ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΘΈΤΕ ΓΙΑ ΠΡΆΣΙΝΗ ΑΝΆΠΤΥΞΗ;; ΟΚ, ΝΑ ΠΟΎΜΕ ΤΌΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΆ ΑΛΗΘΕΙΑ

 
ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ:                                                                                                                                                                                                                                                                                           

ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΘΈΤΕ ΓΙΑ ΠΡΆΣΙΝΗ ΑΝΆΠΤΥΞΗ;; ΟΚ, ΝΑ ΠΟΎΜΕ ΤΌΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΆ ΑΛΗΘΕΙΑ.

Να μερικά επτασφράγιστα μυστικά, που εκθέτουν και την δουλικότητα του Μητσοτάκη, αλλά όχι μόνο, στα γερμανά αφεντικά:
 
Απολιγνιτοποίηση δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε τίποτα με τον λιγνίτη όταν σταματάμε για να τον καίμε για να παράγει θερμότητα και από αυτήν ηλεκτρισμό. Για να ερημώσουν έτσι μεγάλες περιοχές που ζουν από αυτόν. Αυτό πάει να γίνει τώρα, χωρίς σχέδιο "για να στηριχθούν θέσεις εργασίας στην Γερμανία", που συνεχίζει να εγκαινιάζει εν τω μεταξύ νέους λιγνιτικους σταθμούς, όπως πολύ ειλικρινά δήλωσε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξη του σε γερμανικά ΜΜΕ.
 
Σημαίνει να μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε για εφαρμογές μή καύσης του.!
 
Όπως πχ για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικών (μαζί με βιόμαζα, 170€/τόνος στο εμπόριο) που μπορούν να πρασινίσουν και την έρημο (όπως στο Ισραήλ). Έναντι των 16€/τόνος που κοστολογείται σήμερα ο λιγνίτη για κάψιμο... 
 
Ή και για την παραγωγή βιοαέριου RNG-Renewable Natural Gas! (ΑΠΕ+λιγνίτης=μεθάνιο +υδρογονο= RNG, δηλαδή φυσικό αέριο). Με οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος πολύ μεγαλύτερο από την σημερινή χρήση του λιγνίτη. Στα 40€/τονος - χωρίς πρόσθετη επιδότηση επί της παραγόμενης kwh - η επιδότηση του έτσι χρησιμοποιούμενου λιγνίτη ή /και της βιομάζας, σύμφωνα με την νέα πολιτική PowerToGas που έχει ετοιμάσει για να εξαγγείλει η Κομισιον, σύμφωνα με την Eurogas, και παραμένει... μυστική.
 
Αυτός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για αποθήκευση και τηλεμεταφορά ενέργειας και από ΑΠΕ, πχ από την άφθονη γεωθερμία μας, κάνοντας την αέριο και μετά μεταφορά του μέσω των δικτύων του φυσικού αερίου (αφου το ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ είναι κορεσμένο). Διαθέτουμε 5 γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας (δηλαδή παράγουν συνεχώς τζάμπα ατμό θερμοκρασίας πάνω από 150 βαθμούς Κελσίου) στον Εβρο, την κοιλάδα του Νέστου, στην Θερμή, την Δυτική Μακεδονία και την κοιλάδα του Σπερχειού. Και δύο σε νησιά. Τα ισχυρότερα στην ηπειρωτικη Ευρώπη! (μόνο της Ισλανδίας, που τα αξιοποιεί για να κινεί έτσι όλη την οικονομία της υπάρχουν ισχυρότερα). 
 
Δυνατότητες που τις κρατούν ως εφτασφράγιστα μυστικά στα Ελληνικά υπουργεία μη τυχόν και ξυπνήσουν οι ιθαγενείς. Για να αποδεχτούν έτσι εύκολα την τζάμπα ιδιωτικοποίηση των υποδομών και των ορυχείων λιγνίτη της ΔΕΗ και της ΛΑΡΚΟ. Αλλά και για να συντηρούν την "προβληματικότητα" της ΔΕΗ, που έχει καθυστερήσει πολύ στην αξιοποίηση της γεωθερμίας, στις ίδιες περιοχές. Με αποτέλεσμα να επιδοτούνται έμμεσα οι θέσεις εργασίας στα εργοστάσια φωτοβολταϊκων και ανεμογεννητριών της Γερμανίας και της Κίνας από τις φαραωνικες επενδύσεις ΑΠΕ που σχεδιάζει να συμμετάσχει και η ΔΕΗ ως ο φτωχός εταίρος. Και οι εισαγωγείς φυσικού αερίου φυσικά.
 
Ελπίζω ότι όλα αυτά θα διορθωθούν και σε ένα επόμενο Στρατηγικό Πρόγραμμα Ενεργειακής μετάβασης, αφού σε αυτό του Σταθακη το RNG δεν υπήρχε, ξεχάστηκε... (έχει φτιάξει μόνο μια μονάδα παραγωγής RNG ισχύος 5MW ο γνωστός Σάκης Ρουβας στην Θεσσαλία, από βιομάζα και φωτοβολταϊκά). Πάλι καλά που απλοποιηθηκε και η διαδικασία αδειοδότησης άντλησης γεωθερμίας σε πεδία μέχρι τους 94 βαθμούς για να ζεσταίνουν θερμοκήπια. Αδύνατο να γίνει και αυτό το απλό πριν, λογω του πρώτου μνημονίου. Έσπευσαν τότε, πρώτα απ όλα, να κλείσουν το ΙΓΜΕ και την Αγροτική Τράπεζα που είχαν την διαχείριση των γεωθερμικών πεδίων. Και το ΙΓΜΕ δικαιώματα και σε κάτι παγωμένα μεθανια εδώ πιο κάτω, στο Καστελόριζο.
 
Επιπρόσθετα, η αδιαφάνεια επί της παραγωγής και διανομής ΑΠΕ (αγοράζεις ως υπεύθυνος οικολόγος ηλεκτρικό τούτου αλλά τελικά η επιδοτούμενη πράσινη ενέργεια για να το κινήσεις μπορεί να έρχεται από τα πυρηνικά του Κοζλοντούι...) καθιστά επιτακτική την ψηφιοποίηση όλου του δικτύου παραγωγής - διανομης-κατανάλωσης.
Ενα μοντέλο που έχει προταθεί είναι αυτό του Web Energy επί τεχνολογιών blockchain, στο οποίο συμμετέχουν ήδη κολοσσοί όπως η Shell ή η Vodafone.  
 
Καμία η τύχη των ενεργειακών συνεταιρισμών σε αυτό ή των ιδιοπαραγωγών ενέργειας αν δεν προετοιμαστούν ανάλογα οι παραγωγοί και οι καταναλωτές για peer to peer συναλλαγες επί smart contracts. Πάλι εδώ οι τεχνολογίες blockchain, αυτές που χάθηκε η ευκαιρία να αναπτυχθούν επί του digital δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ, που δεν το ήθελε ο ΟΤΕ. Και δεν έγινε τίποτα επειδή αυτά τα πράγματα είναι του διαόλου. Δεν τα θέλουν βλέπεις οι έμποροι ενέργειας και οι Τράπεζες. 
 
Συμπέρασμα: Η πράσινη ανάπτυξη (που δεν είναι μόνο η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη. Τα λέγαμε και ΕΔΩ .
 
Τι δεν καταλαβαίνεις;;

3 σχόλια:

silver είπε...

Καλησπέρα Λύκαστρε έχω διαβάσει ότι οι Φρίτσ θα πάρουν το δικό μας λιγνίτη για ψίχουλα και θα παράγουν όχι μόνο αέριο όπως λες αλλά και πετρέλαιο Γιαυτό κόπτεται ό δικό μας να ιδιωτικοποιήσει τους λιγνίτες Χώρες όπως η Πολωνία και ή Τσεχία και η Ουγγαρία νομίζω ,είπαν στην ΕΕ ότι ξεχάστε το Όταν τελειώσουν τα αποθέματα λιγνίτη ΄τότε το συζητάμε να αλλάξουμε τα εργοστάσια μας Μην ξεχνάμε ότι και σε καιρό πολέμου από τον φθηνό λιγνίτη που δεν θα έχουμε ,από που θα έχουμε ενέργεια για ρεύμα και για εργοστάσια όπλων ,από τους Φρίτς και από την Τουρκία όποτε καταλαβαίνεις τί παίζεται Δεν είναι μόνο ότι δεν θα μας αφήσουμε να τους στείλουμε στην Κόκκινη Μηλιά που έλεγε και ο ΠατροΚοσμάς αλλά δεν θα έχουμε και πώς να πολεμήσουμε χωρίς ρεύμα

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλημέρα silver . Από το 2016 έχω δώσει την πρόβλεψη μου για τους Φρίτσιδες. Ότι θα τον "πιούνε" για τρίτη φορά μέσα σε έναν αιώνα. Και αυτή την φορά θα είναι χειρότερα. Η Γερμανία είναι μια χαβούζα στην μέση του πουθενά. Δίχως πόρους και δική της ενέργεια. Για αυτό προσπαθεί να κλέψει τα δικά μας κοιτάσματα και φ/α και η Τουρκία είναι το πιστό σκυλί της για αυτήν την δουλειά. Τα ψέμματα όμως τελειώνουν για αυτήν σύντομα.

Κακώς όμως αναμένουν, όσοι αναμένουν και ποντάρουν πολιτικά στην Μερκελ επιβεβαίωση των πολιτικών της, μόνο και μόνο επειδή την εμπιστεύτηκε ο Ομπαμα το 16! Για τέτοια θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας αποφασίζει το βαθύ κράτος του θείου Σαμ, αφήνοντας πάντα στον εκάστοτε πρόεδρο μόνο την πολυτέλεια του στυλ στην άσκηση των πολιτικών. Την επικοινωνία και όχι την ουσία.

Έτσι, μέσα στο 21, που είναι και εκλογική χρονιά στην Γερμανία, προβλέπεται η με το καλό ή και το άγριο αίτηση επιστροφής εκείνου του δαχτυλιδιού που της παρέδωσε ο Ομπαμα πίσω στον πλανητάρχη του μισού πλανήτη, που τώρα κάνει damage control της εποχής Τραμπ. Και γύρω από αυτό το "αίτημα επιστροφής" , που απηχεί τον αμερικανικό ρεαλισμό σε θέματα γεωστρατηγικης με νέο πλέον αντίπαλο την Κίνα, προβλέπονται πολλές ανατροπές στην ΕΕ αλλά και στην γειτονιά μας!

Οι καουμπόυδες τους άφησαν απλώς να τους φυλάνε το οικόπεδο...και αυτοί προσπάθησαν να το κλέψουν για τους ίδιους.Η τιμωρία έρχεται.!

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Θα έχουμε μια χρονιά ανατροπής των πάντων!
Και μιας και δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια πειραματισμού με κάποια δική μας μεταστροφή προς την ζώνη του γουαν (προηγήθηκε ήδη ο Ερντογαν), το δαχτυλίδι πρέπει να επιστραφεί από τα Σόι-μπλε! (ΝΔ τέλος).
Ποια θα είναι η παρέα που θα το διαχειριστεί;;
Δεν ξέρω! Προς το παρόν γίνονται έρευνες επ αυτού.