ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή η επίσκεψη του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Οι συναντήσεις με τους Αμερικανούς πάνε με ταχύτητες LCS...χα χα χα
Είχαμε πάλι τίποτα διυπουργικά δράματα;; Έτσι γράφουν, αλλά λένε πως όταν γίνει θα έχει περισσότερο βάθος. Λες αφορά την κωλοτρυπίδα μας;; Πρώτα ψωνίζεις, και μετά "ψωνίζεις" από το πανέρι. Πρώτα η παραγγελία του κουβά...

Ακυρώθηκε όπως πληροφορείται το “DP” η επίσημη επίσκεψη του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με αξιόπιστες διπλωματικές πηγές, ο προγραμματισμός της επίσκεψης που είχε οργανωθεί στο στρατιωτικό επίπεδο, “σκόνταψε” άλλη μια φορά στον σκόπελο της πανδημίας. Το αμερικανικό Πεντάγωνο υπό την ηγεσία του υπουργού Άμυνας, στρατηγού εν αποστρατεία Λόιντ Όστιν, έλαβε την απόφαση να ακυρώσει ΟΛΕΣ τις επίσημες επισκέψεις για τον μήνα Απρίλιο, έχοντας ευθυγραμμιστεί με τη προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αγοράσει χρόνο για την προώθηση του εμβολιασμού και την “κατάκτηση” ανοσίας του πληθυσμού.

Το πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί ήταν ιδιαίτερα πλούσιο και θα επιχειρηθεί να παραμείνει ίδιο ή και να εμπλουτιστεί περαιτέρω, μόλις οι συνθήκες επιτρέψουν την πραγματοποίηση της επίσκεψης. Στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν την εξέλιξη στο DP, ενώ άλλες πληροφορίες θέλουν τους δυο αρχηγούς, στρατηγούς Κωνσταντίνο Φλώρο και Μαρκ Μίλεϊ (Μark Milley) να έχουν συνομιλήσει περισσότερες της μίας φοράς το τελευταίο διάστημα.

Το πρόγραμμα του στρατηγού Φλώρου στις ΗΠΑ συνέπιπτε με τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα των Καθολικών, οπότε θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η ακύρωση του ταξιδιού… μπορεί να είναι και για καλό! Εν όψει διακοπών ακόμα και οι επίσημοι θα μπορούσαν να έχουν αλλού το μυαλό τους (βλ. δηλώσεις Μπακογιάννη περί της με κάθε τρόπο μετάβασης στην Κρήτη το Πάσχα)! Οι λεπτομέρειες της μετάβασης του Α/ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ θα γίνουν γνωστές προσεχώς.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Εκκρεμεί η υπογραφή της νέας διμερούς αμυντικής συνεργασίας (MDCA). Υπό αυτή την οπτική γωνία το ταξίδι του Α/ΓΕΕΘΑ στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή του με την ηγεσία του Πενταγώνου θα μπορούσε να είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τις “τελικές πινελιές” της συμφωνίας.

Το DP έχει με κάθε ευκαιρία εκφράσει την άποψη ότι δεδομένων των νέων συνθηκών και ασχέτως της παραδοσιακής οπτική των ΗΠΑ απέναντι στο δίπολο Ελλάδα-Τουρκία, η συγκυρία επιβάλλει ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει αντιμετώπιση παρόμοια με αυτή που απολαμβάνουν στην περιοχή το Ισραήλ και η Αίγυπτος που λαμβάνουν ετήσια δωρεάν βοήθεια από τις ΗΠΑ. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεράστιες ανάγκες για την αντικατάσταση ή/και “εμπλουτισμό” στρατιωτικού υλικού σε όλα τα επίπεδα.


Όλα αυτά η Ουάσιγκτον ασφαλώς καλείται να τα “ζυγίσει” με την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στην Τουρκία, την οποία επιχειρεί να επαναφέρει σε “δυτική τροχιά“. Ωστόσο, πέραν της όποιας βοήθειας συμφωνείται παρασκηνιακά, είναι δεδομένο ότι απαιτούνται και ορισμένες “εμβληματικού χαρακτήρα” χειρονομίες που θα δώσουν επικοινωνιακά την εντύπωση πραγματικής επένδυσης των ΗΠΑ στον ελληνικό χώρο.

Προφανώς το να βρίσκονται αμερικανικά στρατεύματα στην Ελλάδα ενισχύει την εθνική αποτρεπτική προσπάθεια. Θα πρέπει όμως να υπάρξουν και συγκεκριμένες κινήσεις που θα ενισχύσουν το μήνυμα και στην ελληνική κοινωνία. Διότι το επιχείρημα όσων ενίστανται, ότι η Ελλάδα παρέχει τα πάντα χωρίς να λαμβάνει κάτι επί της ουσίας, δεν μπορεί να απαντηθεί με παραπομπή σε “απόρρητες” συμφωνίες.

Εξάλλου, για να έχει σοβαρή πιθανότητα εφαρμογής, μια συμφωνία θα πρέπει αν είναι γραπτή. Αλλιώς, έπεα πτερόεντα και στη διπλωματία… Αν όχι ειδικά εκεί. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μπορεί να βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο ιστορικά, όμως απαιτούνται ορατές διά γυμνού οφθαλμού χειρονομίες. Η επίπτωσή τους στο επικοινωνιακό επίπεδο θα αποτελέσει την “προστιθέμενη αξία” της MDCA…

ΠΗΓΗ

 

 

 

2 σχόλια:

Μμ. είπε...


Η επικαιρότης

.....Το πρόγραμμα του στρατηγού Φλώρου στις ΗΠΑ συνέπιπτε με τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα των Καθολικών, οπότε θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η ακύρωση του ταξιδιού… μπορεί να είναι και για καλό!

..............................................................

Τελικά όλα για το καλό μας γίνονται σ' αυτόν τον ευλογημένο τόπο.
Γι αυτό και πάμε πάντα απ' το καλό στο... χειρότερο.

Α ρε Φλώρε του ¨πρώτα θα τους κάψωμε και μετά θα ρωτήσωμε...¨
Ει μη τι άλλο, πάντα συνεπής στον αφορισμό σου:
¨Πρώτα θα τις αγοράσωμε (ακριβοπληρώνοντας) και μετά θα αναρωτηθώμεν
γιατί τις αγοράσαμεν.¨



ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Μμ : ¨Πρώτα θα τις αγοράσωμε (ακριβοπληρώνοντας) και μετά θα αναρωτηθώμεν
γιατί τις αγοράσαμεν.¨

ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι.!! Οι αμερικάνοι επειδή κοιτάνε το συμφέρον της χώρας τους, θα τα προωθήσουν τα σαπάκια τους σε άλλα ναυτικά με πρόθυμες πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες. Καλή ώρα σε εμάς. Τα TICO είναι TICO, λόγω του οπλισμού τους και του φόρτου όπλων. Ένα TICO με 32 κελιά, όμως δεν είναι TICO. Είναι απλά κατώτερο και πιο κοστοβόρο από μια FREMM ή IVER. Εμείς θέλουμε πλοία για ΠΟΛΕΜΟ και όχι καγκουριές του τύπου "έχω 120 κελιά (αλλά μόνο τα 32 έχω γεμάτα), θες να στα δείξω;" ή το δικό μου πάει πιο γρήγορα και κάνει και drift για να αποφύγει τορπίλες..