ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020

Αίτημα προς τις ΗΠΑ για αντιτορπιλικό

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Επειδή διαβάζω για τα Arleigh Burke, ιδίως για αυτά είναι εκπεφρασμένο ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί κανένα. LCS θα προσφερθούν με MMSC και θα πάμε 20 βήματα πίσω αντί για μπροστά. Αυτό που θα σου πει ο Αμερικάνος είναι...Άρλι Μπερκ δεν δίδω. Όπως έχω ξαναπεί η ζωή μας όλη μια ελληνική ταινία.!! Στην θέση του Χατζηχρήστου η Ελλάς και στην θέση του Φωτόπουλου οι ΗΠΑ. Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο. Είναι αθέμιτο και παράλογο από την ελληνική πλευρά ακόμη και να συζητά δαπάνη της τάξης των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τέσσερα πλοία, με δυνατότητες που άλλα κράτη έχουν αγοράσει στη μισή τιμή στην κυριολεξία.

Χθες, μία φωτογραφία από τον επίσημο λογαριασμό του έκτου στόλου των ΗΠΑ στο Twitter, με το αντιτορπιλικό «USS Donald Cook» να πλέει προς το Αιγαίο Πέλαγος, έπειτα από μία εβδομάδα ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα, αναπαρήχθη από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, αλλά και χιλιάδες ακόμη Ελληνες χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Ισως για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες η φωτογραφία ενός αντιτορπιλικού κλάσης Arleigh Burke, όπως το «Donald Cook», να είναι πιο επίκαιρη από το πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Κ», η Αθήνα ζητάει από την Ουάσιγκτον επισήμως την αποδέσμευση αντιτορπιλικού κλάσης Arleigh Burke, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ενδιάμεση λύση έως ότου ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των φρεγατών που προτείνονται από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke αποτελούν διακαή πόθο του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), ωστόσο πιθανή παραχώρησή τους είναι, βεβαίως, πολιτική απόφαση, η οποία είναι πρακτικά αδύνατον να ληφθεί πριν από την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Αθήνα διατηρεί τη διαδικασία ανοιχτή και σε άλλους ενδιαφερομένους, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον Γάλλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί, Ιταλοί, Ισπανοί ή άλλοι το επιθυμούν, μπορούν να καταθέσουν βελτιωμένη πρόταση για το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων φρεγατών του Π.Ν. Η παραχώρηση πλοίου ενδιάμεσης λύσης αποτελεί προϋπόθεση για την αποδοχή οποιασδήποτε προσφοράς (MMSC από ΗΠΑ, Belh@rra από Γαλλία, A-200 από Γερμανία κ.ά.), καθώς σε όποια πρόταση και αν καταλήξει το Π.Ν., η πρώτη νέα φρεγάτα είναι αδύνατον να παραδοθεί πριν από το 2024-25, σε περίοδο κατά την οποία ο στόλος είναι ήδη σημαντικά καταπονημένος.

Στο Κάιρο

Πολλά θα κριθούν και στις επαφές που θα γίνουν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Προς το παρόν, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται ήδη στο Κάιρο, όπου (όπως αποκάλυψε χθες η «Κ») θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Σημειώνεται ότι ο κ. Σίσι προσκάλεσε προσωπικά τον κ. Παναγιωτόπουλο στο Κάιρο, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Αθήνα. 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, ενώ το Σάββατο θα παρακολουθήσει την τελική φάση της κοινής διακλαδικής άσκησης «Μέδουσα 10» με τη συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, Αίγυπτο, Κύπρο, Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι επαφές του κ. Παναγιωτόπουλου στο Κάιρο κρίνονται πολύ σημαντικές, καθώς Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται πολύ κοντά στη σύναψη συμφώνου αμυντικής συνεργασίας που θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τα υφιστάμενα σχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ

 

4 σχόλια:

ΜΙΧΑΛΗΣ είπε...

Σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την αναχώρηση του πρώτου τραίνου με προιόντα εξαγωγής προς την Κίνα...

Αν δεν ήταν ο ΖΕΥΣ ΕΛΑΥΝΩΝ, ακόμα θα νομίζαμε ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί την Τουρκία για να χτυπήσει την Κίνα !!

Να από πού αντλεί ο Τούρκος το θράσος του και απειλεί τους πάντες.

ΜΙΧΑΛΗΣ είπε...

ΥΓ : Ο Τούρκος υπουργός υγείας ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα παραγγείλει 50 εκατομμύρια εμβόλια για τον κορωνοιό ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ, τα οποία ΔΕΝ χρησιμοποιούν το mRNA, όπως τα δυτικά και το ρωσικό...

Είπατε τίποτα ;;

ΑΡΡ. είπε...


Μάλλον η Δύσις, η Ευρώπη ιδίως, έχει πιαστεί στον ύπνο. Το ξύπνημα θα είναι μάλλον εφιαλτικό, με τα τόσα μέσα της μετηλλαγμένα ισλαμολαθροζιζάνια.
Είναι, τηρουμένων των αναλογιών όπως η αρχαία Σύβαρις της Μ.Ελλάδος, το σύμβολον του πανηδονισμού, της μαλθακότητος και της τρυφής, η μεσογειακή Βαβυλών της αρχαιότητος, που είχε αντιστρόφως ανάλογα κακό τέλος.
Κατακτηθείσα και κατασκαφείσα γαρ η τελευταία υπό των εχθρών της (Κρότων, Πυθαγόρειοι) εξηφανίσθη κυριολεκτικώς, ούτε τα θεμέλιά της δεν ευρέθηκαν στην θέσι των.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Αγαπητέ Αρρίων όταν η φύση του ανθρώπου όταν βρίσκεται στο κατώτερο εγώ, επιβλέπει μόνο την πάρτη του, την καλοπέραση του. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει και στην Ευρώπη αλλά και στους κάτοικους της χώρας των Ελλήνων, εδώ και πολλές δεκαετίες, μέσα τους δεν υπάρχει η λέξη εμείς...

Η Δύση χρειάζεται Η Γ Ε Τ Η και όχι ξεδοντιασμένη αδερφάρα.!!