ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Το έμβλημα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ).

 Υπ' αριθμ. 2 Σ 8/27 Απριλίου 2021 Απόφαση ΚΥΣΕΑ.
«.....καί ἐγένετο Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ).....»
Το πρώτο βήμα για το Αύριο των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων!
«ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» pic.twitter.com/nkKG6BnCeV

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Bλέπουμε το έμβλημα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) που έχει την φράση  «Και βήμα πρόσθες» , με ένα ξίφος, που συγκρατείται κατακόρυφα από δύο πτέρυγες.. Η φράση προέρχεται από την πραγματεία “Λακαινών Αποφθέγματα” του Πλουτάρχου στο κεφάλαιο “Ηθικά”. Όταν η Λάκαινα έδωσε ένα κοντό ξίφος για το πόλεμο στον γιο της, εκείνος παραπονέθηκε: «Είναι κοτό, μάνα, το ξίφος που μου χάρισες και δεν φτάνει να χτυπήσω τον εχθρό».

«Και βήμα πρόσθες» του απάντησε λακωνικά η Σπαρτιάτισσα. Τον συμβούλεψε δηλαδή, την ώρα του πολέμου να κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά, ώστε να πλησιάσει τον αντίπαλο.Η συγκλονιστική φράση αποδίδει το ηθικό που έχουν τα στελέχη των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων που συνήθως είναι ελαφρά εξοπλισμένα και καλούνται να αντιμετωπίσουν εκ του σύνεγγυς τον εχθρό.

Το ξίφος αποτελούσε στην αρχαιότητα το κατ’ εξοχήν όπλο των ελαφρά οπλισμένων τμημάτων που αναλάμβαναν επιθετικές και αιφνιδιαστικές αποστολές, ενώ οι πτέρυγες παραπέμπουν στις Ειδικές Επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

1 σχόλιο:

ΑΡΡ. είπε...



Κ α ι (ενν. ήρωος, αρετής ή ανδρείας) β ή μ α π ρ ό σ θ ε ς (πρόσθεσε) ίνα λάβη το ξίφος αυτό το απαραίτητον μήκος προς επιτέλεσιν του σκοπού του.


Υ.Γ.
Αν εξαιρέσωμεν τους τυφλούς νόμους της φύσεως,
τίποτα δεν κινείται και δεν λειτουργεί εις αυτόν τον κόσμον
που να μην έχει Ελληνικήν την καταγωγήν !!!

Ερρίκος Μάιν, καθηγητής νομικής του Κέιμπριτς.