ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Μέχρι και οι Μαχμούτηδες οι Αιγύπτιοι φτιάχνουν πυρηνικά εργοστάσια.

BIG NEWS

Talks between Egypt & South Korea on providing technological support for El-Dabaa nuclear power plant, constructing a shipyard near the Suez Canal by Samsung Heavy Industries and purchasing K-9 Thunder self-propelled howitzer package with tech transfer worth $2 billion. pic.twitter.com/uWPGSpAEyk

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Μέχρι και οι Μαχμούτηδες  οι Αιγύπτιοι φτιάχνουν πυρηνικά εργοστάσια και εμείς πανηγυρίζουμε που θα τραβήξουμε καλώδιο για να συμπληρώσουμε απ' αυτά την ενέργεια που (δεν) παράγουν τα φουρφούρια. Κανονικά θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο την ελληνογαλλική συμμαχία και να ζητήσουμε από τους Γάλλους να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε πυρηνικό εργοστάσιο.

H Γαλλική EDF είναι πρωτοπόρα στην πυρηνική τεχνολογία και έχει αναλάβει την κατασκευή πολλών πυρηνικών σταθμών σε χώρες της Ευρώπης, στην Βρετανία αλλά και αλλού. Τα έργα που αναλαμβάνει θεωρούνται ως τα πιο ασφαλή. Επί πρωθυπουργίας Κάμερον στην Βρετανία (2010-2016) η κυβέρνηση συμφώνησε στην κατασκευή ενός νέου μεγάλου πυρηνικού σταθμού από την Γαλλική EDF στην επαρχία Σόμερσετ στην Ν.Δ. Αγγλία το οποίο θα παραδοθεί το 2025 και θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο εκεί παλαιάς τεχνολογίας.

Επίσης συμφώνησε καταρχήν και για την κατασκευή ακόμη τριών πυρηνικών σταθμών που θα αντικαθιστούσαν υφισταμένους παλαιάς τεχνολογίας. Ο ένας από την EDF σε συνεργασία με Κινεζική εταιρεία και άλλοι δύο από την Κινεζική. Αυτά όμως τα έργα είναι προς ματαίωση μετά την στροφή του 2016 με το Μπρέξιτ και την σύγκρουση με την Κίνα που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις μετά τον Κάμερον.

Η Βρετανία βρίσκεται προ του φάσματος στα επόμενα χρόνια να βρεθεί μπροστά σε μεγάλες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειες διότι έχει γίνει αντιληπτό ότι οι ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταΪκά κλπ) είναι αδύνατον να καλύψουν το κενό από το κλείσιμο των παλαιών σταθμών πυρηνικής ενέργειας και του τερματισμού της χρήσης του άνθρακα.

Η Ελλάδα πρέπει να συζητήσει από τώρα σοβαρά με την Γαλλία και την EDF συνεργασία για την κατασκευή και στην Ελλάδα 1-2 πυρηνικών σταθμών αν δεν θέλει να βρεθεί προ του κινδύνου έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε συνδυασμό με την εξόρυξη και του φυσικού αερίου και τις ΑΠΕ θα είναι η λύση για το μεταβατικό στάδιο μέχρι το 2060 που τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να αντικατασταθούν πλήρως.  Δυστυχώς όμως, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και η εξόρυξη υδρογονανθράκων, ΔΕΝ έχουν ΜΙΖΕΣ !!! Οπότε δεν αποτελούν κεντρική επιλογή, όσων μας ρουφούν το αίμα εδώ κι έναν αιώνα .

Η Γαλλική EDF είναι ένας γίγαντας στο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο. Είναι πρωτοπόρος στα έργα κατασκευής σταθμών πυρηνικής ενέργειας και έχει να περηφανεύεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πυρηνικό ατύχημα στα έργα της. Τα τεράστια οφέλη για την οικονομία και τους πολίτες που οι περισσότεροι σε Ελλάδα και Κύπρο ούτε καν διανοούνται.

Εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε ένα ανάλογο έργο όπως και η Βρετανία σε συνεργασία με την EDF προσωπικά θα έβλεπα ένα παρόμοιο έργο με ένα όμως αντιδραστήρα EPR που θα παράγει 1.500 MW και θα τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό 3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Το κόστος θα είναι γύρω στα 15-17 δις ευρώ το οποίο θα βάλουν οι Γάλλοι. Η Ελληνική κυβέρνηση θα συνάψει μία 50ετή συμφωνία αγοράς του ηλεκτρισμού σε καθορισμένη τιμή. Το έργο θα δώσει εργασία σε περίπου 50 χιλιάδες Έλληνες όλων των ειδικοτήτων στην διάρκεια κατασκευής του (5-7 χρόνια) και θα απασχολεί 1-2 χιλιάδες άτομα επί μονίμου βάσεως στα 50-60 χρόνια της λειτουργίας του τα οποία θα εκπαιδεύσει η EDF. Χωρίς αμφιβολία θα είναι η μεγαλύτερη με διαφορά επένδυση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Η εμπειρία που θα αποκτήσουν οι Έλληνες μηχανικοί, τεχνικοί και τεχνίτες θα είναι άνευ προηγουμένου.


2 σχόλια:

kakos04 είπε...

Καλημέρα , όλες οι σοβαρές χώρες για να έχουν ένα ποσοστό ενεργειακής ασφάλειας έχουν πυρηνικά και για φτηνή κιλοβατώρα σε ένα ποσοστό . Εμείς εδώ με τους νταβατζήδες........... Μόνο η μεταφορά της τεχνογνωσίας αρκεί . + Το σταθερό που λες της κιλοβατώρας, αλλά θα κλαίνε εδώ τότε οι μεσάζοντες με το χρηματιστήριο kw/h να μας γδύνουν και η απώλεια συναλλάγματος (το έγκλημα με το λιγνίτη συνεχίζεται) . Εσύ ξέρεις λόγω θέσης καλύτερα και τι ενεργειακά όπλα έπονται + φύλαξη χώρων με ηχοβολιστικά , μικρο-κυματικά ,παλμικά , ηλεκτρομαγνητικού πολέμου , λέιζερ , επιτάχυνση μεταλλικών βλημάτων σε υπερηχητικές ταχύτητες κτλ. Εμείς θα περιμένουμε να φυσήξει για να δουλέψουν όλα τα παραπάνω μην χάσει το κλαμπ των περιστέρων...........Άμα δεν φυσάει δεν θα έρχονται οι Τούρκοι :) .

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλημέρα φίλε Νικόλα...όπως ακριβώς το είπες με ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ έχουμε μπλέξει εδώ. Ο φίλος ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ κάτι σε ρώτησε εδώ.

https://zeys-elaynon.blogspot.com/2021/10/blog-post_51.html