ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

ΈΝΑ ΓΡΑΦΗΜΜΑ ΚΑΙ ΤΡΊΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΈΝΑ ΓΡΑΦΗΜΜΑ ΚΑΙ ΤΡΊΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


Ο εξαιρετικός γραφίστας Jodi απέδωσε πολύ συνοπτικά την μελέτη του Bloomberg, σχετικά με τον βαθμό επιδόσεων των κρατών στην αντιμετώπιση της πανδημίας , και με ένα πολύ καλό γράφημα .

Τι μας λέει όμως αυτό;;
1. Το προφανές. Η Δύση, στο σύνολο της, απέτυχε να διαχειριστεί τον ιό όταν τον ίδιο τον "έκαναν καλά" , χωρίς καν δεύτερο lockdown, κράτη κυρίως της Ασίας και της Ωκεανίας.
Εμείς ουραγοί των ουραγών, παρ ότι παγκόσμιοι πρωταθλητές στην αυστηρότητα των μέτρων του lockdown που εφαρμόζονται ακόμα, αποδίδοντας τα χειρότερα.
Συνδυάζοντας όμως πηγές, μας λέει και άλλα ενδιαφέροντα το ίδιο γράφημα.


2. Από τις χώρες με το μπλε χρώμα που τα πήγαν καλά, 11 (Ν. Ζηλανδια, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ν. Κορέα, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μαλαισία κλπ) σχημάτισαν τον Σεπτέμβρη του 20 την μεγαλύτερη Ζώνη Εμπορίου στον Πλανήτη. Με ήδη πορεία οικονομιών με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς lockdown, , η εν λόγω ζώνη άρχισε να διαμορφώνει, χωρίς σοβαρό αντίπαλο προς το παρόν, τους όρους με τους οποίους θα κινηθεί η επόμενη παγκόσμιοποίηση!

Κρίσιμη στην διαμόρφωση της, η απουσία του άλλοτε πανίσχυρου δολαρίου ως υποχρεωτικού αποθεματικού μέσου διεθνών συναλλαγών. Και η ισχυρή πλέον προοπτική αντικατάστασης του από κρατικά ψηφιακά κρυπτονομίσματα, που και οι 11 αυτές χώρες, ακολουθώντας την Κίνα, προετοιμάζουν.

3. Σε όλες τις χώρες με πορτοκαλί ή κόκκινη επίδοση στην πανδημία, παρατηρείται από τον Απρίλιο του 20 και μετά εκρηκτική αύξηση όχι μόνο των δημοσίων χρεών για την παραγωγή νέου χρήματος (ή τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Levi υπολόγισε ότι στις ΗΠΑ μόνο "κόπηκε" νέο χρήμα αξίας 29τρισ$ - και όχι 5τρισ, όπως ψευδώς αναμεταδίδουν τα συστημικά ΜΜΕ). Αλλά καταγράφεται, πχ από την διεθνή τράπεζα συμψηφισμων και πρωτοφανής αύξηση, κυρίως στην ΕΕ, των τοξικών παραγώγων (derivatives) των κρατικών δανείων. Εκεί όπου φαίνεται και ότι κατευθύνονται οι επενδύσεις κατά την διάρκεια της πανδημίας, κυρίως από τις Τράπεζες . Οι αποδόσεις επενδύσεων στους κλάδους της πραγματικής οικονομίας, ωχριούν μπροστά στις αποδόσεις αυτής της φούσκας γκρι χρήματος που πλέον έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 22 παγκόσμια ΑΕΠ!

Αποτέλεσμα: μεγάλης κλίμακας αποβιομηχανιση και αποεπένδυση στην Β. Αμερική και κυρίως στην ΕΕ, με μεγαλύτερο θύμα την μεσαία τάξη.

Συμπεράσματα από όλα αυτά;;
Πολλά, αρκεί να βάλεις την λογική για να σου πει που οδηγούν την οικονομία, τις κοινωνίες και την πολιτική αυτές οι επιλογές και επί των τριών πιο πάνω., και ποιοι νέοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για όση δημοκρατία μας απέμεινε.

Εμείς, δυστυχώς, εγκλωβισμένοι σε ένα σύνθετο πλέγμα μέτρων έως ανίκανων πολιτικών διαχειριστών και με ανοιχτά ακόμα τα θέματα με τον εξ Ανατολών ασθενή, που τραμπαλιζεται επικίνδυνα ανάμεσα στις δύο ζώνες, όπως διαμορφώνονται, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύσεις επιβίωσης "έξω από το κουτί" και χωρίς όσα λένε τα άχρηστα πλέον, ακαδημαϊκά εγχειρίδια των business as usual. Με κορονοϊοπακετα και ΕΣΠΑ μετά μνημονίων. Πέραν των άλλων, δεν φτάνουν!
Η οικονομία μας χρειάζεται επενδύσεις ύψους της τάξης των 130δισ περίπου για να πάρει πλέον μπρος, όπως πολύ εύστοχα υπολόγισε ο καθηγητής Δημήτρης Μάρδας.

Τι δεν καταλαβαίνεις από το δούλεμα που πέφτει;; Οι νέοι κανόνες;; Κατ αρχάς αυτοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: