ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Web3.0: ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ...ΧΡΟΝΟΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Web3.0: ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ...ΧΡΟΝΟΣ
 
(Η μεγάλη αλλαγή σε όσα ξέρουμε σήμερα για το ίντερνετ, τις εταιρίες bigdata και την προστασία δεδομένων και ο πόλεμος των κρυπτονομισμάτων που "τελειώνει" τις τράπεζες, την ΕΕ και τον ευρωκομμουνισμό όπως τα ξέρουμε).
 
Σε ένα σύντομο ιστορικό σημείωμα πριν λίγο καιρό  προσπάθησα να εξιστορήσω εν συντομία την μέχρι τώρα εξέλιξη του ίντερνετ από την εμφάνιση του στα μέσα της δεκαετίας του 90 (web 1.0) μέχρι σήμερα (web 2.0). Δες το στο *.Το ίδιο έγινε και με ένα άλλο σημείωμα που εξιστορεί την ιστορία του χρήματος .
 
Το τρέχον διαδίκτυο που γνωρίζετε με τα "ψαχτηρια" τύπου google και τα κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook όμως τελείωσε! Ήδη έκανε την εμφάνιση του το web 3.0 (το αντίστοιχο εκεί πρώτο "ψαχτηρι" λέγεται brave), που αποκλείει εγγενώς την συγκέντρωση πληροφοριών των χρηστών λόγω των τεχνολογιών blockchain που χρησιμοποιεί δίνοντας στον κάθε ένα τον απόλυτο έλεγχο των δεδομένων του. Και εισάγει ένα νέο business μοντέλο για να αναπτυχθούν επί αυτής της υποδομής βιώσιμες υπηρεσίες.
 
Αυτές στηρίζονται σε δύο δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες blockchain, αυτές που σας έχω φάει τα αφτιά τα τελευταία 3-4 χρόνια, και που οι περισσότεροι/ες τις συγχέουν με την πρώτη πετυχημένη εφαρμογή τους στο bitcoin. Τον τεχνολογικό "λαγό" του νέου ίντερνετ. Αυτές είναι:
 
🔹Τα "έξυπνα συμβόλαια" (smart contracts) που θα διέπουν την σχέση όσων συναλλάσονται στο νέο ίντερνετ ανταλλάσσοντας κάτι, οτιδήποτε, μεταξύ τους (π.χ τον χρόνο που αναλώνει κάποιος για να δει μια διαφήμιση που ο ίδιος επιλέγει ή τον χρόνο που αντίστοιχα θα πληρώνει σε ένα δημοσιογράφο για να διαβάσει μια είδηση που έχει παράγει κλπ)
 
🔹Την επιβράβευση-πληρωμή των χρηστών από τους παραγωγούς πχ μιας διαφήμισης για να προσελκύσουν το κοινό με μία μορφή "κρυπτονομισματος" ανταλλαξιμου με πχ εκπτώσεις αγοράς προϊόντων του διαφημίζουμενου ή αντίστοιχα με το δικαίωμα μέσω αυτών για την ανάγνωση μιας είδησης του δημοσιογράφου! 
 
Ίντερνετ χωρίς μεσάζοντες δηλαδή! Πολύ πιο κοντά στο όραμα των αρχικών δημιουργών του αρχικού ιντερνετ Lee, Δερτουζου και Μητακιδη.
 
Οι πρώτες επιπτώσεις από αυτές τις αλλαγές είναι καταλυτικές και για την εξέλιξη της (ψηφιακής) οικονομίας και του εμπορίου, στο τέλος της εποχής των δικτατορισκων τύπου Ζουκεμπεργκ και της σημερινής φάμπρικας που έχουν χτίσει πουλώντας data. Αλλά και με την εμφάνιση νέου τύπου εταιριών ... χωρίς διοίκηση (θα τις ακούτε από εδώ και τώρα ως DAO). 
 
Κάποιες από αυτές ήδη αναπτύσσονται για να καλύψουν το κενό των τραπεζών, που αδυνατούν να παρακολουθήσουν αυτή την τεχνολογική εξέλιξη χωρίς να αυτοκαταστρέφονται. 
 
DeFi (Decentrilized finance) λέγεται ο νέος αντίστοιχος κλάδος που αναπτύσσεται, που δεν έχει κανένα λόγω πλέον να παράγει χρήμα από δάνεια, όπως γίνεται σήμερα (μετά το 71), αλλά smart contracts αγοραπωλησίας του νέου τύπου μέσων συναλλαγής. Δηλαδή θα δανείζουν ή θα δανείζονται κάτι που θα αντιστοιχεί σε κάτι πιο πραγματικό. Ένα ανταλλάξιμο μέσο συναλλαγών που αντικριζεται σε ελεύθερο χρόνο ή με κάποιον άλλο δείκτη της πραγματικής οικονομίας (πχ τις kWh που παράγονται από ΑΠΕ ή πιστοποιούνται σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης ή με την αξία μιας διαμοιραζόμενης πατέντας ή ενός έργου τέχνης κλπ)
 
Και πριν πείτε " ελα ρε, αυτά που λες δεν γίνονται" ρίξτε μια ματιά στους κανονισμούς MICA και Data, Service και ΑΙ Αcts της ΕΕ, που πολύ σωστά θέτoυν και τα όρια ισχύος των BigTech του διαδικτύου και το κανονιστικό περιβάλλον συναλλαγών με ανταλλάξιμες αξίες που δεν είναι δεμένες με το ευρώ και τα επισφαλή δάνεια που το έχουν παράγει. 
 
Μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο συναλλαγών, προκύπτουν αμέσως μερικές ακόμα κολοσσιαίες ανακατατάξεις:
 
🔹Tα κράτη έχουν λόγω ύπαρξης πλέον μόνο ως ρυθμιστές των κανόνων για την προστασία των πολιτών από την ... ανωνυμία που τους προσφέρει το νέο ιντερνετ.
 
🔹Τα κράτη θα φορολογούν προφανώς τις συναλλαγές στο νέο μέσω για να εισπράξουν όμως κάποιο... κρυπτονομισμα. Τόσο περισσότερο πλούσιο θα είναι ένα κράτος όσο περισσότερο ελεύθερο χρόνο θα μπορούν να διαθέσουν οι πολίτες του στο νέο διαδίκτυο!
 
🔹Τα κράτη δεν θα αργήσουν να ανακαλύψουν τον νέο σύστημα κανόνων για να επιβιώσουν και τα ίδια. Θα αναγκαστούν πχ να επιβραβεύουν τους πολίτες για την συμμετοχή τους στα κοινά και σε ψηφοφορίες! "Ο θάνατος του δημοσκόπου" το νέο θεατρικό που θα ανέβαζε ο Αρθουρ Μιλερ, αν ζούσε ακόμα...
 
🔹 Κάποια κράτη, όπως η Κίνα, που έχουν αντιληφθεί που πάει το πράγμα από το 14, διευκολύνουν ήδη την ανάπτυξη των τεχνολογικών τους υποδομών για αποκεντρωμένες (decentralized) υπηρεσίες πάνω σε δίκτυα blockchain. Αντίφαση ε;; Το συγκεντρωτικό ΚΚΚ πριμοδοτεί την αποκέντρωση! Απαγορεύουν όμως σε όλο το δίκτυο που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της χώρας, και όπου επεκτείνεται σιγά αλλά σταθερά, και επί του Νέου δρόμου του μεταξιού (ΟΒR) τις συναλλαγές με άλλο ψηφιακό μέσο πέραν του e-γουαν που ήδη κυκλοφορεί εξωτραπεζικό ανάμεσα σε 700εκ ηλεκτρονικά πορτοφόλια Κινέζων. Με το ίδιο "νόμισμα" θα είναι και τα δάνεια που θα χορηγεί η Κίνα στις χώρες επί του δρόμου του μεταξιού για έργα υποδομής. Και έτσι διεισδύει χωρίς αντίπαλο και χωρίς να ρίξει ούτε μια τουφεκιά.
 
🔹Η δύση δεν έχει να αντιτάξει, προς το παρόν, κάτι αντίστοιχο αφού "χασομέρισε" πολύ με τον Τραμπ ή τις εμμονές των νεοφιλελέ ηγετισκων της ΕΕ πάνω στις παλιές ιδέες περί δημοσιονομικής σταθερότητας και τις λοιπές δεινοσαυρικές αηδίες που ακόμα προσπαθούν να σώσουν τις τράπεζες παράγοντας νέα δάνεια διαρκώς. Τώρα με ψηφιακές ρεπλικες των ιδίων, όπως που το e-euro, για να συνεχίζουν να παράγουν και να αναπαράγουν αεράτο χρήμα. Και επειδή, κατά την παλιά αντίληψη που εχει, ("ο χρόνος είναι χρήμα"), καλείται τώρα να πληρώσει το τίμημα ως ουραγός.
 
🔹Οι bigtech εταιρίες του σημερινού διαδικτύου αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Και το ξέρουν! Έτσι θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν στο νεο περιβάλλον μεταλλαγμένες σε εταιρίες πρόσβασης σε εικονικές πραγματικότητες (metaverse) ή τεχνητές ευφυίες που δεν μπορούν να παράγουν ούτε μια νέα πραγματικά νέα ιδέα, μπας και συγκρατήσουν έτσι το σημερινό τους κοινό. Και μπας και καταφέρουν να τους πουλήσουν το δικό τους ψηφιακό μέσο συναλλαγών. Όπως το diem , ή το κρυπτονομισμα της Αmazon, που προς το παρόν είναι συνδεδεμένα με το δολάριο, ή το νέο ψηφιακό νόμισμα της Blackrock που θα αντικρίζεται με την αξία των μετοχών των πιο πάνω εταιριών που ελέγχει. 
 
Το αν θα επικρατήσουν ή όχι (για να γίνουν έτσι οι πραγματικοί κυρίαρχοι του πλανήτη) δεν εξαρτάται πλέον από τις BigTech! Για πλάκα νομίζετε ότι ανταλλάσσει ήδη ο Bill Gates τα ωραία του δολάρια με χωράφια (έχει ήδη 240εκ στρέμματα) και οι απανταχού σημερινοί φραγκάτοι με πάγια, έστω και μικρομεσαίων, που τους εξωθούν οι σημερινές τράπεζες σε πτωχεύσεις;;
 
Όταν αντιληφθεί κανείς ότι το νέο πεδίο της πολιτικής μάχης δεν είναι πλέον κάποια νομισματική ένωση τύπου ΕΕ, με μόνη συγκολλητική της ουσία ένα πανάρχαιο ευρώ, αλλά αυτό το διαδίκτυο και η συνλειτουργια ανθρώπων και κοινοτήτων τους επί αυτού. Και ότι ο αγώνας για την δημιουργική ανάπτυξη του ελεύθερου χρόνου των πολιτών, με στόχο την συμμετοχή τους στα κοινά και η ανάπτυξη των δικών τους, από τα κάτω, επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, ότι είναι καθοριστικός όρος αντίστασης ή και ανατροπής των επερχόμενων made by Blackrock. Τότε ας έρθουν να μας πουν με κανένα σχέδιο Ελλάδα 3.0, ξεπερνώντας επί τέλους, τα όρια (αλλά και τα κόμπλεξ) εκείνου του άλλοτε  ευρωφιλελερισμού που είχε νόημα στις συνθήκες του προηγούμενου Ψυχρού Πόλεμου και της νεοφιλελέ παγκοσμιοποιησης ver1.0, που ήδη κατέρρευσε. 
 
Εγώ πάντως θα είμαι κάπου εδώ πιο πέρα, να κάνω επί όλων αυτών το κατά δύναμην. Και εκλαϊκευοντας τα τεχνολογικά, αυτά που σηματοδοτούν τα επερχόμενα και τα νέα προβλήματα και διακυβεύματα που αφορούν πλέον την ουσία της δημοκρατίας.
 
Η εξέλιξη της ιδέας του ίντερνετ ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: