ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ 20ωρη ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΕΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ;;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Νταξ είπαμε για το 8ωρο αλλά... 
 
... ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ 20ωρη ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΕΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ;;
 
'"Ελα ρε, γίνονται αυτά τα πράγματα";; Υπάρχει τέτοια λύση, θα πείς.
Λέω ναι, υπάρχει για να στηρίξει ως ΚΕΝΤΡΙΚΗ μεταρρύθμιση την νομοθέτηση της καθολικής μείωσης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 24 ώρες, χωρίς καμία μείωση αποδοχών.
-"Και ποιος θα πληρώσει αυτήν την μεταρρύθμιση", θα με ρωτήσεις τότε. Μήπως οι εργοδότες, που θα περιμένουν να πατσίσουν το έξτρα εργατικό κόστος με την 20% αύξηση παραγωγικότητας που, αποδεδειγμένα στην Ν. Ζηλανδία, Σουηδία κλπ φέρνει αυτή η μεταρρύθμιση";;
 
Όχι θα πω! 
 
Η απαιτούμενη χρηματοδότηση μπορεί να γίνει με ένα e-Ομόλογο για την χρηματοδότηση του ΕΣΥ και της πραγματικής οικονομίας, κατ' εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 843/18, που έγινε και εδώ νόμος του κράτους η απάντηση. Να πχ πως:
 
1. 600εκ τεμάχια e-ομόλογα (θέλετε να τα λέμε και κουπόνια;;) τεχνολογίας blockchain εκδίδονται από το κράτος ή έναν φορέα του ως άυλα πάγια . Ονομαστική αξία εκάστου πχ100€. Έκδοσή και διάθεση τους χωρίς καμία εμπλοκή οποιασδήποτε Τράπεζας. Διάρκεια ισχύος εκάστου "κουπονιού", αόριστη. 
 
2. Το 60% των e-ομολόγων τα κρατάει το ίδιο το κράτος, το 35% διατίθεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για αγορά από πολίτες και επενδυτές και το 5% από επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν δωρεές λόγω κορονοϊού, κοινωνική ευθύνη κλπ. Εγγράφεται και λογίζεται ως άυλο πάγιο στα αντίστοιχα βιβλία με 0% συντελεστή απόσβεσης. Δεν λογίζεται έτσι ως χρέος του εκδότη τους, αφού είναι πάγιο και όχι κάποιο νόμισμα που έχει παραχθεί από δάνειο. 
 
3.Τα έσοδα του κράτους από την πώληση (σε ευρώ), όπερ τουλάχιστον 21δισ ευρώ σε αυτό το παράδειγμα του πως γίνεται, διατίθενται από το κράτος για την γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χορηγήσεις (όχι δάνεια) μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης αιτήσεων χρηματοδότησης. 
 
4.Καθε κάτοχος τέτοιων ηλεκτρονικών "κουπονιών" θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για οποιαδήποτε συναλλαγή του με το κράτος και τις επιχειρήσεις που επιδοτούνται καθώς και μεταξύ τους. Χωρίς ΦΠΑ αφού θεωρούνται ανταλλακτικές συναλλαγές πάγιου με προϊόν ή υπηρεσία!
Όλες οι συναλλαγές είναι ονομαστικές και καταγράφονται αυτόματα (λόγω των τεχνολογιών blockchain, που εγγυούνται και την γνησιότητα κάθε e-ομολογου/κουπονιού και αποκλείουν πλυντήρια μαύρου χρήματος).
 
5.Το κράτος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δικά του e-ομόλογα για την χρηματοδότηση στην τρέχουσα τιμή τους με αυτά προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας ή άλλων επιδοτούμενων λόγω κορονοϊού καθώς και για επενδύσεις του μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Πχ πληρώνοντας με αυτά τα κουπόνια το 50% του μεικτού μισθού των εργαζομένων επιχειρήσεων ή υπηρεσιών του δημοσίου που μείωσαν τον χρόνο εργασίας στις 24 ( δηλαδή σχεδόν διπλασίασαν τους εργαζόμενους μειώνοντας δραστικά την ανεργία). Για πόσο χρονικό διάστημα? Για όσο χρόνο απαιτηθεί το νέο σύστημα να ισορροπήσει και να αρχίσει να παράγει δημόσια έσοδα από φόρους και εισφορές στον ΕΦΚΑ περισσότερα από όσα επιδοτούνται με κουπόνια. 
 
6. Η τρέχουσα αξία των e-ομόλογων θα εξαρτιέται από την προσφορά και την ζήτηση τους στην πλατφόρμα αγοροπωλησίας στο ίντερνετ. 
 
7. Ο κάθε κάτοχος ενός e-ομολόγου/κουπονιού μπορεί να το ανταλλάξει με ευρώ η άλλο νόμισμα μέσω της πλατφόρμας αγοροπωλησίας του όποτε θέλει. Πληρώνει μόνο τότε φόρο υπεράξιας παγίου πχ 15%.
 
8. Δεν είναι δυνατή η έκδοση άλλων e-ομολόγων πέραν αυτών της αρχικής έκδοσης.
 
9.Το κράτος, που βεβαίως χάνει έτσι ΦΠΑ, μπορεί μελλοντικά να αγοράσει στην τότε αξία τους αυτά τα κουπόνια. Όταν το επιθυμεί και όταν έχει περισσευούμενα ευρώ από τίποτα υδρογονάνθρακες. Αν τότε υπάρχει ακόμα ευρώ... 
 
10. Άμα το δείτε, γράφετε μου! Κλέφτες θα γίνουν οι Τράπεζες;;
Και τι γίνεται, θα μου πεις, αν το πολιτικό σύστημα δεν θέλει, δεν καταλαβαίνει, "δεν" γενικώς μια τέτοια λύση δημιουργίας ενός εναλλακτικού εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών, ανθεκτικού και σε οποιαδήποτε τραπεζική κρίση;;
 
Τότε ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί πλέον, σύμφωνα και με τον νόμο, να εμποδίσει την έκδοση τέτοιων "κουπονιών" από συντεχνίες ή πιστωτικούς τους συνεταιρισμούς για την χρηματοδότηση με αυτά των μελών του κλάδου τους. Πχ του τουρισμού. 
 
Ήδη, μαθαίνω, έχουν ετοιμαστεί τουλάχιστον 6 τέτοια κλαδικά εναλλακτικά μέσα συναλλαγών (για την Κοινωνική Οικονομία, το social-commerce, την αγορά ενέργειας ΑΠΕ, την Ορθοδοξία(!), τα πνευματικά δικαιώματα κα). Η τεχνογνωσία που δημιουργείται έτσι, μαζί με τα νεα αυτά εναλλακτικά μέσα συναλλαγών/χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, μπορούν να παίξουν και αυτά καθοριστικό ρόλο στο να βγούμε όρθιοι στο ξέφωτο. Πέρα από την φαντασία οποιουδήποτε καθηγητή ή γραφειοκράτη που ψάχνει λύσεις στα ήδη γνωστά (αλλά πλέον αναποτελεσματικά) manuals., αυτά που τα έκανε σμπαράλια και η κατάρρευση της προηγούμενης παγκοσμιοποίησης (βλέπε σχόλιο #1) και η τεχνολογία.
 
Όλα μπορούν να γίνουν!
 
Και αν μου πεις μα κάτι τέτοιο μπορεί να είναι και μια βάση για ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του ευρύτερου μη νεοφιλελε τόξου θα σου πω: 
 
Είσαι αητoς! Αυτό είχα αρχικά στο μυαλό μου ψάχνοντας ένα τρόπο για το πως μπορεί να γίνει αυτό, αλλά δεν ήθελα να το πω. 
 
Τι δεν καταλαβαίνεις;;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: