ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΑΥΤΟ ΤΟ..."beggars." ΚΑΡΑΚΌΛΙΑ.!!

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Μιας και ο κ. Palms μας χαρακτήρισε beggars, τη στιγμή που ο κ. Pyatt τονίζει ότι οι Ελληνοαμερικάνοικες σχέσεις διανύουν την καλύτερη στιγμή τους, θα θέλαμε να θέσουμε κάποιους προβληματισμούς στους οποίους θα είχε ενδιαφέρον να απαντήσει ο κ.Pyatt αλλά και να τους ακούσουν και οι εκπρόσωποι μας. Εννοείται βέβαια πως η τελική επιβεβαίωση δεν θα βγει από το στόμα του κ.Pyatt αλλά από την απάντηση της LoR που στείλαμε. 

Μετά λοιπόν από τις αξιοθαύμαστες δηλώσεις του κ. Palm, πρώην αντιπροέδρου της ONEX μέχρι τον Φεβρουάριο, δεν θεωρούμε απίθανο να συμβεί το εξής. Αρχικά, η LoR που στείλαμε, απ' ότι γράφεται, αφορά τις MMSC, τα ΑΒ, τον SM2 και μελλοντικά την ανάμιξη μας στο πρόγραμμα των FFGX 62 και ίσως την αγορά κάποιων μονάδων από τη νέα κλάση. Σκεφτόμαστε λοιπόν το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ προς ώρας να αρνηθούν την αποδέσμευση των SM 2 πυραύλων, απ' την στιγμή που τους είναι αρκετά δύσκολα να παραχωρήσουν ΑΒ λόγω της κινεζικής απειλής. 

Άρα, με την μη αποδέσμευση των SM 2 μας περιορίζουν στους essm blk 2 (πυραύλους μέσης εμβέλειας). Για πιο λόγο όμως να κάνουν κάτι τέτοιο;; Μα φυσικά για να βοηθήσουν την δική τους πρόταση, τις MMSC. Εάν μας αποδεσμεύσουν SM2, αλλά δεν παραχωρήσουν ΑΒ, και το ΠΝ δεν επιλέξει την MMSC- LCS, εξαιτίας των προβλημάτων της, τότε με την αποδέσμευση των SM 2, οι Έλληνες θα μπορούσαν να τον τοποθετήσουν στις προτάσεις της Αγγλίας (AH 140), Ολλανδίας (Sigma 115), Γερμανίας (MEKO), αφήνοντας έτσι τις MMSC

Η αποδέσμευση λοιπόν του SM2, δίχως παραχώρηση των ΑΒ, θα έβαζε την MMSC σε δεινή θέση, αφού θα έφερνε μόνο πυραύλους essm, ενώ οι Άγγλοι - Γερμανοί - Ολλανδοί βασιζόμενοι στο CMS Tacticos και στους MK41 θα μπορούσαν να προσφέρουν πλοία με 32 κελιά mk41, δηλαδή έναν φόρτο με 64 essm blk 2 και 16 SM2 στην κάθε φρεγάτα, δημιουργώντας έτσι πλοία με πολυστρωματική αεράμυνα.

Τέλος, θα είχαν να αντιμετωπίσουν και τους Γάλλους που και αυτοί δίνουν πύραυλο μεγάλης εμβέλειας και μέσης εμβέλειας, μόνο που ο τελευταίος υστερεί μπροστά στον essm μιας και δεν μπαίνει quad pack στον sylver. Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι απίθανο και ίσως έτσι οι ΗΠΑ  θα βοηθούσαν την προβληματική πρόταση τους, αφού θα έθεταν έκτος τους Άγγλους - Ολλανδούς - Γερμανούς που τα πλοία τους έχουν χώρο για SM 2. Έτσι θα είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο τους Γάλλους και θα ασκούσαν περισσότερη πολιτική πίεση για να αγοράσουμε ένα προβληματικό περιπολικό, που το USN δεν δέχεται να το παραλάβει. 

Μια απάντηση από τον πρέσβη Pyatt θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εξάλλου η καχυποψία μας μεγάλωσε, όταν ο κ. Palm που θα μπορούσε ακόμα και τώρα να είναι αντιπρόεδρος της ONEX μας αποκάλεσε beggars.

Δεν υπάρχουν σχόλια: