ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021

Η αποστρατικοποίηση , τα "αβύθιστα πυραυλοφόρα" και η φόρμουλα-παγίδα.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Για το θέμα αποστρατικοποίηση τα λέγαμε ΕΔΩ...και μάλιστα αναλυτικά.Στο σημερινό άρθρο του SL βλέπουμε και την εξήγηση γιατί δεν προχωράνε έξυπνες εξοπλιστικές λύσεις στα νησιά...." Ο Πάιατ, όπως και ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, δεν λένε ψέματα όταν δηλώνουν πως οι κυβερνήσεις τους δεν πιέζουν την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, όμως, την πιέζουν να δεσμευτεί πως θα αποσύρει “επιθετικά” όπλα ή τουλάχιστον δεν θα εγκαταστήσει “έξυπνα” πυραυλικά συστήματα στα νησιά, όπως επιβάλει στοιχειώδης στρατιωτική και πολιτική λογική, προκειμένου η ελληνική αποτρεπτική στρατηγική να καταστεί συμπαγής, αξιόπιστη και τελικώς αποτελεσματική.".!!!!!!!

Αν η Αθήνα συμφωνήσει τότε δεν είμαστε κυρίαρχο κράτος. Που δεν είμαστε φυσικά, αλλά θα γίνουμε ρεζίληδες σε όλη την υφήλιο. Εμείς τα λέγαμε από τον Σεπτέμβριο του 2020....." Αν δεν το έχετε πάρει γραμμή ακόμη, η αποστρατιωτικοποίηση/αφοπλισμός είναι ήδη γεγονός. Προβλέπεται σημαντική μείωση δυνάμεων και μέσων, στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την νέα δομή των Ε.Δ. Με προφανή σκοπό, στην επόμενη τροποποίηση να φύγουν και τα ρέστα. Φυσικά μην περιμένετε από κανένα πωλητικό λαμόγιο  είτε αριστερό είτε δεξιό, είτε βασιλικό, είτε χουντικό κουκλοθέατρο να το παραδεχτεί. Όλοι τα ίδια σκατά είναι. Ζητω-Νουδούλα, Μπραβο-Ντέντια και Μονο-Κούλι.
Ότι θα φύγει ο στρατός από τα νησιά, δεν είναι απαραίτητο, ούτε να γίνει με γραπτή συμφωνία, ούτε να το ξέρει το πόπολο. Αρκεί να καταργηθούν κάποιες μονάδες στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της δομής των Ε.Δ. και να γίνουν σταδιακά οι μονάδες εθνοφυλακής, αυτό που λέει το όνομά τους. Απλές μονάδες εθνοφυλακής, χωρίς βαρέα όπλα, χωρίς αντιαεροπορικό πυροβολικό, χωρίς "προσκεκολλημένους", χωρίς ομάδες ειδικών δυνάμεων "για εκπαιδευτικούς σκοπούς", χωρίς μόνιμους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς. ΑΥΤΟ ΖΗΤΑΝΕ ΟΙ "ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ " από το Κούλι, δεν του ζητάνε, να βγει στο δρόμο με καμμιά ντουντούκα και να φωνάζει "αύριο αποστρατιωτικοποιώ τα νησιά
". 

Σήμερα έρχεται το άρθρο στο SLpress και μας επιβεβαιώνει.!!! Χαιρετίσματα στους ΝουΔούλους....ζείτε τις τελευταίες μέρες της Πολιτικής σας Πομπηίας. Όσο για τους "φίλους και συμμάχους" θα αφήσω τους Σίνες να σας τσακίσουν .

Στην πρόσφατη δημόσια αντιπαράθεση Δένδια-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να ζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις συνθήκες. Εισέπραξε την πληρωμένη απάντηση του Έλληνα ομολόγου του, ο οποίος αναφέρθηκε ευθέως στην τουρκική απειλή, στη στρατιά του Αιγαίου και στον αποβατικό στόλο.

Το περιστατικό επανέφερε το ζήτημα στην επικαιρότητα, αλλά μόνο σ’ ένα πρώτο επίπεδο. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για το ζήτημα-κλειδί της ελληνικής αποτρεπτικής στρατηγικής και κατ’ επέκταση και της ελληνοτουρκικής διένεξης. Τον τελευταίο καιρό, η Άγκυρα, μάλιστα, έχει μετατρέψει την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών σε αιχμή του διπλωματικού της δόρατος.

Είναι κοινό μυστικό, μάλιστα, πως κατά καιρούς ασκούνται στην Αθήνα πιέσεις από το Βερολίνο και από την Ουάσιγκτον για να αποδεχθεί “μερική αποστρατιωτικοποίηση”. Υπενθυμίζουμε τη δήλωση Πομπέο ότι «πρέπει να μειώσουμε το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διπλωματικά μέσα, όχι στρατιωτικά». Η δήλωση εκείνη, σε συνδυασμό με την κυβερνητική σιωπή, είχε τροφοδοτήσει σχετικά δημοσιεύματα, υποχρεώνοντας τον πρεσβευτή Πάιατ να προβεί σε διάψευση μέσω Twitter: «Η Αμερική δεν κάνει τέτοιες προτάσεις (για αποστρατιωτικοποίηση). Μια ασφαλής και ισχυρή Ελλάδα είναι προς το συμφέρον της Αμερικής».

Μετά την κρίση στα Ίμια (1996), οι Αμερικανοί είχαν ρίξει στο τραπέζι την πρόταση η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αφήνοντας εκεί μόνο τις δυνάμεις που προβλέπουν οι Συνθήκες της Λωζάννης (του 1923 για το βορειοανατολικό Αιγαίο) και των Παρισίων (του 1947 για τα Δωδεκάνησα). Σε αντάλλαγμα, οι Τούρκοι θα απέσυραν τη Στρατιά του Αιγαίου στο εσωτερικό και τον αποβατικό στόλο τους από τα μικρασιατικά παράλια.

Η προφανής παγίδα

Αν και τότε οι γνωστοί κύκλοι στην Αθήνα συζητούσαν με διάθεση αποδοχής αυτή την πρόταση, η παγίδα ήταν πολύ προφανής για να γίνει αποδεκτή. Είναι προφανές ότι σε περίπτωση κρίσης οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις και ο αποβατικός στόλος θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε 24 ώρες, ενώ ο επανεξοπλισμός των νησιών θα απαιτούσε μήνες, εάν καθίστατο εφικτός.

Έτσι, στο διπλωματικό παρασκήνιο είχε πέσει δεύτερη πρόταση. Τότε, η κυβέρνηση Σημίτη είχε προτείνει την παραπομπή στη Χάγη της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της κυριαρχίας των Ιμίων. Για να διευκολύνει την υιοθέτηση της πρότασης από τους Τούρκους, μάλιστα, η Αθήνα είχε απελευθερώσει το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της ΕΕ προς την Τουρκία, που μέχρι τότε μπλόκαρε.

Οι Τούρκοι, όμως, είχαν άλλα σχέδια. Στόχος τους ήταν να παραπεμφθεί στη Χάγη η αποστρατικοποίηση των νησιών. Ήθελαν να εκμεταλλευθούν την ασθενή νομική θέση της Ελλάδας για το ζήτημα, προκειμένου να θέσουν τα νησιά σε καθεστώς ομηρίας και κατ’ επέκταση να μπορούν να εκβιάζουν αποτελεσματικά την Αθήνα. Αν η αποστρατιωτικοποίηση πήγαινε πακέτο με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η Άγκυρα εκτιμούσε (όχι αβάσιμα) πως μάλλον θα έχανε το έλασσον και θα κέρδιζε το μείζον, δηλαδή την αποστρατιωτικοποίηση.

Τι προβλέπουν οι συνθήκες

Στο σημείο αυτό είναι αναγκαία μία παρένθεση. Η Συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει ότι στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου μπορούν να υπάρχουν μόνο δυνάμεις από ντόπιους στρατεύσιμους. Η δε Συνθήκη των Παρισίων προβλέπει για τα Δωδεκάνησα την ύπαρξη δυνάμεων εσωτερικής ασφαλείας, όχι στρατού. Οι δεσμεύσεις αυτές είχαν επιβληθεί, επειδή οι Τούρκοι είχαν υποστηρίξει ότι τα νησιά μπορεί να χρησιμοποιηθούν από την Ελλάδα ως βάση εισβολής στη Μικρά Ασία. Σήμερα ο ισχυρισμός αυτός προκαλεί γέλια.

Μέχρι το 1974, η Ελλάδα σεβόταν τις συνθήκες. Μετά το 1974 η τουρκική απειλή κατέστη συγκεκριμένη όχι μόνο λόγω της εισβολής στην Κύπρο, αλλά και λόγω του ότι το 1975 συστάθηκε με έδρα τη Σμύρνη η στρατιά του Αιγαίου, που έχει ως στόχο τα ελληνικά νησιά. Έτσι, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να τα οχυρώσει. Νομικά στηρίζεται στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που υπερισχύει των συνθηκών και το οποίο προβλέπει το δικαίωμα της άμυνας.

Η ελληνική πλευρά έχει νομικά το δικαίωμα να αρνηθεί την παραπομπή του συγκεκριμένου θέματος, γιατί δεν έχει αναγνωρίσει στο Διεθνές Δικαστήριο δικαιοδοσία για θέματα άμυνας. Πολιτικά, όμως, είχε βρεθεί σε μειονεκτική θέση, γιατί η ίδια η Αθήνα έχει αναγάγει τη Χάγη σε κεντρικό διπλωματικό εργαλείο επίλυσης των ελληνοτουρκικών. Αυτό είχε φανεί από όταν οι Αμερικανοί στη δεκαετία του 1990 είχαν υιοθετήσει την τουρκική απαίτηση και πίεζαν τον τότε υπουργό Εξωτερικών Πάγκαλο να αναγνωρίσει στη Χάγη και δικαιοδοσία για θέματα άμυνας, ή να αρχίσει μία συνολική διαπραγμάτευση για το Αιγαίο. Όταν ο Πάγκαλος είχε αρνηθεί, η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει και επισήμως να παραπεμφθούν στη Χάγη όλες οι «εδαφικές διαφορές»!

Δικαιολογημένα ο τότε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ είχε δηλώσει ότι εκείνη «η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πλησιάζει τις τουρκικές θέσεις», προσθέτοντας με εμφανή ικανοποίηση ότι γι’ αυτό και είχε προκαλέσει σοκ στην Αθήνα. Κι όμως, η εξέλιξη εκείνη δεν ήταν έκπληξη. Από την άνοιξη του 1996 και επανειλημμένως είχα γράψει στην “Καθημερινή” και στον “Επενδυτή” ότι η Ουάσιγκτον θα προωθούσε τη φόρμουλα του πακέτου, δηλαδή την παραπομπή στη Χάγη αθροιστικά όλων των θεμάτων που θα έθετε η μία και η άλλη πλευρά, μετατρέποντας τη Χάγη σε μπούμεραγκ για την ελληνική διπλωματία.

Αποστρατιωτικοποίηση και “επιθετικά” όπλα

Αυτά τότε. Ισχύουν ακριβώς τα ίδια και σήμερα; Η απάντηση είναι όχι. Μπορεί και σήμερα οι Τούρκοι να θέτουν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης, αλλά γνωρίζουν ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αφοπλίσει τα νησιά. Γιατί το θέτουν τότε; Το θέτουν όχι τόσο για να πάρουν κάποιο αντάλλαγμα κάπου αλλού, όσο επειδή ελπίζουν ότι υπό το κράτος του φόβου η Αθήνα μπορεί να αποσύρει σιωπηλά από τα νησιά τα “επιθετικά” όπλα, δηλαδή οπλικά συστήματα που μπορούν να πλήξουν στόχους στη ζώνη των μικρασιατικών ακτών. Με άλλα λόγια δεν τους ενδιαφέρουν οι στρατιώτες, αλλά οι πύραυλοι.

Κυρίως, όμως, το θέτουν για να αποτρέψουν τη μετατροπή των νησιών σ’ αυτό που μπορούν να μετατραπούν: σε μία αλυσίδα βάσεων πυραυλικών συστημάτων (εδάφους-εδάφους, εδάφους-αέρος και εδάφους-θαλάσσης), τα οποία θα αποτελούν την καλύτερη αποτροπή. Κι αυτό, επειδή θα μπορούν να ελέγξουν σε μεγάλο βαθμό το Αιγαίο σε αέρα και θάλασσα, αλλά και να πλήξουν με ακρίβεια ζωτικούς στόχους σε μεγάλο βάθος στη δυτική Τουρκία, αν όχι και ανατολικότερα.

Αυτός είναι ο δυνητικός εφιάλτης των Τούρκων στο στρατιωτικό επίπεδο. Ακόμα κι αν σε μία σύγκρουση κατάφερναν με απόβαση να καταλάβουν ένα ή και δύο ελληνικά νησιά, το στρατιωτικό και οικονομικό κόστος που θα πλήρωναν θα ήταν πολλαπλάσιο. Με άλλα λόγια, η ελληνική αποτρεπτική στρατηγική θα αποκτούσε πολύ πιο αξιόπιστη βάση. Η Άγκυρα θα υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει τα νταηλίκια, με τα οποία προωθεί τις μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας.

Η μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος

Εδώ ακριβώς “μπαίνουν στη σκηνή” η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο. Ο Πάιατ, όπως και ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, δεν λένε ψέματα όταν δηλώνουν πως οι κυβερνήσεις τους δεν πιέζουν την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, όμως, την πιέζουν να δεσμευτεί πως θα αποσύρει “επιθετικά” όπλα ή τουλάχιστον δεν θα εγκαταστήσει “έξυπνα” πυραυλικά συστήματα στα νησιά, όπως επιβάλει στοιχειώδης στρατιωτική και πολιτική λογική, προκειμένου η ελληνική αποτρεπτική στρατηγική να καταστεί συμπαγής, αξιόπιστη και τελικώς αποτελεσματική.

Αυτό το νόημα είχε η δήλωση Πομπέο περί μείωσης του στρατιωτικού αποτυπώματος. Το ίδιο νόημα έχουν και οι συναφείς δηλώσεις από εταίρους και συμμάχους. Ακριβώς γι’ αυτό, δεν αρκεί η δήλωση ότι δεν τίθεται θέμα αποστρατιωτικοποίησης. Η Αθήνα οφείλει να καταστήσει πάγια εθνική θέση ότι δεν πρόκειται να αναλάβει την οποιαδήποτε δέσμευση έναντι Τουρκίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ αναφορικά με την άμυνα των νησιών. Αυτό ως πρώτο βήμα, γιατί το δεύτερο και σημαντικότερο είναι να μετατραπούν τα νησιά σε “αβύθιστα πυραυλοφόρα”.

ΠΗΓΗ

 

 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφού οι αμρικάνοι (μπάιντεν,πάιατ κλπ) είναι με τον δένδια και "τρίξανε τα δόντια στον ερντογάν" γιατί να δώσουν τέτοιες οδηγίες;Πως γίνεται να υπάρχουν και η αμερικανοκίνητη και η γερμανοκίνητη μεριά της νδ,αλλά όλοι να οδεύουν με βάση τη γερμανοκίνητη;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Έχω ξαναγράψει ότι αυτό που ονομάζεται Αμερική δεν είναι κάτι ενιαίο. Άλλη η πολιτική που ακολουθείται απο την πολιτική πλευρά του Μπάιντεν και άλλη πολιτική ακολουθεί η νυφίτσα ο εβραιοχαζάρος Pyatt.Aυτός είναι μισέλλην.Ο σκοπός των Αμερικάνων είναι αυτός....με την γλώσσα μας να γυαλίσουν τα παπούτσια του Ερντογάν.!!! Και για να μην πάει η Τουρκία οριστικά με την Κίνα να της δώσουν δικό μας κομμάτι.

Η κατάσταση θυμίζει την αχαριστία του Αγαμέμνονα/Η.Π.Α/ΝΑΤΟ στον Αχιλλέα/Ελλάδα...όταν ενώ εκείνος μάτωνε και πολεμούσε για την συμμαχία...εκείνος του φέρθηκε πούστικα και του πήρε την "Βρισηίδα" .Θα τα πούμε όμως καλά με τα κοπρόσκυλα...μην ανησυχούν θα φάνε "μπιφτέκι".

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Επί προεδρίας Τράμπ οι ΗΠΑ απαιτούσαν να αποστρατιωτικοποιηθούν μερικώς τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ιδιαίτερα ζητούσαν την απομάκρυνση «αμερικανικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων», τα οποία είναι οι πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών M270 MLRS.

kakos04 είπε...

Καλημέρα , όλοι οι σύμμαχοι πρέπει να τιμωρηθούν όταν θα έρθει η ώρα για την μακροχρόνια στάση τους παράλληλα με την ληστεία που μας κάνουν . Στα υπόλοιπα ας μας άφηναν να δημιουργήσουμε δικά μας όπλα αν δεν θέλουν τα δικά τους στα νησιά .........