ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΕΚΕΙ, ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ;;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΕΚΕΙ, ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ;;
(Μια ματιά στην γεωπολιτική δυναμική της αρχιτεκτονικής της νέας παγκοσμιοποίησης, η "Μέση Γη" και άλλες διευθετήσεις πριν την τελική αναμέτρηση. Και τι "παίζει" με την Σρι Λάνκα)
 
Οι περισσότεροι περιμένουν μετά την οποία κατάληξη της Ουκρανικής κρίσης, (που με επισπευδουσα τις ΗΠΑ ουσιαστικά έστειλε την Ρωσία στην γεωπολιτική σύνδεση των συμφερόντων της με της Κίνας), την μεταφορά των γεωπολιτικών εντάσεων στην Κίτρινη Θάλασσα. Αυτό λέει το "προφανές" που δεν λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους του γεωπολιτικού ντόμινο που μετασχηματίζει γρήγορα τον νέο κόσμο μ.Ν. (μετα νεοφιλελευθερισμόύ ver1.0).
 
Μια "διευθέτηση" φαίνεται ότι θα επιχειρηθεί τώρα για τον έλεγχο της "Μέσης Γης", μια τεράστια ζώνη κρατών που βρίσκονται ανατολικά των Ευφράτη-Τιγρη, το ανατολικό σύνορο του "Πράσινου Καπιταλισμού" όπου κυριαρχεί ακόμα το δολάριο, και τα ανατολικά σύνορα της Ινδίας, εκεί όπου ξεκινάει η ζώνη της μη ισχύος, πλέον, του πράσινου χαρτονομίσματος.
 
Επισπεύδων σε αυτή την διευθέτηση ήταν, σε πρώτο χρόνο, ο Πούτιν και έχει ως στόχο την πρόσδεση της Ινδίας, στρατηγικού αντιπάλου δέους της Κίνας.
 
Στόχος του "παιγνίου": ο έλεγχος της Αφρικής και δευτερευόντως και της Ν. Αμερικής ως χώροι επέκτασης της οικονομικής διείσδυσης της Κίνας επί του "Δρόμου του Μεταξιού".
 
Υπάρχει και μία προϊστορία όμως για όλα αυτά.
 
🔸Κατ αρχάς μια ανακάλυψη ενός νέου τεράστιου πεδίου φυσικού αερίου από το Ιράν το 2019, το Fazard-B ή Orca, με μέγεθος 6.500 κυβικών χιλιομέτρων (το μισό όλων των αντίστοιχων διαθέσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου των ΗΠΑ), προστιθέμενα στα παλιότερα κάνουν το Ιράν ανταγωνιστικό και για την πρώτη θέση, που σήμερα κατέχει η Ρωσία.
 
Αν και αυτό το αέριο αρχίσει να εξάγεται, η πτώση της διεθνούς τιμής του θα χαλάσει όλα τα σχέδια και του θείου Σαμ και του Πούτιν. Έτσι παραμένουν ως απόλυτα βολικές οι κυρώσεις που επέβαλε ο Τραμπ με δικαιολογία το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
 
🔸Από την άλλη, οι ισχυροί ιστορικοί δεσμοί της Ινδίας με την τότε Σοβιετική Ένωση, από την εποχή του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Διατηρείται μέχρι σήμερα με την Ινδία τον καλύτερο πελάτη των ρωσικών οπλικών συστημάτων για να μπορεί να διατηρεί τις ισορροπίες με το εξοπλισμένο από τις ΗΠΑ επίσης πυρηνικό Πακιστάν.(ενδεικτική των επερχόμενων είναι η άποψη έκπληξη του Δελχί να μην αγοράσει Ρωσικά SU29 αλλά μεταχειρισμένα Μirage2000, παρά την γενεοδωρια του Πούτιν να την προμηθεύσει με πετρέλαιο με 70% έκπτωση).
 
🔸 Τέλος υπάρχει και το κενό που αφήνει η εγκατάλειψη του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ.
 
Τι είπαν οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν στην πρώτη τους συνέντευξη, αμέσως μετά την κατάρρευση του καθεστώτος της Καμπούλ λίγο πριν την ώρα του, σε απλά ελληνικά:
 
"Είμαστε διατεθειμένοι να φορέσουμε γραβάτα και να ενταχθούμε στο διεθνές οικονομικό σύστημα της περιοχής, με δύο όμως όρους: 
 
🔹Θα λειτουργήσει η Σαρία στο νέο χαλιφάτο, νταξ, χωρίς να το παρακάνουμε ίσως, να μην εξάγουμε ηρωίνες αλλά
🔹αφήστε και εσείς να ολοκληρωθεί ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑPΙ". (Τουρκμενιστάν- Αφγανισταν- Πακισταν- Ινδία, η μπλε γραμμή στον χάρτη). 
 
Ταυτόχρονα έκλεισαν το μάτι προς την Κίνα για την έναρξη ενός παζαριού συμφωνιών εκμετάλλευσης του πλούσιου υπέδαφος του Αφγανιστάν σε σπάνιες γαίες, λίθιο, ψευδαργυρο κλπ αξίας 2-3τρισ$. Μέταλλα τελείως απαραίτητα για τις τεχνολογίες των ΑΠΕ και των ηλεκτρονικών, σήμερα σε παγκόσμια έλλειψη.
 
Τι έχει γίνει σε αυτήν την περιοχή τους τελευταίους 10-12 μήνες:
 
✔️Η Ινδία, με το πρόσχημα των ελέγχων των containers από το Πακιστάν και το Ιράν για Αφγανική ηρωίνη, έκλεισε τα λιμάνια της στα από τα εκεί φορτία. Πυροδοτώντας έτσι την δεύτερη κρίση στα logistics που ταλαιπώρησαν, κατ αρχάς, όλα τα λιμάνια της Ασίας, ειδικά της Κίνας, πριν γίνουν παγκόσμιο πρόβλημα. Ακόμα μερικά άλυτο. Ο λόγος: Ο ΤΑPI.
 
Τι είναι όμως αυτός ο ΤΑΡΙ, που είναι ικανός να κάνει τους Ταλιμπάν να μετατραπούν σε κάτι σαν Χρυσαυγιτες με γραβάτα αλά ισλάμ;;
 
Η ιστορία του πηγαίνει πίσω στο 1975 σαν μια προσπάθεια πρόσδεσης πάλι της Ινδίας στην τότε Σοβιετία, προσφέροντας της αυτό που ακόμα δεν έχει: ενεργειακή ασφάλεια. Έτσι έγινε η επέμβαση στο Αφγανισταν από τους Σοβιετικούς για να διασφαλιστούν τα περάσματα του. Την συνέχεια την γνωρίζετε.
 
Οι 70 φυλές- φατρίες παραγωγής του οπίου ποτέ δεν συνεννοήθηκαν πολιτικά μεταξύ τους και με την Καμπούλ, τόσο επί Σοβιετικών όσο και μετά το 2001 επί Αμερικανών,.Το ψιλοκατάφεραν τελευταία δημιουργώντας τις αντάρτικες δυνάμεις των Ταλιμπαν ως security service των φυτειών οπίου. Οι αλαζονικοί Αμερικανοί όμως ευλόγησαν, κατά την παρουσία τους, την κατασκευή του μήκους 1814 χιλιομέτρων ΤΑΡΙ (παράλληλα με ένα νέο οδικό άξονα και ένα πλέγμα από οπτικές ίνες) συνολικού κόστους, μέχρι τώρα 22δισ$ υλοποιώντας το παλιό σοβιετικό σχέδιο.
 
Έτοιμο το τμήμα του Τουρκμενιστάν, έτοιμο και στο Αφγανιστάν, έτοιμη η Ινδία με δίκτυο για να συνδεθεί με αυτόν τον αγωγό μαζί και με έναν άλλο από το Ιράν (η άσπρη γραμμή στον χάρτη1. Έμειναν κάτι κομμάτια υπόλοιπο για να τελειώσουν στο Πακιστάν και ,game over, έλεγαν πριν τις 15/8/20. Ο Αφγανικός τακτικός στρατός θα αντέξει, τόσα λεφτά ξοδέψαμε. Δεν άντεξε, είχε διαβρωθεί από τους φύλαρχους και τα έσοδα οπίου των Ταλιμπαν ήδη.
 
✔️Θα ήταν το αντίπαλο δέος στον "Δρόμο του Μεταξιού" αυτό που κατασκεύασαν! ιδού και ο λόγος της παρουσίας της Δύσης στο Αφγανιστάν για 18 ακόμα χρόνια μετά την δολοφονία του Μπιν Λαντεν το 02, που ήταν και η αφορμή της επέμβασης του ΝΑΤΟ το 01. Να δημιουργήσει αυτό το "αντίπαλο δεος".
 
Ας σημειώσουμε εδώ ότι παρ όλο που ο ΤΑΡΙ περνούσε και από περιοχές του έλεγχαν οι Ταλιμπαν, ποτέ κανείς τους δεν πείραξε ούτε τον αγωγό ούτε τους εργολάβους του! Ο έλεγχος στις βάνες του στο Αφγανιστάν, αν λειτουργήσει, κάνει τον ένοικο του Προεδρικού της Καμπούλ κάτι σαν αυτό που θέλει να γίνει διακαώς και ο Ερντογάν με τα δίκτυα αερίου προς την ΕΕ από την πρώην Σοβιετία και τον Κόλπο.
 
✔️Φυσικά το νέο αφεντικό της περιοχής, η Κίνα, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια αυτά τα 20 χρόνια. Ήδη ολοκλήρωσε τα σιδηροδρομικά δίκτυα, τους κόμβους, τις οδικές αρτηρίες και τον αγωγό φυσικού αερίου από το Χονγκ Κονγκ ως το Τουρκμενιστάν. Ο δρόμος του Μεταξιού, τμήμα Κεντρικής Ασίας, έτοιμος. Και υπέγραψε και μια 25ετη συμφωνία συνεργασίας και με το Ιράν για το ιρανικό φυσικό αέριο, αφού η τεράστια μηχανή της θα το χρειαστεί και αυτό μέχρι το 2060 ως ενέργεια βάσης για την ανάπτυξη των δικών της υποδομών ΑΠΕ. Γιατί χωρίς αέριο, αυτά τα ΑΠΕ δεν παίζουν, ως γνωστόν .
 
Τα αποθέματα του Τουρκμενισταν δεν φτάνουν και ο επόμενος στρατηγικός της αντίπαλος θα είναι η γρήγορα ανερχόμενη επίσης πολυπληθής Ινδία. Έτσι η Κίνα ελπίζει να τον ελέγχει.
 
Στις θάλασσες της αρκεί ο έλεγχος της Σρι Λάνκα. Όχι τυχαία, η πρώτη χώρα που κατέρρευσε οικονομικά μετά το Ουκρανικό και η στροφή της προς τον άξονα Ρωσία-Κινα για να αποφύγει το ΔΝΤ. Η Κίνα προσφέρθηκε ήδη να της καλύψει τα χρέη, ο Πούτιν συζητάει να δώσει πετρέλαιο βερεσέ ενώ η Ινδία παίζει το δικό της παιχνίδι προσπαθώντας να κρατήσει την στρατηγικής σημασίας για την θαλάσσια οδό του δρόμου του μεταξιού Σρι Λάνκα μακριά από την άμεση επιρροή του Πεκίνου.
 
✔️Με μέγα το ερώτημα στο αν αυτός ο αγωγός θα μεταφέρει τελικά ρωσικό αέριο προς την Ινδία ή Ιρανικό αέριο προς την Κίνα με ακριβώς την αντίθετη ροή. Ουπς!
 
🔸Γνωστά όμως όλα αυτά στα think tanks και τα λόμπι της Ουάσινγκτον, που με μεγάλο ρεαλισμό (!) αποφάσισαν από το 18 την εγκατάλειψη του Αφγανιστάν (και όλης της Κεντρικής Ασίας) στον έλεγχο της Μέκκας του Κόκκινου Καπιταλισμού. Θα χυθούν βέβαια πολλά δάκρυα προπαγάνδας αλλά χωρίς σοβαρά αποτελέσματα αν δεν συνεργαστεί το Πεκίνο. Για να περιοριστούν πλέον στην Ζώνη του "Πράσινου Καπιταλισμού", που ξεκινάει από την Δυτική όχθη των Ευφράτη και Τίγρη, φτάνει στις Δυτικές ακτές της Τουρκίας στο Αιγαίο και κάπου θα οριοθετείται και στην Αφρική για τον έλεγχο των πρώτων υλών της.
 
🔸Άγνωστη είναι ακόμα η έκβαση στο κατά που θα γύρει τελικά η Ινδία και ποια η αντίδραση της τυχοδιωκτικής πολιτικής του Πουτιν, που θέλει να διατηρήσει μόνο τα κεκτημένα κέρδη από την ενεργειακή αγορά όσο το δυνατόν περισσότερο για να στηριχθεί το νεο αντιδολάριο της Ευρασίας που ετοιμάζει και θέλει και την Ινδία και την Κίνα. Και εκεί στράφηκε τώρα για να πάρει και την οικονομική ενίσχυση που ήθελε από την Κίνα για να πατσίσει τα σπασμένα από την απώλεια της αγοράς αερίου της Δυτικής Ευρώπης.
 
🔸 Όλα τώρα όμως δείχνουν όμως ότι δεν θα διατηρηθεί η συμμετοχή των Αυστραλία, Ν.Ζηλανδια, Ιαπωνία, Ινδονησία και Ν.Κορεα στην Εμπορική ζώνη υπό την Κίνα. Οι εκλογές στην Αυστραλία ανέτρεψαν όλα τα δεδομένα και στην διάσπαση αυτής της μεγα-ζωνης σε δυο. Η QUAD, με πρωτοβουλία της Αυστραλίας, προσφέρει την πρωτοκαθεδρία αυτής της ζώνης στην Ινδία! Ζώνη που θα εξαρτάται απολύτως από τα αποθέματα φυσικού αερίου της Αυστραλίας και δευτερευόντως του Καταρ. 
 
Έτσι στο μπραντεφερ Πεκίνου-Μοσχας κερδισμένη βγαίνει η Κίνα (μακροπρόθεσμα). Όλες οι σοβαρές ενεργειακές πηγές, και της Ρωσίας και του Ιράν είναι στην διάθεση της κινεζικής μηχανής! Η Ινδία δύσκολα θα την φτάσει με τα LNG.
 
🔸Γνωστό πόσο θα κρατηθεί ο Ερντογαν (άρα και ο Κούλης) στην θέση του, αφού ο ρόλος της Τουρκίας στην νέα αυτή αρχιτεκτονική της διπολικής μετα-παγκοσμιοποίησης δεν του επιτρέπει τα παιχνίδια που σχεδίαζε με τις πλάτες Χιλαρυ και Τραμπ και σε αυτήν την περιοχή, μέχρι την Κίνα. Αν κινηθεί τελικά προς την Κίνα, ένα Ανεξάρτητο Κουρδισταν είναι πιθανό, και μάλιστα με εξαιρετικά ισχυρό λόμπυ υποστηρικτών στην Αμερικανική Γερουσία να πιέζει για το "γρήγορα τώρα". Η σύγκρουση δε της Ρωσίας με το συμμαχικό του Πακιστάν, μέσω Ινδίας, πάλι τον βάζει σε δύο βάρκες. Μπέρδεμα ο κουμπάρος. Και προσπαθεί να το εκτονώσει πάλι στο Αιγαίο για εσωτερική του χρήση.
 
✔️Έτσι, μετά από όλα αυτά, το κύριο πεδίο της αντιπαράθεσης στον νέο Ψυχρό Πόλεμο που ξεκίνησε μετά την πτώση του "τοίχους" της Καμπούλ και εδραιώθηκε με το Ουκρανικό, θα είναι ο Έλεγχος αυτής της "Μέσης Γης" με πιθανή αναζωπύρωση των εντάσεων ανάμεσα στην Ινδία και το εύθραυστα Πακιστάν.. Όρος ελέγχου και ενός άλλου πόλου που θέλει να αναπτυχθεί, του Παναραβικου, που αντιμάχεται την διείσδυση και της Ινδίας και της Κίνας στην Αφρική..
 
Είναι φυσικά κρίσιμο για όλα αυτά και το χωρίς σύνορα διαδίκτυο και οι τεχνολογίες πάνω του για τον έλεγχο του κόσμου δια των big data και του ψηφιακού χρήματος. Αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο σεντόνι.
 
Έτσι, μέχρι την τελική σύγκρουση να αναβάλλεται μέχρι να καταλήξει κάπου η κατάσταση στο Πακιστάν αλλά και για να οργανωθούν σχετικά και οι δυο αντίπαλοι (για να συμβιβαστούν μάλλον κατάλληλα). Κερδίζουν τον χρόνο που τους λείπει μέχρι να καταλαγιάσουν πριν οι αναταραχές αυτών των διευθετήσεων.
 
Έως τότε όμως, μέχρι να καταλήξει αυτό το σύνθετο γεωπολιτικό παίγνιο οριοθέτησης ζωνών επιρροής, θα πρέπει να λάβουν υπόψη και τον αστάθμητο παράγοντα που γεννάει παντού "Αραβικές Ανοίξεις". Τώρα και στην Ευρώπη με έναρξη στην Αλβανία και με συνέχεια στην πλούσια Ολλανδία με την εξέγερση των προς εξαθλίωση αγροτών της.
 
Σχετικό ΕΔΩ... και ΕΔΩ...
 

 
Να και ο χάρτης  .....
 


3 σχόλια:

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Και για να μην τρέχουμε τόσο μακριά έως την Σρι-Λάνκα ..."Αραβική άνοιξη" έχουν τώρα και στην Ολλανδία με την εξέγερση των αγροτών, που εξαθλιώνονται, και που άφησαν τα ράφια των εκεί supermarkets άδεια.

Στην αρχή είμαστε, έρχονται και άλλες. !!!! Εδώ να δω πότε θα αρχίσουν τα "ωραία".

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό το σεντόνι!
Είσαι ο αγαπημένος μου αναλυτής!
Εδώ λυκαστρε δεν πρόκειται….είμαστε ευλογημένοι και ο τόπος έχει τα πάντα χωρίς μεγάλη προσπάθεια!
Επίσης ο κόσμος έχει δει πως όλες οι εξεγέρσεις στο πρόσφατο παρελθόν δεν έφεραν κάτι νέο….έχει δημιουργήσει αισθητήριο και θα κινηθεί όταν καταλάβει ότι έρχεται κάτι καινούργιο, αληθινό και ελληνικό!

Μμ. είπε...



Σωστός ο Λυκ. και ο ανώνυμος. Αν κι εγώ νομίζω ότι μάλλον πολιτική ανοσία αποκτήσαμε και δημοκρατική πώρωσι απ' τα πολλά χαστούκια-εκλογικά εμβόλια.