ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΙΧΟΣ ΔΕΝΤΡΩΝ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΜΑΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΙΧΟΣ ΔΕΝΤΡΩΝ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΜΑΣ -2η Επανάληψη ως μέρος της λογικής μιας λύσης πολλών προβλημάτων.

Ίσως πάρα λίγοι γνωρίζουν για ένα πολύ μεγάλης σημασίας έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 στην Υπο-Σαχάρια Αφρική. Αφορά την δημιουργία του Μεγάλου Τείχους δέντρων της Αφρικής και έχει σαν πρώτο στόχο να αποτρέψει την επέκταση της ερημοποίησης της Σαχάρα και στην ανάκτηση καλλιεργήσιμων εδαφών από αυτή.
 
Με συνολικό αρχικό προϋπολογισμό 8δισ$ το εν λόγω τείχος μήκους περίπου 8.000km (και αρχικού "πάχους" 50 μέτρων) έχει σκοπό να δημιουργήσει τις συνθήκες για να ανακτηθεί μετά και σταδιακά από την Σαχάρα έκταση για καλλιέργεια συνολικής επιφάνειας περίπου 1.000.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. 6-7 φορές την έκταση της Ελλάδας, δηλαδή.
 
Το συνολικό έργο θα απορροφά, σε πρώτη φάση- μόνο από τα δέντρα που δημιουργούν το τείχος, 250 εκ τόνους διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα (η Ελλάδα παράγει περίπου 67εκ τόνους από όλες τις δραστηριότητες, αν εξαιρέσεις τις δασικές πυρκαγιές) και θα δημιουργήσει 350.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της κατασκευής του και 1,8εκ θέσεις εργασίας μετά. Δηλαδή 1,8εκ λιγότερους οικονομικούς μετανάστες προς την Ευρώπη.
 
Μέχρι πριν λίγους μήνες που άρχισαν τα τοπικά πραξικοπήματα ,το έργο εξελίσσονταν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, με μεγαλύτερη πρόοδο στην Σενεγάλη και την Μπουκίνα Φάσσο με περίπου 25εκ ενδημικά δέντρα να έχουν φυτευτεί μέχρι σήμερα. . 
 
Αυτό το έργο φαίνεται ότι ακολουθεί την μεθοδολογία και την στόχευση ενός αντίστοιχου έργου στην Κίνα, που ξεκίνησε το 1978 και ακόμα εξελίσσεται. Αυτό αφορούσε την δημιουργία ενός αντίστοιχου τείχους δέντρων μήκους 3.000km για να σταματήσει η επέκταση της ερήμου Γκόμπι. Μέχρι τώρα αυτός ο στόχος της Κίνας έχει επιτευχθεί και έχουν αποδοθεί στην καλλιέργεια περίπου 0,5εκ τετραγωνικά χιλιόμετρα καλλιεργήσιμης γης, κυρίως στον Βορρά, ενώ έχει αυξηθεί και το ποσοστό εδαφοκάλυψης δασών της Κίνας κατά 18% από το 2000. 
 
Γι αυτό το έργο αναπτύχθηκαν κάποιες νέες τεχνολογίες, κυρίως σε ότι έχουν να κάνουν με την άρδευση και την βελτίωση του εδάφους. Αυτές δεν ήταν όμως ικανές για να αποτρέψουν την καταστροφή του 10% αυτού του τεχνητού γραμμικού δάσους από τις πλημμύρες που έπληξαν την Κίνα το 20 (για περιορισμό του κόστους, οι Κινέζοι βελτιώνουν το έδαφος σημειακά, εκεί που θα φυτευτεί δέντρο και όχι σε όλη την επιφάνεια του δάσους, για να αναπτυχθεί μετά βιώσιμο οικοσύστημα).
Αντίστοιχες τεχνολογίες έχει αναπτύξει πάρα πολύ και το Ισραήλ (άρδευση σταγόνας και συστήματα έξυπνης γεωργίας/δασοπονίας μέσω δορυφόρων και drones κλπ κυρίως). 
 
Ανάμεσά τους και ένα εδαφοβελτιωτικό που παράγεται από λιγνίτη και επεξεργασμένη βομάζα-κατάλοιπο γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Αυτό το υλικό, που από τον σχεδιασμό του δείχνει άριστο για την μετατροπή της ερήμου σε βιώσιμα καλλιεργήσιμη γη, όπως φαίνεται από το πρασίνισμα της ερήμου Νεγκεβ, το πουλάνε σήμερα προς 170-180€/τόνο (ο λιγνίτης για καύση προ της ενεργειακής κρίσης είχε τιμή 14€/τόνο...)
 
Εδώ κάναμε "απολιγνιτοποίηση", λέει, στα γρήγορα και χωρίς σχέδιο. Εκτός από τους λόγους που αυτό το "στα γρήγορα" δεν μπορεί να γίνει, και φαίνεται στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση- που δεν έχει ληξει, θα πρέπει να σημειωθεί ότι απολιγνιτοποίηση δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε τίποτα με τον λιγνίτη όταν σταματάμε για να τον καίμε για να παράγει θερμότητα και από αυτήν ηλεκτρισμό. Για να ερημώσουν έτσι μεγάλες περιοχές που ζούσαν από αυτόν για να μπουν στη θέση του δάση φωτοβολταικών, που δεν δημιουργούν σοβαρό αριθμό νέων θέσεων εργασίας. .
 
Κάλλιστα θα μπορούσε από τώρα να ξεκινήσει η παραγωγή στην Δυτική Μακεδονία και την Νότιο Αρκαδία (αλλά και η έρευνα βελτίωσης) των εδαφοβελτιωτικών λιγνίτη-βιομάζας που θα απαιτηθούν για την επιτυχία του Μεγάλου Τείχους Δέντρων στην Αφρική και με την παροχή τεχνογνωσίας στις εκεί χώρες για να χρησιμοποιηθεί αποδοτικά για την ανάκτηση καλλιεργήσιμων εδαφών από την έρημο. Θα απαιτηθούν ποσότητες που, με τις σημερινές τιμές του ισραηλινού εδαφο-βελτιωτικού, υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τα 60δις€. 
 
Η αξία των προϊόντων που αναμένεται να παραχθούν στο Σαχέλ, ισοδυναμεί με το μισό της αξίας των γεωργικών προϊόντων που παράγονται σήμερα σε όλη την Ευρωζώνη! Η οποία ΕΖ, ως γνωστόν, υποφέρει από την απώλεια της ικανότητας των χωραφιών της να παράγουν λόγω των υπερεντατικών μεθόδων εκμετάλλευσης (νιτρορύπανση και απώλεια γόνιμου εδάφους επιφάνειας).
 
Που θα βρεθούν αυτά τα πρόσθετα κεφάλαια από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής για να κάνουν τα χωράφια τους εύφορα και παραγωγικά, ολοκληρωνοντας και το έργο του Τείχους των δένδρων;;
 
❗️Δανείζοντας ή χαρίζοντας στους αγρότες σε αυτές τις χώρες και με ψηφιακά μέσα συναλλαγών, αντικρυσμένων πχ με την αξία του λιγνίτη που μπαίνει έτσι πάλι σε παραγωγική διαδικασία, χωρίς να χρειάζεται να καεί, για να προμηθευτούν τα εδαφοβελτιωτικα που χρειάζονται,( λέει η λογική μιας λύσης).
 
✔️Να κάνει δηλαδή τώρα η ΕΕ ακριβώς αυτό κάνει τώρα και η Κίνα μέσω του ψηφιακού της "κρυπτονομισματος" e-γουαν, που έχει ήδη εκδώσει για να διεισδύσει με ΔΑΝΕΙΑ για έργα ανάπτυξης και στην Αφρικανική ήπειρο. 
 
Αλλά η ΕΕ, βάσει και του νέου κανονισμού ΜΙCA που έχει ψηφίσει και με την έκδοση νέου τύπου ψηφιακών ταυτοτητων SSID για κάθε Αφρικανό αγρότη, που ήδη έχει προτυποποιήσει, μπορεί να μεταφέρει τώρα πόρους ενίσχυσης κατευθείαν στους αφρικανούς αγρότες, που εμπλέκονται σε αυτό το έργο! Παρακάμπτοντας τους φύλαρχους και τις τοπικές μαφίες των ανταρτών του ISIS που φορολογούν την κάθε ανθρωπιστική βοήθεια ή τα κρατικά δάνεια για να συντηρούνται οι στρατοί τους. Δεν πρέπει να επαναλάβει η Ευρώπη τις πρακτικές του κακού αποικιακού παρελθόντος της στην περιοχή, προσπαθώντας να ανταγωνιστεί χαζά και με νέες αποικιακές λογικές αυτές της Κίνας. 
 
✔️Και χωρίς ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΥΞΆΝΕΙ ΤΟ ΉΔΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΤΟΥΣ ΧΡΈΟΣ, δημόσιο ή ιδιωτικό σε ευρώ ή γουαν ή οποιοδήποτε άλλο νομίσματα που παράγεται μόνο από δάνεια.. Η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας έτσι μπορεί να αναπτυχθεί με τα ψηφιακά αυτά νομίσματα (που αντικρίζονται με της αξία του λιγνίτη της Πτολεμαίδας!) για να επιστρέψει τα όποια δανεικά μέσω της ανάπτυξης των εξαγωγών, αγροτικών προϊόντων σε λίγα χρόνια, έχοντας κάνει και αδύνατη την υπεξαίρεση τους από τοπικούς φύλαρχους και κατσαπλιαδες αντάρτες που χρηματοδοτεί ο Ερντογάν (με λεφτά του Καταρ) νοικιάζοντας τεράστιες εκτάσεις στην ίδια περιοχή από τον iSIS για 100 χρόνια (μαζί με τους εργάτες γης έναντι 50ευρω/μήνα...).
 
Σημείωσης:
1. Ούτε σκέψη δεν γίνεται για την δημιουργία και ενός δεύτερου Τείχους Δέντρων πιο βόρεια στην Σαχάρα, για να αποδοθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις που θα αλλάξουν και το κλίμα της Μεσογείου σε λιγότερο ξερό. Είναι πολύπλοκες σκέψεις αυτές...
2. Η αμέσως κοντινότερη χώρα παραγωγής λιγνίτη στο έργο "Μεγάλο Τείχος της Αφρικής "είναι η Νότιος Αφρική.
3. Το ερώτημα "και κλέφτες θες να γίνουν μετά οι Τράπεζες με τέτοιες λύσεις;;" έχει ήδη απαντηθεί.
 
O Πολωνός το κατάλαβε! ΕΔΩ.
 
Τεκμηρίωσης συνέχεια: ΕΔΩ. 
 
Τίποτα δεν γράφεται σε αυτό το ιστολόγιο χωρίς τεκμηρίωση ΕΔΩ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ακακιες Λυκ, ακακιες...

ΛΟΚΙ