ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Τι εισπράξαμε τόσα χρόνια απο την συμμαχία με τις ΗΠΑ;; Τίποτα δεν εισπράξαμε. Ίσα ίσα τους πληρώνουμε αδρά κάθε χρόνο.Οπότε τις απαιτήσεις τους ας τις κρατήσουν για τις χώρες που χρηματοδοτούν.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ως γνωστόν οι Ολλανδοί, οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί και οι Άγγλοι δεν έχουν ανάγκη τα 5 δις για τις βιομηχανίες τους. Ο μόνος που έχει ανάγκη είναι ο Αμερικάνος , και απ' ότι φαίνεται υπάρχουν πρόθυμοι να του τα δώσουν, ενώ προσφέρει το χειρότερο πλοίο με επιχειρησιακά κριτήρια. Μιλάμε για μια πρόταση που δεν συγκαταλέγεται στον ορό φρεγάτας και δυσκολεύεται ακόμα ακόμα να δράσει και ως κορβέτα. Μιλάμε για το μακράν πιο άοπλο πλοίο του διαγωνισμού σε σημείο που δεν θα διέφερε με την πρώτη ελληνική ΜΕΚΟ που θα βγει από τον εκσυγχρονισμό που θα περάσει. Ο φόρτος όπλων της θα είναι ίσος με αυτόν των ΜΕΚΟ, μόνο που αυτό από μόνο του αποτελεί σκάνδαλο, γιατί μιλάμε για πλοία με διάφορα σχεδόν 30 έτη. 
 
Πέραν αυτών μιλάμε για ένα πλοίο με συνεχείς βλάβες στο σύστημα πρόωσης και στο κιβώτιο ταχυτήτων και τώρα τελευταία έγινε πάλι γνωστό για μια καινούργια βλάβη στο σύστημα ψύξης και βρίσκεται στο συνεργείο για πάνω από 1 χρόνο μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτά (LCS SIOUX CITY). Σαν να μην έφταναν όλα αυτά μας πειράζει που κάποιοι εξέφρασαν την άποψη τους για τις φρεγάτες και έδειξαν μια προτίμηση στις γαλλικές belharra και στο αμυντικό σύμφωνο της Γαλλίας σε περίπτωση που αυτές έρχονταν σωστά εξοπλισμένες, ώστε να πληρούν τις ανάγκες του πολεμικού ναυτικού για πολυστρωματική αεράμυνα. Βέβαια, αυτό τσινάει πολλούς στην Αθήνα, αφού η Αμερική θα χάσει το συμβόλαιο και χρησιμοποιούν επιχειρήματα του τύπου "Με 5 δις δεν συνάπτονται αμυντικές συμφωνίες". Το ίδιο ισχύει και για τους Αμερικανούς. Δηλαδή εάν εμείς επιλέξουμε οποιοδήποτε άλλο πλοίο πέραν της MMSC, θα μας διαγράψουν από συμμάχους τους;; Είμαστε σοβαροί;;
 
Εννοείται πως τα 5 δις δεν σε κάνουν σύμμαχο ντε και καλά με καμία χώρα. Σύμμαχο σε κάνουν τα κοινά συμφέροντα. Αλλά εμείς τι έχουμε εισπράξει τόσα χρόνια πέρα από λόγια για τον Παρθενώνα, για τη δημοκρατία και για πυλώνες σταθερότητας;; Τίποτα δεν εισπράξαμε. Ίσα ίσα τους πληρώνουμε αδρά κάθε χρόνο. Τόσες δεκαετίες με τις βάσεις και τώρα θέλουν και άλλα 5 δις . Να πεις ότι άξιζε η πρόταση τους, να τα δώσουμε κατευθείαν. Αλλά εδώ μιλάμε για ένα έκτρωμα που ακόμα και το USNavy σταμάτησε να παραλαμβάνει.!!
 
Ας σοβαρευτούμε παιδιά. Οι Αμερικανοί δίνουν το σόου τους και μπλοκάρουν για να τα πάρουν όλα. Πήραν τα p3 και τον εκσυγχρονισμό των f16. Μιλάμε για πολλά δις. Δεν θα επενδύσουν στα ναυπηγεία. Θα υπερκοστολογησουν την εγχώρια ναυπήγηση και από το επιπλέον κέρδος θα τους επιστραφούν οι επενδύσεις. Εάν ήταν όντως σύμμαχοι θα επένδυαν από μόνοι τους χωρίς να μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό για 4 τράτες. Εξάλλου αυτοί μας έχουν ανάγκη στον νέο κόσμο που έρχεται. Δεν χρειάζεται να απομυθοποιουμε ότι προσφέρει ο καθένας, επειδή δεν είναι Αμερικάνικο. Οι Γάλλοι ναι, μπορούν να προσφέρουν αμυντική συμφωνία. Μπορεί να γίνει και χωρίς τις φρεγάτες, αλλά μαζί και με αυτές θα αποκτούσε μεγαλύτερη βαρύτητα και δυναμική. Το ότι η Αμερικανοί δεν μπορούν να προσφέρουν τέτοια συμφωνία, όχι από έλλειψη ισχύς, αλλά επειδή δεν θέλουν να φτάσουν στα άκρα με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώνεται η ιδέα αμυντικής συμφωνίας με έναν άλλον σύμμαχο. 
 
Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που συμβεί το θαύμα να ακυρώσει τα υπόλοιπα υποβρύχια της Τουρκίας η Γερμανία σε περίπτωση που πάρει το δικό μας συμβόλαιο για 4 φρεγάτες και 2 υποβρύχια. Όπως λοιπόν αμυντική συμφωνία μπορούσε να γίνει και χωρίς τις belharra, άλλο τόσο μπορούν να επενδύσουν και οι Αμερικάνοι στα ναυπηγεία μας χωρίς να ασκούν πολιτικές πιέσεις για τις MMSC. Όταν σοβαρευτούν οι Αμερικανοί και μας δώσουν FMF, ευχαρίστως να πάμε να παραγγείλουμε ΑΒ. Μέχρι τότε τις απαιτήσεις για αποκλειστικοί πωλητές ας τις κρατήσουν για τις χώρες που χρηματοδοτούν.

1 σχόλιο:

Μμ. είπε...


Όσο σε πληρώνεις
τόσο με λιγώνεις,
με προκαλείς,
με αναστατώνεις.

Γλυκέ μου τύραννε,
σαν τον Γερμάνο μου,
γδύσου κι απαύτωνε,
βασεί(ς)-σου πάνω μου.