ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

ΤΙ ΈΧΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΈΧΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

(ή η επίδραση της δυναμικής του ελαχίστου σε ότι γίνεται τώρα στην παγκόσμια οικονομία )  

Με κίνδυνο ο γράφων να δείχνει γραφικός από το πολύ γραψίδι, δεν ήταν λίγες οι φορές στα προηγούμενα 6-7 χρόνια που έγραψε σκόρπια, και από εδώ, αυτό που είναι πολύ γνωστό στα "Μαθηματικά του χάους" (το ανεπίσημο όνομα των μη γραμμικών πολύπλοκων συστημάτων εκτός ισορροπίας) :

Το ελάχιστο έχει τεράστια δυναμική!

(Πεταλούδες πετάνε στον Αμαζόνιο, δημιουργώντας τσουνάμια εδώ, πλοίο σφηνώνει στο Σουεζ και δημιουργεί ντόμινο οικονομικών καταρρεύσεων πιο εκεί κλπ)


Η αλήθεια είναι ότι είναι μαθηματικά αδύνατη η πρόβλεψη της στιγμής έναρξης μιας νέας παγκόσμιας κρίσης πολύ μεγάλων διαστάσεων, που προκαλείται έτσι, από κάτι μικρό. Μπορεί να πυροδοτήθηκε ήδη και από έναν ιό με σχετικά μικρά ποσοστά θνησιμότητας, διαψεύδοντας ότι και να λένε οι "μαντεψιες" των δημοσιολογούντων από τα ΜΜΕ.  

Η πραγματική αιτία μιας παγκόσμιας κρίσης θα είναι όμως άλλη: Η πολύ μεγάλη πολυπλοκότητα όλων των συστημάτων, οικονομικών, κοινωνικών και οικολογικών. Δεν θα φταίει πχ η γρίπη για μια πιθανή μέγα-κατάρρευση της οικονομίας από μια χειροτερευση κρίση και προσφοράς και ζήτησης που ξεκίνησε το 2018, πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, που επιμένει πάρα τα 24τρισ νέο, αεράτο χρήμα που τυπώθηκε σε όλο τον πλανήτη για να αντιμετωπιστεί. Μην το είδατε;; Και που είναι ο ευεργετικός πληθωρισμός που θα δημιουργούσε, οεο;;

Έτσι , κάπου 14τρις ιδιωτικά δάνεια μόνο στην ΕΕ συνεχίζουν να κινδυνεύουν να σκάσουν λόγω της ύφεσης, που χειροτερεύει λόγω της παράτασης των lockdowns για τον κορωνοϊό και της κρίσης στα logistics/αλυσίδες παραγωγής που αναμένονταν από πέρσι σε δύο κύματα (τώρα είμαστε στο δεύτερο) .
Περίπου άλλα τόσα τρις και τα δάνεια των 24εκ νέων ανέργων στις ΗΠΑ, που αναμένουν μια μικρή αιτία. Μια κατάρρευση οπουδήποτε πχ μιας ασήμαντης Τράπεζας, ή το μπλοκάρισμα της Διώρυγας του Σουεζ για κανένα δεκαήμερο, που μπορεί να κοστίσει στην παγκόσμια ναυτιλία 45-50δις δολάρια. Άγνωστες οι πιθανές επιπτώσεις από την πλήρη κατάρρευση της τουρκικής λίρας στις εκτεθειμένες με περίπου 1τρισ ευρώ Τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης, μετά τον διορισμό γνωστού "πλυντηριάκια" ως διοικητή στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας από τον Ερντογαν. Και λοιπά.
 

Παρασύροντας είτε από την εδώ είτε από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού τελικά πολλές εκατοντάδες τρις (!) τοξικά τραπεζικά προϊόντα, αυτά που φτιάχτηκαν από αυτά τα δάνεια και με τα οποία κινείται ο καζίνοκαπιταλισμός και το σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Το μέγεθος της φούσκας τους κολοσσιαίο. Πάνω από 22 παγκόσμια ΑΕΠ! Που κινδυνεύει ίσως και με ΠΛΉΡΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΉ κατάρρευση, αφανίζοντας όλο το χρηματοπιστωτικο σύστημα από άκρη σε άκρη.

Μέτρα αντίστασης η plan b σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει;;

Κανένα ελληνικό πολιτικό κόμμα δεν έχει επεξεργαστεί κάποιο σχέδιο για μια τέτοια περίπτωση! Η προστασία από το ευρώ δείχνει αρκετή και τα κορονοϊοπακέτα αρκετά για να ξεπεραστεί η τρέχουσα ύφεση, λένε όλοι. Στον τρόπο διανομής τους εστιάζονται οι διαφορές και στο για ποιον θα δημιουργήσουν ανάπτυξη.
Αλλά όχι αρκετά για τη κρίση που έρχεται! Και όλα τα σχέδια υποθέτουν ότι θα υπάρχει τότε και ευρώ και Τράπεζες. Ποιος το εγγυάται αυτό;; Κάνεις!
Και έτσι δείχνουν ΌΛΑ τα τρέχοντα "πολιτικά αφηγήματα" είτε παρωχημένα (όπως αυτά των νεοφιλελε) είτε αμήχανα (όπως αυτά που δημοσιεύτηκαν ως θέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ). Δύσκολα θα μπορέσουν να πείσουν το συλλογικό "ένστικτο" των ψηφοφόρων αν γίνουν εκλογές με αυτά που έχουν τώρα ως προτάγματα. Αυτό, το συλλογικό, μπορεί και ανιχνεύει τον "παράξενο ελκυστή", το σημείο δηλαδή που θα ισορροπήσει το νέο σύστημα μετά την κατάρρευση του παλιού καλύτερα και από τα πιο πολύπλοκα μαθηματικά..
 

Ανάλογα με το plan b, αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει, τότε κάτι θα τελειώνει. Μπορεί το ευρώ η και το δολάριο όπως το ξέρουμε, σίγουρα η παγκοσμιοποίηση, όπως την ξέραμε, ίσως και ο τρόπος που παράγεται σήμερα νέο χρήμα, τα δάνεια. Και κάπου αλλού θα ισορροπήσει μετά από καιρό ένα νέο "σύστημα" που θα προκύψει στην θέση του παλιού που εξαφανίζεται.

Που;;
Η σωστή και ειλικρινής απάντηση είναι ότι αυτό ΔΕΝ ξέρουμε να πούμε με απόλυτη Μαθηματική ακρίβεια ! Μια ιδέα μόνο μας δίνουν το "προς τα που" αν κάνουμε τα διαγράμματα φάσεων των συστημάτων, και κάτι άλλα τέτοια ακαταλαβιστικα, που τα κατανοούν κάτι λίγοι μαθηματικοί αλλά κανένας οικονομολόγος ή policy maker.

Έτσι, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην φοβόμαστε τις αλλαγές που θα ξεβολεψουν πάρα πάρα πολλούς. Και τα Επιτελεία, που σφυρίζουν αδιάφορα περιμένοντας να κάνουν πάλι κάποια γνωστού αποτελέσματος διαχείριση as usual, ας βολευτούν για τα καλά! Δεν θα αρκούν τότε ούτε τα μαξιλάρια ούτε τα κορονοϊοπακέτα! Πολλά δισ νομισματικων μονάδων σε άχρηστο χαρτί αλλά μηδενικής αξίας η χρησιμότητα τους σε αυτή την περίπτωση.
 

Το μόνο που φαίνεται ότι μπορεί να τροχειοδρομήσει "λύσεις" για τα επερχόμενα, συνοψίζονται μόνο με προσεγγίσεις "έξω από το κουτί".
Π.χ με την υιοθέτηση της εργάσιμης εβδομάδας των 24 ωρών, χωρίς μειώσεις αποδοχών ΚΑΙ την χρηματοδότηση αυτής της μεταρρύθμισης ενδογενως. Ας πούμε με ένα κρατικό εξωτραπεζικο ψηφιακό πάγιο, σύμφωνο και με την Κοινοτική Οδηγία 843/18.
Ουπς;;
Γίνεται!

Δεν κινδυνολογώ. Προειδοποιώ. Και κάνω αυτό που πρέπει.
 

1 σχόλιο:

silver είπε...

Λύκαστρε καλησπέρα παίζει το σενάριο για κυβερνοεπίθεση παγκόσμια για κατάρρευση των πάντων και θα έχει νόημα για τα ευγενή μέταλλα Ήθελα να σε ρωτήσω ότι είχες πει το Μάρτιο θα ξέρουμε εάν το αφεντικό του γιαουρτιού θα μας βάλει σε μπελάδες με τα μεμέτια ή όχι ακόμη δεν ξέρουμε Να είσαι πάντα καλά και να μας ενήμερωνεις