ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BITCOIN

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Μου έχουν κάνει αμέτρητες ερωτήσεις στην ζωή μου. Μια από τις δυσκολότερες απαντήσεις είναι η εξήγηση "ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BITCOIN" σε ανθρώπους που είναι "ψηφιακά αναλφάβητοι".
 
Προς Θεού. Δεν είναι υποτιμητικό κάποιος άνθρωπος να μην έχει εξοικείωση και γνώσεις στα ψηφιακά εργαλεία. Δεν έτυχε, δεν του έδειξε κάποιος, δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί ή για ό,ποιον λόγο, το αποτέλεσμα είναι ένα.
 
Δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι το bitcoin, πόσο δε περισσότερο να καταλάβει ολόκληρο το οικοσύστημα της κρυπτοοικονομίας.Θα προσπαθήσω να το περιγράψω σαν να το περιέγραφα στον συγχωρεμένο τον πατέρα μου.
 
Ο κυρ- Κώστας ήταν ένας βαθιά δημοκρατικός άνθρωπος. Ήταν ΠΑΣΟΚ από εκείνους τους γνήσιους, που ήταν και πατριώτες, δεν ήθελαν την δεξιά γιατί την είχαν ζήσει στο πετσί τους με φακελώματα, εξαιρέσεις και άλλα …δημοκρατικά. Θα καθόταν σοβαρός στην πολυθρόνα, θα έκανε ότι βλέπει τηλεόραση και εκεί θα την έσκαγε την ερώτηση…
 
"Ρε παιδί ποτέ δεν κατάλαβα τι είναι αυτό το bitcoin. Έχεις να μου δείξεις ένα εσύ που όλη μέρα ασχολείσαι με δαύτο";;; (σαν να τον ακούω)...
 
Ο πατέρας μου ήταν πάντα καλός ακροατής. Όμως δύσκολα θα καταλάβαινε αν του μιλούσα με παραπάνω από 2-3 "εγγλέζικα"...Αφού σε αγαπάω τόσο, θα τα αφαιρέσω τα εγγλέζικα και θα σου εξηγήσω μπαμπά. Άκου….
---------------------------------------------------------------------
 
Όπως ξέρεις καλά πατέρα, ο Θεός υπάρχει.  Δεν είναι πανταχού παρών γιατί τότε θα ήταν και στη Συρία και στη Γάζα και στην Αρμενία και στη Σομαλία, στο Ιράκ στην Ουκρανία και παντού.Παρ΄ όλα αυτά επειδή πάντα το πίστευες και το πιστεύω κι εγώ μαζί σου θα δεχτούμε ότι υπάρχει…
 
Σκέψου λοιπόν ότι ένας Θεός έφτιαξε το bitcoin και το έσπειρε ανάμεσα στο δημιούργημα Του τον άνθρωπο για να παίξει κάποιο ρόλο.Οπότε δες το “θετικά”. Για να καταλάβεις τι είναι το μπιτκοιν θα μου κάνεις μια χάρη.
 
Θα καταλάβεις τι σημαίνει μια λέξη στα εγγλέζικα. Η λέξη είναι “blockchain” και αν δεν καταλάβεις τι είναι αυτό, δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι το μπιτκοιν.
(το’ χουμε κυρ- Κώστα);;
 
Μέχρι και τώρα που στο εξηγώ είμαι σίγουρος ότι πιστεύεις πως το “χρήμα” που κυκλοφορεί στον κόσμο το δημιουργούν κυβερνήσεις, ισχυρά κράτη, κεντρικές τράπεζες, κάποιο ρόλο παίζουν και τα χρηματιστήρια, τα ομόλογα, αυτά τα φαντς που μαζεύουν τον πλούτο του πλανήτη και να σου πω δεν έχεις κι άδικο.
 
Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους σε έναν κύκλο που στο τέλος καταλήγει πάντα στο ίδιο μοτίβο.
Κάποιοι πολύ ισχυροί που τα ελέγχουν όλα και από την άλλη όλοι εμείς οι υπόλοιποι που η εξουσία που έχουμε στην διαμόρφωση της ζωής μας είναι μέχρι να μας επιτρέπεται να διαλέξουμε φασολάκια στο σούπερ μάρκετ.
 
Κοίτα τώρα πατέρα τι αλλάζει αυτό το blockchain που σου έλεγα ότι πρέπει να καταλάβεις τι κάνει.Το blockchain είναι σαν να λέμε, συμβολαιογράφος, λογιστής, ταμίας της τράπεζας και ληξίαρχος του ιντερνετ.
 
Αυτό λοιπόν το blockchain, είναι ελεύθερο να το χρησιμοποιεί όποιος θέλει και εγγυάται το τρίπτυχο που στήριξαν το μονοπώλιο τους τα κράτη και οι κεντρικές τους τράπεζες.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
(υπό συνθήκες) ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
 
Δηλαδή μπαμπά, ενώ μέχρι τώρα που στο εξηγώ νόμιζες ότι μόνο τα κράτη “κόβουν χρήμα”, μάθε ότι μπορούν να “κόψουν” και κάποιοι ιδιώτες εκτός τραπεζών που μαθαίνουν τον τρόπο μέσα από το παράδειγμα του μπιτκοιν.
 
Για να φτάσει να γίνει ένα παγκόσμιο οικονομικό φαινόμενο το μπιτκοιν κατάφερε με έναν αριστοτεχνικό σχεδιασμό να αποκτήσει αρχικά ΠΙΣΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ.
 
Αλλά ποια είναι η ιδέα;;;
 
Το μπιτκοιν βάλε στο νου σου σαν να είναι 21 εκατομμύρια φυλαχτά που έφτιαξε ο Θεός για τους ανθρώπους. (τόσα είναι τα μπιτκοιν που θα υπάρχουν. Ούτε ένα παραπάνω)...Επειδή όμως δεν φτάνουν για όλους, ο Θεός φρόντισε να έχουν αξία ακόμα και σε μικρά μικρά κομματάκια.
(υπάρχουν ωραία σενάρια για το πως και ποιος ή ποιοι είναι “δημιουργός/οι” του bitcoin).
 
Αρχικά ο Θεός έδινε τα φυλαχτά απλόχερα. Απαντούσε ο υπολογιστής σου 1+1=2 και έπαιρνες δώρο 100 μπιτκοιν - “φυλαχτά”. Μετά στο 27+15=42 έπαιρνες για παράδειγμα 50 και έφτασε σήμερα να πρέπει να απαντήσεις σε εξισώσεις που λύνονται μόνο από πανίσχυρα μηχανήματα για να μπορείς να αποκτήσεις μια υποδιαίρεση του ενός μπιτκοιν.
 
Μου ζήτησες να σου δείξω ένα.Δεν μπορώ.Δεν υπάρχει σε κέρμα ή σε χαρτονόμισμα να στο δείξω.Είναι μόνο αριθμοί.Άπειροι αριθμοί που αυτό το θαυματουργό blockchain τους δημιουργεί, τους επικυρώνει και τους μεταφέρει από πορτοφόλι σε πορτοφόλι γρήγορα και με ασφάλεια.Κάθε αριθμός είναι κάτι σαν και αυτό που ξέρεις στα χαρτονομίσματα που κάθε ένα έχει και έναν ξεχωριστό αριθμό που το κάνει μοναδικό.
 
Έχεις ακούσει βέβαια να κάνουν πλαστά χαρτονομίσματα.Δεν έχει γίνει μέχρι τώρα ποτέ να κάνουν πλαστά μπιτκοιν. (φροντίζει και γι΄ αυτό το blockchain)...Παρ΄ όλα όσα σου είπα είμαι βέβαιος ότι δεν έχεις καταλάβει ακόμα γιατί το μπιτκοιν έχει αξία.
 
Εδώ δώσε λίγη παραπάνω προσοχή.
 
Το μπιτκοιν κατάφερε να δημιουργήσει φανατικούς υποστηρικτές που ρίσκαραν να καταναλώνουν και να πληρώνουν κόστη ενέργειας προκειμένου να λύνουν με τους υπολογιστές τους δύσκολες εξισώσεις και να παίρνουν σαν ανταμοιβή λίγα σατόσι (έτσι λέγονται τα σεντς του μπιτκοιν).
 
Μετά κάποιοι γοητευμένοι από την ιδέα ότι μπορούν να κάνουν ανώνυμες, γρήγορες, ασφαλείς και ταχύτατες συναλλαγές με αυτούς τους αριθμούς να έχουν την μορφή νομίσματος, άρχισαν να το ζητάνε και να το αγοράζουν.Κάθε μέρα και περισσότερο κάθε φορά και περισσότεροι.Έτσι άρχισε ένας κύκλος προσφοράς και ζήτησης που θα είναι αέναος όσο υπάρχει η ανάγκη του ανθρώπου να επιβιώνει χωρίς δεσμά και δεσμώτες…
 
Αν με ρωτάς τι είναι το μπιτκόιν πατέρα ένα έχω να σου πω. Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα το είχε κάνει εθνικό νόμισμα…🌹
 
 

6 σχόλια:

ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ είπε...

Εγω που μοιαζω στον μπαμπα σου καταλαβα οτι το μπιτκοιν ειναι καθαρο πατριωτικο Πασοκ.
Καλα καταλαβα?
Υ.Γ.Κανετε κανα περπατημα να μην πιαστουν τα κωλομερια σας στον Μακ?

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

"Υ.Γ.Κανετε κανα περπατημα να μην πιαστουν τα κωλομερια σας στον Μακ? "

Κάθε Σ/Κ έχουμε εξάσκηση σε πολλά και διάφορα.Περπάτημα 12 χλμ τις προάλλες με πλήρη φόρτο και βολές ...πολλές βολές. Αααα και πέφτει και πολύ διάβασμα. Ο Φώντας έχει ψοφήσει να διαβάζει αυτό το διάστημα.

ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ είπε...

Ο φωντας εγινε επιστημονας, τωρα εμαθα τελειωνουν τα στρατιωτικα και θα πιασουνε τα πουλια.
Χαρα στο κουραγιο τους δυστυχως δεν εχω χρονο για αναγνωριση μονο το διαδυκτιακο για JTAC παρακολουθησα.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Ο Φώντας μαθαίνει να πετάει και F-16 ....ώρες ατελείωτες κάθε μέρα μιλάει μαζί με τα παιδιά από την 337. Θα γίνει σωστός Λύκος από Λυκόπουλο.

ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ είπε...

Καλη νυχτα φιλε μου.
Πανα βαλω κανα ποτο και να χαιρετισω το Δημο....
Φτωχαινει ο κοσμος παιρνουμε την κατηφορα.

https://www.youtube.com/watch?v=dZhsR72fRFw

Ανώνυμος είπε...

"ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ είπε...

Καλη νυχτα φιλε μου.
Πανα βαλω κανα ποτο και να χαιρετισω το Δημο....
Φτωχαινει ο κοσμος παιρνουμε την κατηφορα.

https://www.youtube.com/watch?v=dZhsR72fRFw"

Once Upon a Time in the West - The Danish National Symphony Orchestra & Tuva Semmingsen (Live)

https://www.youtube.com/watch?v=efdswXXjnBA

Απλός ανώνυμος σχολιαστής