμως φαίνεται ότι όλοι αυτοί μάλλον παίξανε και χάσανε! Ο Αρχιστρατηγός Χρόνος, πολύ πιο αμείλικτος από τον υποστράτηγο Άνεμο, φαίνεται ότι θα σαρώσει δια του Μπάϊντεν κάθε κατάλοιπο πολιτικών που είχαν ρυθμιστεί για ένα προηγούμενο γεωπολιτικό παίγνιο, που δείχνει ότι τελείωσε.
 
Ο Ευφράτης και ο Τίγρης είναι το νέο σύνορο των δυο κόσμων τελεσίδικα, οι ΗΠΑ αποχωρούν και από το Αφγανιστάν, η Συρία από την από εδώ μπάντα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι για τον "μουτζούρη" . Άσε, λέει, και τον Πούτιν να κερδίσει κάτι έτσι στην Συρία , με αυτόν το μέτωπο για να λογαριαστούν είναι βορειότερα. Έτσι, ότι άλλο υπάρχει στα δυτικά των δύο ποταμών και δεν προσαρμόζεται, μπαίνει σε vertigo και περιδίνηση, χωρίς ακόμα ο Μπάϊντεν να έχει ανοίξει το στόμα του, περί αυτών. (ή διαπραγμάτευση κεντρικής διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με την Κίνα, που έγινε πριν ένα μήνα στην Αλάσκα δεν πήγε καλά, λέει, για να αποφευχθεί ένας νέος Ψυχρός πόλεμος, μαζί με έναν θερμότατο εμπορικό).
 
Η επόμενη κίνηση στην γεωπολιτική σκακιέρα (που μάλλον είναι μπιλιάρδο με πολλές καραμπόλες, στοχεύουν κάτι μαύρο. Μπίλια είναι ή χαμένο πιόνι, θα σας γελάσω)
Να μην λες μετά "δεν ήξερα" τι παίζει.
 
ΟΚ;;
 
 Οι προηγούμενες κινήσεις στο μπιλιάρδο ΕΔΩ . Σας το είχαμε γράψει τότε ΠΡΙΝ από όλους που θα γίνει η επόμενη στεκιά, σας δείξαμε και τον χάρτη πριν το SL σας γράψει για το ενεργειακό μάτ στην Τουρκία από Κίνα και Ρωσία.!!!

1 σχόλιο:

Μμ. είπε...



Ρε μεγάλε, ο Κάλχας είσαι ή καταπέποκας γεωπολιτικόν μαντείον;