ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

ΜΙΑ ΤΡΥΠΙΑ ΦΟΥΣΚΑ ΠΟΥ ΦΟΥΣΚΩΣΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η παγκόσμια οικονομία πΚ και στην μΚ εποχή: Μιά τρύπια φούσκα που φούσκωσε και άλλο και κάτι άλλοι παραλογισμοί εγκλεισμού. 
 
Τα δεδομένα:
-Οι 2.095 δισεκατομμυριούχοι έχουν περιουσία 8 τρισεκ. δολάρια δηλαδή το 36% του ΑΕΠ των ΗΠΑ ή 44 φορές το ελληνικό ΑΕΠ του 2020.
-Ο χρυσός σε αξία ανέρχεται στα 10,9 τρισεκ. δολάρια μόνο, τόσο αξίζουν οι 197,576 τόνοι χρυσού.
-Η αξία των διεθνών χρηματιστηρίων ανέρχεται σε 89,5 τρισεκ. δολάρια, με την Wall Street να αντιπροσωπεύει το 46%.
-Οι συνολικές καταθέσεις παγκοσμίως ανέρχονται σε 35,2 τρισεκ. δολάρια ενώ κάθε άλλη μορφή χρήματος που κυκλοφορεί (πλαστικό, χάρτινο κλπ) φθάνει συνολικά στα 95,7 τρισεκ. δολάρια.
-Το διεθνές κρατικό και ιδιωτικό χρέος που είχε εκτιναχθεί πριν τον κορωνοιό έφθασε στα 253 τρισεκ. δολάρια ή 322% του διεθνούς ΑΕΠ. Τα 70τρισ είναι κρατικό χρέος. Από αυτα και μόνο από αυτα παράγεται, από το 74 και μετά, νέο χρήμα.
-Η αξία του παγκόσμιου real estate δηλαδή της συνολικής ακίνητης περιουσίας φθάνει στα 281 τρισεκ. δολάρια.
-Κατά την Credit Suisse οι περιουσίες σε παγκόσμιο επίπεδο, φθάνουν στα 360,6 τρισεκ. δολάρια.
-Οι αγορές παραγώγων των δανείων φθάνουν όμως στα 558,5 τρισεκ. δολάρια ενώ τα παράγωγα πάσης φύσεως φθάνουν το 1 quadrillion!!!. Συνολικά δηλαδή 1.558.500 δισ αέρας κοπανιστός. Αυτός είναι η πραγματική κινητήρια δύναμη της οικονομίας. 
 
Γιατί όλα αυτά έχουν σημασία;;
 
Παρά τον τεράστιο πλούτο, πριν τον κορωνοιό, οι παγκόσμιες οικονομίες είχαν βαλτώσει, επιβραδύνονταν. Οι κεντρικές τράπεζες δεν απέδιδαν καθώς η ποσοτική χαλάρωση δηλαδή η αλχημεία τους και τα αρνητικά επιτόκια, ξεθώριαζε. Αργά ή γρήγορα, ο ανοδικός κύκλος στις οικονομίες θα τελείωνε. Οι φούσκες θα έσκαγαν μοιραία και βίαια, οι οικονομίες θα επιβραδύνονταν, ο καθοδικός κύκλος θα διαδεχόταν τον ανοδικό που είχε κρατήσει π.χ. στις ΗΠΑ 11 χρόνια.
 Ο κορωνοιός και η προπαγάνδα φόβου που τον συνόδευσε ήταν μια τεράστια ευκαιρία.
 
Τι συνέβη;
Αποφάσισαν τα κράτη να ρίξουν 13,6 τρισεκ. δολάρια δημοσιονομικά κίνητρα και νομισματικές παρεμβάσεις. Εκτύπωσαν δηλαδή ψεύτικο χρήμα, που δεν θα έχει καμία απολύτως βαρύτητα.
Έτσι όμως τα δημοσιονομικά ελλείμματα εκτινάχθηκαν ενώ τα εταιρικά κέρδη βυθίζονται αλλά τα χρηματιστήρια ανακάμπτουν. Παράλογα πράγματα, ε;;
 
Ο στόχος του παραλογισμού ήταν όμως ένας:
Μην σκάσει η φούσκα των χρηματιστηρίων και παραγώγων!!!
Αυτό που συνέβη δεν έχει προηγούμενο τυπώνουν ψεύτικο χρήμα, οι κεντρικές τράπεζες που δεν παράγουν απολύτως τίποτε, όμως έχουν καλούς εκτυπωτές που εκτυπώνει χρήμα που δεν συσχετίζεται με καμία αξία.
 
Έπρεπε οι διεθνείς οικονομίες, αγορές και οι πραγματικές που άρχισαν να δείχνουν σημάδια κρίσης και προσφοράς και ζήτησης, να πάρουν πάλι εμπρός.
Πριν τον κορωνοιό δεν υπήρχε αφορμή, δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις δημοσιονομικές εκτροπές χωρίς τιμωρία από τις αγορές και από τους πολίτες, που θα πρέπει τώρα με λιτοτητες να πληρώσουν την νύφη της κρίσης. 
 
Ο κορωνοιός ήταν το τέλειο άλλοθι, ήταν η απόλυτη ευκαιρία, να τιναχθεί στον αέρα και το μοντέλο διακυβέρνησης "της παγκοσμιοποιησης" του πλανήτη. Αφού λειτούργησε για κάποια χρόνια εν συνεχεία δεν απέδιδε!
Έτσι βρήκαν την ευκαιρία να συνεχίσουν να φουσκώνουν τις φούσκες πάνω στις οποίες κάθονται τα διεθνή συμφέροντα.
 
Ο απλός πολίτης είναι ένα ασήμαντο πιόνι, χειραγωγείται δια του φόβου ή της προπαγάνδας και λειτουργεί ως μαριονέτα. Και αν ξεφύγει η κατάσταση, πάλι lockdown λέει...
Όμως ο στόχος προς το παρόν επιτεύχθηκε 13,5 τρισεκ. θα πέσουν στις οικονομίες ακόμη και εάν αποτελούν – μέρος αυτών – ψεύτικο χρήμα, πλαστό που δεν αντικατοπτρίζει καμία αξία.
Ο κόσμος δεν σώθηκε απλά έγινε πιο ψεύτικος από πριν. Η φούσκα συνεχίζει να φουσκώνει καλλιεργώντας ουτοπίες.
 
Αλλά το μέγα ερώτημα παραμένει:
Τι πρέπει να κάνουμε τώρα αν, παρ' όλα αυτά, η φούσκα σκάσει από μια ανεξέλεγκτη κατάσταση προκαλώντας ντόμινο καταρρεύσεων χάρτινων πύργων;;
Ως Έλληνας ένα μόνο ξέρω να πω. Αυτό είναι πλέον πολύ πιθανό. Το σύστημα πλησιάζει πλέον επικίνδυνα την κατάσταση "εκτός ισορροπίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: