ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Το μεγάλο παιχνίδι αρχίζει και θα είναι επικίνδυνο! Γράφει ο Δημήτρης Γ. Απόκης.

 

Το μεγάλο παιχνίδι αρχίζει και θα είναι επικίνδυνο! Γράφει ο Δημήτρης Γ. Απόκης.

Τι το διαφορετικό γράφει ο κ. Απόκης απ' ότι σας γράφω τόσους μήνες;;  Πάμε τώρα στο επόμενο κρίσιμο ερώτημα. Θα υποστηρίξουν οι Ευρωπαίοι τις επιλογές των ΗΠΑ;; Έχουν να κερδίσουν κάτι από τα όποια πλήγματα υποστεί η Μόσχα και τα οποία θα αναστατώσουν την οικονομική, την πολιτική και την κοινωνική ομαλότητα; Έχουν να κερδίσουν κάτι από αυτές τις κινήσεις; Δύσκολα οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, στην πράξη, θα λάβουν μέρος στα νέα αμερικανικά σχέδια πλην της πάντα πρόθυμης Βρετανίας με τον Τζόνσον να αναγγέλλει ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας, που πλέον βρίσκεται εκτός ΕΕ.

Η επιλογή των Ευρωπαίων να σπεύσουν να κλειδώσουν μια τεράστιας σημασίας εμπορική συμφωνία με την Κίνα, πριν ο Μπάιντεν αναλάβει τα καθήκοντά του, δεν έγινε τυχαία. Ουσιαστικά έστειλαν στην Ουάσιγκτον το μήνυμα, πως η Κίνα ως αντίπαλος δεν τους αφορά. Ας το λύσουν μόνοι τους οι Αμερικανοί. Η συμφωνία αυτή θα αντικαταστήσει τις 25 διμερείς επενδυτικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει μεμονωμένα μέλη της ΕΕ (όλες εκτός από την Ιρλανδία) με την Κίνα και οι οποίες ίσχυαν ως τώρα. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αποκτούν μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση στην τεράστια αγορά της Κίνας και εν γένει της Ασίας.

Είναι κάτι παραπάνω από ορατό ότι η Ευρώπη δεν θα αποδεχθεί τις ΗΠΑ σήμερα ως αυτόκλητο σωτήρα του πλανήτη και δεν θα υποστηρίξει την δική τους πολιτική ατζέντα και συμφέροντα απέναντι σε Ρωσία Κίνα και Τουρκία Θα παραμείνει σε λόγια αλλά στις πράξεις θα κάνει άλλα
Κάτι παρόμοιο όπως οι αραβικές κι μουσουλμανικές χώρες δεν αποδέχτηκαν τον Ερντογάν ως αυτόκλητο ηγέτη του Ισλάμ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: