ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (και όλα τα προϊόντα) Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΡΙΩΝ ΜΥΘΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΡΠΑΖΙΕΣ STRAIGHT AHEAD.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (και όλα τα προϊόντα)
Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΡΙΩΝ ΜΥΘΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΡΠΑΖΙΕΣ STRAIGHT AHEAD.
 
Διαβάζω μακρές αναλύσεις για το πως ο συνδυασμός της κατακόρυφης ανόδου των δικαιωμάτων ρύπων-διοξειδίου του άνθρακα και των διεθνών τιμών φυσικού αερίου έχουν δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ», το οποίο έχει εκτινάξει τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και στην Ελλάδα, που εδώ οδεύουν προς τα 230-250€ την ΜWh .ΣΤΗΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗ, δηλαδή περί το 50-70% αύξηση στα οικιακά τιμολόγια σήμερα, όπως φάνηκε ήδη από τον Αύγουστο.
 
Ώθηση προς τα πάνω στα κόστη δίνουν, λέει, τα δικαιώματα ρύπων, τα οποία καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Είναι ενδεικτικό πως μέσα στο πρώτο μισό του έτους οι τιμές των δικαιωμάτων αυξήθηκαν μέχρι τον Ιούνιο κατά 43%, συγκριτικά με τα τέλη του 2020.
 
Μάλιστα, το ανοδικό ράλι εντάθηκε ακόμη περισσότερο μετά την ανακοίνωση από την Ε.Ε. των αναθεωρημένων στόχων για μείωση κατά τουλάχιστον 55% των εκπομπών έως το 2030, με συνέπεια τα δικαιώματα να αγγίξουν σήμερα τα 62 ευρώ ανά τόνο. (100% αύξηση από τον Μάιο!)
 
Ο άλλος παράγοντας της αύξησης είναι ότι ξέμεινε ήδη η ΕΕ από φυσικό αέριο, το ρούφηξε λένε κάποιοι όλο η Κίνα (η οποία κλείνει εργοστάσια λόγω έλλειψης αερίου και κάρβουνου). Φταίει ο Πούτιν λένε κάποιοι άλλοι, που πιέζει να λειτουργήσει γρήγορα εκείνος ο Nordstream2, που χωρίς αυτόν πράσινη ανάπτυξη δεν γίνεται. Αχταρμάς στο Παπαγαλισταν, στον Θεό οι τιμές του καλοκαιριάτικα, ακόμα πιο κοντά του όσο σφίγγουν τα κρύα!. 
 
Ξέρετε, ποιο αέριο. Αυτό το "ασ'το εκεί" του Κυβερνηστάν και των λοιπών δυνάμεων του Σημιτισμού, που θα τα κάνει, λέει, όλα ΑΠΕ και δεν θα χρειάζεται. Και που εμμένουν ότι η βίαιη, χωρίς σχέδιο και στρατηγική απανθρακοποιηση θα σώσει τον πλανήτη. Αφού κάηκαν πάλι τα δάση το καλοκαίρι και τον χειμώνα θα καούν άλλα τόσα στα τζάκια για να μην παγώσουμε.
 
Φανατικά ηλίθιοι οι άνθρωποι, σχωρνάτε τους.
(Όταν ΟΛΕΣ οι μελέτες καταλήγουν ότι κάτι τέτοιο, σοβαρή αποανθρακοποιηση με παράλληλη αύξηση της χρήσης του υδρογόνου ως καυσίμου δεν θα γίνει μέχρι το 2045-50)...
Να μην παράγουμε δικό μας φυσικό αέριο, λέει, δεν συμφέρει, κανείς δεν θα το θέλει. Να το εισάγουμε όμως από την Αίγυπτο που το αντλεί από το ίδιο κοίτασμα νότια της Κρήτης, να βγει και η επένδυση του Μαρινάκη και των λοιπών σε νεα LNG καράβια.
 
Αποτέλεσμα: Μείον 30δισ στο ΑΕΠ κάθε χρόνο και μείον 7,5δισ λιγότερα δημόσια έσοδα κάθε χρόνο μετά το 25. Δηλαδή ένα μνημόνιο κάθε χρονιά! (Δες ΕΔΩ ,Τα λέγαμε. Έγκαιρη προειδοποίηση από τις 2/5/21 Τώρα μόνο φάπες, κανένα έλεος!

Κατάρριψη μύθου νο1:
Η προηγούμενη παράγραφος!
Η αντικατάσταση του λιγνίτη με την βεβιασμένη απολιγνιτοποίηση (άλλο ένα κόστος 9δισ στην Εθνική οικονομία αυτό το άρον-άρον και αρπακολατζήδικα για να τρέξουν πιο γρήγορα τα business plan των Γεραπετριτη και σια), κάνουν αναγκαστικό το φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή (χώρια η θέρμανση), για να σταθεροποιεί τα δίκτυα των ΑΠΕ Αυτά που επί καύσωνα βγήκαν off υποφέροντας από έλλειψη ...αέρα. Τώρα και δυσεύρετο το αέριο αφού κανείς δεν φρόντισε να αποθηκεύσει έγκαιρα τις ποσότητες ασφαλείας που θα χρειαζόμασταν, όπως όλα έδειχναν από την ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ.
Άριστοι σκιτζήδες...
 
Κατάρριψη μύθου νο2:
Η ελεύθερη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, θα οδηγήσει στον περιορισμό της χρήσης ενώσεων του άνθρακα και στην απόλυτη κυριαρχία των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.
Δεν παρατηρείται αυτό πουθενά! Η αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων ρυπογόνων βιομηχανιών του αναπτυγμένου Βορρά από βιομηχανίες φτωχότερων χωρών με το ισχύον σύστημα, δημιουργεί αντικίνητρα εκσυγχρονισμού των πρώτων για να μην ρυπαίνουν. Εκτός από τις μαϊμουδιές που γίνονται σωρηδόν, βγάζουν πολύ περισσότερα σήμερα από τον τζόγο στο χρηματιστήριο ρύπων απ' όσα τους κοστίζει στο ρεύμα το πέναλτυ, που επιβαρύνει όμως και εμένα που και δεν παράγω ρύπους και πληρώνω και έξτρα χαράτσι για να επιδοτούνται οι ΑΠΕ! Τρέλα...
 
Κατάρριψη μύθου νο3:
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τις αυξήσεις σε ενέργεια και προϊόντα γιατί αυτές προέρχονται, λέει, από τις διεθνείς αγορές. Και λέει τώρα ψάξτε να βρείτε για μερικές δεκάρες φτηνότερες προσφορές σε μια πλατφόρμα-παρατηρητήριο τιμών για να σωθείτε, όταν οι αυξήσεις βασικών ειδών έχουν φτάσει στο +30 έως +75% στην ΧΟΝΔΡΙΚΗ τους.
 
Κατάρριψη και των τριών μύθων ταυτόχρονα:
Και πως δικαιολογείται ωρέ κλεφτόπουλα η 25-40% ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ αύξηση των τιμών στην ενέργεια στην Ελλάδα από ότι η αντίστοιχη σε όλες τις χώρες τις ΕΕ και 300% από την Γερμανία;;;; Στοιχείο που παρασύρει ακόμα πιο ψηλά και από τις τιμές διεθνών καταναλωτικών προϊόντων και των εγχώριων προϊόντων διατροφής, στις οποίες το ενεργειακό κόστος συμμετέχει γύρω στο 30-35% του συνολικού;; Οεο... 
 
Και έρχεται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να προτείνει την ένταξη του φυσικού αερίου και των πυρηνικών στις Πράσινες Τεχνολογίες, έτσι εξ ορισμού νέου, για να μην πέσουν χοντρές φάπες σε όλη την Ένωση από την ενεργειακή κρίση, την ενεργειακή φτώχεια και ανισότητες και τον κίνδυνο και επισιτιστικής κρίσης.
 
Όχι ο superman Χατζηδάκης δεν έχει παραιτηθεί ακόμα πέφτοντας έξω σε όσα υπόσχονταν πριν δυο χρόνια ακριβώς, έχοντα φροντίσει να ξεπουλήσει και τα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ σε άσχετο κερδοσκοπικό fund για να τα διαλύσει και την ΔΕΗ σε άλλους ημέτερους της φαμίλιας.Αυτός είναι μυθικός νεοφιλελές, μια κατηγορία μόνος του.
 
Και μισή κατηγορία ακόμα είναι οι Σκρεκας-Γεωργιαδης που τα βρίσκουν όλα καλά καμωμένα! Τις τιμές δε στον Θεό τις δικαιολογούν σαν αποτέλεσμα του ότι έχουμε και χαλάμε περισσότερα και υποφέρει η αγορά από υπερβολική ζήτηση. Και δεν μπορούν να πει τώρα ότι τους έφταιξε τους μπαγάσες ο κορονοϊός.
 
Όσο για εκείνους τους πολιτευόμενους οικονομολόγους, καλό θα είναι να ξαναγράψουν γρήγορα το πρόγραμμα Ελλάδα plus πριν τον Φεβρουάριο. Διαφορετικά θα πρέπει να πέσουν πολλές καρπαζιές σε όλο τον συρφετό του συγκαλυμμένου Σημιτιστάν που έχει πιάσει τα πόστα και τις γραφίδες κάνοντας πλάτη στα προηγούμενα ζαβά στα θέματα ενεργειακής και εξωτερικής πολιτικής, που συνδέονται μεταξύ τους άρρηκτα.
 
Κατανοητό ή να βάλω τις φωνές;;
 
 
Και κοντά στην ενεργειακή κρίση, επακόλουθη και η κρίση στα logistics που κάνει το πρόβλημα ακόμα πιο πολύπλοκο και χειρότερο. Όχι φυσικά για τους λόγους που λέει ο τίτλος αυτού ΕΔΩ του άρθρου
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

εδω παντως πεσανε οι πρωτες πιστολιες...