Γράφει ο ΛεξιΘήΡ :
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ (8)
1) goal, penalty, block, school: Και όμως είναι εκβαρβαρισθέντα ελληνικά.
2) δαίμων, αδαής, δαμάζω, δάμαρ, Μήτις, Δάιος : Τι ¨παίζει¨ εδώ με το ¨δα-¨ ;
3) ¨Ερμηνεία.¨ Με ποιον ολύμπιο θεό συγγενεύει και πώς;
4) ¨Κέρβερος¨: Τι δουλειά κάνει αυτός στον κάτω κόσμο και του έβγηκε το όνομα;
5) Καμπάλα, Κυβέλη, Καάβα, Κάβειροι, κύβος: Με ποιον αρχαίο πονηρό θεό και πλανήτη συνδέονται;
6) Πένθος, πενΘερός ή πεθερός τι μαρτυρά η ετυμολογκή σχέσις των;
7) Ευημερία και εφημερία, εφημερίς. Ποια τα συνθετικά των;
8) κτ-ήνος, έ-κτ-ασις, κ-ά-τ-ω, κτ-ήμα , κτ-είνω (=φονεύω). Τι δηλοί το σύμπλεγμα ¨κτ-¨;
Οι απαντήσεις από το προηγούμενο Νο 7 ΕΔΩ .
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Αι απαντήσεις του συγγράψαντος.)
1) goal (κολ-εός,κόλ-ον, κόλ-πος, πόλ-ος) , penalty (ποινή ), block, (εμπλοκή) school (σχολείον.)
2) Δα, δάδα = το προμηθεϊκόν φως της γνώσεως, δα-ίμων = ο γνώστης του αίματος, α-δα-ής = ο στερούμενος σοφίας, ο ανόητος, δα-μάζω= κατακτώ δια της γνώσεως, δά-ιος = ο πεφωτισμένος δά-μαρ = η δα-μαζομένη δια του γάμου (< δα-μου) σύζυγος-γαμετή (< δα-μετή), γα-μώ (,δα-μ-ώ)= γνωρίζω ως ομόκοιτος και διά σαρκικής επαφής την νύμφην και δι-δά-σ-καλ-ος= ο καλών την γνώσιν! Βλ. και ρ. οί-δα (εν οίδα ότι ουδέν οίδα.)>αορ. εί-δον> ειδή-σεις.
3) Ερμή-ς = ο ερμη-νεύων, ο εξηγών τα νοήματα-ειδήσεις των θεών. (πρβ. Λόγιος Ερμής.)
4) Κέρβερος, ο φύλαξ του Άδου = ο τα κρέατα των θανόντων (δια) βιβρώσκων -αποσυνθέτων-τρώγων, άμ-βρ-οτον (το), το άνευ (δια)βρώσεως, ά-φθαρ-τον σώμα των ανθρωποθεών, πρβ. και αμ-βρ-οσία. )
5) Κύβος; Από το πεντάγωνον κανονικόν σχήμα του πόλου του πλανήτου-θεού Κρόνου: ¨Ιερό¨ έμβλημα (βλ. σχήμα της ισλαμικής Καάβα) το ¨ιερό¨ έμβλημα των μονοθεϊστών κρονίων ανθρωποθυσιαστών - σατανιστών και τα σχετικά με αυτόν θρησκευτικά μυστήρια.
6) Πεθερός < πενθερός < πένθος +ανήρ. Αλληγορεί την αρχετυπική αντιζηλία πεθερού και γαμβρού δια την καρδιά της κόρης που αποσπάται υπανδρευομένη κατά φύσιν εκ της πατρικής ¨αγκάλης.¨ Ενδεικτικός ο μύθος του Οινομάου που ως ¨α-μνήστωρ¨ σκότωνε τους μνηστήρες της κόρης του Ιπποδάμειας μέχρι που εθανατώθη υπό του μνηστήρος Πέλοπος, εξ ού και Πελοπόνησος, όστις τελικώς και ενυμφεύθη αυτήν .
7) Ευημερία (< Ευ+ ημέρα = καλώς (διάγω) την ημέραν), καλοπερνώ καλοπέραση. Εφημερία (< επί+ ημέρα = επιλάμβάνομαι των έργων της ημέρας), το εργασιακό τινός ωράριο της ημέρας.
8) Το σύπλεγμα (κτ-) δηλοί ό,τι κ- εί- τ- αι, όπως έκτ-ασις, κτ-ήμα, κ-οί-τη, κ.λ.π. Το κτ-ήνος βλέπει και βόσκει κάτω, το κτ-είνω (σκοτώνω) σημαίνει ρίπτω κάτω, κατεδαφίζω. Το ε-κτ-ός = έξω και κάτω, νε-κρ-ός (<νε-κτ-ός) = ο κάτω κείμενος, κτ-ερίσματα, τα συνοδά στολίσματα των νεκρών.
4 σχόλια:
Καλημέρες,
Σχετικά με το 2) δαίμων, αδαής, δαμάζω, δάμαρ, Μήτις, Δάιος : Τι ¨παίζει¨ εδώ με το ¨δα-¨ ;
Το δα σχετίζεται εδώ με το πυρ της γνώσης (δάδα, δαυλός, διδάσκαλος, δαήμων) η το Προμηθεικό πυρ ή την προβολή (2χ2=4 - Δ) του νοητού Ηλίου (Α) στον αισθητό κόσμο, Δ-σχήμα πυραμίδος.
ΚΙΜΩΝ
Απαντήσεις του Ερ. (7) πού;
Για να μην ψάχνεις τις απαντήσεις από το προηγούμενο φίλε Μμ θα σου βάζω σύνδεσμο. Για κοίτα επάνω να δεις στην ανάρτηση.
Καλημέρες,
8) κτ-ήνος, έ-κτ-ασις, κ-ά-τ-ω, κτ-ήμα , κτ-είνω (=φονεύω). Τι δηλοί το σύμπλεγμα ¨κτ-¨;
ΚΤΩ – ΚΤΑ – ΚΤΕΙΝΩ – ΕΚΤΩΡ
Το Κ εμπεριέχει τον χρόνο (Κρόνο - πολλαπλότητα - κυκλική περιφορά) στο τρισδιάστατο αισθητό πεδίο (Κύβος - Κ - 8ο γράμμα στο αρχαιότερο Ελληνικό Αλφάβητο)
Το Τ εμπεριέχει την στάση στο αισθητό πεδίο
ΚΙΜΩΝ
Δημοσίευση σχολίου