ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Η ΤΕΙοποιηση των ΑΕΙ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΤΕΙοποιηση των ΑΕΙ (ή πώς καταργείται η δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση)
 
Με το νόμο Γαβρόγλου τα ΤΕΙ έγιναν ΑΕΙ. Η δε τεχνική εκπαίδευση εντάχθηκε στα ΑΕΙ με την δυνατότητα προσφοράς από τα ΑΕΙ δωρεάν προγραμμάτων σπουδών τεχνικής κατάρτισης 2ετους ή 3ετους διάρκειας. Μεταρρύθμιση που θα είχε νόημα σε σχέση και με το τι και πόσο και σε τι καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό θα χρειαστεί η παραγωγική μας ανασυγκρότηση, αν είχε ολοκληρωθεί αυτή η μεταρρύθμιση με αύξηση των δαπανών επιχορήγησης των ΑΕΙ και με ένα άλλο σύστημα πρόσβασης σε αυτά.
 
Ο νόμος Κεραμεως κάνει ακριβώς το αντίθετο: μετατρέπει τα ΑΕΙ σε ΤΕΙ απόκτησης δεξιοτήτων στον πρώτο κύκλο σπουδών (5-6 εξάμηνα), περιορίζοντας την πανεπιστημιακού επιπέδου εκπαίδευση σε 2-3 εξάμηνα μέσα από 6 διαφορετικούς τύπους συνδυασμού προγραμμάτων σπουδών, που οδηγούν και σε μία απόλυτη απορρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Έτσι αυτά εξισώνονται με τα ιδιωτικά κολέγια ρίχνοντας το επίπεδο σπουδών προς τα κάτω.
 
Η ουσιαστική πανεπιστημιακή μόρφωση έτσι περιορίζεται στα μεταπτυχιακά, που όμως από τον τρόπο ρύθμισης των λεπτομερειών των 560σελιδων (!) νομοσχεδίου της Κεραμεως, θα είναι τελικά όλα με δίδακτρα.
 
Για να πετύχει αυτή η αντιμεταρρύθμιση, που αφαιρεί το πλεονέκτημα μόρφωσης των αποφοίτων σε πανεπιστημιακό επίπεδο, (άρα και στην μειωμένη ικανότητα προσαρμογής τους σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο τεχνολογικό περιβάλλον), κάνει ακόμα δύο "ρυθμίσεις":
 
🔸 Δημιουργεί ένα σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ με υπεσυγκεντρωτισμό εξουσιών στον/στην υπουργό Παιδείας, που τελικά θα αποφασίζει για τα πάντα (μέχρι και με ποιόν θα συναλλάσσεται σε κάθε ΑΕΙ) και
🔸 Αφαιρεί το δικαίωμα εκπροσώπησης των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ μέσω των φοιτητικών τους συλλόγων. 
 
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας αχταρμας αντιγραφών των χειρότερων από τα συστήματα οργάνωσης των ιδιωτικών ΑΕΙ των ΗΠΑ, ρουσφετολογικών επιδοτήσεων των ιδιωτικών κολεγίων και ενός βαλκανικού αυταρχικού τύπου μοντέλου διοίκησης τους, που δεν πρόκειται να δουλέψει (αν τελικά ψηφιστεί για να εφαρμοστεί έτσι), οδηγώντας τα ΑΕΙ σε άμεση κατάρρευση, πριν κυλήσουν προς τον πάτο της παγκόσμιας κατάταξής, εκεί προς τις ιδιωτικές βοϊδοσχολες για τις οποίες δουλεύει.
 
Ένας ακόμα λόγος γιατί πρέπει να φύγουν κλωτσηδόν και γρήγορα.
 
Η σχετικά χαμηλή κατάταξη των ελληνικών ΑΕΙ σε αυτή την λίστα προκύπτει από τον δείκτη χρηματοδότησης τους και τον δείκτη ευελιξίας μετακλητών καθηγητών, όπου πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Διατηρούνται υψηλά λόγω των προγραμμάτων σπουδών τους και των δημοσιευμένων εργασιών έρευνας, που είναι από τις ψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ.
 
Στα ιδιωτικά κολέγια αυτά δεν υπάρχουν αφού κοστίζουν ακριβά.
(Η αντίστοιχη κατάταξη των κυπριακων ΑΕΙ, που έχουν κάνει σοβαρή πρόοδο, σε αυτή την λίστα κατάταξης είναι λίγο πιο κάτω από τα καλά ελλαδιτικα)
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έχω αρχίσει να εκτιμώ τα κομματόσκυλα και τους Γκρούεζες. 1000 φορές προτιμότεροι από τους "τεχνοκράτες", τους λομπίστες δηλαδή που δεν θα αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα. Με σύγχισες πάλι...