ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Νεα για το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Η πληροφορία είναι ότι ο ΠΘ θέλει λοκχιντ.!! .."Με εντολή από ψηλά" λοκχιντ να περιμένετε. Και από εμάς μπινελίκια και στα ψηλά προσεχώς.

Φαίνεται πως το θέμα που αφορά την απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών για το Πολεμικό μας Ναυτικό πλησιάζει στην λήξη του.

Χωρίς πολλά λόγια και “περικοκλάδες”, η πληροφορία που διαθέτει η “Προέλαση”, αναφέρει ότι το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, θα ολοκληρωθεί απο τον αμυντικό εργολάβο των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής Lockheed Martin.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του proelasi.com το πρόγραμμα των φρεγατών κατόπιν “εντολής που ήρθε από πολύ ψηλά” θα ανατεθεί -όπως και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ- στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin.

Η Lockheed Martin συμμετέχει στο πρόγραμμα του ΠΝ προφέροντας το πλοίο Multi-Mission Surface Combatant (MMSC).

Δεν γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορείς σχετικά με τα πλοία που θα περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση λύση καθώς η πληροφορία αφορά μόνο την επιλογή της χώρας που θα αναλάβει το πρόγραμμα νέων φρεγατών του ΠΝ.

Για την ιστορία. για ένα χρονικό διάστημα, Γαλλία και Ελλάδα συμμετείχαν σε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για δύο φρεγάτες τύπου FDI. Ωστόσο, παρά την υπογραφή της LOI τον Οκτώβριο 2019 η Ελλάδα αποφάσισε να διατηρήσει την επιλογή ανοιχτή και πλέον εξετάζει διάφορες σχεδιάσεις. Οι σχεδιάσεις που εξετάζονται σήμερα είναι:

· Lockheed Martin με MMSC

· Naval Group με FDI/Belharra

· TKMS με MEKO A200NG (ή MEKO A300)

· Babcock με Type 31/Arrowhead

· Navantia (πιθανόν με την F-110)

· Fincantieri (πιθανόν με την FREMM)

Η διαδικασία προμήθειας δεν φαίνεται να είναι ένας «κλασικός ανοιχτός διαγωνισμός» αλλά διαπραγματεύσεις σε επίπεδο διακυβερνητικών συνομιλιών με κάθε πλευρά.

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: