ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗ ΓΗ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗ ΓΗ.

Το 1947 , ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (ναι αυτός ο Εβραίος ατλαντογενής) , πρότεινε τη δημιουργία μιας ενιαίας παγκόσμιας κυβέρνησης για την προστασία δήθεν και καλά της ανθρωπότητας από την απειλή της ατομικής βόμβας. Η ουτοπική του ιδέα δεν προχώρησε, προφανώς, αλλά σήμερα, ένα άλλο πατριωτάκι του ίδιας καταγωγής χτίζει την προσομοίωση μιας κοσμοκρατορίας.... της Ατλαντικής τους αυτοκρατορίας.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, όπως και ο Αϊνστάιν, δεν ονειρεύτηκε το Facebook από μια αίσθηση ηθικού καθήκοντος ή από ζήλο για την παγκόσμια ειρήνη. Αυτό το καλοκαίρι, ο πληθυσμός του υπερεθνικού καθεστώτος του Ζούκερμπεργκ έφτασε τα 2,9 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως, περισσότερους ανθρώπους από αυτούς που ζουν στα δύο πιο πολυπληθέστερα έθνη του κόσμου —την Κίνα και την Ινδία— μαζί.
 
Για τον Zuckerberg, τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, είναι πολίτες της Facebookland. Πριν από πολύ καιρό άρχισε εμφανώς να τους αποκαλεί «άνθρωπους» αντί για «χρήστες», αλλά εξακολουθούν να είναι γρανάζια σε μια τεράστια κοινωνική μήτρα, σαρκώδη κομμάτια δεδομένων για να ικανοποιήσουν τους διαφημιστές που έριξαν 54 δισεκατομμύρια δολάρια στο Facebook μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021. ποσό που ξεπερνά τα ακαθάριστα εγχώρια προϊόντα των περισσότερων εθνών στη Γη.
 
Το ΑΕΠ αποτελεί μια ενδεικτική σύγκριση, όχι μόνο επειδή δείχνει την εξαιρετική δύναμη του Facebook, αλλά επειδή μας βοηθά να δούμε το Facebook για αυτό που πραγματικά είναι. Το Facebook δεν είναι απλώς ένας ιστότοπος, ή μια πλατφόρμα, ή ένας εκδότης, ή ένα κοινωνικό δίκτυο, ή ένας ηλεκτρονικός κατάλογος, ή ένας χώρος ηλεκτρονικού εμπορίου, ή μια εταιρεία ή ένα βοηθητικό πρόγραμμα. Είναι όλα αυτά τα πράγματα μαζί. Αλλά το Facebook είναι επίσης, ουσιαστικά, μια εχθρική ξένη δύναμη.
 
Αυτό είναι ξεκάθαρο στη μονόπλευρη εστίασή του στη δική του επέκταση. την ασυλία του σε κάθε αίσθηση αστικής υποχρέωσης· Το ιστορικό της διευκόλυνσης της υπονόμευσης των εκλογών· Η αντιπάθειά της προς τον ελεύθερο Τύπο. Η αναισθησία και η ύβρις των κυβερνώντων του και την αδιαφορία τους για την αντοχή της  δημοκρατίας. 
 
Τα βασικά συστατικά της εθνικότητας είναι κάπως έτσι: Χρειάζεστε γη, νόμισμα, μια φιλοσοφία διακυβέρνησης και ανθρώπους.
 
Όταν είσαι ιμπεριαλιστής στο "μετασύμπαν", δεν χρειάζεται να ανησυχείς τόσο για τη φυσική έκταση—αν και ο Ζούκερμπεργκ κατέχει 1.300 στρέμματα στο Kauai , ένα από τα λιγότερο πυκνοκατοικημένα νησιά της Χαβάης. Όσο για τα υπόλοιπα στοιχεία της λίστας, το Facebook τα έχει όλα.
 
Το Facebook αναπτύσσει τα δικά του χρήματα, ένα σύστημα πληρωμών που βασίζεται σε τεχνολογίες blockchain γνωστό ως Diem ( πρώην Libra ) που οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές και οι τράπεζες φοβούνται ότι θα μπορούσε να εκτινάξει την παγκόσμια οικονομία και να αποδεκατίσει το δολάριο.
 
Και για χρόνια ο Ζούκερμπεργκ έχει μιλήσει για τις αρχές διακυβέρνησις του για την αυτοκρατορία που έχτισε: «Η συνδεσιμότητα είναι ανθρώπινο δικαίωμα». «Η ψηφοφορία είναι φωνή» · «Οι πολιτικές διαφημίσεις αποτελούν σημαντικό μέρος της φωνής». «Το μεγάλο τόξο της ανθρώπινης ιστορίας στρέφεται προς ανθρώπους που συγκεντρώνονται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό». Έχει επεκτείνει αυτές τις ιδέες προς τα έξω σε ένα νέο είδος αποικιοκρατίας - με το Facebook να προσαρτά ουσιαστικά εδάφη όπου μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν ήταν ακόμη συνδεδεμένοι. Το αμφιλεγόμενο πρόγραμμά του Free Basics , το οποίο πρόσφερε στους ανθρώπους δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο για όσο διάστημα το Facebook ήταν η πύλη τους στον παγκόσμιο Ιστό, χρησιμοποιήθηκε ως ένας τρόπος για να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνδεθούν. Αλλά ο πραγματικός σκοπός του ήταν να κάνει το Facebook την de facto διαδικτυακή εμπειρία σε χώρες σε όλο τον κόσμο.
 
Αυτό που κατέχει περισσότερο από όλα το Facebook, φυσικά, είναι οι άνθρωποι ένας τεράστιος πληθυσμός ατόμων που επιλέγουν να ζήσουν υπό την κυριαρχία του Ζούκερμπεργκ. Στα γραπτά του για τον εθνικισμό, ο πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός Benedict Anderson πρότεινε ότι τα έθνη δεν ορίζονται από τα σύνορά τους αλλά από τη φαντασία. Το έθνος είναι τελικά φανταστικό γιατί οι πολίτες του «ποτέ δεν θα γνωρίσουν τους περισσότερους συναδέλφους τους, δεν θα τους γνωρίσουν, ούτε θα ακούσουν για αυτούς, αλλά στο μυαλό του καθενός ζει η εικόνα της κοινωνίας του». Οι κοινότητες, επομένως, διακρίνονται περισσότερο από όλα «από το στυλ με το οποίο φαντάζονται».
 
Ο Ζούκερμπεργκ πάντα προσπαθούσε να κάνει τους χρήστες του Facebook να φανταστούν τον εαυτό τους ως μέρος μιας δημοκρατίας. Αυτός είναι ο λόγος που κλίνει προς τη γλώσσα της διακυβέρνησης περισσότερο από τη γλώσσα της εταιρικής διακυβέρνησης. Τον Φεβρουάριο του 2009, το Facebook αναθεώρησε τους Όρους Παροχής Υπηρεσιών του, έτσι ώστε οι χρήστες να μην μπορούν να διαγράψουν τα δεδομένα τους ακόμα κι αν εγκαταλείψουν τον ιστότοπο . Η οργή ενάντια στην κατάσταση παρακολούθησης του Facebook ήταν γρήγορη και δυνατή, και ο Ζούκερμπεργκ ανέτρεψε την απόφαση, λέγοντας ότι όλα ήταν μια παρεξήγηση. Ταυτόχρονα, εισήγαγε σε μια ανάρτηση ιστολογίου την έννοια της Διακήρυξης Δικαιωμάτων και Ευθύνων στο Facebook, καλώντας τους ανθρώπους να μοιραστούν τα σχόλιά τους—αλλά μόνο εάν εγγραφούν για λογαριασμό στο Facebook.
 
«Περισσότεροι από 175 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το Facebook», έγραψε τότε. «Αν ήταν χώρα, θα ήταν η έκτη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο. Οι όροι μας δεν είναι απλώς ένα έγγραφο που προστατεύει τα δικαιώματά μας. είναι το κυρίαρχο έγγραφο για το πώς χρησιμοποιείται η υπηρεσία από όλους σε όλο τον κόσμο."  .
 
Από τότε, ο πληθυσμός του Facebook έχει αυξηθεί σε 17 φορές αυτό το μέγεθος. Στην πορεία, ο Ζούκερμπεργκ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί ως επικεφαλής του έθνους του Facebook. Η εμμονή του με την παγκόσμια κυριαρχία φαίνεται μοιραία εκ των υστέρων - η μακροχρόνια ενασχόλησή του με τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία γενικά και τον Αύγουστο Καίσαρα συγκεκριμένα, την ψηφιακή έκδοση του Risk που κωδικοποίησε ως έφηβος , το διαρκές ενδιαφέρον του για την ανθρώπινη ψυχολογία και τη συναισθηματική μετάδοση. 
 
Τώρα, σύμφωνα με τους New York Times , το Facebook εξετάζει το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός είδους νομοθετικού σώματος , μιας επιτροπής που θα μπορούσε να λαμβάνει αποφάσεις για θέματα που σχετίζονται με τις εκλογές - πολιτική προκατάληψη, πολιτική διαφήμιση, ξένη παρέμβαση. Αυτό θα απέτρεπε περαιτέρω τον έλεγχο από την ηγεσία του Facebook. 
 
Θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν αρκετοί άνθρωποι για να γκρεμίσουν την αυτοκρατορία; Πιθανώς όχι. Ακόμα κι αν το Facebook έχανε 1 δισεκατομμύριο χρήστες, θα του έμεναν άλλα 2 δισεκατομμύρια. Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε τον κίνδυνο που διατρέχουμε. 
 
Όλα αυτά που ζούμε και βλέπουμε να γίνονται στις μέρες μας είναι χαρακτηριστικά  της πολύ άγριας σύγκρουσης που γίνεται και θα ακολουθήσει για το ποιος θα γίνει Χαλίφης στην θέση του Χαλίφη στην νέα παγκοσμιοποίηση.  Και είναι  επίκαιρο μιας και έχει ξεκινήσει  στις ΗΠΑ η αποκάλυψη των Facebook Papers, μιας σειράς διαρροών εσωτερικών εγγράφων που αποκαλύπτουν τις πρακτικές ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ παρέμβασης της εταιρείας σε κρίσιμα θέματα. Σχετικά ΕΔΩ.  
 
Έγκαιρη προειδοποίηση, ως συνήθως,από εμάς...ΕΔΩ. Είναι φανερό ότι διεξάγεται ένας πόλεμος προπαγάνδας ένθεν κεκειθεν για επικράτηση εντός της νέας Παγκοσμιοποίησης, που είναι πολύ πιο πολύπλοκη απ' ότι η προηγούμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: