ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ;; (Ενημερωμένη ανάρτηση 2022)

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ;; (Ενημερωμένη ανάρτηση 2022)

Η κατευθυνόμενη προπαγάνδα διασποράς άγνοιας θα προσπαθήσει τις επόμενες ημέρες να πείσει ότι όχι, δεν είναι. Αναμασώντας τσιτατα για "καντηλάκια" που δημιουργούν "νέα πυρκαγιά", "καθοδικά ρεύματα", "θυελλώδεις ανέμους 3 μποφόρ", κλιματική κρίση εν γένει κλπ. Μαζί και με ότι άλλο έχει εγκρίνει το κογκλάβιο της επικοινωνιακής διαχείρισης τέτοιων κρίσεων, έτσι, καί χωρίς κανένα άλλο σχέδιο.
 
Η αλήθεια όμως είναι ότι στην εποχή της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της ψηφιοποίησης των πάντων, η πρόβλεψη της εξέλιξης μιας πυρκαγιάς οποιουδήποτε μεγέθους ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΦΙΚΤΉ.
 
Απαιτούνται τρία δεδομένα και μερικά πληροφοριακά συστήματα, πλέον κοινότυπα καθώς και μερικά μυαλά για να καταλάβουν ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ . Αρα και πως να αντιδράσουν.
 
. 🔹Οι αρχικές συνθήκες εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς (σημείο στο ψηφιακό γεωγραφικό ανάγλυφο και τοπικά μετεωρολογικά στοιχεία). 
 
Ευκολότατο αυτό σήμερα και με δορυφορικά δεδομένα ή αντίστοιχα από drones ( που δεν είναι μόνο για να παρακολουθούν διαδηλώσεις..). Δες ΕΔΩ πχ ένα τέτοιο σύστημα drone στρατόσφαιρας, ελληνικής κατασκευής και σχεδιασμού, που ως χαμηλού κόστους δορυφόρος μπορεί να εποπτεύει συνεχώς όλη την επικράτεια για εκδήλωση φωτιάς,ακόμα και το άναμμα ενός αναπτήρα).
 
Παράλληλα με αυτό, διαθέσιμα είναι ακόμα:
 
✔️ Δορυφορικά συστήματα επιτήρησης του Ευρωπαϊκού συστήματος,Copernicus/EFFIS η των αντίστοιχων της ΝASA, με μόνο τους μειονέκτημα την περιοδική διέλευση των δορυφόρων επιτήρησης (VIRIS και MODIS)
 
✔️ Δορυφορικά συστήματα διαχείρισης δεδομένων εποπτείας των συνθηκών που μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωση φωτιάς με δυνατότητα γεωγραφικού προσδιορισμού της θερμοκρασίας και υγρασίας εδάφους, την ποσότητα και ξηρότητα της διαθέσιμης καύσιμης ύλης, των στοιχείων της μικρομετεωρολογίας κλπ. Και αυτά ελληνικού σχεδιασμού και κατασκευής (επιλέχθηκαν πρόσφατα ως σύστημα εποπτείας/πρόβλεψης διασυνιακών πυρκαγιών ΗΠΑ-Καναδά)
 
🔹. Η εκτέλεση της προσομοίωσης της εκδήλωσης της φωτιάς από συστήματα όπως το ΙRIS του Αστεροσκοπείου Αθηνών ή άλλα αντίστοιχα, αποτέλεσμα ερευνητικών έργων ελληνικών πανεπιστημίων και εταιρειών.Θα προβλέψουν μετά την είσοδο των αρχικών δεδομένων πχ από δορυφόρο ή του drone και με μεγάλη ακρίβεια για όλη την εξέλιξη της, όπως διαμορφώνεται δυναμικά.
 
🔹. Ένα σύστημα εντοπισμού των διαθέσιμων μέσων (drones άμεσης επέμβασης, υδροφόρες, πυροσβεστικά, βαρέα χωματουργικά κλπ της Πυροσβεστικής και των Δήμων. Υπάρχουν ήδη τέτοια συστήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν, μαζί με τα πιο πάνω ένα πιο πιο έξυπνο Comand & Control στην Πυροσβεστική, από αυτό που έμεινε απ ότι δούλεψε από το C4I για την Ολυμπιάδα του 04.. Έχει εγκατασταθεί ήδη σε 2-3 Δήμους απο προηγούμενα ΕΣΠΑ, που δεν γνωρίζουν όμως ότι τα έχουν, άρα πως να δουλέψουν σε συνεργασία;; Χτυπά τηλέφωνο τον γνωστό. Και αν δεν βγει, έκκληση από τα κανάλια, το βλέπουμε.
 
Έτσι είναι δυνατή:
 
✔️Η ανάπτυξη των διαθέσιμων μέσων και των logistics υποστήριξης τους για την πιο άμεση και αποτελεσματική χρήση τους
 
✔️ Η λειτουργία drones είτε για την τοπική εποπτεία εκδηλωμένων πυρκαγιών προς τοπικό κέντρο διοίκησης/ελέγχου ή/και drones ταχείας επέμβασης για ρίψη επιβραδυντικού υγρού, συγχρονισμένα με τα δεδομένα 'απο πιο ψηλά." Τέτοιος συνδυασμός αναπτύχθηκε με συμμετοχή ελληνικών εταιριών και για περιστατικά πετρελαιοκηλίδων στην θάλασσα μέσω του προγράμματος TACIS)
 
H χρήση όλων αυτών των μέσων, ιδίως των εναέριων, επηρεάζει την προσομοίωση και τα αντίστοιχα σχέδια αντίδρασης σε δευτερόλεπτα με πιο επίκαιρα προβλεπτικα μοντέλα, στο Συντονιστικό και της Πολιτικής Προστασίας, όπου συντονίζονται τα επί μέρους κέντρα διοίκησης της Πυροσβεστικής, της Αεροπορίας, της Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ.
(Δεύτερης γενιάς τέτοια Κέντρα Διοίκησης βρίσκονται τώρα υπό ανάπτυξη/δοκιμή από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Valkyries ΕΔΩ)
 
Σε πιο πολιτισμένες πόλεις, όπως το Παρίσι, όλα αυτά οδηγούν, πάλι με ελληνικής κατασκευής συστήματα (!), στην αυτόματη ενημέρωση apps σε κινητά τηλέφωνα με οδηγίες ασφαλούς διαφυγής βήμα βήμα και με πληροφόρηση για τα κέντρα/ασφαλή καταφύγια. Ξεκίνησε ως ανάγκη για την αντιμετώπιση των κυμάτων καύσωνα και εξελίχθηκε. Το 112 είναι χρήσιμο, αλλά πολύ πίσω στο πως θα κατευθύνει ποιόν, σύμφωνα με τις ανάγκες του (σε διαδικασία έρευνας/ανάπτυξης και συστημάτων μέτρησης της απόκρισης/συμπεριφοράς των πολιτών σε συνθήκες κρίσης λόγω φυσικών καταστροφών...)
 
Όλα αυτά, δημιουργούν σωστά ad hoc σχέδια αντιμετώπισης πυρκαγιών, στηριγμένα στην ΠΡΟΒΛΕΨΗ,που σε συνδυασμό και με την ΠΡΌΛΗΨΗ (συντήρηση δασών, διαχείριση βιομάζας κλπ) και την ΆΜΕΣΗ ΕΠΈΜΒΑΣΗ φέρνουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
 
Μένει η αξιοποίηση τους ως συνολικό σύστημα, που κατ αρχάς σκοντάφτει σε αρτηριοσκληρωτικές αγκυλώσεις των αξιωματικών της Πυροσβεστικής που δεν εμπιστεύονται τους ...γκομπιουτορες. Και των αξιωματούχων της Πολιτικής Προστασίας, που ενεργούν, συνήθως, με εντολές της ... πολιτικής ηγεσίας. Στις τελευταίες κρίσεις, με τις εντολές του επικοινωνιολόγου της πολιτικής ηγεσίας Δυστυχώς
Όλα αυτά, φυσικά, προϋποθέτουν την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ως πυροσβεστικό έργο. Αν η εντολή ειναι Εκκενωση Εκκενωση Εκκενωση μόνο, το προηγούμενου έργο παύει να είναι πυροσβεστικό και γίνεται ...αστυνομικό.
 
Και η πυρόσβεση τότε, αν η επιχείρηση έχει εκπέσει σε αστυνομική;;
Στην τύχη! 
 
Αν βοηθήσει, δεν θα έχουμε θύματα. Και εφ όσον υπάρχουν και πυροσβέστες, φυσικά. Δεν υπάρχουν αν ο πρωθυπουργός, ξερωγω, έχει κουραστεί να ακούει για προσλήψεις τους. Αλλά ήταν ακούραστος στις αντίστοιχες αστυνομικές ή παπάδων. Και έτσι πορεύεται στην δύσκολη ώρα με ότι διαθέτει.
 
Ο επικοινωνιολόγος να είναι καλά. Τα δικά του προβλεπτικα μοντέλα μπορεί να μην σβήνουν πυρκαγιές αλλά σώζουν από τα δύσκολα.
 
Βρες εσύ ποια είναι αυτά.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κ.Λύκαστρε, ο ξενοδόχος είμαι που έχει σκάλωμα με του γερμανούς.
Παλαι'ότερα σας είχα αναφέρει την ιστοσελίδα archeopteryx, ου αποδομεί τις ΑΠΕ,και ονομάζει τους εμπλεκόμενους σ'αυτές ΑΠΕτεώνες.
Ερχόμενος στον τίτλο του παρόντος άρθρου σας, η εν λόγω είχε βγάλει πριν κάμποσα χρόνια 2 χάρτες.
Στον 1ο είχε τις περιοχές που έδωσε η ΡΑΕ άδεια για ανεμογεννήτριες,και στον 2ο τις ίδιες περιοχές που 2-3 χρόνια μετά τις άδειες έπιαναν φωτιά.
Αρα,αν θέλουμε να προβλέψουμε που θα πιάσει φωτιά, πρέπει ν'ανατρέξουμε στους χάρτε της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ,και8 τις αδειες εγκατάστασης που έχει δώσει 1-3 χρόνια πρίν.
Βέβαια, για να είμαι δίκαιος, δεν ξέρω αν η Πεντέλη θα γίνει όπως έγινε η καμμένη Πάρνηθα που ΔΕΝ φαίνεται από την Αττική,αλλά αν δεν είναι και κει οι ΑΠΕτεώνες, τότε θα'ναι τίποτα ΜΙΤατζήδες με θερμά επεισόδια, όπως είχαν ομολογήσει για τις φωτιές επί Κουράδα της Ραφήνας που κάηκαν Αττική και Ηλεία

Ανώνυμος είπε...

ΥΓ Προσπαθεί ένα Παν/μιο να φτιάξει ντρόουν,που έχει και πυροσβεστικές δυνατότητες,και τους κυνηγάνε οι φοιτητές "για να μην γίνουν οι Ελληνες ιμπεριαλιστικά γουρούνια¨