ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΕΙ ΕΞΩ


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΕΙ ΕΞΩ:
 
Δυο κορυφαίοι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές προειδοποίησαν το Σαββατοκύριακο ότι το TikTok, η εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης που φέρεται να ελέγχεται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ότι είναι «το πιο ισχυρό εργαλείο προπαγάνδας» που έχουν δει ποτέ αξιωματούχοι.
 
Οι παρατηρήσεις από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Mark Warner (D-VA) και το μέλος της Marco Rubio (R-FL) στο «Face the Nation» του CBS News, έρχονται καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πρόκειται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα που θα αναγκάσει την ByteDance, την κινεζική εταιρεία που κατέχει το TikTok, να εκχωρήσει την ιδιοκτησία της στην εταιρεία διαφορετικά θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ.
 
Η Warner επέκρινε την προεδρική εκστρατεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη συμμετοχή της στο TikTok, λέγοντας ότι έστειλε «ένα πολύ ανακατεμένο μήνυμα». Ο Warner προειδοποίησε ότι το TikTok αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ συλλέγοντας δεδομένα των Αμερικανών και χειραγωγώντας αυτά που βλέπουν για να τους στρέψει ο ένας εναντίον του άλλου.
 
«Εάν δεν πιστεύετε ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα μπορεί να στρίψει αυτόν τον αλγόριθμο για να κάνει την είδηση ​​που βλέπει να αντικατοπτρίζει τις απόψεις του, τότε δεν νομίζω ότι εκτιμάτε τη φύση της απειλής», είπε ο Warner. «Θα επέτρεπαν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κίνα να αγοράσει το CBS; Δεν νομίζω ότι θα το έκαναν. Και μπορεί να έχουμε ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους για το πώς θα πάμε σε αυτό, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας».
 
Ο Rubio είπε ότι οι άνθρωποι γαντζώνονται τόσο πολύ με το TikTok επειδή ο αλγόριθμός του έχει μια πολύ ισχυρή "μηχανή συστάσεων περιεχομένου" (δηλαδή αποφασίζει για το τι επιτρέπεται να δείτε από το περιεχόμενο αναρτήσεων άλλων", η οποία είναι μια από τις καλύτερες στον κόσμο».
 
«Αυτή ανήκει στην ByteDance. Σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, η ByteDance πρέπει να την κατέχει», είπε ο Rubio. «Και ο μόνος τρόπος που λειτουργεί αυτή η μηχανή συστάσεων είναι να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα. Επομένως, δεν έχει σημασία σε ποιον πουλάτε το TikTok, πού βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του, δεν έχει καν σημασία πού αποθήκευσαν τα δεδομένα. Εφόσον οι μηχανικοί της ByteDance στην Κίνα έχουν πρόσβαση στον αλγόριθμο - έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα - ελέγχουν τον αλγόριθμο, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αμερικανικά δεδομένα για να λειτουργήσει. Και αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα εδώ».
 
Ο Warner κατέληξε στην προειδοποίησή του: «Η χειραγώγηση αυτού του αλγορίθμου μπορεί να σημαίνει τι είδους πληροφορίες πρόκειται να δείτε. Και αν δεν πιστεύετε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως το πιο ισχυρό εργαλείο προπαγάνδας ποτέ, τότε δεν νομίζω ότι εκτιμάτε την απειλή».
 
Ούτε φυσικά τους πέρασε από το μυαλό ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργούν και οι αλγόριθμοι των δυτικών μηχανών χειραγώγησης επί των social media, που ελέγχονται από μια χούφτα διαπλεκόμενους ανθρώπους στα ΔΣ τους. 
 
(Του ανταποκριτή τoυ ιστολογίου από τα μέτωπα του πραγματικού πολέμου)

 Η είδηση ΕΔΩ.

2 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Έχει λεχθεί - και σωστά - ότι το "πετρέλαιο" των επόμενων δεκαετιών είναι τα δεδομένα (και η κατάλληλη επεξεργασία τους από αυτούς που τα κατέχουν). Αφού, λοιπόν, οι κινέζοι είδαν ότι οι αμερικάνοι με τις Google, Facebook, Instagram κτλ έχουν αποκτήσει πρόσβαση και μάλιστα εθελούσια σε δισεκατομμύρια προσωπικά δεδομένα χρηστών, είπαν να φτιάξουν και αυτοί το tik tok για να έχουν τα δικά τους big data. Στην τελική, μάλλον εμείς οι χρήστες φταίμε, που άκριτα και επιπόλαια παραχωρούμε προσωπικά μας δεδομένα, παρακινούμενοι από τις "δωρεάν" ευκολίες που μας παρέχουν κάποιοι και θυσιάζοντας το πολύτιμο αγαθό που λέγεται ιδιωτικότητα (privacy).
Υ.Γ. Απορία: Πώς γίνεται, για παράδειγμα, η Google, που δίνει τελείως δωρεάν τα Αναζήτηση, GMail, Google Maps, Google Drive, YouTube κτλ να έχει περιουσία 1,3 δις δολάρια;Μα... κυρίως ... από τις ... διαφημίσεις! Με άλλα λόγια δηλαδή, πουλά τα δεδομένα μας σε κάποιους και αυτοί μας... βομβαρδίζουν.

Γιώργος είπε...

Την κόντυνα πολύ την Google και ζητώ συγνώμη. 1,3 τρις $ είναι η περιουσία της, τρεις φορές και βάλε το χρέος της Ελλαδίτσας...