ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

ΤΑ ΑΝΑΔΕΛΦΑ ΔΙΑ-ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ. Μέρος Ε΄(19 )


ΤΑ ΑΝΑΔΕΛΦΑ   ΔΙΑ-ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ.  Μέρος Ε (19)

(Ωδάρχης, Αρρίων, Μειδίας, Αγριμέδων)

Καλό και κακό συνυπάρχουν στο σύμπαν. Όχι όμως ισάξια και ισότιμα. Χωρίς το κακό ο κόσμος θα ήτο ατελής όπως μια κατοικία χωρίς τουαλέτα και μια πόλις χωρίς υπονόμους. (Το κακό κινείται πάντα υπόγεια και σκοτεινά μακριά απ’ το ιερό φως του ηλίου.)  

Η ανθρώπινη άγνοια καλύπτεται πίσω από συμβατικάς λέξεις και ονόματα. Η πιο μεγάλη πίσω από τα πιο ιερά. Τα περισσότερα δε βάσανα τα δημιουργεί στον άνθρωπο όχι τόσο το έλλειμμα υγείας του όσο η κακή διαχείρισις και κατάχρησις αυτής.

Η δεισιδαιμονία είναι ένα αγκάθι στην ψυχή. Αν δεν, εγκαίρως και φιλοσοφικώς, θεραπευθή γίνεται ανίατο ηθικό απόστημα. Και μην περιμένεις από θρησκείες βοήθεια και γνώσι γι αυτή την αρρώστια. Πάνω σ’ αυτόν τον φόβο, άγιο φόβο θεού την λένε,  αλιεύουν κι εμπορεύονται δυστυχώς ψυχάς και συνειδήσεις.  

Ένα μυαλό είν’ αυτό. και μας το έδωκεν ο θεός υπερόπλο, πανάκεια δια πάσαν νόσον και μαλακίαν. Κι εμείς, το κάνομε θρησκεία και το πετάμε πίσω πάλι μπαλάκι στην ουράνια εξέδρα. Γι  αυτό και οι θεοί έκαναν, καιρό τώρα, αηδιασμένοι πέρα.

Κούνα όθεν το μυαλό σου, άνθρωπε, και μην εμπιστεύεσαι την κάθε διφορούμενη και επείσακτο θρησκευτική σου πίστι. Άλλη σωτηρία δεν υπάρχει. Ο σκεπτόμενος ψύχραιμα, άφοβα και ομιλών ήρεμα ενεργεί και ζη καλύτερα.

Η θρησκευτική ψευδαίσθησις της σοφίας οδηγεί στην παράνοια. Είναι σαν να ενόμιζέ τις ότι έγινε σοφός μόνο και μόνο επειδή απέκτησε και κατέχει την σοφοτέρα εγκυκλοπαίδεια.

Είμαστε μόνοι. Είναι στενάχωρο αλλά είναι και η αλήθεια: Αι πανίσχυροι θρησκείαι, κατανοήσαι μας δει αυτό, έπαυσαν προ πολλού, ασχολείσθαι σοβαρά με άνθρωπον και θεόν. Έχουν άλλα πολλά μείζονα  και σπουδαιότερα ιδιοτελή συμφέροντα και ενδιαφέροντα.


Υδροκεφαλικαί πολυεθνικαί επιχειρήσεις όντας  ανταγωνίζονται λυσσωδώς με τας ομοειδείς των δια το χρήμα και την εξουσίαν. ¨Τρελή κονόμα¨ το μεταφυσικό εμπόριο της ανθρωπίνης αγωνίας, φόβου και πόνου. Κι έπειτα ¨κάνε με άγιο να γίνω ο προφήτης σου.¨

Αλλά μήπως και η ψευδεπίγραφος δημοκρατία, ¨υμείς δι’ ημών, ερήμην υμών¨, βοηθά εδώ; Η δια ψήφου και εν λευκώ εξουσιοδότησι στην δήθεν κοινοβουλευτική κυβέρνησι δεν είναι ει μη μια πολιτική χίμαιρα,  ευσχήμως συγκεκαλυμμένη ιδιωτεία και μοιρολατρικός πολιτικός αναχωρητισμός.

Το ελληνίζειν φιλοσόφως μόνο σώζει. Δεν είναι ιδιοτελής φυλετικός ναρκισσισμός και δογματισμός. Ο αδικών τον Έλληνα αδικεί το πνεύμα, τον θεό και τον άνθρωπο. Κυρίως όμως  αδικεί τον καλύτερό του εαυτό και προάγει τον χειρότερο.

Μη ζήλευε δε και φθόνει γενικώς. Ουδέν γαρ καλόν αμιγές κακού. Πλούτη, αξιώματα, τιμαί, και μάλιστα τα εύκολα και ξαφνικά, είναι εθιστικά και εξαρτησιογόνα. είναι ένας παράδεισος πειρασμών εις την άκρη ενός κρημνού.

Ο φθονερός και φιλόψογος όπως και ο λογοφοβικός και υποχόνδριος σπιλώνει την ηθική του καθαρότητα και ποιότητα, σπαταλά την ηθική του ενέργεια και επιβαρύνει το κάρμα του.

Ξεγέλα έξυπνα τας ανάγκας σου, εξαπάτα δε τας επιθυμίας και αδυναμίας σου. επειδή και αυταί το ίδιο επιδιώκουν και δια σε.  

Μια ιδιωτικοποιημένη λογική και ένας μισαλλόδοξος τρομοκράτης θεός είναι η συνταγή που οδηγεί κατ’ ευθείαν και μόνο, εις την διάλυσιν, την απώλειαν και το χάος. Το ίδιο κι ένας τύραννος. Οπότε καλύτερα λες, άπατρις και περιπλανώμενος σκηνίτης παρά υπήκοος σε κράτος εβραιοβρικόλακα.

Μια κοινώς αποδεκτή, αντικειμενική ανάγνωσις της αλήθειας είναι ό,τι πρέπει, είναι το μόνο ειρηνικόν, ενωτικόν και θεοσωτήριον δια την κοινωνία και τα έθνη. Και αυτό όχι βέβαια δι’ ενός εβραιομονοθεϊστικού τύπου πνευματικού βιασμού.  

Όσα περισσότερα μανθάνει ο σοφός τόσο ολιγότερα ξέρει. και όσο ολιγότερα αναγνωρίζει ότι ξέρει τόσο πιο κοντά ζη στην ουσία των πραγμάτων, τας φωλεάς των αγγέλων και το κλίμα της αθανασίας. Και δι’ αυτό μόνο καυχάται.

Ήλιος ανέσπερος η περιουσία της ψυχής και φως θεογόνον ο ουράνιος μισθός της. Άληκτοι και αι δωρεαί των αθανάτων. Πλην όμως άμοιροι αυτών οι πολλοί οι σπανίως εντός εαυτού ζώντες.

Η φιλοσοφούσα ελευθερόφρων θρησκεία απογειώνει την ψυχή και κτίζει νέους νέους ουρανούς συνειδητότητος. Η δογματική, μισαλλόδοξος και τυραννική τοιαύτη ισοπεδώνει τας ψυχάς και κλείνει όλους τους ουρανίους και αιθερικούς διαύλους εποικινωνίας και ηθικής τροφοδοσίας της.

Φιλομάθεια, φιλαλήθεια και ¨γηράσκω αεί ΔΙΟΡΘΟΥΜΕΝΟΣ¨ είναι ο δρόμος της σοφίας και της αρετής. Τα λογικά μέτρα κτίζουν και συντηρούσι την ανθρωπίνην ευδαιμονία. Είναι το παράθυρο που βλέπει φως και άφθονο θεό πράγματα που γεμίζουν την ψυχή με άφατο ειρήνη και γαλήνη.  

Τοιαύτα έλεγον και παρέδιδον και οι σοφοί των αρχαίων χρυσών ημερών. Γιατί τότε υπήρχε ανεμπόδιστος επαφή και συναναστροφή καταθνητών και ουρανίων. Πράγμα που δυστυχώς δεν ισχύει σήμερα καθώς ο πλανήτης ημών κατατρύχεται και δεινοπαθεί ανιέρως από κακοβούλους δυνάμεις και αστρικά κατακάθια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: