ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

ΤΙ ΈΧΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ "ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ" (ή Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του)

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :


ΤΙ ΈΧΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ "ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ" (ή Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του).
 
Αφού χύθηκε πολύ μελάνι παραπληροφόρησης, προπαγάνδας και επιδερμικών αναλύσεων, αντε ξανα-μανά το με ποια εργαλεία γίνονται τώρα οι "διαπραγματεύσεις" για την διαμόρφωση της νέας αρχιτεκτονικής στην γειτονιά μας. Γράφε:
Η Τουρκία διαθέτει :
✔️Γκριζαρισμένη , πολύ σχολαστικά, όλη την "μη οριοθετημένη" ΑΟΖ ανατολικά της Ρόδου, ευγενική χορηγία της κυβέρνησης Μητσοτάκη
✔️ Απαιτήσεις στα Δωδεκάνησα και την Κύπρο (αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζανης θέλει), για αποστρατικοποιηση ελληνικών νησιών, δικαιώματα επί της μισής ΑΟΖ του Αιγαίου και την Θράκη.
✔️Στρατιωτική παρουσία στον Καύκασο (με την ανοχή της Ρωσίας) με στρατιωτικά ηττημένη την Αρμενία και ενεργειακή πίστωση με όσο Αζερικο φυσικό αέριο θέλει.
✔️Συμμαχία με το Κατάρ, την Χαμάς, το ακροδεξιό ορθόδοξο κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση του Ισραήλ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις αλλά και την υποστήριξη επί μέρους σχεδίων της από την Ρωσία (2 πυρηνικοί σταθμοί, οπλικά συστήματα κλπ) και ίσως και της Κίνας (αγωγός αερίου από Ιράν, αν του περισσέψει αέριο για διανομή προς δυσμάς ).
✔️Τον έλεγχο προσφυγικών ροών με 2.000.000 ήδη στο έδαφος της.
✔️Στρατιωτική παρουσία και κατοχή εδαφών (Βόρεια Κύπρος, Συρία-υπό αποχώρηση) και το Κατάρ και μέσω αντάρτικων ομάδων στην Λιβύη, το Μαλι, την Σομαλία και την Μοζαμβίκη με στόχο την πρόσβαση της σε κοιτάσματα ουράνιου ή κοιτάσματα αερίου σε κόντρα με την Γαλλία.
✔️Σχετικά σημαντικά, ακόμη, ερείσματα και ζώνες επιρροής στην Βαλκανική (Αλβανία, Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία)
✔️Την ανοιχτή πλέον υποστήριξη της Γερμανίας (οπλικά συστήματα, υδριτες μεθανίου Μαύρης Θάλασσας-- project sugar) εκβιάζοντας και με την πιθανή οικονομική της κατάρρευση 5 ευρωπαϊκές συστημικες Τράπεζες, κυρίως της Ισπανίας.
✔️Την υπόγεια υποστήριξη της Ιταλίας στα σχέδια της να εκτρέψει ή καθυστερήσει τον EastMed. Επιβεβαιώθηκε με την σημερινή επικοινωνία με τον Ντραγκι.
✔️Την απειλή προσχώρησης στην διαμορφούμενη οικονομική ζώνη Ασιας-Ωκεανιας υπό την Κίνα και με απειλή αποχώρησης από το ΝΑΤΟ (με τις ευλογίες της Ρωσίας)
✔️Την πρόσφατη σχέδιο απόφασης - κλείσιμο του ματιού της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να συνεχίσει τις ίδιες επιθετικές πολιτικές
✔️Την προοπτική πολυμέρους διάσκεψης Ανατολικής Μεσογείου για να παρακάμψει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Με προβλήματα λόγω
⚠️ Ψηφισμένες κυρώσεις από την Αμερικανική Γερουσία για τους S400
⚠️ Απώλεια της στήριξης Τραμπ στην δικαστική εμπλοκή Ερντογαν στο σκάνδαλο λαθρεμπορίας ιρανικού αερίου και χρυσού της Halkbank, με πιθανές νέες κυρώσεις - πρόστιμα που μπορούν να την γονατίσουν.
⚠️ Ακύρωσης του αγωγού αερίου (project Χιλαρυ Κληντον) Κατάρ-Τουρκίας via Συρία.
⚠️ Πιθανής απώλειας των πιστώσεων από το Κατάρ λόγω προσχώρησης του Κατάρ στην ενεργειακή Συμμαχία Ισραήλ-ΗΑΕ-Σ. Αραβίας (αγωγός ΗΑΕ-Ισραήλ)
⚠️ Κακές σχέσεις με το Ιράν λόγω της στήριξης της Αζερικης μειονότητα του για αυτονομισμό-συνδεση με το Αζερμπαϊτζάν και ανοιχτά οικονομικά προβλήματα δοσοληψιών από λαθρεμπόριο αερίου.
⚠️Πιθανής αναγνώρισης του Αυτόνομου κράτους του Κουρδιστάν (Αν. Συρία, Β. Ιράκ) από τον Μπάιντεν
⚠️Πιθανής (αν και ελάχιστα) υπαναχώρησης του Ιράν προς την Δύση λόγω της πολιτικής Μπάιντεν
⚠️Κατάρρευσης της τουρκικής λίρας και της οικονομίας με πολύ πιθανή την εκ νέου προσφυγή στο ΔΝΤ
⚠️Τυπικά παγωμένες τις ενταξιακές της διαδικασίες στην ΕΕ
⚠️Μεγάλη εξάρτηση από τεχνολογίες την δύση για σημαντικά βιομηχανικά και αμυντικά της προϊόντα ή συστήματα.
🎯Ο στόχος της:
Την, κατ' ελάχιστον, συνεκμετάλλευση των υδρογονανθρακων νότια του Καστελόριζου και συμμετοχή, με ρόλο ελεγκτή, στον αγωγό EastMed, που θέλει να τον περάσει μέσω κατεχόμενων της Κύπρου στο δικό της δίκτυο αγωγών προς την ΕΕ, ελέγχοντας έτσι πολιτικά και στρατιωτικά όλη την Κύπρο.
--------------------------------------------------
H Ελλάδα κατέρχεται παραμάσχαλα με:
✔️Το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας (θεωρητικά λέμε)
✔️Την συμμετοχή της στην ΕΕ, ότι μπορεί να σημαίνει αυτό πλέον σήμερα με εχθρικές στις επιδιώξεις της χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία (λόγω έκθεσης τραπεζών της στην τουρκική οικονομία), Βουλγαρία, Μάλτα)
✔️Οριοθετημένες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο αλλά με την αποδοχή της μερικής επήρειας σε αυτές μικρών και μεγάλων νησιών.
✔️12 μίλια στο Ιόνιο.
✔️Συμμαχία με την Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο και τα ΗΑΕ υπό την διακριτική υποστήριξη των ΗΠΑ
✔️Γνωστά κοιτάσματα υδριτων μεθανίου νότια του Καστελόριζου που ανακαλυφθηκαν από το ΙΓΜΕ (το οποίο όμως έκλεισε το 1ο μνημόνιο) και με αδειοδοτημενες εξορυξεις σε οικόπεδα στο Ιόνιο και Νότια-Ανατολικά της Κρήτης.
✔️Την συμφωνία των Πρεσπων με εν δυνάμει ανοιχτές τις οδούς των Δυτικών Βαλκανίων.
✔️Πρακτικά ακυρωμένο το τουρκολυβικό σύμφωνο, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης της Τρίπολης.
✔️Σχετικά καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ παρά την μεταστροφή της εξωτερικής της πολιτικής υπό την Γερμανία από τον Ιούλιο του 19.
✔️Την διπλωματία των εξοπλισμών
Με προβλήματα λόγω :
⚠️ Σοβαρών προβλημάτων στην οικονομία - εξάρτηση από Ευρωπαϊκά προγράμματα και των πολιτικών που επιτείνουν την εκ νέου προσφυγή της σε μνημόνια.
⚠️Εγκατάλειψης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος με την Κύπρο
⚠️Διχασμένες απόψεις εντός του κυβερνώντος κόμματος ΝΔ (αλλά και σε όλο το πολιτικό φάσμα) και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής-στρατηγικής στην διερεύνηση της διαπραγμάτευσης
⚠️Χαμηλό κύρος εντός της ΕΕ λόγω αδυναμιών δυναμικής προβολής των επιδιώξεων της
⚠️Αντιφατικά μηνύματα προς τις ΗΠΑ σε σχέση με τις πολιτικές συνεκμεταλλεύσεων της ελληνικής ΑΟΖ με την Τουρκία
⚠️Ασαφή έως και ανύπαρκτη εθνική στρατηγική που να κατανοεί όλα τα πιο πάνω, με την αποδοχή διαπραγματεύσεων "επί των θαλάσσιων ζωνών" γενικώς.
⚠️ Σοβαρή εξάρτηση των κέντρων λήψης σχετικών αποφάσεων από πολύπλοκο δίκτυο εξωθεσμικών παραγόντων στο εσωτερικό και το εξωτερικό με ισχυρά, αλλά και αντικρουόμενα μεταξύ τους, οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα.
🎯Ο στόχος της:
Η οριοθέτηση της ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού και την λειτουργία του EastMed ως έχει.
------------------------------------------
Η Γερμανία (ο ένας αφανής διαιτητής) με:
✔️Την Τουρκία στην τσέπη
✔️Στρατηγική συνεργασία με την Ρωσία σε θέματα ενεργειακής και περιφερειακής ασφαλείας στην Αν. Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο
✔️Ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία (καύσιμα) και την Γαλλία (ηλεκτρισμός) μετά την εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος λόγω της παρουσίας των Πράσινων στην κυβέρνηση.
✔️Την όποια συνοχή της ΕΕ υπό την επικυριαρχία της.
✔️Οικονομική πολιτική της ΕΕ απόλυτα προσαρμοσμενη στις επιδιώξεις της σε αυτή την διαπραγμάτευση
✔️ Συμφωνία εμπορικής συνεργασίας με την Κινα (CAI)
Αλλά και με
⚠️ Έλλειψη στρατηγικής βάθους στην διαμορφούμενη νέα Παγκοσμιοποίηση.
🎯Με στόχο την πρόσβαση στα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων τουλάχιστον ενός εκ των δύο ή/και την διαπραγμάτευση του μπλοκαρισμένου Nordstream2 με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.
-----------------------------------------
Οι ΗΠΑ (ο έταιρος αφανής διαιτητής) με:
✔️Νέα, όχι ακόμα σαφώς ορισμένη, στρατηγική και πολιτική εντός της νέας διαμορφούμενης πολυζωνικης παγκοσμιοποιησης.
✔️Νέα εξωτερική πολιτική για την επίτευξη των στρατηγικών της επιδίωξεων μέσω της ενίσχυσης και του ρόλου της σε διεθνείς οργανισμούς και το ΝΑΤΟ
✔️Ψηφισμένες κυρώσεις στην Τουρκία και με έλεγχο στην δικαστική εξέλιξη του σκανδάλου Halkbank
✔️Ψηφισμένες κυρώσεις στους συμμετέχοντες στον Ρώσογερμανικό αγωγό Nordstream2 και επιρροή έναντι αυτού σε σημαντικές χώρες της Αν. Ευρώπης/μελών της ΕΕ.
Αλλά και
⚠️ Σοβαρά κοινωνικά, επιδημιολογικά και οικονομικά προβλήματα άμεσης παρέμβασης με ένταση προσοχής από τον Μπαιντεν.
⚠️Ισχυρό ανταγωνισμό με την Κίνα και των επιδιώξεων της για διεύρυνση της εμπορικής και νομισματικής της διείσδυσης (και μέσω του κρατικού της κρυπτονομισματος e-γουαν) στην χάραξη του One-belt-road που διέρχεται από εδώ.
🎯 Με στόχο την διατήρηση της συνοχής του ΝΑΤΟ και διεύρυνση του ρόλου του στην ευρύτερη περιοχή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ καθώς και την διατήρηση ή και διεύρυνση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ και από πηγές δικού της ελέγχου - διατήρηση όσο το δυνατό περισσότερο του ρόλου του δολαρίου ως μέσου διεθνών συναλλαγαγων στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου-Μέσης Ανατολής-Β. Αφρικής. 
 
Τι δεν καταλαβαίνεις;;
 

2 σχόλια:

kakos04 είπε...

Καλησπέρα , πολύ μεστό άρθρο και πολύ καλή ανάλυση , μπράβο το έστειλα και σε όσους γνωστούς μου πιθανόν να το διαβάσουν . Για το project sugar δεν είχα ακούσει , ξέρω όμως ότι η Τουρκία με την παρότρυνση της Γερμανίας θέλει τα βουνά από υδρίτες στην περιοχή Ρόδου-Μεγίστης και τα δις που θα προκύψουν, αλλά δεν είχα δει ότι κάνουν προεργασία και στην μαύρη θάλασσα και δοκιμάζουν τις τεχνολογίες https://www.sugar-projekt.de/ , σίγουρο το έχουν ότι θα μας τα κλέψουν? Για το ΙΓΜΕ θυμάμαι που έφευγαν νύχτα σε βαλίτσες οι μετρήσεις από την Ελληνική επικράτεια για να πάνε στα αρπακτικά , μαζί με τα στοιχεία τι υπάρχει και που https://mysatelite.wordpress.com/2012/10/22/%CE%BF-%CF%80%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BB%CE%B5/ πριν το κλείσουν .
Για το μελλοντικό που έλεγες είναι πιλοτικά το άκουσον ?Να είσαι καλά .

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλησπέρα φίλε Νικόλα...είχα φιλαράκι που ο πατέρας του δούλευε στο ΙΓΜΕ. Από αυτόν είχα μάθει πολλά που ακόμα δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστά.