ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Γιουτλάνδη, 1916: Η μεγαλύτερη ναυμαχία επιφανείας

 Γιουτλάνδη, 1916: Η μεγαλύτερη ναυμαχία επιφανείας 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ένα πολύ καλό βιβλίο στο goodreads.
Από τον Ευάγγελο Παγώτση, τον σπουδαιότερο όλων στον χώρο της αμυντικής δημοσιογραφίας.
Διαβάζεις, γεμίζεις το μυαλό και την ψυχή σου, κι έχεις κ έναν μπούσουλα να μην ξελιγώνεσαι κάτω από ανούσια γονατογραφήματα.

Στις 31 Μαΐου 1916 οι δύο ισχυρότεροι στόλοι μάχης της εποχής, ο βρετανικός Μέγας Στόλος και ο γερμανικός Στόλος Ανοικτής Θάλασσας συναντήθηκαν 70 ναυτικά μίλια δυτικά της Χερσονήσου της Γιουτλάνδης, του ηπειρωτικού τμήματος της Δανίας. Από τακτική άποψη αμφότεροι οι στόλοι απέτυχαν να πλήξουν καίρια τον αντίπαλο, με αποτέλεσμα η ναυμαχία της Γιουτλάνδης να ανήκει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ασαφούς έκβασης ή μερικής επιτυχίας, οι οποίες αποτελούν την πλειονότητα. Ωστόσο η ναυμαχία θα αποδεικνυόταν η μοναδική μεταξύ στόλων μάχης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έτσι, η απεμπόληση της ιστορικής ευκαιρίας συντριβής του Στόλου Ανοικτής Θάλασσας θα προκαλούσε ατέρμονες αμφισβητήσεις και αντιπαραθέσεις, μεταξύ απογοητευμένων Βρετανών αξιωματικών και ιστορικών. Αμφισβητήθηκαν τα γεγονότα, τα κίνητρα και η σκοπιμότητα των αποφάσεων, ακόμη και ο χαρακτηρισμός «ναυμαχία» με την αντιπαράθεση του όρου «αψιμαχία»! Σε κάθε περίπτωση, με 250 πλοία να συμμετέχουν και 25 να βυθίζονται, η στρατηγική καθοριστική αναμέτρηση ήταν η μεγαλύτερη ναυμαχία επιφανείας της σύγχρονης ιστορίας και εξακολουθεί να συναρπάζει, με τις ανεξάντλητες τακτικές και τεχνικές της λεπτομέρειες

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε όχι και "ασαφούς έκβασης". Τα 25 βυθισμένα ήταν όλα αγγλικά. Λόγω της φαεινής ιδέας κάποιον γελοίων επιτελών (εις εξ αυτών ο "μέγας" Τσώρτσιλ) να μειώσουν θωράκιση για να αυξήσουν ταχύτητα. (Είμαι αυτός που σου 'χα γράψει για τα ναυπηγικά εγκλήματα των Βρετανών.) Απλά δεν είχε καμιά ουσιαστική συμβολή στον πόλεμο λόγω του όγκου του αγγλικού στόλου.

ΗΛΊΟΥ ΑΛΚΗ είπε...

Και κάτι ακόμη σχετικό περι αγγλικής ανωτεροτητας....

https://russia-insider.com/en/christianity/40-naval-battles-he-won-them-all-brilliant-russian-admiral-ushakov/ri21653

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

@ 22 Απριλίου 2021 - 10:29 π.μ

Τα δικά μου λόγια ανώνυμε στην ανάρτηση είναι μέχρι την λέξη...ανούσια γονατογραφήματα. Από εκεί και κάτω δεν είναι δικό μου το κείμενο, αλλά η περίληψη που προλογίζει το βιβλίο.