ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

ΤΙ ΣΥΜΒΑΊΝΕΙ ΤΏΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ


 ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΣΥΜΒΑΊΝΕΙ ΤΏΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Γράφε:
 
🔺️Αλλαγή θέσεων του Τράμπ για τα λεγόμενα "κρυπτονομίσματα" (ψηφιακά πάγια).
Εγκαταλείποντας την εχθρική ρητορική του σχετικά, ο πρώην πρόεδρος άλλαξε την περασμένη εβδομάδα θέση (βλέπε και στο *), κρατώντας πλέον μια ουδέτερη στάση ανοχής για τα ψηφιακά πάγια τύπου bitcoin. Δήλωσε ότι παραμένει όμως σφόδρα πολέμιος των ψηφιακών νομισμάτων επί των ίδιων τεχνολογιών, που ετοιμάζουν πολλές Κεντρικές Τράπεζες (e-ευρω, e-γουαν, e-ρουπια κλπ, τα λεγόμενα CBDC) και το ΔΝΤ (σχετικό και στο **). Τόνισε πάλι ότι στην πολιτική του έχει μόνο σημασία η διατήρηση της μονοκρατορίας του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθετικού νομίσματος.
Οι λόγοι αυτής της θεαματικής μεταστροφής φαίνεται ότι είναι δύο:
 
✔️Το 22% των Αμερικανών ψηφοφόρων κάτω των 35 ετών που αυτοχαρακτηρίζονται ως Δημοκρατικοί και το 18% της ίδιας ηλικίας που ψηφίζουν Ρεμπουμπλικάνους, έχουν επενδύσει σε ψηφιακά πάγια, που πλέον αποτιμώνται στα 2τρισ$. Δεν χαρίζεις έτσι εύκολα στον αντίπαλο το 8-10% του εκλογικού σώματός απειλώντας τις επενδύσεις του, του είπαν. 
 
✔️Η δεύτερη αιτία είναι η Blackrock, το γνωστό μεγα-fund που διαχειρίζεται σήμερα ως σκιώδης υπερ-παρατράπεζα πάνω από 15τρισ$. Αυτή η δεύτερη σε οικονομική ισχύ δύναμη του πλανήτη, με ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο από το ΑΕΠ της ΕΕ και της Κίνας, έχει ήδη πρωτοστατήσει για την "νομιμοποίηση" των crypto στα χρηματιστήρια, εισάγοντας συνθετικά ομόλογα που στηρίζονται σε αυτά. Όλα δείχνουν ότι τα χρησιμοποιεί ως "λαγό" τεχνολογίας και κανονισμών για να διευκολύνουν το δικό της σχέδιο για ένα ψηφιακό υποκατάστατα του δολαρίου, ως παράλληλο ή εναλλακτικό νόμισμα, που θα αντικρίζεται με αξίες μετοχών εταιριών που ελέγχει, έχοντας επενδύσει σε αυτές ως fund!
 
Ταυτόχρονα όμως, παρατηρήθηκε και σε αυτήν την εταιρεία, που πρωτοστάτησε τα προηγούμενα χρόνια μέσω του WEF στο Νταβός στην υιοθέτηση των πολιτικών "Πράσινης" μετάβασης και του κανονισμού κοινωνικης/περιβάλλοντικης ευθύνης ESG, μια εξ ίσου θεαματική κυβίστηση θέσεων, όπως αυτή του Τραμπ.
 
Στην λίστα με τις κορυφαίες προτεραιότητες της BlackRock για το 2024 έδωσε την ίδια σημασία στο «κλίμα και το φυσικό κεφάλαιο» όπως πέρυσι. 
 
Ωστόσο, φέτος απέρριψε τις αναφορές στην «υπερθέρμανση του πλανήτη» που είχαν συμπεριληφθεί τα προηγούμενα χρόνια, αμβλύνοντας την ρητορική της, και σε άλλες πτυχές της κλιματικής πολιτικής της προς στις εταιρείες, ψηφίζοντας πολύ λιγότερες προτάσεις περιβαλλοντικών μετόχων το 2023, υποστηρίζοντας ότι πάρα πολλές από τις προηγούμενες αναφορές της ότι ήταν
... επιπόλαιες.
 
Στην αναφορά που δημοσίευσε την προηγούμενη Πέμπτη, οι φετινές προτεραιότητες δέσμευσης της BlackRock σκιαγραφούνται πλέον από την θέση:: «Αναγνωρίζουμε ότι οι εταιρείες σε διαφορετικές αγορές προσαρμόζονται στη μετάβαση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα σε διαφορετικά πλαίσια ως αποτέλεσμα των διαφορών στο τρέχον τοπίο πολιτικής», τονίζοντας ως πρωταρχικό πλέον την οικονομική τους βιωσιμότητα και οι επιπτώσεις της Artificial Intelligence σε αυτό (δες και στο ***).
 
Έτσι η Βlackrock και αποφεύγει τις πολιτικές πιέσεις από την δεξιά πτέρυγα των Ρεμπουμπλικανών, που εκπροσωπεί ο Τράμπ, και πετυχαίνει αποδοχή της στρατηγικής της επί των crypto, που γίνονται έτσι η κινητήρια δύναμη για την εγκαθίδρυση της επόμενης έκδοσης του νεοφιλελευθερισμού ver2.0 με οποιοδήποτε κυβέρνηση στον Λευκό Οίκο. 
 
Άγνωστο παραμένει αν αυτό το προεκλογικό "δούναι και λαβείν" έχει και άλλες πτυχές.
 
*  Η κυβίσθηση Τραμπ ΕΔΩ
 
** Έγκαιρη προειδοποίηση επί αυτού του ιστολογίου ΕΔΩ.

*** Η Η αλλαγή θέσεων της Blackrock ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: