ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Επισπεύδεται η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 σε διαμόρφωση Viper – Τα επόμενα βήματα για τα 32 Block 30

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Καλό θα ήταν η ΠΑ προτού συνεχίσει την όποια επένδυση στα F-16 να διερωτηθεί για το που είναι τα όπλα τους. Τι αξία έχουν F16V με όπλα 20 χρόνια πίσω;; Τι αξία έχει να ρίξουμε και άλλα χρήματα σε ΑΟΠΛΑ μαχητικά , που θα παραμείνουν ΑΟΠΛΑ γιατί οι Αμερικλανοι δεν μας αποδεσμεύουν ούτε Harpoon 30ετιας. Μήπως ήρθε η ώρα να πάρουμε κάνα μαχητικό με σύγχρονα όπλα.;;


*Του Κώστα Σαρικά

Το «colpo grosso» με την αναπλήρωση των τριών F-16, τα οποία καταστράφηκαν τα τελευταία χρόνια – περιλαμβάνονταν στα 85, τα οποία προβλέπει η συμφωνία αναβάθμισης σε Viper – με τα 38 F-16 Βlock50 επιδιώκει να κάνει η Πολεμική Αεροπορία.

Ακυρώνει την LOR για μερικό εκσυγχρονισμό των μαχητικών της 341 και 347 Πολεμικών Μοιρών, αρχίζει νέες συζητήσεις με τους Αμερικανούς και προετοιμάζει νέο γραπτό αίτημα προς τις ΗΠΑ για αναβάθμιση των 38 μαχητικών σε συνέχεια του προγράμματος Viper, το οποίο ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ενώ ταυτόχρονα, στη λογική ομοιογένειας του αεροπορικού στόλου, αναζητά τρόπους να φέρει τα 32 F-16 block 30 σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται με τα υπόλοιπα μαχητικά στο σύγχρονο περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Με στόχο να καταφέρει με συνολικό κόστος χαμηλότερο από το 1 δις ευρώ να προσθέσει στη «φαρέτρα» της ακόμη 70 μαχητικά, τα οποία θα ανεβάσουν την οροφή του στόλου της απέναντι στην ομοιογενή τουρκική αεροπορία των 235 μαχητικών με δυνατότητες των αεροσκαφών τουλάχιστον 4ης γενιάς.

F-16

Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το Οnalert.gr, το Αεροπορικό Επιτελείο έχει απορρίψει πλέον το ενδεχόμενο μερικού εκσυγχρονισμού με χρήση συστημάτων που προκύπτουν από την αναβάθμιση των Block 52, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό καθώς τόσο το κόστος είναι ανάλογο με ένα πρόγραμμα αναβάθμισης σε επίπεδο Viper, αλλά και τα αεροσκάφη θα υστερούν σε κρίσιμες δυνατότητες εξαιτίας της απουσίας ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης AESA. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αποστολές που θα κληθούν να αναλάβουν στο ιδιαίτερα κορεσμένο αεροπορικό περιβάλλον του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Και ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια θα είναι αδύνατη η υποστήριξη υποδεέστερων ραντάρ από τους κατασκευαστές τους. Πόσο μάλλον όταν τα επόμενα χρόνια η τουρκική αεροπορία θα διαθέτει τουλάχιστον 120 μαχητικά με ραντάρ AESA, ενώ ήδη η τουρκική αμυντική βιομηχανία επιχειρεί να κατασκευάσει το δικό της ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, μέρος του κόστους της αναβάθμισης των 38 μαχητικών F-16 block 50 σε διαμόρφωση Viper μπορεί να καλυφθεί τόσο από την πώληση συστημάτων, τα οποία αφαιρούνται από τα 82 F-16 block 52 όσο και από όσα προκύψουν έπειτα από την δική τους αναβάθμιση. Ήδη, ιδιωτική εταιρεία, η οποία εμπορεύεται ηλεκτρονικά συστήματα, έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση τους ενώ και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin αποτελεί εν δυνάμει αγοραστή.

F-16

Όμως, το Αεροπορικό Επιτελείο επικεντρώνει το ενδιαφέρον του και στα 32 μαχητικά F-16 block 30 αναζητώντας τρόπο εκσυγχρονισμού τους, ώστε να αποτελούν μια επιπλέον δύναμη με επιχειρησιακές δυνατότητες. Όσα έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες με τη απαξίωση των γαλλικών Mirage 2000 αποτελούν άλλωστε παράδειγμα προς αποφυγή.

Με δεδομένο ότι τα Βlock 30 διαθέτουν δυνατότητα να «γράψουν» ακόμη  χιλιάδες ώρες πτήσης, το ζητούμενο είναι η προσθήκη του συστήματος σύζευξης Link-16 αλλά και ενός πιο σύγχρονου ραντάρ το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει νέα όπλα όπως οι αντιπλοικοί Harpoon, τους οποίους ήδη έχει στο στόχαστρο της η Πολεμική Αεροπορία. Έτσι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν επαφές με την κατασκευάστρια εταιρεία αλλά και με την USAF, ώστε να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες εκσυγχρονισμού των μαχητικών της 330 Πολεμικής Μοίρας «ΚΕΡΑΥΝΟΣ».

F-16

 ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, καλή εβδομάδα, και ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ.
Άκουσα χτες ότι το Φ16 που έπεσε την περασμένη βδομάδα ήταν ένα από μια παρτίδα που πήραμε τη δεκαετία του 90,και είναι το 3ο από αυτήν που έπεσε από μηχανική βλάβη(αν όντως έπεσε από αυτό-δεν ξέρουμε ακόμα, και είναι και λογικό πριν την έρευνα).Η παρτίδα αυτή είναι προς αναβάθμιση σε Οχιά
Και σκέφτομαι με το πτωχό μυαλό μου, μήπως εκτός των όπλων που δεν θά'χουν, μήπως κάτι έχει η παρτίδα και θ'αναβαθμιστούν άδικα;
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ