ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΧΑΜΟΥΛΗΣ ΤΩΡΑ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΧΑΜΟΥΛΗΣ ΤΩΡΑ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Μεταφράζω από την γερμανική Dautche Welle (στην Ελληνική έκδοση έπεσε ψαλίδι λογοκρισίας μάλλον)
 
"Η Αλεξανδρούπολη είναι ένας κόμβος για το ΝΑΤΟ για την παράδοση προμηθειών στην Ανατολική Ευρώπη και όπλων στην Ουκρανία. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι. Στο μέλλον, θα μπορούσε να ελέγχεται από μια κοινοπραξία που έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Το μικρό ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, 15 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, σφύζει από δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο λόγος: ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία. Η Αλεξανδρούπολη στην ανατολική Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ. Είναι ένας κόμβος προμηθειών των ΗΠΑ για τις μονάδες του στην Ανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, από εδώ παραδίδουν όπλα στην Ουκρανία.
 
Επομένως, η συμμαχία θα πρέπει να ανησυχεί ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα που θέλει να ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι. Η περίοδος υποβολής προσφορών λήγει σήμερα. Το φαβορί είναι ο Δημήτρης Κουπελούζος - Έλληνας δισεκατομμυριούχος που φέρεται να έχει εξαιρετικές επαφές στο Κρεμλίνο.
 
Το λιμάνι είναι τόσο σημαντικό για το ΝΑΤΟ γιατί από αυτό ξεκινούν οι οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία - και συνεπώς προς την ανατολική πλευρά. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, περισσότεροι από 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς έχουν μεταφερθεί στο λιμάνι. Από εκεί συνεχίσαμε με τρένο στη Ρουμανία και σε άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί τη σύνδεση για να φέρει τέσσερα μέρη του συστήματος αεράμυνας ASRAD στη Βουλγαρία.
 
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικότερα, χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή για να μεταφέρουν όπλα και άλλο εξοπλισμό στην Ουκρανία μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Αυτό σώζει τους Αμερικανούς από το να χρειαστεί να περάσουν το νερό. Ο Βόσπορος ελέγχεται από την Τουρκία και ρωσικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία δεν είναι επί του παρόντος ο πιο αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ. Τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν επανειλημμένα τον ελληνικό εναέριο χώρο. Επιπλέον, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να αποτρέψει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
 
Άλλο ένα πλεονέκτημα του λιμανιού: Σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, έχει πολλή ελεύθερη χωρητικότητα. Επιπλέον, αυτά τα λιμάνια ελέγχονται από κοινοπραξίες που έχουν δεσμούς είτε με τη ρωσική είτε με την κινεζική κυβέρνηση.
 
Και αυτό σύντομα θα μπορούσε να συμβεί και με την Αλεξανδρούπολη. Οι αμερικανοί επενδυτές βρίσκονται πίσω από δύο από τις τέσσερις κοινοπραξίες που εξακολουθούν να διεκδικούν το 67% του λιμανιού προς πώληση. Επικεφαλής της τρίτης κοινοπραξίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης, ελληνορώσος ολιγάρχης. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου για το κόμμα του Κρεμλίνου «Ενωμένη Ρωσία». Είναι ιδιοκτήτης της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Έγινε γνωστός πέρα ​​από τα σύνορα της Ελλάδας όταν εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο με ένα πιστόλι στη ζώνη του μετά από ένα ακυρωμένο γκολ στο κορυφαίο παιχνίδι με την ΑΕΚ Αθηνών το 2018 και πλησίασε τον διαιτητή.
 
Ο φερόμενος επικρατών του διαγωνισμού Κοπελούζος -ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος- δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της ανάπτυξης ακινήτων και των μέσων ενημέρωσης. Κάθισε και στη Βουλή των Ελλήνων. Σύμφωνα με το The Economist, ο Κοπελούζος έχει μακροχρόνιους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Για παράδειγμα, κατέχει τις μισές μετοχές σε κοινοπραξία με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, ο οποίος προμηθεύει μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ελλάδα.
 
Ο Κοπελούζος είναι ένας από τους «λίγους Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη το think tank Center for the Study of Democracy. Για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες υπήρξε μεσάζων των ρωσικών συμφερόντων στην Ελλάδα με την εταιρεία χαρτοφυλακίου του. Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2001, συνάντησε και τον Κοπελούζο.
 
Πρόσφατα, ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος έχει συνεργαστεί και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μία από τις εταιρείες του ανακαίνισε την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η συμμετοχή του είναι επίσης ο μεγαλύτερος επενδυτής στον προγραμματισμένο τερματικό σταθμό LNG που θα κατασκευαστεί στα ανοιχτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Από εκεί, από το 2023 και μετά, άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα προμηθεύονται επίσης φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στην ελληνική πλευρά ότι θα καλωσορίσει μια αμερικανική κοινοπραξία που θα εκμεταλλευτεί το λιμάνι στο μέλλον. Η ανησυχία είναι ότι διαφορετικά η Ρωσία θα έχει μια καλή εικόνα για τις δραστηριότητες του λιμανιού ή θα επιβραδύνει την επέκταση.
 
Αυτό θα ήταν πολύ άβολο για τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος διατηρεί μια βάση εκεί. Η κυβέρνηση στη Μόσχα είναι πιθανό να παρακολουθεί στενά ποιος θα λάβει την προσφορά. Σε συνομιλία με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε: «Φυσικά έχουμε παρατηρήσει προς ποια κατεύθυνση μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το λιμάνι οι Αμερικανοί».
Πηγή: ntv.de, με AFP/dpa
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Και φαίνεται ότι γι αυτό έσπευσε εδώ άρον άρον και εν μέσω καύσωνα τώρα η Γερμανίδα ΥπΕξ, για να προλάβει τα χειρότερα. Όταν οι Γερμανοί φίλοι μας εκβίαζαν για να μπει με το δεύτερο μνημόνιο και το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο ΤΑΙΠΕΔ, που το έβγαλε τώρα στο σφυρί, δεν φαντάζονταν ότι αυτό θα μπορούσε να πέσει σε λάθος χέρια;;
 
Τρέχουμε τώρα!
1-2, 1-2, 1-2....
 
 Βρε καψόνι και αυτό καλοκαιριάτικα..ΕΔΩ...
 
Να θυμίσω ότι μια προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, έφυγε άρον άρον για 60 χιλιόμετρα σωλήνα αερίου-Μπουργκας Αλεξανδρούπολη, ρώσικο σχέδιο που χάλαγε άλλα. Γενικά αυτή η περιοχή δεν τους πάει.  Εν τω μεταξύ ο έτερος καππαδόκης, ο Σαββίδης, αγόρασε δυο in land containers terminals στην Βουλγαρία για να τα κάνει δορυφορικά λιμάνια της Θεσσαλονίκης, μέσω τραίνου. Με τους Κινέζους αυτός, κατ ευθείαν από την πηγή. Χαμόθ λέμε...


2 σχόλια:

IRIS είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΑΡΑΥΤΑ !! ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΙΣΩΣ ΔΩΘΕΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΟΡΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ.ΑΥΤΗ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΚΗ ΤΥΧΗ, ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.......ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ.ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΔΗΛΑΔΗ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΟΡΑΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ.ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΕΙΑ?? ΤΕΛΙΚΩΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ?? ΘΑ ΤΕΜΑΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ Η ΟΧΙ?
ΕΔΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ (ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ) ΒΛΕΠΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΣΚΑΕΙ ΣΤΑ ΓΕΛΙΑ..ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΝ ΦΥΓΕΙΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ !! ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΝ ανθρωπων ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ, ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ..ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ !! ΚΑΙ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΟΗΤΟΣ ανθρωπακος,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΟΤΙ Η ΓΑΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ !! ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ! ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΝ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ .ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ??? Α....ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ.ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΙ ΜΥΑΛΟ ΦΟΡΑΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ.

Άγνως είπε...


Και ο δις Μπίλης ο Γκεήτζης αγόρασε κάποια δις οικόπεδα εδώ παραδίπλα. Τυχαίο;
Πάρε γης κι άσ' τηνε, και με Τσερνομπίλ κλάφ' τηνε που λένε. ΄