ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

"Je souis Τσoγλάν" .

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

"Je souis Τσoγλάν" (AΠΟ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΎΜΑΤΑ ΑΥΤΟΎ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ)
 
Το προδοτικό πραξικόπημα των χουνταίων στην Κύπρο και η εισβολή των Τούρκων σαν αυτές τις μέρες του 74,  βρήκαν τον πατέρα μου μαθητή να κάνει τον βοηθό του μάγειρα στο Marpunta της Αλοννήσου, που τότε το έτρεχε ένας Αγαπηνός, ο μπαμπάς του σημερινού μεγαλοδικηγόρου.
 
Επισήμως "μπουφετζής", chef de bouf ο τίτλος του τότε. Δουλειά χωρίς ένσημα και άλλες τέτοιες "κομμουνιστικές αηδίες" (στον τοπικό ενωμοτάρχη που εκτελούσε και χρέη αγορανομίας αρκούσε ένα γεύμα με αστακό για να τα υπογράψει "όλα καλώς"), 7πμ με 11μμ χωρίς ρεπό το ωράριο, καμάκι σε τουρίστριες γύρω στην ηλικία του (νταξ και με μεγαλύτερες αλλά ας μην το κάνουμε τώρα θέμα) και μπάνια βραδινά μετά, μέχρι τις 4 το πρωί. Φεγγαροκαμμένος γύρισε. 
 
Το πρωί πότιζε με καφέδες και τσάγια καμιά 300αρια αγουροξυπνημένους Ευρωπαίους κάνοντας την δουλειά του ic oglan, το τσογλάνι δηλαδή του καφετζή μάγειρα. Μετά τον υπηρετούσε ως βοηθός έχοντας και την κυρία ευθύνη προετοιμασίας των σαλατικών και του εκάστοτε επιδόρπιου, μεσημέρι και βράδυ.
 
Μάθενε τα νέα πρωί πρωί. Γενική επιστράτευση είπε το ραδιόφωνο, γιατί έκαναν εισβολή οι Τούρκοι βρίσκοντας σαν πάτημα ένα πραξικόπημα των εδώ χουνταίων κατά του Μακαριου. Έφυγαν άρον άρον οι πελάτες και τα γκαρσόνια, που ήταν σχεδόν όλοι Κύπριοι φοιτητές. Μείνανε αυτός, ο 70αρης μάγειρας και ο Νικολάκης ο Αγαπηνός με τον ξάδελφό του τον Τόλη που δούλευε ως sailing personal trainer και εναλλάξ ψήστης souvlaki on the beach, να κάνουνε τους τουρίστες και να κρατηθεί το ξενοδοχείο ανοιχτό.
 
Μέχρι που τους ανακάλυψε ένας ταγματάρχης των ΤΕΑ, των Ταγμάτων Εθνοφυλακής, βαρκάρης στο επάγγελμα, και τους επιστράτευσε πολιτικά, λέει. Αεράμυνα με ένα πιστόλι με φωτοβολίδες και σκοπιά το βράδυ σε ένα γκρεμισμένο μύλο στην Χώρα, (σήμερα εξαιρετικό μπαράκι), να κοιτάνε με τα κυάλια όλο το βράδυ μην έρθει κανένα τουρκικό φάντομ. Να ρίξουνε φωτοβολίδα να την δουν δύο νησιά πιο πέρα στην Σκιάθο, για να ειδοποιήσουν να σηκωθούν για αναχαίτιση, διέταξε. Τόσο καλά...
 
Τους βρήκε το πρωί τρία νιάνιαρα και έναν 70αρη να κοιμούνται στο πάτωμα. "Στρατοδικείο" φώναζε, "θα μας καταστρέψετε εσείς τσογλάνια παλιοκουμμούνια".
 
Έκτοτε άρχισα να το ψάχνω σοβαρά:
 
Κατ αρχάς το τι είναι αυτό το "τσογλάν" μου το εξήγησε η θεία η Ευτέρπη, η γυναίκα του θείου Σταμάτη του Στρογγυλού που είχε το γνωστό πουκαμισάδικο στην αγορά μέσα. Πρόσφυγας από την Πόλη, είχε έρθει κοπελούδα η θεία η ανιψιά του παππού, και το κατείχε το τουρκικό σαν φαρσί. Και έτσι έμαθα τι έκαναν οι νέοι υπηρέτες ελληνικής καταγωγής, που τους έστελναν οι Τούρκοι να μορφωθούν, πριν τους αναθέσουν κάποιο ρόλο γραμματιζούμενου υπηρέτη τους. Δεν μου κολλούσε η κατηγορία του χουντοταγματάρχη με αυτή την έννοια. Αυτό το έκαναν τα αφεντικά του εκτελώντας τότε εντολές της CIA, όπως αποδείχτηκε.
 
To "παλιοκουμμούνια" που μας κατέστρεψαν τότε, το σύνδεσα αργότερα με τις συνταγές του Γάλλου μάγειρα, που με μύησε στα μυστικά της υψηλής nouvel cousin με μια εσάνς ανατολής, που την κατείχε. Και μου έμεινε έκτοτε η συνήθεια να πειραματίζομαι με νέες συνταγές στο κάθε τι, φτιάχνοντας απλά πιάτα που να τρώγονται, ακολουθώντας τις τότε αρχές που έμαθα κάνοντας και εγώ το τσογλάνι, aka τον chef de bouf.
 
Το ξανα-άκουσα τον όρο "τσογλάνι" από τον "πολύ" Βαγγέλα Βενιζέλο όταν με αυτόν, σαν βρισιά, προσπαθούσε να αντικρούσει τις κατηγορίες των αντιπάλων του στην Βουλή, τότε που μας πούλησε στο Αγγλικό Δίκαιο του PSI φεσώνοντας μας με ακόμα 140δισ για να σωθούν κάτι ΓερμανοΓαλλικές Τράπεζες. Ιδιο ύφος με τον χουνταίο ταγματάρχη είχε πάρει τότε. Απολύτως! 
 
Και τον ξανα-άκουσα πάλι χθες το πρωί από έναν υπηρέτη μορφωμένο στο Κολάμπια, που κάνει τον πρωθυπουργό στους τουρίστες στο Ελ Βενιζέλος, και που φαίνεται ότι έχει πάρει πάλι εντολή για ξεπούλημα. Αλλά και για να τον χρησιμοποιήσει τον όρο ως επικοινωνιακό τρικ distraction, εν όψει της καταδίκης ενός παιδόφιλου βιαστή, φίλου του. Γραμμή Βενιζέλου, (όχι του original ούτε του Ελ αεροδρομίου) μάλλον θα εκτελούσε χθες, έτσι απελπιστικά τρελαμένος που έδειχνε. 
 
Ίδια είναι η συνταγή από τότε, από το 74. Το Καστελόριζο χωρίς ΑΟΖ για να κάνουν παιχνίδι οι Τούρκοι και για κάτι άλλους, για κάτι υδρογονάνθρακες εδώ πιο κάτω, και η Κύπρος μισή και απομονωμένη να την ελέγξουν πλέον όλη. 
 
Και εγώ να ρίχνω φωτοβολίδες που και που εδώ μέσα, μπας και καταλάβουμε τι παίζει.
 
Καλησπερίζων.

2 σχόλια:

ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ είπε...

Ριξε αγορι μου τσι φωτοβιλιδες εμεις εδω ειμαστε στα σκοταδια και περιμενουμε να πεσει μια φωτοβολιδα να τους γαμησουμε το ταμ τιριρι.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλησπέρα φίλε ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ...μα για εσάς ρίχνω τις φωτοβολίδες και για να σας προϊδεάσω για το τι έρχεται αλλά και γιατί θέλουμε να τους γαμήσουμε το ταμ τιριρι.