ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Συνεχίζεται σήμερα η Πενταμερής για την Κύπρο, συνάντηση Δένδια-Μεβλούτ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Ένα από τα πιθανά σενάρια σχετικά με την κατοχή της μισής Κύπρου από την Τουρκία είναι η χρήση βίας. Και είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Όσο περισσότερο απομακρύνεται η Άγκυρα από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και γενικά από τη Δύση, θα γίνεται όλο και πιο επιθετική στην περιοχή, τόσο πιθανότερο είναι αυτό το σενάριο να γίνει επιλογή.Όσο η Άγκυρα συνεχίζει να τορπιλίζει την ουσιαστική, ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και εμμένει στις επεκτατικές της πολιτικές, τότε άλλα σενάρια εκδίωξης της από την μεγαλόνησο θα αρχίσουν σταδιακά να μπαίνουν σε εφαρμογή. Και ναι μπορεί να σας φαίνεται περίεργο αυτό που λέμε, αλλά σας το έχουμε ξαναπεί ΕΔΩ , και ΕΔΩ . ." Έχει αποφασιστεί ότι το νησί (Κύπρος) πρέπει να ελέγχεται στρατιωτικά μόνο από το ΝΑΤΟ. Παραμονή τουρκικού στρατού δεν πρόκειται να υπάρξει.Θα φύγουνε....Αν είναι έξυπνοι με το καλό και θα το παζαρέψουν για να πάρουν κάποια ανταλλάγματα.Αλλιώς με κλωτσές και θα φάνε και δάχτυλο χοντρό." ..και 

 "..η Κύπρος και οι σύμμαχοί της έχουν το δικαίωμα να εκδιώξουν μια μέρα τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί ακόμη με τη βία, εάν αποτύχουν τα άλλα καταναγκαστικά μέτρα"...Αυτά τα λέει ο Αμερικανός αναλυτής Michael Rubin.!!

Από το 2018 σας το έχουμε πει. Ένας λόγος που η Τουρκία καθυστερεί να βγεί από το ΝΑΤΟ είναι ακριβώς αυτός. Θέλει να κερδίσει χρόνο για αρπάξει ότι μπορεί από την Κύπρο και από τα ενεργειακά κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου. Η εισβολή της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε επίσημα στο πλαίσιο των Συνθηκών του Λονδίνου και της Ζυρίχης ως εγγυητικό κράτος για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης για την Κύπρο. Ωστόσο, αυτή ήταν απλώς μια δικαιολογία της Άγκυρας να καταλάβει τη βόρεια Κύπρο σύμφωνα με τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας.
Στην πραγματικότητα η Άγκυρα δεν ενδιαφερόταν ποτέ να «προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους» από τον υποτιθέμενο  ελληνικό υπερεθνικιστικό πραξικόπημα ή να τους απελευθερώσει. Το πραγματικό ενδιαφέρον ήταν πάντα ο έλεγχος της Κύπρου. Οι Τουρκοκύπριοι ήταν απλώς ένας άνετος και χρήσιμος μοχλός για αυτόν τον στόχο. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ το ανέχονταν σιωπηλά λόγω του βασικού ρόλου της Άγκυρας στη μεγάλη στρατηγική του Ψυχρού Πολέμου.
Τώρα τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Δεν υπάρχει πλέον Ψυχρός Πόλεμος, η Τουρκία δεν είναι ο παλιός σύμμαχος με την ίδια ζωτική λειτουργία , η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ, ενώ η επιθετική και επεκτατική Τουρκία είναι ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης παίζοντας ένα επικίνδυνο παιχνίδι στην περιοχή. Τι μπορεί να γίνει :

Mια ισχυρή πολυεθνική ναυτική δύναμη όπως ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Ελλάς, Αίγυπτος , Ινδία, και άλλες χώρες  να διαχωρίσει και να αποκόψει το Βόρειο τμήμα της Κύπρου από την πλευρά της Τουρκίας από την θάλασσα (ναυτικό αποκλεισμό) , και σε συνδυασμό με μια επαρκώς καθορισμένη πολιτική πίεση και οικονομική πίεση σε όλους τους τομείς, η Άγκυρα θα δεχόταν να αποσύρει τον στρατό της από το νησί. Αυτό θα τερματίσει τον διαχωρισμό της Κύπρου και θα τερματίσει το αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η Τουρκία δεν ενεργεί ως σύμμαχος της Δύσης. Για αυτό και στην πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Η Κύπρος στο προσεχές διάστημα θα είναι η τελευταία δοκιμασία για την Άγκυρα.Είτε η Άγκυρα θα συμφωνήσει σε ένα σχέδιο ενοποίησης για την Κύπρο και να τερματίσει την κατοχή του νησιού που συνεχίζεται από το 1974, είτε θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Στις 11 το πρωί ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη. Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει με συνάντηση της ολομέλειας των συμμετεχόντων μερών και με εναρκτήριες αναφορές του ΓΓ των ΗΕ, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ με τα εμπλεκόμενα μέρη, στο κτήριο των ΗΕ, στη Γενεύη.

Συγκεκριμένα, με συμμετοχή 1 συν 5, ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 3μμ (ώρα Κύπρου) και μια ώρα αργότερα θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κo Νίκο Δένδια. Στις 5μμ (ώρα Κύπρου), ο ΓΓ των ΗΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ντόμινικ Ράαμπ και μία ώρα αργότερα με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Στις 7μμ ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει συνάντηση της ολομέλειας της διάσκεψης, στις 8μμ (ώρα Κύπρου) και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ημέρα της Άτυπης Πενταμερούς, την Τρίτη 27/04, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε χωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Τατάρ, ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια. «Διαρκής και στενός ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου και επιβεβαίωση της πλήρους στήριξης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» έγραψε στο Twitter μετά τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας. Όλες οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο Intercontinental. Ακολούθως, παρατέθηκε δείπνο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές που συμμετέχουν στην Διάσκεψη.

ΠΗΓΗ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή θεωρώ βαρύνουσα την γνώμη σας, θα μπορούσατε να εξηγήσετε το ρόλο Στόλτεμπεργκ, και επίσης το τί άλλαξε σε 4 χρόνια, και από εκεί που οι χάρτες Μπά'ι'ντεν συνέπιπταν με τα σχέδια της Τουρκίας για το χώρισμα των πετρελαίων, τώρα έχουμε όλ'αυτά τα μπραντ ντε φέρ με τον Ερντο;; Εκτός αν όντως πάρει αυτά τα κομμάτια η Νέα Τουρκία, που θα είναι κομμάτι της σημερινής

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Τι άλλαξε μέσα σε 4 χρόνια ;;;

- Άλλαξε ότι η η Κίνα είναι το “δεκανίκι” του Ερντογάν και “Δούρειος Ίππος” της στη Δύση.Ο Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε κινέζικο εξαρτημένο κράτος. Εκτός από την οικονομική συνεργασία, Κίνα και Τουρκία έχουν εμβαθύνει ακόμα πιο πολύ και τις διμερείς αμυντικές σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ανταλλαγής πληροφοριών και του κυβερνο-πολέμου. Ο Ερντογάν έχει αποστατήσει απο την Δύση.Έτσι ο «τουρκικός κόσμος» γίνεται η γεωπολιτική Οδός του Μεταξιού που φέρνει την Κίνα ευθέως στη Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει κατακτηθεί οικονομικά από την Κίνα.Οι Τούρκοι, λαός χαμηλά στην ιεραρχία των μογγολικών φυλών, υποτάχθηκαν στους φυσικούς αφέντες τους.

Μια Κίνα που οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο πραγματικός εχθρός και όχι οι Ρώσσοι.
Διάβασε αν θέλεις και αυτήν την ανάλυση μου εδώ , και θα καταλάβεις περισσότερα.

https://zeys-elaynon.blogspot.com/2021/04/blog-post_817.html

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Όσο για τον Στόλτεμπεργκ ένας απλός υπάλληλος άλλων είναι. Το ΝΑΤΟ δεν του ανήκει και αυτοί που το δημιούργησαν δεν το δημιούργησαν ούτε για την προστασία των ΗΠΑ ούτε κάποιας άλλης χώρας. Παρά μόνο για την προστασία των μεγάλων εταιρειών της ενέργειας. Τα στρατιωτικά μέσα δεν είναι παρά ΟΡΓΑΝΑ για την επίτευξη πολιτικών επιδιώξεων. Και πίσω απο τις πολιτικές επιδιώξεις κρύβονται επιχειρηματίες και εταιρείες. Να δώσω ένα παράδειγμα.

Όταν ο Ροκφέλλερ εκνευρίστηκε με μια απόφαση του τότε Αμερικανού προέδρου, πήρε τηλέφωνο τον Διοικητή της βάσης του Νόρφολκ -εκεί που βρίσκεται η έδρα της Δύναμης ΔΕΛΤΑ- και τον ΔΙΕΤΑΞΕ να "τυφλωθούν" τα αεροπλάνα στην έρημο και να μην εκτελέσουν την αποστολή.Το εγχείρημα έγινε και τα αμερικανικά αεροπλάνα συγκρούστηκαν στον αέρα και έπεσαν στην έρημο.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Να συμπληρώσω για τον Στόλντεμπεργκ, ότι ως βουλευτής στην Νορβηγία ΠΡΙΝ τοποθετηθεί στο ΝΑΤΟ ήταν πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Ενέργειας και πρωτεργάτης στην δημιουργία του “Ταμείου Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων” της Νορβηγίας. Για τα συμφέροντα της BP εργάζεται και η τοποθέτηση του στην θέση του Γ.Γ του ΝΑΤΟ επιβράβευση ήταν.

Τα μεγάλα παιδιά της ενέργειας και οι CEO καθορίζουν το παιχνίδι.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΎ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ