ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΉ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ BEHIND THE SCENES

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΠΕΡΊΦΗΜΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΉ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ BEHIND THE SCENES (Με αφορμή την επίσκεψη της "πράσινης" ΥπΕξ, που και αυτή μας κουνάει το δάχτυλο, κρατώντας τις ίδιες αποστάσεις ως προς τους γείτονες).
 
Oσοι κατοικοεδρεύουν στην Ιερουσαλήμ της hightech έρευνας & ανάπτυξης, γνωρίζουν καλά τα πιο κάτω και που αφορούν το θέμα αυτού του post:
 
H Γερμανία, εδώ και δεκαετίες, επιδοτεί ασύστολα (και παράνομα) σχεδόν όλα τα προϊόντα της, επί των οποίων αποτυπώνεται λέει η περίφημη ανταγωνιστικότητα της "γερμανικής μηχανής". Τουλάχιστον τρεις είναι οι κύριοι τρόποι που το κάνει:
 
🔹 Μέσω του συστήματος "μαθητείας" υποψηφίων πτυχιούχων τεχνικών ή πανεπιστημιακών σχολών.
Η υποχρεωτική μεγάλης διάρκειας επιδότηση της εργασίας τους ως ανειδίκευτων τεχνιτών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ρίχνει δραματικά το εργατικό κόστος σχεδόν σε κάθε προϊόν. Πατάει πάνω σε μία προτεσταντική παράδοση της συντεχνίας των ξυλουργών του 16ου αιώνα (λόγω αυτής γίνεται και η σχεδόν βίαια αποκοπή των 18ρηδων από την ασφάλεια των οικογενειών τους) και κανείς δεν διαμαρτύρεται γι αυτήν.
 
Όσο δε για την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου μαθητείας με τις ανάγκες σύνδεσης "της αγοράς" με τα Πανεπιστήμια και το τι παράγουν εκεί: τίποτα το εξαιρετικό, στους δείκτες κατάταξης ως προς την έρευνα είναι πολύ πιο πίσω και από τα αντίστοιχα "άχρηστα" ελληνικά πανεπιστήμια. Άμα δε δεις Γερμανούς να δουλεύουν σε ερευνητικά προγράμματα, 10 από αυτούς παράγει όσα ένας αντίστοιχος Έλληνας, Ισπανός, Πορτογάλος ή Σέρβος. Και συνήθως χωρίς ίχνος φαντασίας ή innovation...
 
🔹Την γενναία επιδότηση με ποσά από 50.000έως 150.000€ σε εταιρίες και Πανεπιστήμια για την προετοιμασία ερευνητικών προτάσεων που θα υποβληθούν μετά από 2 ή 3 χρόνια στην "ανταγωνιστική" διαδικασία της ΕΕ για να επιδοτηθούν από κοινοτικά κονδύλια της τάξης των μερικών εκατομμυρίων ευρώ έκαστη. 
 
Σχεδόν με τα μισά από αυτή την κρατική επιδότηση (την έχουν συσκευάσει κάτω από το label "Γερμανική Aσφαλεια"), θα λαδωθούν όλα τα σχετικά lobby και οι αξιολογητές της Κομισιόν που αξιολογούν τέτοιες προτάσεις.
 
Πέραν του ελέγχου του ανταγωνισμού, μέσα από αυτόν τον φτηνό τρόπο ελέγχει η "Γερμανική μηχανή" και πόσες και ποιες από αυτές τις (συνήθως πολύ υψηλού επιπέδου) διευρωπαικές έρευνες θα γίνουν, στο τέλος, και κάποιο πρωτοποριακό προϊόν ή υπηρεσία.
 
Καμία αν δεν συμμετέχει ως leader κάποια γερμανική εταιρία! (Ονόμασε μου έστω ένα ευρωπαϊκό προϊόν που κάνει τώρα πετυχημένη καριέρα εκεί έξω και προήλθε από αυτή την αυτοαναφορική διαδικασία επιδοτήσεων της ΕΕ...)
 
🔹Την κρυμμένη επιδότηση έως και 30% στο ενεργειακό κόστος κάθε made in Germany προϊόντος μέσω των προνομιακών (μέχρι πρότινος) συμβάσεων με την Gazprom. Τόσο πράσινη είναι η πράσινη οικονομία της, που καταρρέει χωρίς το φτηνό ρωσικό φυσικό αέριο. Και το αντίτιμο: 
 
Η γερμανική εξωτερική πολιτική ουρά των γεωπολιτικών σχεδιασμών του Πούτιν.
Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση;;
Ας κουρεύεται!
Ας είναι καλά που όλα αυτά τα ανέχεται, λειτουργώντας ως ιμάντας μεταφοράς κοινοτικών πόρων (από το ΦΠΑ) για τα colpo grosso που έχει στήσει η περίφημη γερμανική ανταγωνιστικότητα.
 
Για την ιστορία:
 
Όταν εδώ προτάθηκε το 2017 η σύνδεση των επιδοτήσεων του Ελληνικού Αναπτυξιακού Νόμου με βαθμολογημένο σήμα "Ελληνικό Προϊόν" ανάλογα με το ποσοστό της εγχώριας προστιθέμενης αξίας σε αυτό, ο Σταθακης "κιότεψε".
 
Μη τυχόν και έτσι παραβιάζουμε, είπε, τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, που δεν επιτρέπουν τις κρατικές ενισχύσεις.
 
(Την "επόμενη φορά" κάτι τέτοια θα κράζονται αμέσως πολύ και δημόσια, χωρίς καμία αυτοδέσμευση.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: