ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΥ ΤΩΡΑ ΤΙ ΛΕΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

"Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος πασχίζει να γεννηθεί. Τώρα είναι η εποχή των ιών".
Α. Γκράμσι, γραφή ΙΙ.

Η παγκοσμιοποίηση που όρισε ο νεοφιλελευθερισμός καταρρέει!
Ένας τόσος δα ιός πυροδότησε ήδη μια οικονομική κρίση με μεγάλες φαινομενικές ομοιότητες με το κραχ του 29. Και αρχίζουν τώρα πολλοί να λένε (σωστά) ότι "χρειαζόμαστε ένα New Deal του 21ου αιώνα".

Αλλά ή δεν προτείνουν τίποτα για να βγούμε από την νέα Παγκόσμια κρίση που ανέδειξε ο ιός. Ή, στην καλύτερη, ξανα-προτείνουν τις ίδιες οικονομικές "λύσεις" που δημιούργησαν την πρωτόγνωρη κρίση και προσφοράς και ζήτησης που ξεκίνησε πΚ το 2018 σαν αποτέλεσμα λάθος οικονομικών συνταγών της κρίσης του 08. Προτείνουν και εφαρμόζουν λύσεις που στοχεύουν άγαρμπα στα αποτελέσματα της κρίσης και όχι στις αιτίες της. Ηλιθιότητες!


Προφανώς και δεν θα με ρωτήσει κανένας πως θα ήθελα να είναι αυτό το Deal του 21ου. Οπότε νομιμοποιούμαι να πω μια άποψή μου εδώ.

Ισχυρίζομαι ότι ένα κατάλληλο "New Deal" που θα μπορούσε να βοηθήσει να μην ξαναβρεθούμε πίσω σε σκοτεινές εποχές αλά Μεσαίωνα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον και δύο καινοτομίες:

1. Τον περιορισμό του εργάσιμου χρόνου όλων στο μισό χωρίς μειώσεις αποδοχών.

2. Στην αφαίρεση του δικαιώματος έκδοσης νέου χρήματος από τις Τράπεζες και την σύνδεση της παραγωγής νέου τύπου χρήματος με την απόδοση κάποιου κατάλληλου δείκτη της πραγματικής οικονομίας. Πχ με τον ελεύθερο χρόνο που μπορούν οι άνθρωποι να διαθέσουν για τις προσωπικές και κοινωνικές τους ανάγκες και την βελτίωση τους ή με την ποσότητα της ενέργεια που θα σώζουν για τις παραγωγικές και άλλες ανάγκες ή κάποιο συνδυασμό αυτών η παρόμοιων δεικτών.
Για ένα μεταβατικό διάστημα, ανταλλαγή των σημερινών νομισμάτων, όσων προκύψουν μετά από μια γενική Σεισάχθεια που υπονοεί η προηγούμενη πρόταση, με τα νέα μόνο την χρηματοδότηση της προηγούμενης καινοτομίας. Μέχρι να ισορροπήσει το νέο σύστημα .( οι τελευταίες εξελίξεις επί αυτού στην Ελλάδα. Ξυπνάτε!)

Όλα τα άλλα που θα απαιτηθούν μπορούμε να τα βρούμε μετά, διευρύνοντας την δημοκρατία και τον έλεγχο εφαρμογής των συμφωνημένων κανόνων λειτουργίας της εντός ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου, αυτό το τελευταίο είναι για εμένα το New Deal.

Μπροστά στις επερχόμενες καταρρεύσεις, αυτές οι καινοτομίες, που σε πολλούς μπορεί να ακούγονται περίεργες, ίσως να προκύψουν πολύ σύντομα ως αναγκαιότητες επιβίωσης.

Δεν γνωρίζω τι άλλο ακόμα θα απαιτηθεί.
Αυτό μόνο που ξέρω είναι ότι τα πολύ δύσκολα προβλήματα λύνονται πάντα κάπως έτσι, με την "αλλαγή παραδείγματος". Οι διαπιστώσεις και το "τι καλά που τα κάναμε εμείς" προφανώς και δεν αρκούν.

Εσύ τώρα τι λες;; 

4 σχόλια:

ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ είπε...

Οι αιτιες ειναι οι ιδιοι που θελουν να διορθωσουν το αποτελεσμα αρα πως να βρουν λυση.Μονο μετα απο ενα μεγαλο σοκ πολεμο δηλαδη θα γινουν αυτα που λες αποδεκτα απο τις ελιτ που κυβερνουν απο φοβο μην εξαφανιστουν.
Να πω και ενα συντομο ανεκδοτο συμβουλος επιχειρησεων χωρις να εχει ποτε επιχειρηση.Οι θεωριες που δεν λειτουργουν πρακτικα πρεπει να πετιουνται στα σκουπιδια αλλα γιατι εφαρμοζονται ακομη?
Για το δικο μου χοντρο κεφαλι ειναι απλο καποιος θελει να σε πηδηξει τοσο απλα.
Το 2008 ανοιξα το εργαστηριο μου πηγα σε ολες τις τραπεζες να παρω ενα δανειο καμια δεν μου εδινε επαγγελματικο αλλα μου εδινε καταναλωτικο.
Μα εαν ημουν ηδη εππαγελματιας γιατι να αγορασω χρημα και να χρεωθω τοκους

silver είπε...

Λυκάστρε επειδή σε εμπιστεύομαι ,ξέρεις κάτι για τον Αύγουστο του ΄20 Ότι οι δικοί μας τα πήραν κρανίο με τα μεμέτια και πήγαν να κάνουν κάτι αλλά ο νεοΔρακουμέλ δεν τους άφησε ????

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλησπέρα silver ..ποιός να κάνει κάτι η ηγεσία του Στρατού;; Εδώ αν δεν έπαιρνε τόση μεγάλη διάσταση το θέμα με τον κυβερνήτη της φρεγάτας Λήμνος τον Σαλιάρη...θα του είχανε ρίξει καμπάνα και τιμωρία του ανθρώπου.!! Αλλά το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στα ΜΜΕ και δεν τόλμησαν.

Για τους στρατηγούς και τους ναυάρχους του πληκτρολογίου, θα ήθελα να σου πω ότι το ιστορικό τους δεν είναι καλό.Αν εξαιρέσει κάποιος το ότι η νεότερη Ελλάδα έχει παραδοθεί μόνο για 99 χρόνια, χωρίς να πέσει τουφεκιά… τότε μπορεί να καταλάβει ότι το έμψυχο υλικό του Ε.Σ. πληρώνεται πολύ καλά για ελλιπής υπηρεσίες.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Οι στρατιωτικοί δεν θα κάνουν κάτι…. όχι επειδή είναι πολύ δημοκράτες… αλλά επειδή έχουν αποκτήσει νοοτροπία δημόσιου υπάλληλου!Ουδεμία σχέση έχουν τα κριτήρια εισόδου και εξόδου του έμψυχου υλικού του τωρινού Ε.Σ. με τα κριτήρια που ίσχυαν με το ένδοξο παρελθόν.

Οπωσδήποτε οι Ένοπλες Δυνάμεις ανοήτος επί 40 χρόνια προσδιορίστηκαν άδικα ως αντιπαραγωγικός θεσμός... αλλά αυτό έγινε γιατί... αυτοί το αφήσαν να γίνει! Είναι άγνωστο το γιατί, αλλά μετά την μεταπολίτευση, το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων Αξιωματικών κ.λ.π. είχαν αυτοδεχθεί το σύμπλεγμα του "μη δημοκράτη"!!! Κάπως έτσι και μέσα από αίολες ενοχές, φτάσαμε μετά από 40 χρόνια στην παράδοση της πατρίδας... χωρίς να πέσει τουφεκιά!.. από ένα στράτευμα όπου οι ανώτατοι αξιωματικοί του, ομολογούν ότι είναι ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ!!!