ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΆΒΑΣΗ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΆΒΑΣΗ
(Ο πλανήτης όλος σε διαρκείς κρίσεις και τι σηματοδοτούν οι αλλαγές στα στρατηγικά καύσιμα και τον τρόπο που παράγεται το χρήμα.)
 
Η δεύτερη δεκαετία αυτού του αιώνα που ξεκίνησε φέτος, φαίνεται ότι θα σηματοδοτηθεί από μια σειρά κρίσεις, συνέπεια των λανθασμένων χειρισμών και στην προηγούμενη, που οδηγούν σε μερικές κολοσσιαίων διαστάσεων ανατροπές σε ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Και που τα θεωρούσαμε κάτι ως δεδομένα, σταθερά και αναλλοίωτα στον χρόνο. Το χρήμα που κουβαλάμε, το είδος της ενέργειας που καταναλώνουμε και τον τρόπο που αυτά τα δύο διαμορφώνουν το πλέγμα των διεθνών συμφερόντων και συγκρούσεων, αυτό που λέγαμε μέχρι τώρα "παγκοσμιοποίηση".
 
Οι περισσότερες αναλύσεις που φτάνουν για να προβληθούν στα ΜΜΕ συνήθως μένουν στην επιφάνεια και στον αποσπασματικό σχολιασμό ενός γεγονότος, από τα πολλά ανατρεπτικά που συμβαίνουν συνεχώς από το 20 και την εμφάνιση του κορονοιού. Έτσι αποκρύπτεται το τι πραγματικά συμβαίνει τώρα εκεί έξω. Απαιτείται πιο "ευρυγώνια" θεώρηση.
 
Τα ΜΜΕ αρκούνται, στην πλειοψηφία τους, να κάνουν συγκρίσεις προπαγανδιστικών στημένων εικόνων, όπως εκείνη των ελικοπτέρων εκκένωσης από τις Αμερικανικές πρεσβείες στην Σαϊγκόν και την Καμπούλ. Το αφήγημα τους συνήθως ολοκληρώνεται πχ με το μήνυμα ήττας της Αμερικής, ο "σοσιαλιστής"Μπάιντεν τα θαλάσσωσε, τι καλά που που ήταν τότε επί Τραμπ.(του οποίου την συμφωνία αποχώρησης από το Αφγανιστάν υλοποίησε ο νέος πρόεδρος αλλά σσσστ, ας το αυτό, τζιζ) κλπ.
 
Το επόμενο θέμα στην εγκεκριμένη "σκαλιέρα" ειδήσεων θα έχει θέμα τοίχους και φράχτες, λαθραίους λέει ανθρώπους και οτιδήποτε άλλο μπορεί να συγκαλύψει το τι πραγματικά παίζει τώρα εκεί έξω για να καλλιεργείται ο απανταχού Τραμπισμός ως τελευταία ελπίδα των νεοφιλελέ. Ξέρετε, εκείνων των υπεροπτοκών τύπων που κουνούσαν το δάχτυλο, από την εποχή του Σημίτη εδώ, και που τελευταία βλέπουν ότι πίστευαν να καταρρέει πολύ γρήγορα. Και έτσι, με όσα μέσα διαθέτουν ακόμα, αναλώνονται στο να μην κάνουν και ξεφύγουν οι φοβισμένοι από τον covid από τα ατομικά τους κουκούλια και έχουμε τίποτα άλλο. Μάχες οπισθοφυλακών και ένας Μεσαίωνας το αποτέλεσμα όλου αυτού του κόπου τους.
.
Θα μου επιτρέψετε σε όλο αυτό που γίνεται τώρα, να πω λίγες σκέψεις. Προκαταβολικά απολογούμαι για το μέγεθος αυτού του "σεντονιού'. Δεν ξέρω πως μπορούσε να γίνει μικρότερο και να χωρέσει πχ μέσα σε μία ευκολοχώνευτη ατάκα. Το δουλεύω αυτό ακόμη.
Η μία αλήθεια είναι ότι η στρατιωτική ήττα των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, έκλεισε ένα κύκλο που ξεκίνησε το 45 στο Μπρεντον Γουντς, καθιστώντας όλα τα νομίσματα εξαρτημένα από το δολάριο. Που αυτό όμως θα έπρεπε να παραμείνει κάπως συνδεδεμένο με τον χρυσό, τον κανόνα που ίσχυε μέχρι τότε στην παραγωγή νέου χρήματος.
 
Στις 15 Αυγούστου του 71, ακριβώς 50 χρόνια πριν από την φετινή πτώση της Καμπούλ, ο Νιξον αποσύνδεσε το δολάριο από αυτή του την δέσμευση, για να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που άφησε ο πόλεμος του Βιετνάμ. 
 
Ακολούθησε η συστηματική παραγωγή αεράτου χρήματος "κατά το δοκούν" και η εξαγωγή των οικονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ σε όλο τον πλανήτη μέσω του πετρελαίου αλλά και μια σειρά πετρελαϊκές κρίσεις, με πρώτη το 74, η οποία εμάς μας "τελείωσε" ως βιομηχανικό κράτος τελεσίδικα. Το οποίο πετρέλαιο όμως, τελικά και μέσω μιας σειράς περιφερειακών πολέμων στις χώρες παραγωγής του, κυριάρχησε τελείως και ως το παγκόσμιο στρατηγικό καύσιμο που κινούσε τον πλανήτη αυτής της εποχής. 
 
Λίγα χρόνια αργότερα, η Θάτσερ έβαζε οριστικό τέλος στο κάρβουνο χτυπώντας μια απεργία ανθρακωρύχων στην Αγγλία. Τέλος στο κάρβουνο που κίνησε τις μηχανές της πρώτης φάσης του καπιταλισμού. Έτσι, μαζί με τον Ρήγκαν εδραίωσαν την επόμενη φάση του καπιταλισμού, την φάση του νεοφιλελευθερισμού, χρηματοδοτώντας έτσι, με χρήμα αέρα παραγόμενο από δάνεια των εμπορικών τραπεζών και πετροδολάρια, την πλασματική επιτυχία του.
 
Ο τότε αντίπαλος, η Σοβιετική Ένωση δεν είχε προετοιμαστεί στο να ακολουθήσει αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης. Και από μια μικρή αιτία, την κατά λάθος πτώση του τοίχους του Βερολίνου, κατέρρευσε μέσα στην δική της πολυπλοκότητα ,ανίκανη τότε να αντιπροτείνει κάτι διαφορετικό και έγκαιρα.
Και έτσι γεννήθηκε και κυριάρχησε στα επόμενα 40 χρόνια ως μοναδική αυτοκρατορία οι ΗΠΑ. Από τι;
 
Από μια αλλαγή στο στρατηγικό καύσιμο του πλανήτη και από τον τρόπο που παράγεται το χρήμα, έστω και υποχρεωτικά μετά από μια στρατιωτική της ήττα! Αλλά με την πρωτοβουλία της.
Έτσι, η ιστορία της κατάρρευσης των παλιότερων αυτοκρατοριών, όπως η Ρωμαϊκή, η Βυζαντινή,η Οθωμανική η ή Βρετανική για να ακολουθήσουν άλλες που τις διαδέχτηκαν, επαναλήφθηκε με την Σοβιετια.
 
Το ίδιο γίνεται πάντα, αυτοκρατορίες ανεβοκατεβαίνουν, στην παγκόσμιο ιστορία λίγο πριν αλλάξει ο πλανήτης μια στρατηγική μορφή ενέργειας (από δούλους στα ξύλα του μεσαίωνα, μετά στο κάρβουνο και κατόπιν στο πετρέλαιο). Και οι αντικαταστάτριες νέες δυνάμεις πάντα αξιοποιούσαν μετά μια καινοτομία στην παραγωγή χρήματος ή κυκλοφορία του για να κυριαρχήσουν!
 
Ήδη, από την κρίση του 08, περάσαμε στο επόμενο μεταβατικό στρατηγικό καύσιμο του πλανήτη, το φυσικό αέριο , κυρίως για να κερδοσκοπήσουν τότε οι ΗΠΑ από τα βρώμικα κοιτάσματα του Τέξας και για να πατσίσουν τις ζημιές από το σκάσιμο μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 08- στρατηγική του Τραμπ. Και φτάσαμε στο τώρα, με ανοικτό το ερώτημα τι θα κυριαρχήσει μέχρι το επόμενο στρατηγικό καύσιμο, το υδρογόνο που βρίσκεται παντού, είναι άφθονο μιας και αποτελεί το 99% της ύλης στο σύμπαν και που θα είναι κυρίαρχο καύσιμο και στον πλανήτη Γη γύρω στο 50.
 
Από αυτό το ερώτημα θα εξαρτηθεί, σε πολύ μεγάλο βαθμό, και το ποιες θα είναι οι "αυτοκρατορίες" που θα ηγηθούν στον επόμενο γύρο.
 
Τρείς οι τρόποι παραγωγής του υδρογόνου. Από 
 
-ΑΠΕ και λιγνίτη (γκρι υδρογόνο), όπου κυριαρχεί η Κίνα (όλα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Νοεμβρίου θα κινούνται από υδρογόνο και ΑΠΕ, και όλες οι συναλλαγές στο Ολυμπιακό χωριό θα γίνουν με κρατικό κρυπτονομισμα.Το ψηφιακό γουάν.)
 
-Από φυσικό αέριο και υπέρθερμο ατμό (μπλε υδρογόνο) με υποστηρικτές την Ρωσία, τις παλιές πετροπαραγωγες χώρες όπως η Σ. Αραβία κλπ (νταξ και τα ΕΛΠΕ , την Motoroil, και τον Κοπελουζο που ήδη επενδύουν σοβαρά εδώ σε μονάδες παραγωγής μπλε υδρογόνου, στηριγμένοι στα συμβόλαια εισαγωγής φυσικού αερίου που έχουν).
 
-ΑΠΕ και νερό (πράσινο υδρογόνο), όπως επιθυμούν οι κεντρο-Ευρωπαίοι και ο Μπάιντεν με τις περίφημες "Πράσινες Αναπτύξεις".
 
Οι δύο πρώτες μέθοδοι είναι μεν φτηνότερες αλλά παράγουν και διοξείδιο του άνθρακα κατά την διαδικασία παραγωγής του υδρογόνου. Που στην περίπτωση του μπλε υδρογόνου συλλέγεται και αποθηκεύεται μέσα στα κοιτάσματα του φυσικού αερίου (το κάνει ήδη η Νορβηγία) λαμβάνοντας την θέση του.
 
Η μέθοδος που έχει επιλέξει η ζώνη του Πράσινου Καπιταλισμού, αν και δείχνει πιο οικολογική, έχει τρία πολύ σοβαρά προβλήματα:
 
1. Για να συμφέρει έτσι η παραγωγή του, πρέπει η τιμή της ηλεκτρικής μεγαβατώρας να είναι μικρότερη σήμερα των 28,46€.
Αδύνατον αυτό με τις ανεμογεννήτριες που έχουν σήμερα ένα μέσο κόστος (αποσβέσεις, συντήρηση, χρηματοοικονομικά) 45€/ΜWh, και αντίστοιχα τα φωτοβολταϊκά στα 32€! Όταν η τιμή που πουλιέται αυτή την βδομάδα η ηλεκτρική κιλοβατώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν στα 207€, λόγω δικαιωμάτων ρύπων και του πλέον πανάκριβου φυσικού αερίου, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ξεφορτώνεται τώρα σε εμάς η Γερμανία τις ανεμογεννήτριες της, που παντού ξηλώνονται για να κερδίσει πρόσκαιρα ένα κλειστό κλαμπάκι κομματικών χορηγών της ΝΔ.
Και περιμένει τώρα από τον Πούτιν φυσικό αέριο από τον Nordstream2 ως παλαβή η Γερμανία και όλη η ΕΕ, μην και καταρρεύσει το σύμπαν μέσα σε αυτόν τον χειμώνα. Αυτό είναι το πραγματικό αποτέλεσμα των πολιτικών που κυριάρχησαν μετά την συνθήκη της Λισσαβόνας, ο νανισμός και η περιθωριοποίηση της ΕΕ ως δευτερεύουσας, σχεδόν ασήμαντης, παγκόσμιας δύναμης!
 
2. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στρατηγικών μετάλλων που απαιτούνται για τις ΑΠΕ και τα νέα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που πλέον τα σημαντικότερα τα διακατέχει σχεδόν όλα η Κίνα. Αλλά υπάρχουν και άλυτα ακόμα τεχνικά θέματα από την καύση καθαρού υδρογόνου (ανεξαρτήτως χρώματος), που για 15-20 ακόμα χρόνια, όσο παράγεται, θα πρέπει να καεί μαζί με φυσικό αέριο σε αναλογία 1 προς 10 για εφαρμογές θέρμανσης/ψύξης και για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
 
3. Το συνολικό κόστος μετάβασης είναι τεράστιο! Μονο η Γερμανία πρέπει να επενδύσει περίπου 3τρισ€ για υποδομές και αλλαγές κινητήρων και καυστήρων καθαρού υδρογόνου μέχρι το 40 και πέντε φορές αλλά τόσα για υποδομές ΑΠΕ! (εμείς όσο 3-4 κορονοϊοπακέτα συν ΕΣΠΑ συν ΚΑΠ αντίστοιχα, μόνο για να ακολουθήσουμε ασθμαίνοντας στην εισαγωγή τεχνολογιών. Ουπς, πόσο θα κρατήσει η ποσοτική χαλάρωση για όλα αυτά, οεο;;
 
Έτσι, με αυτή την γενική εικόνα επί της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης, γίνεται τώρα πραγματικός πόλεμος! Κυρίως προπαγάνδας και ελλειπους πληροφόρησης, όπως πχ αυτός για τις αυξήσεις των τιμών των πάντων και που αποκρύπτουν πάντα την αλήθεια:
 
Από την μια ότι ΟΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ Η ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΜΜΈΝΩΝ ΔΑΣΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΑΖΌΝΙΟ ΕΚΠΑΙΜΠΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΠΛΕΟΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ! Κάναμε και εμείς το "καθήκον" μας φέτος επ αυτού. Μοιραία η πολιτική αύξησης των τιμών δικαιωμάτων εκπομπής CO2 από την βιομηχανία, που επέβαλε δογματικά η ΕΕ τον Ιούνιο, προκάλεσαν αμέσως ένα ντόμινο αυξήσεων στην ενέργεια, κυρίως του φυσικού αερίου, απορρύθμιση στα δίκτυα μεταφορών και την παραγωγή στην ΕΕ και την Κίνα και ορατούς τους κινδύνους χρεοκοπιων πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών. Με σοβαρότατες επιπτώσεις και λόγω της σχεδόν εξαφάνισης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας που προηγήθηκε ως συνειδητή πολιτική μέσα στην κρίση της πανδημίας. Ηλιθιότητα σε τεντωμένο σχοινί χωρίς δίχτυ προστασίας από κάτω made in Europe!
 
Στο άλλο θέμα που ήδη προηγείται η αδιαμφισβήτητη μια επόμενη "αυτοκρατορία", η Κίνα, είναι στην κούρσα παραγωγής ψηφιακού χρήματος που, με τεχνολογίες blockchain, κινείται χωρίς την ανάγκη και τα κόστη των εμπορικών τραπεζών.
 
Αλλά έχει κάνει και η Κίνα ένα τεράστιο στρατηγικό σφάλμα, που θα το πληρώσει λόγω της αναγκαστικής πλέον απάντησης των στριμωγμένων ΗΠΑ σε αυτόν τον αγώνα ημιαντοχής: Συνεχίζει να παράγει και τα ψηφιακά γουάν όπως το όρισε ο Νιξον! Από δάνεια. Που λόγω καθυστερημένης αντίδρασης στις μόδες των νεοφιλελέ, που κατέρρευσαν, συνεχίζουν να παράγουν και αυτά τα ψηφιακά γουάν φούσκες τοξικών, που εχουν σήμερα φτάσει συνολικά σε 21 ΑΕΠ του πλανήτη! (έναντι 3 παγκόσμιων ΑΕΠ που είναι τα κάθε λογής δάνεια όλων των χωρων).
 
Τι θα γίνει αν μια μικρή (τυχαία η όχι) αιτία σκάσει κάποια στιγμή την φούσκα των τοξικών;; Πλήρης κατάρρευση! Το 08 θα μοιάζει με υγιεινό περίπατο!!
 
Και μετά Great Reset , λέει! Αυτό είναι το στρατηγικό σχέδιο που υιοθετήθηκε στο Νταβός το 20.
Για να οδηγήσει όμως στην διατήρηση των ΗΠΑ ως "αυτοκρατορίας", πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πάντων, κάτω από την κυριαρχία των 5 Big Data αμερικανικών πολυεθνικών κολοσσών. Το αμερικανικό κράτος δεν έχει πλέον καθόλου διαθέσιμο χρόνο για να κάνει κάτι αντίστοιχο που έκαναν οι Κινέζοι στην τετραετία του Τραμπ. Και γνωρίζουν και το πόσο ευάλωτο είναι το τραπεζικό σύστημα που αναπτύχθηκε μετά τον Νίξον καλλίτερα από τον καθένα.
 
Τέσσερις από αυτές τις πολυεθνικές την πληροφορικής και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ετοίμασαν ήδη τα δικά τους ψηφιακά "νομίσματα," για να αντικαταστήσουν το δολάριο στον ρόλο που είχε μέχρι τώρα ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα (καθόλου τυχαία, οι 5 εξαιρέθηκαν από τον φόρο 15% του Μπάιντεν για υπεράκτιες δραστηριότητες). Έτσι το υψηλό κόστος των ΑΠΕ για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου will not he a issue, λέει. Νέος "ενάρετος κύκλος" για την επιβίωση του καπιταλισμού, και οι εν δυνάμει αντίπαλοι των ΗΠΑ στην γωνία!
 
Αυτό όμως το Reset έχει και ένα τίμημα:
Η λειτουργία της δημοκρατίας και της ελευθερίας μπαίνει σε ρίσκο από τις δυνατότητες της ανεξέλεγκτης δράσης των Big 5 ψηφιακών κολοσσών μετά! Ήδη οι πρώτοι εκβιασμοί για ευνοϊκές ρυθμίσεις κλπ εκδηλώθηκαν. Δεν μείνατε τυχαία χωρίς facebook για λίγες ώρες την περασμένη εβδομάδα...
 
Όμως κανένα τέτοιο "Κούγκι" σε διακινδύνευση παγκόσμιας "αυτοκρατορίας" στο παρελθόν για να επιβιώσει και για να διατηρηθεί σε πλεονεκτική θέση δεν είχε το προσχεδιασμένο της επιθυμητό αποτέλεσμα. Κλασικό το παράδειγμα της πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Για πολύ μικρές αιτίες όλο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μπορεί να καταρρεύσει ανεξέλεγκτα και χωρίς προειδοποίηση. Οπότε ναι, πρέπει να ανησυχούμε!
 
Τι πρέπει να κάνουμε εμείς εδώ, στην κάτω δεξιά πινέζα του Ευρωπαϊκού χάρτη μπας και επιβιώσουμε;
Θέμα μέγα για άλλο σεντόνι, που αν χρειαστεί θα το επαναλάβω το ίδιο σχεδόν εμμονικα, όπως και τα παραπάνω μέχρι να γίνουν κατανοητά ή έστω προκαλέσουν κάποια σοβαρή συγκροτημένη συζήτηση στα σημερινά πολιτικά κόμματα και, κυρίως, πριν από αυτά σε χώρους όπως αυτό το μέσο που χρησιμοποιείς τώρα.
 
Επιγραμματικά: Να αξιοποιήσουμε τα δικά μας κοιτάσματα φυσικού αερίου και γεωθερμίας (σε αυτό είμαστε ευλογημένη χώρα) σε μια λογική μετάβαση προς την εποχή του υδρογόνου. Και να ετοιμάσουμε από τώρα τα δικά μας ψηφιακά μέσα συναλλαγών για να χρηματοδοτηθεί και με αυτά η ανάπτυξη μας ενδογενως. 
 
Και την ελευθερία και τα μάτια μας, χωρίς αυτήν δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη με ή χωρίς ψηφιοποίηση των πάντων. Αυτό δεν άλλαξε ακόμα.

Ουφ, τα είπα πάλι απνευστί, ελπίζοντας κάτι να αλλάξει προς το καλύτερο.

1 σχόλιο:

ΑΡΡ. είπε...




¨Ερωτεύθητε ουν, ω προβατολαοί μου, την Εφορίαν!¨
Ε, πώς; Ούτε χίλιοι επειδή αναλώσιμοι Μεσσίαι
δεν ισοφαρίζουσι ποιοτικώς τον αποθεωτικόν μαζοχισμόν
μιας τηλικαύτης Στοκχολμικής λατρευτικής αυτοθυσίας.

Και μάθετε ότι όσο στενεύει η λωπή
(λωπή=τσέπη, πρβ. λωποδύτης = τσεποσουφρωτής)
στενεύει και η ψυχή
και από αέτειος καταντά ερπετική.


(Εκ του ψηφιακού κρυπτομαντείου.)