ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛOΡΙΖΟΥ ΠΡΌΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΑΛΙ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΌΡΙΖΟΥ ΠΡΌΣΩ ΟΛΟΤΑΧΏΣ ΠΑΛΙ.

Τον περασμένο Ιούλιο οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank, είχαν απορροφήσει από την ΕΚΤ ρευστότητα η οποία αγγίζει τα 47 δισ. ευρώ (46,9 δισ. ευρώ). Ποσό που αν προστεθεί σε αυτό της αύξησης των καταθέσεων ανεβάζει τη συνολική ρευστότητα του συστήματος στα 77,2 δισ.ευρω. (Πριν μπούμε στο πρώτο μνημόνιο η αντίστοιχη τραπεζική ρευστότητα ξεπερνούσε τα 160δισ ευρώ, κάτι τις περισσότερο από το τότε δημόσιο χρέος, που ήδη σήμερα έχει ξεπεράσει τα 380δισ ευρω, αυξημένο κατά 50δισ μέσα στα τελευταία δύο χρόνια...)
 
Από την άλλη πλευρά, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ένα πολύ μικρό μέρος από τη ρευστότητα αυτή των 77,2 δισ ευρώ έχει κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία και αυτή μάλιστα εμμέσως μέσω του δανεισμού που έχει λάβει το Ελληνικό Δημόσιο από το πιστωτικό σύστημα. Αντίθετα, η καθαρή ροή δανείων από τις τράπεζες προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τις αρχές του έτους έως και τον Ιούλιο ήταν αρνητική. 
 
Ωστόσο, στο ίδιο διάστημα, το Ελληνικό Δημόσιο φαίνεται να βγαίνει ο μεγάλος ευνοημένος από τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τη Γενική Κυβέρνηση έφθασε τα 16,1 δισ. ευρώ, όσο περίπου και το ταμειακό έλλειμμα της κυβέρνησης στο πρώτο εξάμηνο του 21.
 
Όσον αφορά στην εξάρτηση των συστημικών τραπεζών από τα ευρωσύστημα (ΕΚΤ) η οποία έφθασε τον Ιούλιο τα 47 δισ. ευρώ, πρόκειται κατά κύριο λόγο από χρήματα που διαθέτει με αρνητικό επιτόκιο (-1%) η Φρανκφούρτη μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης (TLTRO). 
 
Στην πράξη, δηλαδή, πρόκειται για επιδότηση και όχι για δανεισμό των τραπεζών από την ΕΚΤ, προκειμένου αυτές με τη σειρά τους να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας της ευρωζώνης. Η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο εργαλείο αυτό ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, οπότε και η ΕΚΤ αποφάσισε για μία ακόμη φορά να δέχεται ως ενέχυρο τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για την χρηματοδότηση των τραπεζών.
 
Πέραν αυτών, οι τέσσερις τράπεζες έχουν λάβει και άλλα 23 δισ ευρώ, υπό μορφή εγγυήσεων, από το Ελληνικό κράτος για να πατσίσουν την "χασούρα" τους από την πώληση σχεδόν τζάμπα των παλιών κόκκινων δανείων σε ημέτερα τους funds. Οι εγγυήσεις αυτές είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί να εγγραφούν τελικά στο δημόσιο χρέος, εκτινάσσοντας το πάνω από τα 400δισ ευρώ μέσα σε μια νύχτα.
 
Από τα 47 δισ που αντλήθηκαν για να ενισχυθούν μικρομεσαίοι, τα 37 βρίσκονται "παρκαρισμένα" στα σεντούκια του Στουρνάρα στην ΤτΕ και μόνο 10δισ διοχετεύτηκαν στις Τράπεζες για χρηματοδότηση της οικονομίας.
 
Από αυτά τα 10δισ, το 85% πήγε όμως για την χρηματοδότηση μεγάλων Ομίλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, κυρίως για "επενδύσεις" εξαγορών ή για έργα τύπου Ελληνικό.
Οι τέσσερις Συστημικές Τράπεζες τα υπόλοιπα των ταμειακών τους διαθέσιμων (περίπου 50δισ), τα έχουν "επενδύσει" ήδη. Στις διεθνείς αγορές διατραπεζικών τοξικών χρηματοπιστωτικών συνθετικών προϊόντων, απ όπου διαμορφώνουν κυρίως την κερδοφορία τους. Όπως ακριβώς έκαναν και το 08 πριν σκάσει η τότε αντίστοιχη φούσκα από μια Leman Brothers, αν θυμάστε...
 
Όλα αυτά, και με αποκλεισμένο το 94% των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό, σε συνδυασμό και με την συρρίκνωση του κύκλου εργασιών τους λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, οδηγούν με ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΉ ΑΚΡΊΒΕΙΑ σε ένα κύμα χρεοκοπιών μικρομεσαίων, κυρίως, επιχειρήσεων χωρίς προηγούμενο, ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας, νέο κύκλο μειώσεων στις συντάξεις, ένα νέο κύκλο κόκκινων δανείων και σε μια νέα χρεοκοπία όλης της Ελληνικής Οικονομίας, ακόμα και αν δεν προηγηθεί κάποιο άλλο διεθνές γεγονός γενικότερης κατάρρευσης.
 
Το υπόλοιπο σχέδιο της Κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει η χρηματοδότηση όσων επιβιώσουν από τα λεγόμενα κορονονοϊοπακέτα του Ταμείου Συνοχής για να κάνουν "Πράσινη Ανάπτυξη".
Τι δεν καταλαβαίνεις ακριβώς για το τι είναι νεοφιλελευθερισμός;;
 
Όσο για το "αόρατο χέρι" των αγορών που όλα αυτά τα ρυθμίζει, είναι πλέον φανερό και έχει και ονοματεπώνυμο: Γιάννης Στουρνάρας.

Τεκμηρίωση: Τα επίσημα στοιχεία στο σαιτ της Τράπεζας της Ελλάδας.

Υ.Γ Από τα επίσημα στοιχεία, 20% των κεφαλαίων ΠΗΓΑΝ για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και στους μικρομεσαίους σε επίπεδο Ευρωζώνης. Εδώ λιγότερο από το 3%. Από ότι φαίνεται, τα εδώ λαμόγια το παράκαναν!

1 σχόλιο:

ΑΡΡ. είπε...



Αν χρωστάς στην τράπεζα εκατό δολάρια, τότε έχεις πρόβλημα. Αν χρωστάς εκατό εκατομμύρια δολάρια, τότε η τράπεζα έχει το πρόβλημα.

John Paul Getty Αμερικανός επιχειρηματίας.