ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 13 Απριλίου 2021

ΌΤΑΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΈΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΌΣΩΠΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΌΤΑΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΆ ΈΧΟΥΝ ΠΡΌΒΛΗΜΑ, ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΊ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΌΣΩΠΟΙ ΜΠΑΊΝΟΥΝ ΣΕ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ 

(Σεντόνι επί του γιατί δεν τους σώζει ούτε ο Πορτοκάλος) 

Η Διακυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίχθηκε σε τρεις παραδοχές.
 
1. Ότι θα συνεχιστεί για 4 ακόμα χρόνια και χωρίς ανατροπές στρατηγικής η διακυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ.
2. Λόγω της προηγούμενης παραδοχής, οι πολιτικές Μέρκελ στην ευρύτερη γειτονιά μας θα συνεχίζονταν το ίδιο. Άρα να ή λαμπρή ευκαιρία να υλοποιηθούν οι πολιτικές Σημίτη στα Ελληνοτουρκικά (και να κλείσουν γρήγορα τα αντίστοιχα deals με τους χορηγούς που εποφθαλμιούν τα φιλέτα των "συνεκμεταλλεύσεων"). H Κύπρος κείται μακράν, ως γνωστόν...
3. Βάσει αυτής της πολιτικής υποστήριξης από "τα κεντρικά" του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού, θα μπορούσε μετά να υλοποιηθεί με σχετική άνεση το αντίστοιχο νεοφιλελε σχέδιο στην οικονομία, αυτό που σκιαγραφείται δια του "σχεδίου Πισσαριδη".
 
Φυσικά κανείς δεν είχε προβλέψει τότε , την επίδραση ενός κορονοϊου στην ανατροπή των παραδοχών σε αυτά το γενικό στρατηγικό σχέδιο. Ο Τραμπ έχασε μάλλον εξ αιτίας της αλλοπρόσαλλης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, ενώ η αντίστοιχη της ΕΕ υπό την Μερκελ έχει βάλει όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε περιδίνηση και έχει ανατρέψει στην πράξη όλα τα βασικά επιχειρήματα του νεοφιλελε δόγματος. Η δε ίδια, θεωρείται πλέον πολιτικό παρελθόν. 
 
Γιατί όμως η εκλογή Μπαιντεν φέρνει ανατροπές στα πιο πάνω? Μήπως η πολιτική καταγωγή και πολιτική πορεία του ίδιου δεν ήταν εξ ίσου προσκολλημένη με νεοφιλελε πολιτικές αλά Αμερικεν, όπως αυτές εκφράστηκαν από όλους τους προέδρους των ΗΠΑ από τον Ρηγκαν και μετά;;
 
Για να απαντηθεί σωστά το ερώτημα, απαιτείται μια μικρή ιστορική αναδρομή.
Ο Ομπαμα, έχοντας δει τον Τραμπ να κερδίζει την άλλη ανεκδιήγητη, την Χίλαρι στις Προεδρικές εκλογές του 16 στις ΗΠΑ, στο τελευταίο του επίσημο ταξίδι στην Ευρώπη "έχρισε" ως αρχηγό της Δύσης την Μερκελ. Διαβλέποντας που οδηγούν οι εθνοαπομονωτικές βιομηχανικές πολιτικές Τραμπ, στην αργή ή γρήγορη άνοδο της Κίνας ως μια ακόμα υπερδύναμη σε μια άλλη εποχή παγκοσμιοποίησης , άφησε την Μερκελ να "φυλάει το μαγαζί" μέχρι νεωτέρας.
 
Δυστυχώς όμως για την Δύση, και ιδιαίτερα για την ΕΕ, η Μερκελ αποδείχτηκε πολύ λίγη τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο να παίξει αυτόν τον ρόλο του θεματοφύλακα. Εκμεταλλεύτηκε αυτό το χρίσμα, αλλά και τα κενά στρατηγικής που άφηνε η πολιτική Τραμπ, και κινήθηκε για να προωθήσει μόνο τα στενά συμφέροντα της Γερμανίας στην διεθνή πολιτική σκηνή και το παγκόσμιο εμπόριο. Κεκτημένη ταχύτητα, αυτό είχε μάθει να κάνει, χωρίς ισχυρό αντίπαλο, και στην ΕΕ. 
 
Αυτό εκφράστηκε κυρίως:
 
-Με την προσπάθεια της να συνδεθεί ενεργειακά στο άρμα της Ρωσίας με εμπορικές συμφωνίες και ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου, τον Nordstream2. Αυτό την έφερε σε σύγκρουση και με όλους τους "εταίρους" της Ανατολικής Ευρώπης. Θυσία μπρος στο άγχος των ενεργειακών ελλειμμάτων της παραγωγικής μηχανής της Γερμανίας, μετά το κλείσιμο και των πυρηνικών της σταθμών ηλεκτροπαραγωγης το 21 (απόφαση που πάρθηκε μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσιμα στην Ιαπωνία και την πίεση των Γερμανών Πράσινων). Ανένδοτος και ο Μπαιντεν στο να μην γίνει ποτέ αυτός ο τόσο ζωτικός αγωγός για τα Γερμανικά σχέδια. 
 
-Με τις περιφέρειακες πολιτικές που προσπάθησε να επιβάλει στην Λιβύη και στην Αν. Μεσόγειο δια της σκανδαλώδους υποστήριξης της Τουρκίας, που την ακολούθησε πιστά στις προσπάθειες ανατροπών των προηγούμενων ενεργειακών και στρατιωτικών ισορροπιών της Pax Americana.
 
-Με την πρόσφατη χωρίς πολλές συζητήσεις και δημοσιοτητα εμπορική συμφωνία CAI με την Κίνα που υπογράφτηκε άρον άρον αμέσως μετά την επικράτηση Μπαιντεν, και λίγο πριν αυτός αναλάβει . Μια συμφωνία , η οποία είναι κομμένη και ραμμένη για την εξυπηρέτηση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, έναντι "του ελεύθερου" της μεγαλύτερης διείσδυσης της Κίνας στην ΕΕ! 
 
Και όλοι περίμεναν τι θα κάνει ο Μπαιντεν. Αν αυτές τις "πρωτοβουλίες" θα τις επικυρώσει ή θα τις ανατρέψει. Η πρώτη πράξη, το ξεκαθάρισμα προθέσεων, παίχτηκε στις 25/3 στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Εκεί, για άλλη μια φορά επικράτησε η κυριαρχία των πολιτικών Μερκελ στα με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.Η δεύτερη πράξη παίχτηκε με τον Nordstream2. Ανένδοτος ο θείος Σαμ να ενδώσει στον Ρωσσογερμανικο εκβιασμό του "δώσε Nordstream2 να σου δώσω τον EastMed"
 
Κακώς όμως αναμένουν, όσοι αναμένουν και ποντάρουν πολιτικά στην Μερκελ επιβεβαίωση των πολιτικών της, μόνο και μόνο επειδή την εμπιστεύτηκε ο Ομπαμα το 16! Για τέτοια θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας αποφασίζει το βαθύ κράτος του θείου Σαμ, αφήνοντας πάντα στον εκάστοτε πρόεδρο μόνο την πολυτέλεια του στυλ στην άσκηση των πολιτικών. Την επικοινωνία και όχι την ουσία. Και ξεκίνησε ήδη η εφαρμογή τους με σαφείς δηλώσεις επί της Αμερικανικής στρατηγικής, που θέλει να κάνει ένα μεγάλο come back και στην Ευρώπη, βάζοντας τέλος και στα παιχνίδια διείσδυσης, δι αντιπροσώπων, της Γερμανίας στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική. 
 
Έτσι, μέσα στο 21, που είναι και εκλογική χρονιά στην Γερμανία, προβλέπεται η με το καλό ή και το άγριο αίτηση επιστροφής εκείνου του δαχτυλιδιού που παρέδωσε στην Μερκελ ο Ομπαμα πίσω στον πλανητάρχη του μισού πλανήτη, που τώρα κάνει damage control της εποχής Τραμπ. Και γύρω από αυτό το "αίτημα επιστροφής" , που απηχεί τον αμερικανικό ρεαλισμό σε θέματα γεωστρατηγικής με νέο κύριο πλέον αντίπαλο την Κίνα στον πολυπολικό κόσμο της νέας παγκοσμιοποίησης, προβλέπονται πολλές ανατροπές στην ΕΕ αλλά και στην γειτονιά μας!
 
Όπως ο προηγούμενος ψυχρός πόλεμος ξεκίνησε από την Ελλάδα το 45, έτσι και ο νέος με την Κίνα/Ρωσία φαίνεται ότι πάλι από εδώ μάλλον θα ξεκινήσει. Με τις ανατροπές των σχεδίων Μερκελ που ευνοούν την Τουρκία (και την Ρωσία) αλλά και των πολιτικών εκφραστών της στην ελληνική πολιτική σκηνή. Κυρίως με τις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που πόνταρε όλα της τα λεφτά στο Μερκελ Uber Alles λόγω των διαψευσμενων τριών υποθέσεων που στήριξαν την στρατηγική τους.
 
Η ανακοπή της επιρροής του άξονα Ρωσίας - Κίνας - Τουρκίας για τον έλεγχο των ενεργειακών περασματων από τον Κόλπο αλλά και των πρώτων υλών της Αφρικής προς την Ευρώπη θα προκαλέσει τεράστιες μετατοπίσεις γεωπολιτικων "τεκτονικών πλακών" περί την Μέση Γη, την Μεσόγειο. Με πρώτα θύματα, απ ότι φαίνεται, και τον Ερντογαν και τον Μητσοτάκη! 
 
Οι "διερευνητικες" που προσπάθησαν να επισπεύσουν με τις μυστικές συμφωνίες Καγκελαρίας, Μαξίμου και Ερντογαν του καλοκαιριού του 20,φαίνεται ότι δεν έχουν καμία τύχη.
Ο Ερντογαν, χωρίς την υψηλή προστασία του Τραμπ και όντας και δικαστικά όμηρος των ΗΠΑ για το σκάνδαλο Halkbank και με ενεργές τις κυρώσεις για τους S400, ήδη άλλαξε τροπάρι ερωτοτροπώντας τώρα με την ΕΕ, μπας και έτσι διασωθεί πολιτικά. Από την τοποθέτηση, και μόνο, των Κεντρικών προσώπων που θα χειριστούν τα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη πρέπει να ανησυχεί πάρα πολύ. 
 
Όσο για την επίδραση όλων αυτών στα δικά μας, έχουμε τρια χαρακτηριστικά φαινόμενα, δείγμα του πανικού των ενοίκων του Μαξίμου στα επερχόμενα :
 
Την ηχηρή προσπάθεια απεμπλοκής από τα ακροδεξιά βαρίδια του Μητσοτάκη (γραφικοί θύλακες έλεγε πριν τρεις μήνες ) και την άρον άρον διαμόρφωση ενός "φιλοαμερικανικου" πόλου, εν είδει συνιστώσας της ΝΔ, μετά την πολιτική προσέγγιση Δενδια - Ντόρας, χωρίς να πείθει.
Και για να συντηρεί, κάπως, και ένα κλίμα αισιοδοξίας, φέρε για κουβέντα την ψήφο των Πορτοκαλος, μπας και πειστεί ο εκλογικός πυρήνας της ΝΔ ότι θα σωθεί η "παράσταση νίκης" . Όπως παλιότερα από την θεία από το Σικάγο,ένα πράμα. 
 
Και τα τρία όμως, όχι ικανά για να ανατρέψουν τα επερχόμενα, μιας και τα αμερικανάκια δεν καταλαβαίνουν και πολλά από τέτοιες βαλκανικές κουτοπονηριές, γνωρίζοντας πολύ καλά και τους δεσμούς και τις δεσμεύσεις του Μητσοτάκη ως αντιπρόσωπο-άνθρωπου της Μερκελ στα γεωπολιτικά της παίγνια, που πρέπει τώρα να διακοπούν ως μη συμβατά με τις στρατηγικές μιας comed back Aμερικης στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Όσο για τον Πορτοκαλο: Όπως και να ψηφίσει, αν ψηφίσει αυτός που κατά 70% στήριξε τον Τραμπ σαν ultra alt-right, και τώρα τον ζαλίζει ο Μπαιντεν, δεν φτάνει! Ούτε κατά διάνοια για να ανατρέψει τις χαώδεις διάφορες επιρροής στους νεοεισερχόμενους στο εκλογικό σώμα, άσε τις απώλειες από τους μικρομεσαίους. Με το Αζαξ του, δεν μπορούν να καθαρίσει η μπόχα που ήδη έχει αναδυθεί μέσα σε 19 μήνες., περνάει και αυτός μια υπαρξιακή κρίση!
Και έτσι όλα τα σχέδια επί των τριών πιο πάνω παραδοχών, δείχνουν μετέωρα! Οι τοπικοί αντιπρόσωποι των κεντρικών έχουν πρόβλημα. Πολύ μεγάλο, τόσο που το following του ενός από τον άλλο να τους οδηγεί στον γκρεμό.
 
Τι δεν καταλαβαίνεις;; Μπας και το βρούμε και το καταλάβει τελικά και ο σχολιαστής που μας λέει να μην ξερογλειφόμαστε για εκλογές , αν δεν μπορεί να δει τι έρχεται δεν φταίμε εμείς.

1 σχόλιο:

Μμ. είπε...



Ώσπερ καπουτσίνος τις ένθερμος πρωινός ο πολιτικός λόγος του Λυκάστορος. Εύγευστος άμα τε και και απολαυστικός. Εύγε.

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΚΑΡΑΙΒΑΖΗ

Στα Κεντρικά συννέφιασε
και κατά Τόπους βρέχει
άλλος τον κώλον του κρατεί
κι άλλος τον πούλον έχει.

Ξεγράφτε με απ' το σύστημα,
να χέσω τα μητρώα,
εδώ σκοτώνουν τα έρημα
κι αρμέγουνε τ' αθώα!