ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

ΤΙ ΈΧΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΈΧΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ
(ή η επίδραση της δυναμικής του ελαχίστου σε ότι γίνεται τώρα στην παγκόσμια οικονομία και η συσκότιση των αιτιών της κρίσης και από τις στήλες του Οικονομικού Ταχυδρόμου ).
 
Με κίνδυνο ο γράφων να δείχνει γραφικός από το πολύ γραψίδι, δεν ήταν λίγες οι φορές στα προηγούμενα χρόνια που έγραψε σκόρπια, και από εδώ, αυτό που είναι πολύ γνωστό στα "Μαθηματικά του χάους" (το ανεπίσημο όνομα των μη γραμμικών πολύπλοκων συστημάτων εκτός ισορροπίας):
 
Το ελάχιστο έχει τεράστια δυναμική!
 
(Πεταλούδες πετάνε στον Αμαζόνιο, δημιουργώντας τσουνάμια εδώ, πλοίο σφηνώνει στο Σουεζ και δημιουργεί ντόμινο οικονομικών καταρρεύσεων πιο εκεί, πυρκαγιές στην Καλιφόρνια πνίγουν καμιά 50αρια στις λάσπες στο Βέλγιο και την Γερμανία κλπ).
 
Η αλήθεια είναι ότι είναι μαθηματικά αδύνατη η πρόβλεψη της στιγμής έναρξης μιας νέας παγκόσμιας κρίσης πολύ μεγάλων διαστάσεων που οδηγεί σε ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙΣ στα συστήματα, που προκαλείται έτσι, από κάτι μικρό. Μπορεί να πυροδοτήθηκε ήδη και από έναν ιό με σχετικά μικρά ποσοστά θνησιμότητας, διαψεύδοντας ότι και να λένε οι "μαντεψιες" των δημοσιολογούντων από τα ΜΜΕ. 
 
Η πραγματική αιτία μιας παγκόσμιας κρίσης θα είναι όμως άλλη: Η πολύ μεγάλη πολυπλοκότητα όλων των συστημάτων, οικονομικών, κοινωνικών και οικολογικών. Δεν θα φταίει πχ η γρίπη για μια πιθανή μέγα-κατάρρευση της οικονομίας από μια χειροτέρευση της κρίσης και προσφοράς και ζήτησης, που ξεκίνησε το 2018, πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, και που επιμένει πάρα τα 24τρισ νέο, αεράτο χρήμα που τυπώθηκε σε όλο τον πλανήτη για να αντιμετωπιστεί. Μην το είδατε;; Όχι!
 
Όσο για εκείνον τον ευεργετικό πληθωρισμό του 2% που ανέμεναν, τους ξέφυγε. Δεν προκλήθηκε βλέπεις από καμία αύξηση της ζήτησης από την κατανάλωση. Αλλού πήγαν τα λεφτά.
Έτσι , κάπου 14τρις ιδιωτικά δάνεια μόνο στην ΕΕ συνεχίζουν να κινδυνεύουν να σκάσουν λόγω της ύφεσης, που χειροτερεύει λόγω της παράτασης των lockdowns για τον κορωνοϊό και της κρίσης στα logistics/αλυσίδες παραγωγής που αναμένονταν από πέρσι σε δύο κύματα (τώρα είμαστε στο δεύτερο). Άγνωστο πόσα αντίστοιχα στην Κίνα ή την Ινδία.
 
Έτσι, μια κατάρρευση οπουδήποτε πχ μιας ασήμαντης Τράπεζας, ή το μπλοκάρισμα της Διώρυγας του Σουέζ για κανένα δεκαήμερο, που μπορεί να κοστίσει στην παγκόσμια ναυτιλία 45-50δισ δολάρια πριν λίγους μήνες.
 
Τώρα η ενεργειακή κρίση, κυρίως στην Κίνα και δευτερευόντως στην ΕΕ, αποτέλεσμα μιας αλόγιστης και βιαστικής πολιτικής "Ενεργειακής Μετάβασης" επί μύθων, που προσπαθούν λέει να σώσουν.
Μη φανταστείτε τον Πλανήτη, δεν έχουν κανένα τόσο μεγάλο σχέδιο. Τον παραπαίοντα καπιταλισμό που ψάχνει νέα αφηγήματα μετά την κατάρρευση του νεοφιλελέ μοντέλου θέλουν να σώσουν. Και τις τράπεζες που στηρίζουν τις φούσκες που δημιούργησε η προηγούμενη διαχείριση, μέχρι εκεί φτάνει το σώσιμο!
 
Ένα καλό, παρ ότι άρθρο- ανάλυση μόνο για διαπιστωσακηδες για τις τρέχουσες επιπτώσεις εμφανίστηκε και στον χθεσινό Οικονομικό Ταχυδρόμο. Περιγράφει πολύ καλά τώρα την αλυσίδα των επιπτώσεων στα πάντα.
 
Προς Θεού όμως!
Λέμε το αποτέλεσμα μόνο, εστιάζοντας μάλιστα ξεκάρφωτα μόνο στην ενεργειακή κρίση της Κίνας και πόσο αυτό επιδρά στην Πράσινη Μετάβαση. Άγνωστη ακόμα έννοια η πεταλούδα του οικονομικού μοντέλου που προβλήθηκε τις περασμένες δεκαετίες από τις στήλες του ίδιου μέσου, που εξέθρεψε 2-3 γενιές άγνοιας στους απανταχού οικονομολόγους. Στην Κίνα αδελφές μου, στην Κίνα το φταίξιμο.
 
Έτσι τα φαινόμενα έλλειψης των πάντων, που παρουσιάζονται τώρα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. η ακρίβεια πρωτόγνωρη και στα βασικά, ενέργεια και τροφή, πολύ πιο έντονα απ' όσα οδήγησαν πριν δέκα χρόνια στην Αραβική Άνοιξη και την άνθιση του ισλαμικού φονταμενταλισμού, κρύβονται έντεχνα πίσω από ένα πέπλο μεταφυσικού μυστηρίου και μια πεταλούδα.
Σκοταδισμός μέσω της επίκλησης της επιστήμης!
 
Αποφεύγουν ακόμα να πουν τον κίνδυνο να παρασυρθούν είτε από την εδώ είτε από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού τελικά πολλές εκατοντάδες τρις (!) τοξικά τραπεζικά προϊόντα, αυτά που φτιάχτηκαν από αυτά τα δάνεια και με τα οποία κινείται ο καζίνοκαπιταλισμός και το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, αν όλη αυτή η παγκόσμια κρίση και ανακατωσούρα οδηγήσει σε μερικές χρεοκοπίες πολύ μεγάλων δεινοσαύρων τύπου Evergrade. Το μέγεθος της φούσκας τους κολοσσιαίο. Πάνω από 22 παγκόσμια ΑΕΠ! Που κινδυνεύει ίσως και με ΠΛΉΡΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΉ κατάρρευση, αφανίζοντας όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα από άκρη σε άκρη. 
 
Μέτρα αντίστασης η plan b σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει;; Μην τα περιμένετε να τα σκιαγραφήσει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος. Δεν έχει τίποτα!
 
0πως και κανένα ελληνικό πολιτικό κόμμα δεν έχει επεξεργαστεί κάποιο στοιχειώδες έστω σχέδιο για μια τέτοια περίπτωση! Η προστασία από το ευρώ δείχνει αρκετή και τα κορονοϊοπακέτα αρκετά για να ξεπεραστεί η τρέχουσα ύφεση, λένε όλοι. Στον τρόπο διανομής τους εστιάζονται οι διαφορές και στο για ποιον θα δημιουργήσουν ανάπτυξη.
 
Αλλά αυτά δεν είναι αρκετά για τη κρίση που έρχεται! Και όλα τα σχέδια υποθέτουν ότι θα υπάρχει τότε και ευρώ και Τράπεζες. Ποιος το εγγυάται αυτό;;
 
Κανείς!
 
Και έτσι δείχνουν ΌΛΑ τα τρέχοντα "πολιτικά αφηγήματα" είτε παρωχημένα όπως αυτά των νεοφιλελε είτε αμήχανα , δύσκολα θα μπορέσουν να πείσουν το συλλογικό "ένστικτο" των ψηφοφόρων αν γίνουν εκλογές με αυτά που έχουν τώρα ως προτάγματα. Αυτό, το συλλογικό, βλέπεις,μπορεί και ανιχνεύει τον "παράξενο ελκυστή", το σημείο δηλαδή που θα ισορροπήσει το νέο σύστημα μετά την κατάρρευση του παλιού καλύτερα και από τα πιο πολύπλοκα μαθηματικά.. 
 
Ανάλογα με το plan b, αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει, τότε κάτι θα τελειώνει. Μπορεί το ευρώ η και το δολάριο όπως το ξέρουμε, σίγουρα η παγκοσμιοποίηση, όπως την ξέραμε, ίσως και ο τρόπος που παράγεται σήμερα νέο χρήμα, τα δάνεια. Και κάπου αλλού θα ισορροπήσει μετά από καιρό ένα νέο "σύστημα" που θα προκύψει στην θέση του παλιού που εξαφανίζεται.
 
Που;;
Η σωστή και ειλικρινής απάντηση είναι ότι αυτό ΔΕΝ ξέρουμε να πούμε με απόλυτη Μαθηματική ακρίβεια ! Μια ιδέα μόνο μας δίνουν το "προς τα που" αν κάνουμε τα διαγράμματα φάσεων των συστημάτων, και κάτι άλλα τέτοια ακαταλαβιστικα, που τα κατανοούν κάτι λίγοι μαθηματικοί αλλά κανένας οικονομολόγος ή policy maker. 
 
Έτσι, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην φοβόμαστε τις αλλαγές που θα ξεβολεψουν πάρα πάρα πολλούς.
 
Και τα Επιτελεία, που σφυρίζουν αδιάφορα περιμένοντας να κάνουν πάλι κάποια γνωστού αποτελέσματος διαχείριση as usual, ας ξεβολευτούν για τα καλά! Δεν θα αρκούν τότε ούτε τα μαξιλάρια ούτε τα κορονοϊοπακέτα! Πολλά δισ νομισματικών μονάδων σε άχρηστο χαρτί αλλά μηδενικής αξίας η χρησιμότητα τους σε αυτή την περίπτωση.
 
Το μόνο που φαίνεται ότι μπορεί να τροχειοδρομήσει "λύσεις" για τα επερχόμενα, συνοψίζονται μόνο με προσεγγίσεις "έξω από το κουτί". Π.χ με την υιοθέτηση της εργάσιμης εβδομάδας των 24 ωρών, χωρίς μειώσεις αποδοχών ΚΑΙ την χρηματοδότηση αυτής της μεταρρύθμισης ενδογενως. Ας πούμε με ένα κρατικό εξωτραπεζικο ψηφιακό πάγιο, σύμφωνο και με την Κοινοτική Οδηγία 843/18. Ή και με κάποιο άλλο, αντικρισμένο με την αξία των κοιτασμάτων, αυτά που τα θέλουν αναξιοποίητα για να τα κάνουν ανάπτυξη τους κάτι δανειστές μας.
 
Ουπς;;
Γίνεται!
Δεν κινδυνολογώ. Προειδοποιώ! Και συνεχίζω να κάνω αυτό που πρέπει.
 
Ουπςl Η Κινέζικη πεταλούδα λέει τώρα...Βρε άντε να κάνετε καμιά άλλη δουλειά βλαμμένα...τα λέγαμε πριν από εσάς ΕΔΩ...Πεταλούδα δεν την λες πάντως...Με δύο κουβέντες, τα πολύ πολύπλοκα συστήματα καταρρέουν πάντα από πολύ μικρές αιτίες. Κάποιο νέο σύστημα γεννιέται από την κατάρρευση του παλιού. Χωρίς να έχουμε την δυνατότητα να προβλέψουμε με ακρίβεια οτιδήποτε γι αυτό.

2 σχόλια:

ΑΡΡ. είπε...



Ελλάς Ελλήνων μετηλλαγμένων!
Αι πεταλούδαι του Μαζοχανίου αντιγράφουσαι τον χορόν του Ζαλόγγου.
Ο Εωσφόρος σηκώνει ψηλά τα χέρια.
Αυτή η ζαριά σπάει κόκαλα και η πράσινη αθανασία δεν παλεύεται.

(Αλητάρχης.)

Μμ. είπε...



Ας γίνωμεν πιο πραγματισταί:

ΑΓΑΜΙΑ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑ Ή΄
ΥΨΗΛΗ ΑΙΔΟΙΟΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΧΑΜΗΛΗ ΠΕΟΖΗΤΗΣΙΣ.

Και αυτό επειδή αι νύμφαι της σήμερον έχουσι τριπλασίας
τουλάχιστον υλικάς απαιτήσεις απ'ό,τι αι των μητέρων και
των γιαγιάδων αυτών δια το συστήσαι οικογένειαν.
Ως εκ τούτου αρκετοί συντηρητικοί και μη ευκατάστατοι άνδρες
θεωρούντες ¨το μη χείρον βέλτιστον¨ και ίνα έχωσι το κεφάλι των
ήσυχο επιλέγουσι το χείρον της αιδοιοστερήσεως και του εκτονωτικού πενταδακτύλου προ του χειρίστου, της αιδοιοδουλίας...