ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

ΤΙ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ Η ΚΑΤΆΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΉ ΛΊΡΑ (Ή αλλιώς :Μας συμφέρει να μπει η Τουρκία τώρα σε πρόγραμμα ΔΝΤ;;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ Η ΚΑΤΆΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΉ ΛΊΡΑ (Ή αλλιώς : Μας συμφέρει να μπει η Τουρκία τώρα σε πρόγραμμα ΔΝΤ;;)

 Η πορεία της οικονομίας της γείτονος προϊδεάζει ότι δεν θα αποφύγει πάλι ένα ακόμη "σώσιμο" από το ΔΝΤ, λίγα μόλις χρόνια μετά το προηγούμενο. Και αφού η κατσίκα του γείτονα δεν καταφέρνει να το σώσει παρά την δυνατότητα της να κόψει όση λίρα θέλει και παρά το σχετικά χαμηλό της δημόσιο χρέος (με το ιδιωτικό της όμως πλέον στην στρατόσφαιρα) κάποιοι λένε: "Ας ψοφήσει", ίσως η απώλεια μέρους της εθνικής της ανεξαρτησίας την αναγκάσει να γίνει λιγότερο επιθετική για λίγα χρόνια.

 
Λάθος ιδεολόγημα, όσο λάθος είναι και το αν γυρίσει πίσω στα δράμια και την οκά, όλα θα λυθούν ως δια μαγείας στην οικονομία της. Η Τουρκία είναι επιθετική σήμερα όντας πιόνι στα γεωπολιτικά παίγνια περί των ενεργειακών σχεδιασμών τρίτων. Της Ρωσίας και της Γερμανίας. Για ποια ανεξαρτησία λες;;
 
Η αλήθεια είναι ότι η κατρακύλα της λίρας και ο σχεδόν μηδενισμός των αποθεμάτων της σε ξένο νόμισμα δεν έχουν μεγάλη σχέση με την παραγωγική της μηχανή, που έχει κάνει σημαντικές προόδους στα χρόνια του Ερντογάν, αλλά με την αντίδραση των "αγορών" και των ξένων της επενδυτών σε λανθασμένα επενδυτικά ανοίγματα Φαραώνικου μεγέθους σε ξένες της αγορές (όπως του Ιράν) που ματαιώθηκαν βίαια.
 
Αλλά και στα μεγαλαλεπιβολα σχέδια αναβίωσης ενός νέο Οθωμανικό οράματος με πολεμικές εμπλοκές σε εμφυλίους δια αντιπροσώπων, στην Συρία και την Λιβύη και άλλες χώρες της Αφρικής, που κοστίζουν. Όχι μόνο οικονομικά. Έτσι η διαχείριση του "εξ Ανατολών ασθενή", που οδήγησε στην διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορία μέχρι την αρχή του 20ου αιώνα, επανήλθε για τους ίδιους λόγους των συγκρουόμενων γεωστρατηγικων τρίτων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. Μακριά η Τουρκία (και όσοι την καθοδηγούν) από τα πετρέλαια και τα αέρια, λέει!  
 
 Ένα πρόγραμμα ΔΝΤ, με τις ακραίες νεοφιλελε επιλογές που συνήθως έχει, δεν αρκεί για να αποτρέψει όμως αυτές τις επιλογές επιβίωσης και πλουτισμού των ελίτ της γείτονος. Όπως παντού όπου εφαρμόστηκαν, οδήγησαν σε φτωχοποίηση μεγάλου όγκου του πληθυσμού και σε συρρίκνωση της μεσαίας τάξης. Στοιχείο που, σε συνδυασμό με την ισχυρή και καλά οργανωμένη εμπλοκή του πολιτικού ισλάμ σε όλο τον κοινωνικό ιστό και την οικονομική δραστηριότητα, να στρέψει ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά του πληθυσμού σε περισσότερο ακροδεξιές θέσεις και την εξωτερική της πολιτική σε περισσότερο τυχοδιωκτικές επιλογές για να τα ικανοποιήσει! Με την συνεργασία μάλιστα πλούσιων κρατών, όπως το Κατάρ ή μελλοντικά και το Ιράν.
 
Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία μπόρεσε να επιβιώσει τους τελευταίους μήνες λόγω ενέσεων ρευστότητας από το Κατάρ και την Κινα. Αλλά κυρίως λόγω των πολλών "μαύρων δολαρίων" *του ISIS, που λειτουργούν ως παράλληλο νόμισμα στην οικονομία της! 
Αλλά όντας δεύτερη χώρα σε συναλλαγές με κρυπτονομίσματα στον κόσμο (έτσι μεταφέρουν οι ελίτ της τα μαύρα τους δολάρια στο εξωτερικό, ακυρώνοντας όποια Capital controls) το ΔΝΤ is not an option σε ότι μας αφορά άμεσα. Ίσως μάλιστα να είναι η χειρότερη επιλογή!  
 
Και μιας και δεν μπορούμε να κάνουμε και εμείς τίποτα, λόγω και των δικών μας προοπτικών που μυρίζουν μέτρα αλά ΔΝΤ-εσωτερικού με παρόμοια αποτελέσματα, το μόνο που απομένει να κάνουμε, μετά την αποτυχία της γραμμής Σημίτη για "ευρωπαϊκή πορεία" κατευνασμού της Τουρκίας στην μοιραία πορεία της προς τον άξονα Κινας-Ρωσιας-Ιραν, είναι :
 
1. Να αποφύγουμε, όσο μπορούμε, τον ρόλο του τοπικού επιτηρητή του "εξ Ανατολων ασθενή" για μια ακόμα φορά από την εποχή που οι τότε μεγάλες δυνάμεις αποφάσιζαν να μας τον αναθέσουν με την ίδρυση του νεώτερου Ελληνικού Κράτους.
2. Να κρατήσουμε την Τουρκία μακριά από λογικές συνεκμετάλλευσης σε ενεργειακές πηγές, που δεν της ανήκουν και που έχουμε λόγο. Αυτές οι πηγές είναι ο βασικός λόγος συμμετοχής του ΔΝΤ σε προγράμματα "διάσωσης", όπως έδειξε και η δική μας εμπειρία με τα 3 μνημόνια που προηγήθηκαν ακριβώς γι τον ίδιο λόγο ελέγχου τους από "τους δανειστές". Ελοχεύει ο κίνδυνος μέσω της "συνεκμετάλλευσης", εκτός από τα ανοιχτά μας εθνικά θέματα να πάνε κατά διαόλου, να μας φέρουν και εμάς πάλι δεμένους χειροπόδαρα, όπως η κατσίκα του γείτονα.
 
Αν είμαστε τυχεροί, μπορούμε να βάλουμε τις κατσίκες μας να συνεργαστούν αργότερα, αν και όποτε εκλείψουν οι λόγοι που θέλουν να μπουκάρει κάθε τρις και λίγο το ΔΝΤ ένθεν κεκείθεν, για να τις ψοφήσει κατά το δοκούν.
Ο Ερντογαν, λόγω και της εκδίκασης του σκανδάλου Halkbank στην Νέα Υόρκη, μετράει ήδη μέρες. Και το ξέρει. Ας αρχίσουν να ανησυχούν και οι "άριστοι" του δικού μας γκουβέρνου, που θα καταρρεύσουν μαζί του, εγκλωβισμένοι εντός των στρατηγικών της Μερκελ που έφερε ήδη τα αποτελέσματα τους. .


*
Μετά την έναρξη του πολέμου στην Συρία, η Τουρκία έγινε συνέταιρος με τον ISIS . Κλεμμένο πετρέλαιο από το Ιράκ μεταφέρονταν με τουρκικά φορτηγά στο λιμάνι του Σειχάν και από εκεί έφευγε ημικατεργασμενο σαν Τουρκικής παραγωγής προς τις αγορές. Και τζάμπα, 20$ το βαρέλι, για να χρηματοδοτεί με αυτά ο ISIS το Χαλιφάτο του και τις πολεμικές του δραστηριότητες.
Έλα μου όμως που αυτά τα φορτία έριξαν το 15 την διεθνή τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 50$! Οπότε Πουτιν και Ομπαμα τότε, σταμάτησαν να κάνουν τα στραβά μάτια και του βομβάρδισαν 1200 βυτιοφόρα που κουβαλούσαν αυτόν τον μαύρο χρυσό. Καταστροφή στις μπίζνες, που τα λεφτά της κατέληγαν σε Τράπεζες και funds του Κατάρ για να αγοράσει ο ISIS από εκεί τα χρειαζούμενα. Έπρεπε να βρεθεί άλλη συνεκμετάλλευση να ρεφάρουν οι άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: