ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Τίτλοι τέλους για τα ρωσικής προέλευσης οπλικά συστήματα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις;

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Η παραχώρηση των RM-70 είναι απαράδεκτη και εγκληματική. Τα παράλια πρέπει να στοχεύονται από ελληνικούς σωλήνες και αυτήν την στιγμή που μιλάμε, μας έχουν περάσει σε σωλήνες. Η αποδέσμευση τους στην Ουκρανία, θα πρέπει να γίνει ΜΟΝΟ με ταυτόχρονη ανταλλαγή χέρι με χέρι με ανάλογων δυνατοτήτων δυτικά συστήματα. Ιδανικά SAMP-T, IRIS-T. Μακάρι να δούμε SAMP-T σε ελληνικά νησιά. Τα ραντάρ των FDI θα μπορούν να κατευθύνουν τους επίγειους aster 30. Με λίγα λόγια έχουμε τίτλο τέλους στην αντιαεροπορική ομπρέλα της ΑΣΔΕΝ.


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ουκρανικής με αντικείμενο τη παραχώρηση αριθμού των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα σε υψηλό επίπεδο και έχουν ως στόχο τη παροχή επιπρόσθετου πακέτου στρατιωτικής στήριξης από τη χώρα μας, στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο βρίσκονται τα αντιαεροπορικά συστήματα του Στρατού Ξηράς και ειδικότερα τα OSA-AKM και TOR-M1.

Υπενθυμίζεται, πως τα αντιαεροπορικά συστήματα βραχέως βεληνεκούς τύπου OSA-AKM του Στρατού Ξηράς υπηρετούν στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (νησιά ΑSTRATνατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων) ενώ τα TOR-M1 εντάσσονται στην 182 Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων και συγκροτούν την αντιαεροπορική άμυνα του Δ Σώματος Στρατού (Περιοχή Ευθύνης της Θράκης).

Παράλληλα, έχει τεθεί και το θέμα της παραχώρησης των αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς τύπου S-300 PMU1 της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν στην 11η Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων και εξασφαλίζουν την αεράμυνα της Κρήτης.

Επιπροσθέτως, στο τραπέζι βρίσκεται και η παραχώρηση αριθμού ρωσικής προέλευσης αντιαρματικών όπλων που υπηρετούν στον Στρατό Ξηράς και συγκεκριμένα αντιαρματικών συστημάτων FAGOT ενώ προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει συζήτηση για τη παραχώρηση των υπερσύγχρονων KORNET-E αντιαρματικών όπλων νέας γενιάς. Συζήτηση διεξάγεται και για άλλα οπλικά συστήματα ρωσικής ή ανατολικής προέλευσης όπως είναι οι Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) τύπου RM-70.

Σε πρώτη φάση το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ μελετούν τη προοπτική παραχώρησης αριθμού ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών συστημάτων με προϋπόθεση να υπάρξει αντικατάσταση των ρωσικής προέλευσης συστημάτων με δυτικής τεχνολογίας αντιαεροπορικά συστήματα. Το ζήτημα βέβαια έχει πολυδιάστατες προεκτάσεις δεδομένου πως η αντικατάσταση ενός οπλικού συστήματος είναι μια χρονοβόρα υπόθεση ακόμη και από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σχετική σύμβασης πρόσκτησης νέου υλικού. Την ίδια στιγμή ασκούνται πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις ώστε η παραχώρηση των ρωσικής προέλευσης συστημάτων να γίνει άμεσα δεδομένων των αρνητικών εξελίξεων για την Ουκρανία σε επίπεδο επιχειρήσεων.

Στη περίπτωση αντικατάστασης των ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς, το κόστος σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται στα 3.5 με 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τη κάλυψη των σχετικών αναγκών.

Επίσης, απαιτείται επιπρόσθετο χρονικό διάστημα από την υπογραφή της σύμβασης έως την επιχειρησιακή ένταξη και αξιοποίηση ενός οπλικού συστήματος. Υπό αυτές τις συνθήκες η παραχώρηση των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Στη κατεύθυνση αυτή γίνονται προσπάθειες για την αντικατάσταση των ρωσικής προέλευσης συστημάτων με άμεσα διαθέσιμα μεταχειρισμένα δυτικής τεχνολογίας συστήματα. Στη περίπτωση των S-300 PMU1 αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη δωρεάν παραχώρηση από τις ΗΠΑ αντιαεροπορικών Patriot. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει ως τώρα.

Επίσης, είναι εξαιρετικά δύσκολη η αντικατάσταση των ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών βραχέως βεληνεκούς με δυτικά αφού δεν υπάρχουν, συνεπώς είναι μονόδρομος η αντικατάσταση των συστημάτων βραχέως βεληνεκούς με αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως στη περίπτωση των OSA-AKM και TOR-M1, κάθε όχημα συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα συστήματα για την έρευνα, τον εντοπισμό και την εμπλοκή στόχων.

Σημειώνεται πως η πρόωρη παραχώρηση έστω και παρωχημένων οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης μειώνει την ελληνική αποτρεπτική ικανότητα εάν πρώτα δεν έχουν αντικατασταθεί και έχουν ενταχθεί πλήρως στον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό από νεότερα δυτικά συστήματα. Ακόμη και στη περίπτωση των αντιαεροπορικών συστημάτων βραχέως βεληνεκούς τύπου OSA-AKM που πρόκειται για παλαιάς τεχνολογίας συστήματα πεπερασμένων δυνατοτήτων, εντούτοις είναι οπλικά συστήματα στα οποία βασίζεται η αεράμυνα των νησιών του Αιγαίου.

Το ίδιο ισχύει και για άλλα οπλικά συστήματα ρωσικής ή ανατολικής προέλευσης (όπως τα FAGOT, τα ΚΟΡΝΕΤ-Ε ή οι ΠΕΠ RM-70) τα οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμα και αναγκαία για την ελληνική αποτροπή.

Είναι σαφές πως όλα τα παραπάνω είναι σε πλήρη γνώση της πολιτικής ηγεσίας, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε εκτενείς ενημερώσεις από τη στρατιωτική ηγεσία σε υψηλό επίπεδο.

Θα επαναλάβουμε πως η οποιαδήποτε παραχώρηση οπλικού συστήματος δύναται να λάβει χώρα εφόσον έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την αντικατάσταση τους και εφόσον το νεοαποκτηθέν οπλικό σύστημα έχει ενταχθεί στον αμυντικό σχεδιασμό και επιχειρησιακά αξιοποιείται πλήρως. Κατά τη παρούσα φάση το μοναδικό πράγμα που έχει γίνει είναι μελέτες και παρουσιάσεις εταιρειών αναφορικά με δυνητικές επιλογές αντικατάστασης. 

ΠΗΓΗ


Σε μια δήλωση που θα συζητηθεί, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε σαφές ότι η υποστήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία στον αγώνα της ενάντια στη ρωσική εισβολή «δεν γνωρίζει όρια». Οι πληροφορίες αυτές για τις δηλώσεις του Μακρόν ήρθαν στο φως από δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Μακρόν με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Μέγαρο των Ηλυσίων σήμερα, Πέμπτη, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή της πολιτικής της Γαλλίας έναντι της Ρωσίας. Η συνάντηση, διήρκεσε πάνω από δύο ώρες όπου η θέση του Μακρόν επικεντρώθηκε γύρω από ότι η Ουκρανία πρέπει να λάβει περισσότερα όπλα από τη Γαλλία για να αντέξει τις ανανεωμένες ισχυρές ρωσικές επιθέσεις αποκαλύπτοντας μάλιστα και ένα πιθανό ρωσικό σχέδιο για Κίεβο και Οδησσό. Ωστόσο, μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι η θέση του Μακρόν που καταργεί τις «κόκκινες γραμμές» κινδυνεύει να θέσει την Γαλλία μέρος του πολέμου.

ΠΗΓΗ: https://nemesishd.gr/news/ektakto-o-makron-proeidopoiei-oti-den-yparchoun-oria-stin-stirixi-tis-oukranias-ti-eipe-gia-epithesi-se-kievo-kai-antidrasi-rosias/ | NEMESIS HD
Σε μια δήλωση που θα συζητηθεί, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε σαφές ότι η υποστήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία στον αγώνα της ενάντια στη ρωσική εισβολή «δεν γνωρίζει όρια». Οι πληροφορίες αυτές για τις δηλώσεις του Μακρόν ήρθαν στο φως από δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Μακρόν με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Μέγαρο των Ηλυσίων σήμερα, Πέμπτη, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή της πολιτικής της Γαλλίας έναντι της Ρωσίας. Η συνάντηση, διήρκεσε πάνω από δύο ώρες όπου η θέση του Μακρόν επικεντρώθηκε γύρω από ότι η Ουκρανία πρέπει να λάβει περισσότερα όπλα από τη Γαλλία για να αντέξει τις ανανεωμένες ισχυρές ρωσικές επιθέσεις αποκαλύπτοντας μάλιστα και ένα πιθανό ρωσικό σχέδιο για Κίεβο και Οδησσό. Ωστόσο, μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι η θέση του Μακρόν που καταργεί τις «κόκκινες γραμμές» κινδυνεύει να θέσει την Γαλλία μέρος του πολέμου. ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Μακρόν προειδοποιεί ότι «δεν υπάρχουν όρια» στην στήριξη της Ουκρανίας - Τι είπε για επίθεση σε Κίεβο και αντίδραση Ρωσίας PHOTO: UKRAINE SOLDIER LICENSED VIA ENVATO FOR NEMESIS HD Σκληραίνοντας τη ρητορική του, ο Μακρόν έδειξε ετοιμότητα να απαντήσει στις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, αποκαλύπτοντας ότι μπορεί να υπάρξουν πιθανές κινήσεις από την Ρωσία σε ουκρανικές πόλεις και ειδικά στην Οδησσό και το Κίεβο. Κατέστησε σαφές ότι τέτοιες ενέργειες από τη Μόσχα θα ήταν απαράδεκτες και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια ισχυρή απάντηση από την Γαλλία, σηματοδοτώντας μια απόκλιση από τον προηγουμένως πιο προσεκτικό τόνο της χώρας. Μετά τη συνάντηση, ο Φαμπιέν Ρουσέλ, ηγέτης του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, τόνισε ότι ο Μακρόν είπε ότι «δεν υπάρχουν άλλες κόκκινες γραμμές, δεν υπάρχουν άλλα όρια» στη στήριξη της Γαλλίας. Αντίδραση υπήρξε και από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ που επέκρινε τη στάση του Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι δεν εξυπηρετεί τα γαλλικά συμφέροντα και ότι τέτοιες κινήσεις μπορεί να μπλέξουν την Γαλλία στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Μακρόν συναντήθηκε επίσης σήμερα με την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σαντού, όπου υποσχέθηκε τη στήριξη της Γαλλίας εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας. Αυτή η κίνηση, σε συνδυασμό με την ισχυρή υποστήριξη προς την Ουκρανία, τοποθετεί τη Γαλλία ως βασικό παίκτη απέναντι από την Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: https://nemesishd.gr/news/ektakto-o-makron-proeidopoiei-oti-den-yparchoun-oria-stin-stirixi-tis-oukranias-ti-eipe-gia-epithesi-se-kievo-kai-antidrasi-rosias/ | NEMESIS H
Σε μια δήλωση που θα συζητηθεί, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε σαφές ότι η υποστήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία στον αγώνα της ενάντια στη ρωσική εισβολή «δεν γνωρίζει όρια». Οι πληροφορίες αυτές για τις δηλώσεις του Μακρόν ήρθαν στο φως από δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Μακρόν με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Μέγαρο των Ηλυσίων σήμερα, Πέμπτη, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή της πολιτικής της Γαλλίας έναντι της Ρωσίας. Η συνάντηση, διήρκεσε πάνω από δύο ώρες όπου η θέση του Μακρόν επικεντρώθηκε γύρω από ότι η Ουκρανία πρέπει να λάβει περισσότερα όπλα από τη Γαλλία για να αντέξει τις ανανεωμένες ισχυρές ρωσικές επιθέσεις αποκαλύπτοντας μάλιστα και ένα πιθανό ρωσικό σχέδιο για Κίεβο και Οδησσό. Ωστόσο, μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι η θέση του Μακρόν που καταργεί τις «κόκκινες γραμμές» κινδυνεύει να θέσει την Γαλλία μέρος του πολέμου. ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Μακρόν προειδοποιεί ότι «δεν υπάρχουν όρια» στην στήριξη της Ουκρανίας - Τι είπε για επίθεση σε Κίεβο και αντίδραση Ρωσίας PHOTO: UKRAINE SOLDIER LICENSED VIA ENVATO FOR NEMESIS HD Σκληραίνοντας τη ρητορική του, ο Μακρόν έδειξε ετοιμότητα να απαντήσει στις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, αποκαλύπτοντας ότι μπορεί να υπάρξουν πιθανές κινήσεις από την Ρωσία σε ουκρανικές πόλεις και ειδικά στην Οδησσό και το Κίεβο. Κατέστησε σαφές ότι τέτοιες ενέργειες από τη Μόσχα θα ήταν απαράδεκτες και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια ισχυρή απάντηση από την Γαλλία, σηματοδοτώντας μια απόκλιση από τον προηγουμένως πιο προσεκτικό τόνο της χώρας. Μετά τη συνάντηση, ο Φαμπιέν Ρουσέλ, ηγέτης του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, τόνισε ότι ο Μακρόν είπε ότι «δεν υπάρχουν άλλες κόκκινες γραμμές, δεν υπάρχουν άλλα όρια» στη στήριξη της Γαλλίας. Αντίδραση υπήρξε και από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ που επέκρινε τη στάση του Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι δεν εξυπηρετεί τα γαλλικά συμφέροντα και ότι τέτοιες κινήσεις μπορεί να μπλέξουν την Γαλλία στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Μακρόν συναντήθηκε επίσης σήμερα με την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σαντού, όπου υποσχέθηκε τη στήριξη της Γαλλίας εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας. Αυτή η κίνηση, σε συνδυασμό με την ισχυρή υποστήριξη προς την Ουκρανία, τοποθετεί τη Γαλλία ως βασικό παίκτη απέναντι από την Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: https://nemesishd.gr/news/ektakto-o-makron-proeidopoiei-oti-den-yparchoun-oria-stin-stirixi-tis-oukranias-ti-eipe-gia-epithesi-se-kievo-kai-antidrasi-rosias/ | NEMESIS HD

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΔΕΝ + 4ο ΣΣΕ + S300 =τυφλό το Αιγαίο μέχρι τον 25ο μεσημβρινό που θέλει ο γκείτονα...
Ότι φύγει θ' αντικατασταθεί όπως πρόπερσι με τα οχήματα των γερμανών
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ