ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

ΡΩΤΗΣΑ ΤΟΝ ARTIFICIAL INTELLIGENCE...

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΡΩΤΗΣΑ ΤΟΝ ARTIFICIAL INTELLIGENCE...

🔺️Πόσος ηλεκτρισμός χρειάζεται για να παραχθεί υδρογόνο ενεργειακά ισοδύναμο με 1 kWh από την διάσπαση του μεθανίου σε Υδρογόνο και καθαρό στερεό Άνθρακα (σήμερα περιζήτητο υλικό για την παραγωγή γραφένιου) μέσα...σε ένα κλασσικό φουρνάκι μικροκυμάτων;;
Τον ρώτησα. 
 
✔️Μόνο 0,09 kWh ηλεκτρικής ενέργειας, μου απάντησε περήφανα! (παραθέτοντας και όλη την γνωστή σχετική βιβλιογραφία από το 2007).
 
🔺️ Και τότε γιατί δεν χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος πχ στην αυτοκίνηση, σε τουτού με θερμικούς κινητήρες που καίνε υδρογόνο (εκλύεται στην ατμόσφαιρα μόνο νεράκι με την μορφή υδρατμών), τροφοδοτώντας ένα αυτοκίνητο με φυσικό αέριο (οι συμβατικές τεχνολογίες αποθήκευσης του, του δίνουν αυτονομία πάνω από 1.000 km, χωρίς να απαιτούνται τόνοι από σπάνια μέταλλα, νέες μπαταρίες των 30.000ευρω κάθε 40.000km και ότι άλλο συνεχίζει να κρύβει ο Musk και τα παπαγαλάκια του);; Οεο...
 
Τον ξαναρώτησα. 
 
Και τότε άρχισε να με κοιτάζει με ανοιχτό το στόμα ως βλάξ...

10 σχόλια:

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Με τόση βλακεία να κυριαρχεί τριγύρω, βγαίνω από τα ρούχα μου λέμε. Οι πρόγονοι μου οι Αρκαίοι Έλληνες (επίτηδες με κ) με ένα ποτήρι νερό κινούσαν ολόκληρη Χαλυβουργική .!!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας,ρώτησα και γω κ.Λύκαστρε το Τζέμινι ΓΤΠ - λόγω ζωδίου-ποιά εταιρεία ρεύματος να προτιμήσω,και τι χρώμα τιμολόγιο, και μου έβγαλε μια μαύρη λεσβία.
Η χαλυβουργική να πληρώσει τη ΔΕΗ πρώτα, και μετά να ζητάει νερό..............
https://www.youtube.com/watch?v=9MiNrvDrvLc
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ

Γιώργος είπε...

Αγαπητέ Λύκαστρε,
Θα διαφωνήσω σχετικά με αυτά που γράφεις για "τον" (το "την" είναι πιο σωστό) Artificial Intelligence. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι προς "θεοποίηση" - όπως γράφουν κάποιοι- αλλά ούτε όμως και για τα μπάζα. Αποτελεί - τουλάχιστον προς το παρόν - σημαντικό βοηθό σε εκείνον που προσπαθεί να την χρησιμοποιήσει. Το ότι γράφει κάποιος μια ερώτηση σε φυσική γλώσσα, την "κατανοεί" και του απαντά πάλι σε φυσική γλώσσα με σωστή σύνταξη και ορθογραφία, αυτό από μόνο του είναι τεράστιο επίτευγμα. Σχετικά με αυτά που γράφεις για την παραγωγή υδρογόνου: Δεν αναφέρεις ΠΟΥ έκανες την ερώτηση.
Έκανα την ίδια ερώτηση στα τρία bots της ΤΝ που χρησιμοποιώ σχετικά με το πόση ηλεκτρική ενέργεια (και όχι "ηλεκτρισμός", όπως γράφεις) απαιτείται για την παραγωγή υδρογόνου ενεργειακά ισοδύναμου με 1kWh και η απάντηση ήταν 1) To ChatGPT ηλεκτρική ενέργεια 1,3kWh 2)Το Gemini της Google 1,25 kWh και 3) το Copilot της Microsoft 2kWh. Οι τιμές των δύο πρώτων είναι παραπλήσιες ενώ η τρίτη αποκλίνει. "Συμφωνούν" πάντως και τα τρία ότι η ενέργεια που απαιτείται (με τις σημερινές μεθόδους) είναι μεγαλύτερη από την παραγόμενη.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Σχετικά με αυτά που γράφεις για την παραγωγή υδρογόνου: Δεν αναφέρεις ΠΟΥ έκανες την ερώτηση"

Και εγώ που νόμιζα ρε Γιώργη ότι θα με ρωτούσες κάτι ποιο "δύσκολο" ας πούμε ΠΟΥ θα βρεθεί το φυσικό αέριο;; Εε;;

Εκεί είναι, σε κάτι πάγους στον πυθμένα της θάλασσας νότια της Κρήτης και της Ζακύνθου έχοντας εξαχθεί μόνο του τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια και περιμένει να το μαζέψουμε! Εεε για ρώτα τα τρία bots της ΤΝ που χρησιμοποιείς για να δούμε τι απάντηση θα σου δώσουν. Κι αν σου πούνε μαλακίες διάβασε εδώ.

https://zeys-elaynon.blogspot.com/2024/02/blog-post_22.html

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι προς "θεοποίηση" - όπως γράφουν κάποιοι- αλλά ούτε όμως και για τα μπάζα."

Ρε Γιώργαρε δεν σου έμαθαν ότι το ρομπότ δε διαθέτει τη νόηση, ούτε τη δυνατότητα να ελέγξει τόσο λεπτές και συνθέτες έννοιες και συνεπώς οδηγεί σε παντελώς εσφαλμένες απαντήσεις. ;;

ΕΙΝΑΙ ΈΝΑΣ ΘΛΙΒΕΡΌΣ ΠΑΠΑΓΆΛΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΘΈΤΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΆ ΝΟΉΜΑΤΑ ΑΠΌ "ΟΤΙ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥ" ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΈΣ ΠΗΓΈΣ, ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΕΙ ΜΙΑ ΤΕΛΙΚΉ ΦΡΆΣΗ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΚΑΤΆΛΗΠΤΗ, ΠΟΥ ΕΝΤΟΎΤΟΙΣ, ΣΤΟΝ (ΜΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΈΝΟ ΜΕ ΤΟ ΖΉΤΗΜΑ) ΧΡΉΣΤΗ, ΑΚΟΎΓΕΤΑΙ ΩΣ ΛΟΓΙΚΉ ΚΑΙ ΕΚΛΑΜΒΆΝΕΤΑΙ ΩΣ ΑΛΗΘΉΣ.

Γιώργος είπε...

@Λύκαστρος
Σχετικά με την πρώτη σου σπάντηση νομίζω ότι ότι πετάς τη μπάλα στην εξέδρα. Ζήτησα να μου πεις σε ποιό ακριβώς chatbot ΤΝ έκανες την ερώτηση και πήρες αυτή την απάντησης και ΔΕΝ μου απάντησες. Σχετικά με τους υδρίτες μεθανίου - σε αυτούς αναφέρεσαι - το ξέρω και εγώ ότι υπάρχουν, έχω ακούσει άλλωστε και αυτά που λέει ο καθηγητής Ζεληλίδης, οπότε επιμένω στην αρχική μου ερώτηση.
Σχετικά με το δεύτερό σου post, επιμένω σε αυτό που είπα ότι "Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι προς "θεοποίηση" - όπως γράφουν κάποιοι- αλλά ούτε όμως και για τα μπάζα."
Δεν υποστήριξα πουθενά ότι η ΤΝ και ο υπολογιστής/τές που τη φιλοξενούν έχουν νόηση, όπως λανθασμένα μου αποδίδεις. Πιστεύω και εγώ ότι είναι α-νόητα. Στο νευρικό σύστημα και στο μυαλό του ανθρώπου περνάνε συνεχώς ερεθίσματα και γίνονται χιλιάδες χημικές αντιδράσεις. Είναι πραγματικό μυστήριο το πώς αυτές οι χημικές αντιδράσεις ΓΕΝΝΑΝΕ ΑΫΛΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, χαράς, λύπης, θυμού κτλ. Αυτά δεν υπάρχουν στους υπολογιστές και στην ΤΝ και ούτε πρόκειται να συμβούν.
Εγώ άλλο υποστηρίζω: Επειδή ασχολούμαι με τους υπολογιστές από το 1983 (είχα τότε έναν Spectrum - μήπως τον έχεις ακουστά;), ξέρω ότι τα τελευταία χρόνια ο τομέας Artificial Intelligence και ο υποτομέας Machine Learning, βοηθούσης και της δυνατότητας αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων (big data) έχουν κάνει αλματώδη πρόοδο και είναι πολύ χρήσιμοι ως ΒΟΗΘΟΙ. Επειδή δεν σε έπεισα με το παράδειγμα της "κατανόησης" της φυσικής γλώσσας να σου πω και ένα άλλο: Επειδή τυχαίνει να φτιάχνω προγράμματα, ένα πρόγραμμα που θα ήθελα π.χ. μια εβδομάδα για να το φτιάξω σε γλώσσα Java, η ΤΝ (π.χ. το chatGPT) μου το φτιάχνει σε δευτερόλεπτα! Δεν μου το φτιάχνει, φυσικά, ακριβώς όπως το θέλω (ο ΒΟΗΘΟΣ που λέγαμε...) αλλά με 15 λεπτά τροποποίηση το πρόγραμμα είναι έτοιμο!(Τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας). Αν του βάλω όμως ένα quiz που θέλει "πονηρή" σκέψη και φαντασία για να λυθεί, θα κάνει λάθος.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να σου πω ότι είναι ΛΑΘΟΣ να είμαστε ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΙ και να υποτιμούμε ή να ξορκίζουμε την ΤΝ γιατί σε λίγα χρόνια κάποιοι πονηροί με τη βοήθειά της θα παραβιάζουν την ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ μας και θα παίρνουν μέτρα ή αποφάσεις οι οποίες θα οδηγούν στην ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ των πολιτών. Για σκέψου το λίγο....

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Σχετικά με τους υδρίτες μεθανίου - σε αυτούς αναφέρεσαι - το ξέρω και εγώ ότι υπάρχουν, έχω ακούσει άλλωστε και αυτά που λέει ο καθηγητής Ζεληλίδης,"

Άρα Γιώργη αυτά που λέμε και γράφουμε εδώ δεν είναι μπαρούφες.!! Μας επιβεβαιώνει και ο Ζεληλίδης. Αυτοί που μιλούσαν/μιλάνε και θα μιλάνε για τους υδρίτες είμαστε μια χούφτα άνθρωποι όλοι κι όλοι. Ο Ζελίδης νομίζω ήταν καθηγητής γεωλογίας στην Πάτρα αν θυμάμαι καλά. Έχω την εντύπωση ότι έζησες και εσύ στην Πάτρα ένα διάστημα.

" Επειδή ασχολούμαι με τους υπολογιστές από το 1983 (είχα τότε έναν Spectrum - μήπως τον έχεις ακουστά;),"

Ναι τον έχω ακουστά Γιώργη, φρόντισε πριν από σένα κάποιος άλλος να μου λέει συνέχεια ότι είχε έναν υπολογιστή Spectrum. Εγώ βέβαια το 83 ήμουν πολύ μικρός σε ηλικία για να έχω Spectrum αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Αλλά ο Commodore 64, ήταν σχεδόν ίδιος με τον Spectrum τόσο εμφανισιακά όσο και ανταγωνιστικά.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Καταλήγοντας, θα ήθελα να σου πω ότι είναι ΛΑΘΟΣ να είμαστε ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΙ και να υποτιμούμε ή να ξορκίζουμε την ΤΝ γιατί σε λίγα χρόνια κάποιοι πονηροί με τη βοήθειά της θα παραβιάζουν την ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ μας και θα παίρνουν μέτρα ή αποφάσεις οι οποίες θα οδηγούν στην ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ των πολιτών. Για σκέψου το λίγο...."

Έχω μάθει στην μέχρι τώρα πορεία μου να μην είμαι δογματικός...ούτε υποτιμώ αλλά ούτε και φοβάμαι καμμία ΤΝ. Όμως είναι το ChatGPT νοημοσύνη; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική.Το ChatGPT είναι πρωτόγονο στην ικανότητα εμβάθυνσης της συζήτησης και της διαλεκτικής με τον άνθρωπο. Η μηχανή δεν λαμβάνει υπόψη τον διάλογο που προηγήθηκε, δε θυμάται τις παραδοχές που εξήχθησαν από το διάλογο, με αποτέλεσμα την αδυναμία συμφωνίας σε κοινά αποδεκτή βάση συζήτησης.

Υπό αυτή την έννοια δεν είναι τεχνητή νοημοσύνη· ο όρος ΤΝ είναι ψευδής, είναι αντιεπιστημονικός, αλλά επικοινωνείτε έτσι για τη χειραγώγηση της μάζας. Το ChatGPT αλλά είναι ένα ικανότατο εργαλείο α ν ά κ λ η σ η ς αποθηκευμένης γνώσης με δυνατότητα καλής, έως άριστης, αντίληψης της ανθρώπινης Γλώσσας, αλλά Δ Ε Ν είναι νοημοσύνη. Ως αληθώς νοημοσύνη, δηλαδή ικανότητα κριτικής σκέψης, άρα ικανότητα διαλεκτικής, πολλώ δε μάλλον παραγωγής νέας γνώσης, είναι ένας θλιβερός παπαγάλος, μία πρωτόγονη εκδοχή νοημοσύνης επιπέδου χιμπατζή.

Νοημοσύνη διαθέτει ο άνθρωπος.

Το πίεσα άγρια σε υψηλή νοηματική αναλυτικής σκέψης. Θα σου πω λοιπόν το εξής: πρόκειται για εκπληκτική κατασκευή που μπορεί να εξαπατήσει το 99% ότι είναι πράγματι νοήμων ον, ενώ στην ουσία δεν είναι καν πιθήκι. Ή για να το θέσω διαφορετικά: εκ του αποτελέσματος (οξυδέρκεια απάντησης) μοιάζει ευφυέστερο από το 99% του πληθυσμού. Είναι τόσο άριστη η δουλειά των προγραμματιστών του, που μόνο άνθρωποι σκληρά εκπαιδευμένοι στην αναλυτική σκέψη μπορούν να διακρίνουν ότι δεν πρόκειται για αληθώς νοημοσύνη αλλά για χιμπατζή.

Έτσι, μόνο ένας έμπειρος άνθρωπος μπορεί σε 5 μόλις λεπτά να συνάγει ότι δεν πρόκειται για νοημοσύνη αλλά για πιθήκι. Σε άλλους οξυδερκείς επιστήμονες μπορεί να πάρει από μία ώρα μέχρι άπειρες. Και για έναν άνθρωπο που δε διαθέτει μόρφωση, το ChatGPT τού δίδει την εντύπωση ότι συνομιλεί με άνθρωπο.

Το σύνολο των δημοσιευμάτων του συστημικού διεθνούς και εγχώριου Τύπου καθώς και οι "επιστημονικές" "μελέτες" που ευαγγελίζονται τάχα επιτεύγματα που ούτε στα ενύπνιά του ο σημερινός άνθρωπος δεν πιάνει, είναι απάτη. Ο άνθρωπος σήμερα είναι πρωτόγονος. Σύντομα, πιο φοβισμένος από ποτέ.

Ο άνθρωπος επιστρέφει στα σπήλαια - τα Πλατωνικά Σπήλαια. Στην ουσία ΔΕΝ έφυγε ποτέ από εκεί.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Η μηχανή θα αργήσει πολύ να αποκτήσει συνείδηση, το θεμέλιο της νοημοσύνης.

Όταν αυτό συμβεί θα είμαστε Δημιουργοί εικονικής ζωής, που θα προσομοιάζει την ανθρώπινη ενσάρκωση. Τότε θα μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα όν "κατ' εἰκόνα και ὁμοίωσιν ἡμῶν τῶν ἀνθρώπων". Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν εικονικό Κόσμο, ένα εικονικό Σύμπαν που θα είναι ακριβής προσομοίωση του δικού μας Κόσμου, δηλαδή ακριβώς τον Κόσμο που περιγράφει ο Πλάτων ορίζοντας τον δικό μας Κόσμο («τόνδε τὸν κόσμον εἰκόνα τινὸς εἶναι» δηλαδή «ο Κόσμος μας είναι εικονική πραγματικότητα, αντανάκλαση, προσομοίωση ενός άλλου Κόσμου»). Αυτό θα καθυστερήσει αιώνες.

Γιώργος είπε...


Διάβασα με ενδιαφέρον αυτά που έγραψες. Συμπέρασμα: Διαφωνούμε σε κάτι;

Υ.Γ. Πάλι δεν μου έχεις απαντήσει στην πρώτη ερώτηση που σου έκανα: Ποια μηχανή σου επιβεβαίωσε την υπόθεση ότι ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να γίνει ... αεικίνητο πρώτου είδους;(!!!!!!!)