ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Είναι λογικό να μας ενοχλεί η έλλειψη σόναρ στις Doha. Βέβαια, να σκεφτούμε ότι κοντέψαμε να πάρουμε φρεγάτες χωρίς σόναρ. Πολύ σημαντικό ότι gowind με Ραμ είναι στα 400 εκ και η τιμή της Ντόχα χωρίς σόναρ 500 συν. Πάμε Γαλλικά.
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των κορβετών Gowind και Doha. Οι προτάσεις Γαλλίας και Ιταλίας.
Η νέα ‘’ναυμαχία’’ για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού άρχισε αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για αγορά τριών συν μιας Γαλλικών φρεγατών Belharra από τη Naval Group. Οι Γάλλοι ήδη είχαν καταθέσει στο ‘’πακέτο’’ της προσφοράς τους για τις Belharra και την πρότασή τους για επίσης τρεις συν μία κορβέτες Gowind σαν αυτές που ήδη ναυπηγούνται για λογαριασμό του Αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού. Πρόταση εξαιρετικά δελεαστική για τον Στόλο αφού πρόκειται για ένα σύγχρονο πολεμικό πλοίο, μια Μονάδα επιφανείας με δυνατότητες που πλησιάζουν αυτές της Belharra.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό κόστος για κάθε Gowind με πλήρη οπλισμό και υποστήριξη για τουλάχιστον τρία χρόνια αγγίζει περίπου τα 400 εκ ευρώ. Πρόκειται για την Gowind 2500 με 16 θέσεις για αντιαεροπορικούς πυραύλους Μica, 8 εκτοξευτές αντιπλοικών Exocet Block 3, πυροβόλο 76mm, αντιπυραυλικό σύστημα RAM, Sonar τρόπιδας αλλά και συρόμενο Sonar Captas 2, όπως και δυνατότητα μεταφοράς ελικοπτέρου αλλά και μη επανδρωμένου. Ένα πλήρες ‘’πακέτο’’ οπλισμού που παραπέμπει ουσιαστικά σε μια μικρή φρεγάτα με σαφώς πολύ πιο μεγάλη δύναμη πυρός από τις κύριες Μονάδες επιφανείας που διαθέτει σήμερα ο Στόλος, δηλαδή τις MEKO και φυσικά τις παλαιότερες με τεχνολογία 70’ S.
Ισχυρό πλεονέκτημα των Γάλλων και στην περίπτωση των Gowind όπως και των Belharra αποτελεί ο γρήγορος χρόνος παράδοσης. Με ενδεχόμενο μάλιστα το Πολεμικό Ναυτικό αν προχωρήσει γρήγορα σε συμφωνία να παραλάβει τις πρώτες δύο Gowing ακόμα και νωρίτερα από την πρώτη Belharra η οποία θα παραδοθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Μάρτιο του 2025. Οι Γάλλοι φέρονται μάλιστα να έχουν προτείνει την κατασκευή δύο ή ακόμα και τριών από τις τέσσερις Gowind σε Ελληνικά ναυπηγεία αν αυτό είναι εφικτό. Και μάλιστα να δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να κατασκευάζει μόνη της τις κορβέτες και να μπορεί ακόμα και να τις εξάγει τα επόμενα χρόνια.
Η απάντηση της πανίσχυρης Ιταλικής Fincantieri ήταν άμεση αφού συμφωνία για της Gowind ακόμα δεν υπάρχει και το Πολεμικό Ναυτικό παραμένει ανοιχτό σε προτάσεις. Η κορβέτα κλάσης Doha είναι αυτή που έχει ήδη προταθεί στον Ελληνικό Στόλο. Πλοίο το οποίο ήδη κατασκευάζεται από το 2018 για λογαριασμό του Ναυτικού του Κατάρ και αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που ονομάστηκε Doha.Ήδη δύο κορβέτες έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ ακόμη δύο βρίσκονται στο κατασκευαστικό στάδιο.
Πρόκειται για πλοίο εκτοπίσματος 3.250 τόνων με ιδιαίτερα ισχυρό οπλισμό. 16 αντιαεροπορικούς Aster 30, 8 αντιπλοικούς Exocet Block 3, αντιπυραυλικό RAM , πυροβόλο 76mm και δυνατότητα μεταφοράς ελικοπτέρου.
Σημαντικό μειονέκτημα για την Ιταλική κορβέτα είναι η απουσία Sonar για ανθυποβρυχιακό πόλεμο, παράμετρος εξαιρετικά σημαντική για τις απαιτήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου. Όμως η Fincantieri φέρεται να ξεκαθαρίζει ότι μπορεί να επιλύσει το συγκεκριμένο ζήτημα σύμφωνα με τις ανάγκες του πελάτη. Επιπλέον μειονέκτημα της Doha αποτελεί η τιμή της σε σχέση με την Gowind η οποία είναι σύμφωνα με πληροφορίες υψηλότερη κατά τουλάχιστον 100-150 εκ ευρώ και ξεπερνά το μισό δις για κάθε πλοίο.
Το ζήτημα πάντως των ναυπηγείων και το ενδιαφέρον της Fincantieri να επενδύσει στα ναυπηγεία της Ελευσίνας αποτελεί μια ακόμη παράμετρο που θα παίξει το ρόλο της στη νέα ‘’ναυμαχία’’. Με τους Γάλλους να παραμένουν ακλόνητο φαβορί λόγω ομοιομορφίας αλλά και της συμφωνίας για τις Belharra. Άλλωστε το Παρίσι όπως έδειξε και στη περίπτωση των Belharra διαθέτει και τη θέληση να πάρει το πρόγραμμα αλλά και κρυφά ‘’όπλα’’ τα οποία ίσως αφορούν είτε ακόμη χαμηλότερο κόστος είτε μεγαλύτερο σε εκτόπισμα πλοίο.
1 σχόλιο:
δεν μας έφτανε δηλαδή η συνεκπαίδευση Τούρκων σε πακιστανικά Ραφάλ(να'ναι καλά οι Ινδοί που ανακίνησαν το θέμα),η απόκτιση ίδιων με τα δικά μας γερμανικά υποβρύχια - τα οποία διορθώσαμε ώστε να μην γέρνουν - θα έχουμε τον γκείτονα να ξεψαχνίζει και τις κορβέτες μέσω Ντόχας...Αλήθεια ήρθη το εμπάργκο εναντίον του Κατάρ και μπορεί ΝΑΤΟ'ι'κή χώρα να τους πουλάει όπλα;;;Θα μου πι; Στόλτεμπεργκ έχει το ΝΑΤΟ,τσιτώνει τον Μπιντέ με ΣινοΡώσσους και κάνει τις δουλίτσες του
Δημοσίευση σχολίου